Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_4637.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru i truskawek, ja odrobinę dosładzałam)
    żelatyny
    oczyszczonych i pokrojonych truskawek
    2 ½ szklanki zmielonych na pył herbatników (ciasteczek digestive lub innych)
    stopionego masła (ja dałam odrobinę więcej)
    śmietanki 30-36%

Sposób przygotowania

Mus:

Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać 1/4 szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gotowy zmiksować/zblendować (nie dodając powstałego w czasie gotowania syropu rabarbarowego, bo masa może wyjść za rzadka).

Truskawki umyć, pokroić i rozgnieść widelcem.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać. Odstawić do przestudzenia.

Truskawki wymieszać ze zmiksowanym rabarbarem (na tym etapie można sprawdzić czy odpowiada nam słodkość (w razie potrzeby dosłodzić). Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać na szybkich obrotach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa nieci zgęstniała.

Spód:

W tym czasie mieszamy pokruszone herbatniki z masłem ( w razie potrzeby dodając trochę masła). Masa nie powinna się kruszyć, musi trzymać się ścianek tortownicy lub formy na tarte. Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty (śr. 24 cm) lub natłuszczonej tortownicy (w drugim przypadku tylko do wysokości 3 cm). Dociskamy ręką. Pieczemy w temp. 180°C około 15 minut (na złoty kolor). Studzimy w formie.

Całość:

Do gęstniejącej masy rabarbarowo-truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Może to wpływ tego, że rzadko mam ostatnio czas, żeby coś upiec albo może skutek mojego zamiłowania do truskawek i rabarbaru, ale moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast z musem owocowym, jakie jadłam. Mus jest mocno owocowy, posmak śmietanki jest delikatnie wyczuwalny i cudownie współgra ze smakiem truskawek i rabarbaru, a rozpływający się w ustach, bardzo kruchy i delikatny spód, wspaniale dopełnia całości.

Zdecydowanie jest to ciasto, którym można rozpocząć sezon rabarbarowy, jak i truskawkowy. :) Idealne na upały, kiedy nawet nie chce nam się patrzeć w stronę ciężkich i kalorycznych ciast. Choć nie oszukujmy się, to ciacho mimo swojej delikatności, owocowości i lekkości nie jest wcale takie mało kaloryczne z uwagi na dodatek bitej śmietanki. ;) I powiem Wam szczerze, że tylko ten fakt powstrzymywał mnie przed pochłanianiem kolejnych kawałków. Natomiast mój Ukochany nie miał z tym żadnych problemów i bez stresu pochłonął 4 kawałki . ;) Ciasto jest tak pyszne, a przy tym delikatne, że człowiek czuje niedosyt po jednym i odruchowo sięga po następny. ;)

Źródło przepisu: majowa Kuchnia. Jeśli lubicie owocowe ciasta na zimno, to bardzo Wam polecam!

Ps. Przypominam o trwającym jeszcze tylko 3 dni konkursie, :)

IMG_4623.JPG IMG_4613.JPG IMG_4610.JPG IMG_4616.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-06-22 23:16:33

    Spód mi nie wyszedł :( Najpierw ciągle się kruszył a jak dałam już mega dużo masła to jest strasznie wilgotny :( i nie wiem czy wylewać na niego mus czy wyrzucić :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-23 11:22:54

      Herbatniki są rożne i rożnie chłoną masło (jedne lepiej, drugie gorzej), czasami potrzeba dodać go trochę więcej, spód powinien być wilgotny i nie kruszyć się, ale nie powinien być tak mokry, że masło aż z niego wypływać. Nie powinno też być wyczuwalne w smaku.

      Twój komentarz
  • asiaw asiaw
    2014-06-09 18:35:32

    Nie tylko wygląda wspaniale ale i tak smakuje,bardzo dobry wybór na upalne dni,świeża i ciut przykwaskowa tarta dzięki rabarbarowi:) pycha ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-06 10:59:08

    @Jadzia_zza_rogu - jest podane w przepisie - "2 szklanki oczyszczony i pokrojonych truskawek" :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • jadzia_zza_rogu jadzia_zza_rogu
    2014-05-06 10:56:44

    A ile ma byc truskawek? Bo w składnikach nie widzę. Czy lbe maja byc tylko do ozdoby? :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-21 09:49:58

    @Ewa - można jak najbardziej. :)

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-02-20 22:34:32

    A gdyby tak spód upiec jak zwykłe kruche na tartę, a nie z herbatników?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-17 16:25:29

    @Albercik - zmieniłam już w przepisie (przy składnikach), może teraz będzie bardziej jasne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-17 16:14:21

    @Albercik - Tak, trzeba dodać rabarbar, można go wyjąć z częścią syropu, nie trzeba odcedzać, ale chodzi o to, by dodać głównie rozgotowany rabarbar, a reszte syropu wylać. A jeśli chcemy z całym syropem to wtedy trzeba dodać 1-2 łyżeczki żelatyny więcej. pozdrawiam

    Twój komentarz
  • albercik albercik
    2012-07-17 13:34:49

    Witam, Ciasto faktycznie przepyszne. Tyle, że mi niestety też nie do końca się mus ściął. Dzisiaj doczytałem ten fragment (poprzednio nie zauważyłem): "nie dodając powstałego w czasie gotowania syropu rabarbarowego, bo masa może wyjść za rzadka" co to znaczy? Co to jest ten syrop? czy mam ten rabarbar ugotowany odcedzić na sicie? Bo ja ostatnio zmiksowałem wszystko co tam było w tym garnku jak leci...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-13 20:24:48

    To dziwne, u mnie masa była zdecydowanie sztywna, taka typowo piankowa, można spóbowac delikatnie wyjąć masę łyżką i ponownie dodać do niej jeszcze z 2 łyżeczki żelatyny (zalanej 3-4 łyżkach zimnej wody, by napęczniała i następnie roszpuszczonej w kapieli wodnej, przestudzonej) - 1 łyżkę masy dodajemy wtedy do przestudzonej żelatyny i energicznie mieszamy, tak rozrobioną żelatyne mozna połączyć z resztą masy i energicznie wymieszać. Można też spróbować całość zalać galaretka truskawkową, ze zmniejszona iloscią wody, ale to juz nie będzie to samo.

    Twój komentarz
  • P P
    2012-06-13 19:38:00

    Nie stężała mi masa z żelatyną :(((( można to jakoś odratować?

    Twój komentarz
  • Emila Emila
    2012-05-27 21:12:52

    cudne, zrobilam i jestem zachwycona. POLECAM W 1000%

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-24 13:07:14

    @Noowika - jak najbardziej można, z tymże z racji tego, ze jogurtu nie sa się ubić, mus będzie miał trochę inną konsystencję, nie będzie taki puszysty i w smaku pewnie odrobinę inny, ale podejrzewam, że i tak będzie pyszne. :)

    Twój komentarz
  • Noowika Noowika
    2012-05-24 12:48:15

    A czy można zamienić śmietankę na coś innego ? Żeby ciacho było trochę mniej kaloryczne ? Np. jogurt naturalny ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 05:13:24

    Dzięki Kochane! Torcik z całego serca polecam, bo wychodzi przepyszny! :) Leciutki, delikatny i mega owocowy! :) pozdrawiam Was cieplutko :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-15 05:13:24

    Dzięki Kochane! Ciasto z całego serca polecam, bo wychodzi przepyszne! :) Leciutkie, delikatne i mega owocowe! :) pozdrawiam Was cieplutko :)

    Twój komentarz
  • jagódka jagódka
    2012-05-12 11:43:38

    Wygląda cudownie! I baaardzo, smacznie:)

    Twój komentarz
  • jagódka jagódka
    2012-05-12 11:43:38

    Wygląda cudownie! I baaardzo, smacznie:)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-05-11 16:15:03

    O mamusiu.... Jakie cudo!!!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-05-11 15:50:57

    Wygląda oszałamiająco:)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-05-11 12:52:06

    Choć nie przepadam za rabarbarem a ciast z żelatyną też unikam, to Twoje wygląda tak obłędnie, że z wielką ochotą bym spróbowała. Takie lekkie i delikatne... Kuszące:)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-05-11 11:38:59

    Kurcze coraz bardziej zachwyca mnie Twoja strona po remoncie:) .... jest czytelna i te czcionka:) świetna:) Twoja dzisiejsza propozycja jest wspaniała, idealna na teraz:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-05-11 10:13:18

    Ale pięknie tu u Ciebie teraz! :)A tarta cudo!

    Twój komentarz
  • Feed Me Better Feed Me Better
    2012-05-11 09:15:09

    Wygląda przepysznie. I chyba opracuję przepis na wersję light na przykład z jogurtem zamiast śmietanki :)

    Twój komentarz
  • mojepasje mojepasje
    2012-05-11 08:31:41

    Kasiu wygląda obłędnie!!!! Smakuje na pewno tak samo :) Koniecznie zrobię bo takie z musem śmietanowym ostatnio tez robiiłam i wszystkim baaaardzo smakowało :) Kocham truskawki i rabarbar :) Pozdrawiam Cie cieplutko :)

    Twój komentarz
  • Madzialena Madzialena
    2012-05-11 06:51:19

    Świetny przepis na letnie, lekkie ciasto :) Nigdy nie przygotowywałam musu owocowego więc czas to zmienić :)Przepiękny layout, bardzo mi się podoba :)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-05-11 06:13:26

    Wygląda wspaniale! Jak lekki letni mini torcik, pycha!

    Twój komentarz
  • Malwina Bareła Malwina Bareła
    2012-05-11 05:27:01

    Wygląda obłędnie smacznie!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-05-11 04:43:50

    Ciasto wygląda przepysznie, piękne, delikatne. chyba zjadłabym ze dwa kawałki na raz. ;-)Pozdrowienia:-)

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2012-05-11 00:08:22

    Ostatnio jadłam taki. I gdyby nie fakt, że było to w restauracji, to zjadłabym tyle ile Twój facet ;) Przepis super, nie zauważyłam go w kuchni. Dopisz tylko proszę ilość truskawek, bo się zgubiły na liście składników.

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

Może to wpływ tego, że rzadko mam ostatnio czas, żeby coś upiec albo może skutek mojego zamiłowania do truskawek i rabarbaru, ale moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast z musem owocowym, jakie jadłam. Mus jest mocno owocowy, posmak śmietanki jest delikatnie wyczuwalny i cudownie współgra ze smakiem truskawek i rabarbaru, a rozpływający się w ustach, bardzo kruchy i delikatny spód, wspaniale dopełnia całości.

Zdecydowanie jest to ciasto, którym można rozpocząć sezon rabarbarowy, jak i truskawkowy. :) Idealne na upały, kiedy nawet nie chce nam się patrzeć w stronę ciężkich i kalorycznych ciast. Choć nie oszukujmy się, to ciacho mimo swojej delikatności, owocowości i lekkości nie jest wcale takie mało kaloryczne z uwagi na dodatek bitej śmietanki. ;) I powiem Wam szczerze, że tylko ten fakt powstrzymywał mnie przed pochłanianiem kolejnych kawałków. Natomiast mój Ukochany nie miał z tym żadnych problemów i bez stresu pochłonął 4 kawałki . ;) Ciasto jest tak pyszne, a przy tym delikatne, że człowiek czuje niedosyt po jednym i odruchowo sięga po następny. ;)

Źródło przepisu: majowa Kuchnia. Jeśli lubicie owocowe ciasta na zimno, to bardzo Wam polecam!

Ps. Przypominam o trwającym jeszcze tylko 3 dni konkursie, :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    rabarbaru
    cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru i truskawek, ja odrobinę dosładzałam)
    żelatyny
    oczyszczonych i pokrojonych truskawek
    2 ½ szklanki zmielonych na pył herbatników (ciasteczek digestive lub innych)
    stopionego masła (ja dałam odrobinę więcej)
    śmietanki 30-36%

Sposób przygotowania

Mus:

Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości 2-3 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać 1/4 szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gotowy zmiksować/zblendować (nie dodając powstałego w czasie gotowania syropu rabarbarowego, bo masa może wyjść za rzadka).

Truskawki umyć, pokroić i rozgnieść widelcem.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać. Odstawić do przestudzenia.

Truskawki wymieszać ze zmiksowanym rabarbarem (na tym etapie można sprawdzić czy odpowiada nam słodkość (w razie potrzeby dosłodzić). Dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać na szybkich obrotach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, żeby masa nieci zgęstniała.

Spód:

W tym czasie mieszamy pokruszone herbatniki z masłem ( w razie potrzeby dodając trochę masła). Masa nie powinna się kruszyć, musi trzymać się ścianek tortownicy lub formy na tarte. Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty (śr. 24 cm) lub natłuszczonej tortownicy (w drugim przypadku tylko do wysokości 3 cm). Dociskamy ręką. Pieczemy w temp. 180°C około 15 minut (na złoty kolor). Studzimy w formie.

Całość:

Do gęstniejącej masy rabarbarowo-truskawkowej dodajemy ubitą śmietanę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)