Wieniec marcepanowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_5752.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    mleka
    cukru
    żółtka, ze średniej wielkości jajek
    masła
    skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    100 g masy marcepanowej
    mielonych migdałów
    50 g wiśni kandyzowanych, drobno pokrojonych
    brązowego cukru
    dżemu brzoskwiniowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
    dżemu brzoskwiniowego

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mleko podgrzać do temperatury ok. 37 ° C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące). Drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, podgrzane mleko i łyżeczkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut). 
Masło roztopić w rondelku przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, gęstą jasnokremową masę. Dodać do mąki, razem z przestudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i mocno napowietrzone - około 7-10 minut. Ja wyrabiam mikserem, końcówka z hakiem, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Nadzienie:

Wszystkie składniki nadzienia zmiksować na jednolitą masę. Będzie nieco klejąca.

Całość:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wym. ok. 35 x 40 cm lub ciut większy (ciasto nie powinno być zbyt cienkie). Całość równomiernie posmarować nadzieniem (najlepiej łyżkę lub dłoń moczyć w letniej wodzie i w ten sposób rozprowadzać nadzienie, bo będzie się trochę kleić). Gdy cały placek pokryty jest już nadzieniem zwinąć go w roladę wzdłuż dłuższego boku, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać w poprzek dość głęboko w 2-centymetrowych odstępach (jak widać na zdjęciu z etapu przygotowania), uformować wianek, wywijając nacięcia ku gorze.

Odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec około 40 minut (lub dłużej, aż ciasto mocno się zarumieni) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). 

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Dżem podgrzać w rondelku, przetrzeć przez sito, posmarować nim wierzch wystudzonego wieńca. 

Smacznego :)






Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. :) Ja lubię je wyłącznie o tej porze roku, latem czy wiosną już tam nie cieszą. ;) Cudowne połączenie mięciutkiego, lekko maślanego drożdżowego ciasta z nadzieniem marcepanowo-bakaliowym. Idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień do filiżanki gorącej herbaty. :) Przepis znalazłam w starej gazetce "Pani domu", wprowadziłam do niego tylko kilka drobnych zmian. Bardzo polecam!
IMG_5764.JPG kolaż.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • m m
    2015-03-27 21:30:34

    Jak dla mnie trochę za słodka. Daje radę w zestawieniu z gorzką herbatą.

    Ciasto było bardzo dziwne, rozczyn wykipiał, a potem ciasto już nie bardzo rosło, przez co było dość zbite (generalnie trochę drożdżowych napiekłam, więc nie wynika to z braku umiejętności). Ale za to było bardzo przyjemne do wyrabiania, chociaż absolutnie nie nadawało się do miksowania (za mało luźne).

    W nadzieniu kandyzowane wiśnie są jak dla mnie zbędne - albo dałabym np. żurawinę żeby przełamać tę słodycz, albo może suszone wiśnie.

    Gdyby ktoś jeszcze próbował robić - w tej temperaturze musiałam piec ponad godzinę żeby w środku nie było surowe.

    Generalnie - nie żałuję że zrobiłam, ale nie wiem czy powtórzę.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-27 21:47:36

      Hmm, moje ciasto było bardzo luźne, więc może to kwestia użytej mąki, na pewno nie było zbite, bo było tak delikatne, że trudno formowało się wieniec. No i ja je miksowałam mieszadłem z hakiem, zresztą jak każde drożdżowe, tak mi jest po prostu wygodniej. :) Co do długości pieczenia, to zależy to oczywiście od piekarnika, u mnie wystarczyło 40 minut i basta, bo po godzinie wyjęłabym zwęglone. Generalnie trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia, i sprawdzać, to najlepsza metoda, wtedy (jeśli oczywiście mamy chociażby znikome doświadczenie z ciastem drożdżowym) na pewno wyjmiemy w odpowiednim czasie.

      Twój komentarz
  • 2014-11-22 16:27:59

    Wygląda tak, że myślę... LUBIĘ !

    Twój komentarz
  • Teresa Teresa
    2014-11-22 16:12:25

    PIĘKNY!!!!!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • 2014-11-22 10:30:47

    Czy myślała Pani może o opracowaniu kilku przepisów dla fanów którzy są na diecie nie tylko bezglutenowej ale bez ziaren? Dozwolone są mączki migdałowa kokosowa siemię lniane itp. Uwielbiam Pani wypieki ale nie mogę już z nich korzystać😣

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-11-21 17:14:04

    Wygląda fantastycznie! Musi być przepyszny: )

    Twój komentarz
  • 2014-11-21 16:34:42

    Wygląda cudnie😀

    Twój komentarz
  • ilovebakepl ilovebakepl
    2014-11-21 13:51:41

    drożdżowy to ja uwielbiam i jeszcze jaki fikuśny

    Twój komentarz
  • 2014-11-21 12:20:26

    Wygląda rewelacyjnie i zapewne też tak smakuje :)

    Twój komentarz

Wieniec marcepanowy

Wieniec marcepanowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Jeśli podobnie jak ja lubicie wypieki z marcepanem, to ten wypiek zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. :) Ja lubię je wyłącznie o tej porze roku, latem czy wiosną już tam nie cieszą. ;) Cudowne połączenie mięciutkiego, lekko maślanego drożdżowego ciasta z nadzieniem marcepanowo-bakaliowym. Idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień do filiżanki gorącej herbaty. :) Przepis znalazłam w starej gazetce "Pani domu", wprowadziłam do niego tylko kilka drobnych zmian. Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    mleka
    cukru
    żółtka, ze średniej wielkości jajek
    masła
    skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    100 g masy marcepanowej
    mielonych migdałów
    50 g wiśni kandyzowanych, drobno pokrojonych
    brązowego cukru
    dżemu brzoskwiniowego
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
    dżemu brzoskwiniowego

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mleko podgrzać do temperatury ok. 37 ° C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące). Drożdże wkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, podgrzane mleko i łyżeczkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut). 
Masło roztopić w rondelku przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, gęstą jasnokremową masę. Dodać do mąki, razem z przestudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite, gładkie i mocno napowietrzone - około 7-10 minut. Ja wyrabiam mikserem, końcówka z hakiem, ale oczywiście można to zrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Nadzienie:

Wszystkie składniki nadzienia zmiksować na jednolitą masę. Będzie nieco klejąca.

Całość:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o wym. ok. 35 x 40 cm lub ciut większy (ciasto nie powinno być zbyt cienkie). Całość równomiernie posmarować nadzieniem (najlepiej łyżkę lub dłoń moczyć w letniej wodzie i w ten sposób rozprowadzać nadzienie, bo będzie się trochę kleić). Gdy cały placek pokryty jest już nadzieniem zwinąć go w roladę wzdłuż dłuższego boku, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponacinać w poprzek dość głęboko w 2-centymetrowych odstępach (jak widać na zdjęciu z etapu przygotowania), uformować wianek, wywijając nacięcia ku gorze.

Odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec około 40 minut (lub dłużej, aż ciasto mocno się zarumieni) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). 

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Dżem podgrzać w rondelku, przetrzeć przez sito, posmarować nim wierzch wystudzonego wieńca. 

Smacznego :)