Sernik pomarańczowo-czekoladowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_6921.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasteczkowy spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek digestive w czekoladzie lub innych herbatników pełnoziarnistych*
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić gotowym twarogiem sernikowym)
    duże jajka
    słodzonego mleka skondensowanego
    skórka starta z 1 średniej, sparzonej pomarańczy
    ekstraktu z pomarńczy
    mąki ziemniaczanej
    gorzkiej lub deserowej czekolady (polecam użyć czekolady o zawartości kakao do 60 proc., bo czekolada z większą zawartością kakao może być w połączeniu z orzeźwiającym pomarańczowym smakiem zbyt wytrawna)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z pomarańczy
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    średnie sparzone pomarańcze pokrojone w cieniutkie plastry

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 150° C (piekę z termoobiegiem); na grzaniu góra/dół można podnieść temperaturę do 160°C.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc trzeba odpowiednio przygotować tortownicę.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową (trzeba nałożyć obok siebie kilka warstw w duży kwadrat, tak, żeby folia znacznie wystawała po za dno tortownicy, bo będzie nam potrzebna po zapięciu tortownicy do owinięcia jej zewnętrznych boków z zewnątrz (jak tutaj). Boki tortownicy lekko natłuścić masłem.

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami (jeśli dodajemy osobno czekoladę, to trzeba ja wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli robimy z kakao dodajemy go do masła przed dodaniem masy ciasteczkowej). Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Czekoladę posiekać, odstawić na bok.

Wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady przełożyć do dużej miski i zmiksować na średnich obrotach do gładkości. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

W czajniku zagotować sporo wody. Tortownicę dodatkowo owinąć folią aluminiową z zewnątrz, tak by uchronić ją przed dostaniem się do środka wody.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec około 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka, a najlepiej kilkanaście godzin w lodówce.

Polewa:

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu: czekoladę i śmietankę umieścić w metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, rozsmarować na wierzchu sernika. Na polewie ułożyć plasterki pomarańczy (nacinamy plasterek do połowy i stawiamy ukośnie na wierzchu).

Ponownie wstawić na kilka minut do lodówki, by polewa zastygła i pomarańcze dobrze się trzymały.

Smacznego :)

*można użyć zwykłych herbatników/ciasteczek maślanych bez czekolady i dodać ją osobno (50-60 g), wcześniej rozpuszczając w kąpieli wodnej albo zastąpić czekoladę kakao (dodając do 20 g)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Pomarańcza i czekolada – połączenie, które uwielbiam, i któremu nie potrafię się oprzeć. :) Gdy tylko nadchodzi jesienno-zimowa pora nachodzi mnie nieodparta pokusa, by przygotować jakieś ciacho, w którym dominują te dwa smaki. Tym razem padło na sernik. W zasadzie to pomysł na niego chodził mi po głowie już dość długo, ale jakoś nie było czasu na realizacje. Ale jak widać w końcu udało się mi wcielić ten plan w życie. ;) I bardzo dobrze, bo sernik okazał się jednym z pyszniejszych jakie jadłam. Aksamitnie kremowy, z wyraźną nutą pomarańczy (wyczuwalną zarówno w smaku, jak i zapachu) i zatopionymi kawałkami czekolady, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Jestem pewna, ze jeśli tylko lubicie takie połączenia zakochacie się w nim podobnie jak ja. :)

Bardzo polecam!

sernik%20pomaranczowy.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-30 22:56:03

    @Jola - tak, jak najbardziej może być bez spodu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jola Jola
    2014-07-30 22:04:11

    Czy bez spodu może być? Wolę serniki bez ciasta. Wyglądasuper. Upiekę bo ślinka leci. Kilka razy w roku piekę.Pozdrawiam słodko.

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2014-03-09 07:43:10

    Witam, przepraszam że dopiero teraz piszę ale całkiem zapomniałam o tym serniczku. ;) Robiłam go na święta. Był PRZEPYSZNY ;) Mimo wielu słodkości na stole znikał jako pierwszy. Nawet mój mąż, choć uwielbia makowce, rozglądał się bardziej za tym sernikiem niż za makowcem :-D to chyba najlepsza reklama :-D A że piekłam go w kąpieli wodnej to wyszedł idealnie równiutki i nie opadł ;) przepis już jest w moim notatniku, więc na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-07 22:46:28

    Rozia - bardzo się cieszę :) i polecam się na przyszłość :D Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • rozia rozia
    2014-02-07 11:56:19

    Sernik jest obłędny, zrobił furorę na kiermaszu w przedszkolu mego syna i w rodzinie :)

    Twój komentarz
  • Kasiek Kasiek
    2013-12-23 18:27:52

    Najlepszy sernik jaki jadłam! Idealne połączenie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-16 09:46:00

    @Sandra - nie jest konieczne. Można upiec normalnie bez kąpieli wodnej. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • sandra sandra
    2013-12-15 11:30:04

    ...konieczne jest pieczenie w kąpieli wodnej? chciałam go upiec w formie 25x35...i nie mam na tyle dużego naczynia, by forma się zmieściła....jedyne co posiadam, to piekarnikowa blacha, ale nie da rady nalać wody do połowy wysokości formy....PROSZĘ O POMOC :) z góry dziękuję

    Twój komentarz
  • sandra sandra
    2013-12-14 21:37:28

    Może moje pytanie wydaje się trochę dziwne, ale dekoracje można zjeść? chodzi mi mianowicie o skórkę pomarańczy....czy może lepiej zrobić kandyzowane plastry pomarańczy???z góry dziękuję za odpowiedź

    Twój komentarz
  • sandra sandra
    2013-12-14 21:37:25

    Może moje pytanie wydaje się trochę dziwne, ale dekoracje można zjeść? chodzi mi mianowicie o skórkę pomarańczy....czy może lepiej zrobić kandyzowane plastry pomarańczy???z góry dziękuję za odpowiedź

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-27 21:26:01

    @Magdalena - tak, jak najbardziej. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-11-27 13:37:08

    Witam! :)Mam pytanie - czy do masy serowej i polewy można użyć mlecznej czekolady, a nie gorzkiej?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-11-09 23:31:04

    Wspaniały jest Kasiu! Narobiłaś mi chęci na taki pyszny sernik. Już w takich świątecznych smakach, mniam.Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-11-09 18:05:30

    Nie potrafię oprzeć się sernikom. Zwłaszcza tak kuszącym... :)

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2013-11-09 15:49:59

    Wygląda idealnie :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik pomarańczowo-czekoladowy

Sernik pomarańczowo-czekoladowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Pomarańcza i czekolada – połączenie, które uwielbiam, i któremu nie potrafię się oprzeć. :) Gdy tylko nadchodzi jesienno-zimowa pora nachodzi mnie nieodparta pokusa, by przygotować jakieś ciacho, w którym dominują te dwa smaki. Tym razem padło na sernik. W zasadzie to pomysł na niego chodził mi po głowie już dość długo, ale jakoś nie było czasu na realizacje. Ale jak widać w końcu udało się mi wcielić ten plan w życie. ;) I bardzo dobrze, bo sernik okazał się jednym z pyszniejszych jakie jadłam. Aksamitnie kremowy, z wyraźną nutą pomarańczy (wyczuwalną zarówno w smaku, jak i zapachu) i zatopionymi kawałkami czekolady, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Jestem pewna, ze jeśli tylko lubicie takie połączenia zakochacie się w nim podobnie jak ja. :)

Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasteczkowy spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek digestive w czekoladzie lub innych herbatników pełnoziarnistych*
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić gotowym twarogiem sernikowym)
    duże jajka
    słodzonego mleka skondensowanego
    skórka starta z 1 średniej, sparzonej pomarańczy
    ekstraktu z pomarńczy
    mąki ziemniaczanej
    gorzkiej lub deserowej czekolady (polecam użyć czekolady o zawartości kakao do 60 proc., bo czekolada z większą zawartością kakao może być w połączeniu z orzeźwiającym pomarańczowym smakiem zbyt wytrawna)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z pomarańczy
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    średnie sparzone pomarańcze pokrojone w cieniutkie plastry

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 150° C (piekę z termoobiegiem); na grzaniu góra/dół można podnieść temperaturę do 160°C.

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc trzeba odpowiednio przygotować tortownicę.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową (trzeba nałożyć obok siebie kilka warstw w duży kwadrat, tak, żeby folia znacznie wystawała po za dno tortownicy, bo będzie nam potrzebna po zapięciu tortownicy do owinięcia jej zewnętrznych boków z zewnątrz (jak tutaj). Boki tortownicy lekko natłuścić masłem.

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami (jeśli dodajemy osobno czekoladę, to trzeba ja wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli robimy z kakao dodajemy go do masła przed dodaniem masy ciasteczkowej). Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Czekoladę posiekać, odstawić na bok.

Wszystkie składniki masy serowej oprócz czekolady przełożyć do dużej miski i zmiksować na średnich obrotach do gładkości. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

W czajniku zagotować sporo wody. Tortownicę dodatkowo owinąć folią aluminiową z zewnątrz, tak by uchronić ją przed dostaniem się do środka wody.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec około 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka, a najlepiej kilkanaście godzin w lodówce.

Polewa:

Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu: czekoladę i śmietankę umieścić w metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a opierać się tylko na ściankach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, rozsmarować na wierzchu sernika. Na polewie ułożyć plasterki pomarańczy (nacinamy plasterek do połowy i stawiamy ukośnie na wierzchu).

Ponownie wstawić na kilka minut do lodówki, by polewa zastygła i pomarańcze dobrze się trzymały.

Smacznego :)

*można użyć zwykłych herbatników/ciasteczek maślanych bez czekolady i dodać ją osobno (50-60 g), wcześniej rozpuszczając w kąpieli wodnej albo zastąpić czekoladę kakao (dodając do 20 g)