Ciasteczka z M&M

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_0301.jpg

Składniki:

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru trzcinowego lub jasnego muscovado
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
    jajko (dałam rozmiar L)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    120 g cukierków M&M

Sposób przygotowania

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą, jednolitą masę (jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu ciasteczek, cukier można zmielić w blenderze lub młynku do kawy, wtedy szybciej połączy się z masłem w jednolitą puszystą masę). 
Do masy maślanej dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, ponownie zmiksować aż masa będzie jednolita i puszysta. 

Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmiksować do połączenia się składników.

Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blachę wstawić na ok. 30 min. do lodówki, żeby kulki nieco się schłodziły i ciasto stężało. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę lekko spłaszczyć z wierzchu wewnętrzną częścią dłoni i powciskać M&M.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut na blasze, a następnie na kratce do studzenia.

Smacznego :)

Źródło przepisu. 

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 20
Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu, więc zaledwie chwila pracy i można się cieszyć ich smakiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce długo zachowują świeżość, choć istnieją male szanse,  że będą musiały długo leżakować w puszce. ;) 
zm_IMG_0333.jpg zm_IMG_0342.jpg zm_IMG_0350.jpg zm_IMG_0362_2.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2015-08-31 19:08:00

    Zrobiłam. Pyszniutkie są i jutro musimy piec drugi raz. :)

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2015-08-29 00:14:48

    Czyżby przepis Anny Starmach - Pyszne 25? :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-29 08:58:30

      Źródło przepisu jest podane. Pozdrawiam

      Twój komentarz

Podobne ciasta

  1. Ciasteczka milionera

    Ciasteczka milionera
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Ciasteczka z M&M

Ciasteczka z M&M

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 20

Opis

Mięciutkie i lekko chrupiące ciasteczka o lekko karmelowym posmaku. Zasmakują nie tylko dzieciom. ;) Ciasteczka są ekspresowe i proste w przygotowaniu, więc zaledwie chwila pracy i można się cieszyć ich smakiem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce długo zachowują świeżość, choć istnieją male szanse,  że będą musiały długo leżakować w puszce. ;) 

Składniki

  • Nowa grupa

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    drobnego cukru trzcinowego lub jasnego muscovado
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
    jajko (dałam rozmiar L)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    120 g cukierków M&M

Sposób przygotowania

Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć mikserem na puszystą, jednolitą masę (jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu ciasteczek, cukier można zmielić w blenderze lub młynku do kawy, wtedy szybciej połączy się z masłem w jednolitą puszystą masę). 
Do masy maślanej dodać ekstrakt/pastę z wanilii i jajko, ponownie zmiksować aż masa będzie jednolita i puszysta. 

Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmiksować do połączenia się składników.

Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Blachę wstawić na ok. 30 min. do lodówki, żeby kulki nieco się schłodziły i ciasto stężało. Po wyjęciu z lodówki każdą kulkę lekko spłaszczyć z wierzchu wewnętrzną częścią dłoni i powciskać M&M.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 12-15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut na blasze, a następnie na kratce do studzenia.

Smacznego :)

Źródło przepisu.