Oponki

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    białego tłustego twarogu
    cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml)
    żółtka
    sody oczyszczonej
    octu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21

Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)



Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • marianna342 marianna342
    2014-01-20 19:49:50

    . Pieklam,cudo.Mzna jesc i jesc bez konca.Wielkie dzieki za przepis.marianna342

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nemi Nemi
    2012-01-15 19:09:06

    Dawno ich nie jadłam, a uwielbiam;) Bardzo smakowite zdjęcia;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aga w kuchni Aga w kuchni
    2012-01-13 17:51:43

    wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-13 15:42:11

    Ja również nie jadłam nigdy;) A przymierzam się do zrobienia od dawna;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magda k. magda k.
    2012-01-13 13:54:18

    nie robiłam jeszcze, ale zrobię :) przepis już zapisany :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • martex.82 martex.82
    2012-01-13 12:52:44

    mniam pyszności, uwielbiam oponki serowe, u mnie już taka tradycja, że zawsze robi je mama, muszę podrzucić jej ten przepis bo wyglądaja megaapetycznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bee Sweet Bee Sweet
    2012-01-13 11:38:26

    Kiedyś je uwielbiałam, potem o nich zapomniałam, czas zrobić je znowu!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kaś Kaś
    2012-01-13 07:58:48

    ja jeszcze nie jadłam, ale skoro tak zachwalasz :) na pewno w tym karnawale w końcu zrobię oponki

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-01-13 05:44:32

    Przepysznie wyglądają! Mniaaaam!

    Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-13 03:13:42

    Moja mama robiła parę lat temu takie serowe oponki, trochę tęskno mi do ich smaku :) Twoje prezentują się wspaniale, mam ochotę się w nie wgryźć! ;) Na koniec pozdrawiam obie Sary i ich Pichcące Mamy!! - Sara :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-01-13 00:06:23

    To ja poproszę wszystkie małe krążki:) U mnie w domu zawsze była o nie awantura:) Chwytam całą garść i mam gdzieś dietę... :) Tak pysznie wyglądają:)

    Pozdrawiam :)!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-12 23:38:42

    Asia, Jedzonko Malucha - prawda, że pyszne? :)

    MojePasje - Elizo, bardzo przypadły mi do gustu :) Jeszcze raz dziękuję za inspiracje. :) Wow, to rzeczywiście niezły zbieg okoliczności. :)) No to rosną nam dwie Sary, które pewnie tak jak my będą lubiły pichcić. ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-12 23:15:40

    :) Bardzo się cieszę że smakowały i że przepis przypadł Ci do gustu :) Niesamowite... wiesz że moja córcia też ma na imię Sara i też samodzielnie je robiła :)?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia (JedzonkoMalucha) Asia (JedzonkoMalucha)
    2012-01-12 23:04:22

    Jejku..!!Jadłam je dzisiaj (wczoraj) ;)! Koleżanka zrobiła i przywiozła do kawki ;) Pyyyszne są!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Oponki

Oponki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 21

Opis

<p >Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka &ndash; małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)</p> <p ><br ></br>Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u <a href='http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/oponki-serowe.html'>Elizy</a>, a pochodzi chyba <a href='http://www.wielkiezarcie.com/recipe21652.html'>stąd</a>. Gorąco polecam!</p>

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    białego tłustego twarogu
    cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml)
    żółtka
    sody oczyszczonej
    octu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)