Tarta z truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10

Forma okrągła
24 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    zimnego masła
    jajko
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietankowy lub waniliowy (najlepiej domowy)
    galaretka truskawkowa
    świeże truskawki lub inne owoce

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier wsypać do miski miksera lub do malaksera. Dodać pokrojone masło i miksować do wyrobienia ciasta (aż powstaną okruszki, jak na kruszonkę). Jajko rozkłócić i dodać do kruszonki, dalej miksując, do połączenia się składników, gdyż ciasto kruche nie lubi długiego. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawić na 180 °C.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte (u mnie grubość ok. 3-4 mm). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.

Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego na papierze, by nieco go obciążyć. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze ok 5-7 minut (aż tarta lekko się przyrumieni). Studzić w formie.

W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń i galaretkę. Wystudzić. Owoce pokroić.

Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, na nim ułożyć świeże owoce, zalać tężejąca galaretką.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 10

Forma okrągła
24 cm

Klasyczna tarta z owocami. Prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki orzeźwiającym truskawkom idealna na obecne upały, szczególnie, jeśli schłodzimy ją w lodówce. Mimo, że to klasyka, my od czasu do czasu do niej wracamy, ale nie z sentymentu, a dla walorów smakowych i zapewniam Was to ciasto znika wtedy szybciej niż się pojawiło ;)... a największą słabość ma do niej mój małżonek ;)... choć córeczka też nie odmawia ;) Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście klasycznej tarty polecam to nadrobić. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Ilonek Ilonek
    2013-06-25 07:10:50

    Przepis super,łatwy i szybki ciasto wyszło pychotka.Polecam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-15 18:34:54

    @b - ciasto wychodzi twarde, gdy zbyt długo je wyrabiamy, kruche ciasto należy wyrabiać chwilę, tylko do połączenia się składników... powinno wyjść miękkie i kruche

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • b b
    2012-08-15 11:38:00

    Ciasto wyszło mi strasznie twarde, nie jest spieczone tylko lekko zarumienione, więc nie mogło sie za długo chyba piec :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-04 14:04:51

    można zastąpić papier folią aluminiową i na nią wysypać coś co obciaży ciasto, np. suchy groch, fasolę etc... można też tylko ponakluwać ciasto widelcem i pominąć już papier :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-07-04 13:07:29

    Pomocy! Moja tarta już w lodówce a nie mam papieru do pieczenia! Czym innym mogę ją przykryć?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magda Magda
    2012-06-23 12:46:56

    Też zrobiłam, tylko galaretka troszkę mi się wylewała bokami :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zosia Zosia
    2012-06-22 21:09:00

    Zrobiłam tylko że podwójną porcje.... wyszło pysznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Proste Przepisy Kulinarne Proste Przepisy Kulinarne
    2012-05-26 15:17:01

    Świetna sprawa! Obecnie truskawki bardzo staniały, więc można sobie pozwolić na odrobinę przyjemności. :-) Sama też przygotowałam tartę z pierwszych truskawek, które tylko się pojawiły, ale nie były jeszcze tak dobre jak te, które można kupić obecnie. Polecam: http://www.prosteprzepisykulinarne.com/2012/05/tarta-z-truskawkami.html :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-05-09 16:43:10

    @Asia - można suchą fasolą, grochem, kaszą, ryżem etc. wysypanym na papier ro wypieków.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2012-05-09 13:05:54

    Czym można obciążyć to ciasto w piekarniku? Słyszałam o fasoli...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-13 17:51:29

    @Anonimowy, tyle, żeby się nie wylewała poza brzegi ciasta. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-13 17:17:07

    a czy mam na ciasto wylać całą galaretkę ??? bo jakoś mam jej trochę za dużo ;DD

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-10 21:22:32

    @ Anonimowy, standardowa 24 cm.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous
    2011-06-10 09:55:32

    Kasiu, jaką średnice powinna mieć forma?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-06-06 22:26:07

    @Gregor próbuj, bo to nic trudnego i możesz sama miło się zaskoczyć i nie będziesz wtedy musiała cieszyć oka u mnie. :)

    @Aniłekfiołek - super, cieszę się

    @Anonimowy polecam się na przyszłość :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous
    2011-06-06 21:54:58

    Kasiu, super przepis, wyszła taka jak powinna być spód idealnie kruchy, a góra niebo w gębie. dzięki za kolejny idealny przepis

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aniołekfiołek aniołekfiołek
    2011-06-06 21:14:26

    pyszna, dzieciaki się zajadały aż im się uszy trzęsły ;)... wychodzi idealna :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gregor Gregor
    2011-06-01 12:03:03

    Kochana, ach te twoje arcydzieła kulinarne!Gdybym ja tak potrafiła, ale cóż przynajmniej u ciebie oko pocieszę.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 24 cm

Opis

<p >Klasyczna tarta z owocami. Prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki orzeźwiającym truskawkom idealna na obecne upały, szczególnie, jeśli schłodzimy ją w lodówce. Mimo, że to klasyka, my od czasu do czasu do niej wracamy, ale nie z sentymentu, a dla walorów smakowych i zapewniam Was to ciasto znika wtedy szybciej niż się pojawiło ;)... a największą słabość ma do niej mój małżonek ;)... choć córeczka też nie odmawia ;) Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście klasycznej tarty polecam to nadrobić. :)</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    zimnego masła
    jajko
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietankowy lub waniliowy (najlepiej domowy)
    galaretka truskawkowa
    świeże truskawki lub inne owoce

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę, cukier wsypać do miski miksera lub do malaksera. Dodać pokrojone masło i miksować do wyrobienia ciasta (aż powstaną okruszki, jak na kruszonkę). Jajko rozkłócić i dodać do kruszonki, dalej miksując, do połączenia się składników, gdyż ciasto kruche nie lubi długiego. Ciasto można też zagnieść ręcznie. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawić na 180 °C.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2-3 cm od dna formy na tarte (u mnie grubość ok. 3-4 mm). Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, przycinając wystające brzegi ciasta. Spód tarty podziurkować widelcem.

Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego na papierze, by nieco go obciążyć. Piec ok. 15 minut. Zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze ok 5-7 minut (aż tarta lekko się przyrumieni). Studzić w formie.

W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń i galaretkę. Wystudzić. Owoce pokroić.

Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto, na nim ułożyć świeże owoce, zalać tężejąca galaretką.

Smacznego :)