Pyszny sernik czekoladowo-karmelowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
sernik%20czekoladowo-karmelowy_4.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g czekoladowych ciasteczek (u mnie domowe z tego przepisu)
    roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
    miękkiego masła
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    ciemnego cukru muscovado
    śmietanki kremówki
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    mielonego twarogu śmietankowego (może być twaróg wiaderkowy)
    średnie jajka
    śmietanki kremówki (można zastąpić 100 g serka mascarpone)
    słodzonego mleka skondensowanego
    gorzkiej czekolady 60% kakao (można częściowo zastąpić mleczną, jeśli ktoś nie przepada za gorzką)
    wcześniej przygotowany sos karmelowy
  • Polewa karmelowa (do przygotowania, gdy sernik będzie już schłodzony):

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy.
Ciasteczka rozdrobnić na proszek w malakserze/blenderze lub za pomocą wałka. Dodać do nich miękkie masło i roztopioną czekoladę, wymieszać aż z ciasteczek zrobi się lekko wilgotna masa. Tak przygotowana masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm

Piekarnik nagrzać do 160 °C, na dół piekarnika wstawić blachę wypełnioną do 1/2 wysokości gorąca wodą.

Sos karmelowy:

Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić.

Masa serowa:

Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę, stawiamy na nim miskę o średnicy większej niż garnek, przekładamy do niej czekoladę i rozpuszczamy czekoladę od czasu do czasu sprawdzając czy już się rozpuściła (pamiętamy, że temperatura rozpuszczanej czekolady nie może wzrosnąć powyżej 50 stopni C i że nie może dostać się do rozpuszczanej czekolady woda ani para, bo czekolada zgęstnieje, więc najlepiej, żeby pod garnkiem z wodą był ustawiony niewielki ogień). Rozpuszczoną czekoladę przestudzić.

Składniki masy serowej (oprócz czekolady i sosu) przekładamy do miski robota, mieszamy na średnich obrotach. Jedną szklankę masy serowej odlewamy do czekolady i miksujemy do połączenia się składników w jednolitą, gładka masę. Tak powstałą masę czekoladowo-serową łączy z resztą masy, dodajemy przestudzony sos karmelowy (po przestudzeniu powinien znacznie zgęstnieć), całość mieszamy na średnich obrotach do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Sernik wstawić na środkową lub drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika, piec około 50-60 minut. Studzić w piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony polać polewą karmelową przygotowaną tak jak sos karmelowy (nie schłodzoną, bo schładzana gęstnienie). Podawać po około 20-30 minutach od wyjęcia z lodówki.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Nie ulega wątpliwości, że lubię serniki, ba, ja je wręcz uwielbiam… ale nie każdy… Nie będę Wam pisać o tych, za którymi nie przepadam i dlaczego – o tym może innym razem. Powiem Wam za to, jakie serniki wprost ubóstwiam, bo muszą one spełniać kilka podstawowych cech, a mianowicie: powinny być jedwabiście kremowe, wilgotne, ciężkie i dość zwarte (czyli mało puszyste) i koniecznie rozpływać się w ustach, a smak i zapach musi na długo pozostawać nam w pamięci. To ten rodzaj serników, przy których jedząc choćby jeden maleńki kawałek już żałujemy, że ta chwila nie trwa wiecznie…

Ten sernik spełnia wszystkie te kryteria, tym samym ląduje w czołówce moich ulubionych serników. Jeśli podobnie jak ja lubicie te kremowe, wilgotne i rozpływające się w ustach serniki to koniecznie go zróbcie. Połączenie czekolady, karmelu i wanilii w serniku smakuje nieziemsko, a konsystencja a’la trufle czekoladowe zachęca do kolejnych kęsów. Bardzo Wam polecam!

sernik%20czekoladowo-karmelowy_6.JPG sernik_czekoladowo-karmelowy_55.JPG sernik%20czekoladowo-karmelowy_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2015-04-27 19:37:21

    Witam serdecznie, czy do masy serowej można dodać gotowego kajmaku? Pozdrawiam, sernik wygląda przepięknie:)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-27 21:30:28

      Tak jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-05-18 07:07:05

    Robilam sernik juz dwukrotnie i jest naprawde rewelacyjny :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-26 20:05:15

    @Małgosia - tak mleko skondensowane słodzone to te w puszczce, do tego sernika dodajemy takie prosto z puszki, bez gotowania. Śmietanka kremówka to 30-36% słodka śmietanka do deserów, taka do ubijania, choć w tym przypadku jej nie ubijamy. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Małgosia Małgosia
    2013-03-26 19:02:10

    Czy mleko skondensowane to takie w puszcze, które trzeba gotować? Jeśli tak, to czy wystarczy je po prostu wlać do masy serowej czy też trzeba wcześniej ugotować?Co mam rozumieć pod pojęciem śmietanka kremówka? Czy to taka w kartoniku do deserów czy po prostu zwykła gęsta śmietana?

    Twój komentarz
  • Milena Milena
    2013-01-26 12:37:17

    trzymajcie kciuki. Dzisiaj spróbuję zrobić to dzieło;)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-01-25 16:38:35

    Jeny, wygląda szałowo! Napatrzeć się nie mogę. Zjadłabym kawałeczek, oj tak...

    Twój komentarz
  • Damian Damian
    2013-01-24 08:08:41

    Uwielbiam połączenie karmelu i czekolady. Sernik wygląda wspaniale!

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2013-01-23 08:19:13

    Tez uwielbiam serniki, zwłaszcza z czekoladowe. Dodatki mogą się zmieniać, ale czekoladowy sernik to najpyszniejsze ciasto na świecie. Z karmelem też chętnie zjem ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-22 17:48:37

    @Magda - nie jest to konieczne, ale przynajmniej po upieczeniu jest to wskazane :)

    Twój komentarz
  • magda magda
    2013-01-22 17:31:46

    czy trzeba go przechowywac w lodowce?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-01-22 17:18:24

    Ach Kasiu, ten sernik to bajka! Wygląda obłędnie. Jak ja kocham serniki!Mniam,mniam:)Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • roza irad roza irad
    2013-01-22 14:36:07

    przepysznie wygląda

    Twój komentarz
  • marzena marzena
    2013-01-22 13:41:12

    a mleko skondensowane słodzone czy nie??

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2013-01-22 13:32:33

    Wygląda wspaniale! Też lubię zwarte, ale kremowe serniki:)Pozdrawiam Kasiu!

    Twój komentarz
  • Jola Szyndlarewicz Jola Szyndlarewicz
    2013-01-22 12:31:29

    W moich oczach widzę obłęd:) .... cudowny sernik:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Lovelykate Lovelykate
    2013-01-22 11:49:49

    Czekolada i karmel to fantastyczne połączenie. Sernik wygląda na delikatny, rozpływający się w ustach. Na pewno wypróbuję przepis w najbliższym czasie ;)

    Twój komentarz
  • Śrutownik Śrutownik
    2013-01-22 11:08:08

    Cudownie się prezentuje... Kocham serniki, a w takiej postaci to aż mmm... ślinka cieknie!

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2013-01-22 10:51:43

    Serniczek wygląda nieziemsko. Idealnie trafia w mój smak. Też lubię te ciężkie, zwarte i rozpływające się w ustach.

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pyszny sernik czekoladowo-karmelowy

Pyszny sernik czekoladowo-karmelowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Nie ulega wątpliwości, że lubię serniki, ba, ja je wręcz uwielbiam… ale nie każdy… Nie będę Wam pisać o tych, za którymi nie przepadam i dlaczego – o tym może innym razem. Powiem Wam za to, jakie serniki wprost ubóstwiam, bo muszą one spełniać kilka podstawowych cech, a mianowicie: powinny być jedwabiście kremowe, wilgotne, ciężkie i dość zwarte (czyli mało puszyste) i koniecznie rozpływać się w ustach, a smak i zapach musi na długo pozostawać nam w pamięci. To ten rodzaj serników, przy których jedząc choćby jeden maleńki kawałek już żałujemy, że ta chwila nie trwa wiecznie…

Ten sernik spełnia wszystkie te kryteria, tym samym ląduje w czołówce moich ulubionych serników. Jeśli podobnie jak ja lubicie te kremowe, wilgotne i rozpływające się w ustach serniki to koniecznie go zróbcie. Połączenie czekolady, karmelu i wanilii w serniku smakuje nieziemsko, a konsystencja a’la trufle czekoladowe zachęca do kolejnych kęsów. Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    200 g czekoladowych ciasteczek (u mnie domowe z tego przepisu)
    roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady
    miękkiego masła
  • Sos karmelowy:

    Ilość Składnik
    ciemnego cukru muscovado
    śmietanki kremówki
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    mielonego twarogu śmietankowego (może być twaróg wiaderkowy)
    średnie jajka
    śmietanki kremówki (można zastąpić 100 g serka mascarpone)
    słodzonego mleka skondensowanego
    gorzkiej czekolady 60% kakao (można częściowo zastąpić mleczną, jeśli ktoś nie przepada za gorzką)
    wcześniej przygotowany sos karmelowy
  • Polewa karmelowa (do przygotowania, gdy sernik będzie już schłodzony):

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    śmietanki kremówki 30%
    ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładamy.
Ciasteczka rozdrobnić na proszek w malakserze/blenderze lub za pomocą wałka. Dodać do nich miękkie masło i roztopioną czekoladę, wymieszać aż z ciasteczek zrobi się lekko wilgotna masa. Tak przygotowana masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm

Piekarnik nagrzać do 160 °C, na dół piekarnika wstawić blachę wypełnioną do 1/2 wysokości gorąca wodą.

Sos karmelowy:

Na patelni roztopić cukier muscovado z kilkoma łyżkami wody, gdy lekko się zagęści (nastąpi to dość szybko, więc trzeba uważać, żeby się nie przypalił) stopniowo dodawać śmietankę, stale mieszając. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż sos znacznie zgęstnieje (ok. 2-3 minut), nieco przestudzić.

Masa serowa:

Czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę, stawiamy na nim miskę o średnicy większej niż garnek, przekładamy do niej czekoladę i rozpuszczamy czekoladę od czasu do czasu sprawdzając czy już się rozpuściła (pamiętamy, że temperatura rozpuszczanej czekolady nie może wzrosnąć powyżej 50 stopni C i że nie może dostać się do rozpuszczanej czekolady woda ani para, bo czekolada zgęstnieje, więc najlepiej, żeby pod garnkiem z wodą był ustawiony niewielki ogień). Rozpuszczoną czekoladę przestudzić.

Składniki masy serowej (oprócz czekolady i sosu) przekładamy do miski robota, mieszamy na średnich obrotach. Jedną szklankę masy serowej odlewamy do czekolady i miksujemy do połączenia się składników w jednolitą, gładka masę. Tak powstałą masę czekoladowo-serową łączy z resztą masy, dodajemy przestudzony sos karmelowy (po przestudzeniu powinien znacznie zgęstnieć), całość mieszamy na średnich obrotach do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Sernik wstawić na środkową lub drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika, piec około 50-60 minut. Studzić w piekarniku. Wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony polać polewą karmelową przygotowaną tak jak sos karmelowy (nie schłodzoną, bo schładzana gęstnienie). Podawać po około 20-30 minutach od wyjęcia z lodówki.


Smacznego :)