Tort piernikowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
torcik%20piernikowy.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    cukru
    200 g masła
    mąki
    jajka
    sody
    opakowanie przyprawy do pierników
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    kaszy manny
    cukru
    masła
    ekstraktu z wanilii
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Do mąki dodać masę maślano-miodową i jajka, wyrobić mikserem na jednolitą, gładka masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o śr. 22-24 cm. Wyłożyć z papierem do tortownicy, piec około 20-25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (grzałka góra/dół) lub 160°C (termoobieg). Jeśli mamy 4 takie same tortownice można piec na raz 4 placki (wtedy pieczemy z termoobiegiem), jeśli nie mamy tylu tortownic jednakowej wielkości piec oddzielnie lub wyciąć jedną tortownicą 4 takie same koła i wyłożyć po dwa na dużej blasze.

Upieczone blaty wystudzić.

Krem:

Mleko zagotować , dodać cukier i kaszę, gotować aż kasza zgęstnieje (co chwila mieszając, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki kaszy, stale ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. *

Blat ciasta ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia. Pierwszy placek posmarować powidłami, przykryć drugim plackiem, na ten z kolei wyłożyć 1/2 kremu, przykryć kolejnym plackiem, na nim rozsmarować powidła, przykryć ostatnim plackiem, wyłożyć krem, wierzch wyrównać. Lekko docisnąć.

Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić na cieście. Udekorować wg uznania.

Smacznego :)

*Do kremu można też dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały, orzechy, etc.

Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 10

Piernikowe blaty przełożone pysznym kremem na bazie kaszy manny i powidłami, których kwaskowatość przełamuje słodycz ciasta. Nie sposób go nie polubić. :) Polecam.

torcik%20piernikowy%202.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Iwona Iwona
    2016-12-27 18:07:59

    Ten piernik to świąteczna tradycja naszego domu, robię go co roku. Bardzo dziękuję za przepis:)

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-12-22 15:49:32

    Bardzo pyszny torcik ;-) oczywiście pojawi się u nas na świątecznym stole :-)

    Twój komentarz
  • Kamila Kamila
    2015-12-19 20:19:11

    Witam serdecznie chciałabym upiec w 2 foremkach i potem przekroić na pól, forma 26 cm. Ile powinnam wydłużyć pieczenie ? Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • madllen madllen
    2014-12-10 22:39:08

    Chciałam zapytać ile gram tej przyprawy do piernika? Bo opakowania widziałam różne mniejsze i większe, dziękuję i pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 10:13:20

      Ok. 20-30 g w zależności jak intensywny (czy mniej czy bardziej korzenny) preferuje Pani smak. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • dusia dusia
    2014-11-25 10:16:49

    Ile dni wcześniej można taki torcik robić bez obawy ze się zepsuje ? Robiłam go w zeszłym roku jest tak pyszny ze postanowiłam upiec jako prezent tylko nie wiem ile wcześniej mogłabym zrobić?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-26 22:56:27

      Myślę, że spokojnie można kilka dni przed świętami, tylko trzeba go trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie obsychał. Samą polewę zrobiłabym nieco później, żeby nie zmatowiała od trzymania w chłodzie. Cieszę się, że torcik smakował, Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Monika Monika
    2014-11-18 14:06:35

    Pysznyyyyy.Uwielbiaja go moje dzieciaki!

    Twój komentarz
  • karolina karolina
    2013-12-22 08:43:12

    No to robimy :)

    Twój komentarz
  • larysa larysa
    2012-12-21 13:59:42

    Torcik już zrobiony, ale nie wiem czy doczeka swiąt, taki jest pyszny! Ja i moja rodzinka bardzo dziękujemy! :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-20 20:14:58

    Kasiu jak dla mnie to doskonały tort na Święta .... a ta masa z kaszy - oj będzie mi się teraz po nochach śnić:)

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-12-20 14:19:40

    Robię bardzo podobne ciasto, ale nie przekładam powidłami :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-12-20 06:28:55

    Wygląda świetnie! Mniam:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-12-19 23:14:42

    wygląda fenomenalnie!!!! Kurcze już tyle ciast mam zaplanowanych na Święta... Może jeszcze się zmieści ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:39:42

    @Wweetok - zamiast ślepo ufać trzeba przetestowac obie i samemu ocenic, która jest lepsza. ;) a całkiem poważnie, gdy piekłam czekoladową, nie pamiętałam jeszcze smaku szarlotki babcinej, musiałam go sobie przypomnieć... babci już dość długo z nami nie ma... podsumowując szarlotkę czekoladową piekłam wcześniej i wtedy wydawała mi sie najpyszniejsza, ale po zrobieniu babcinej stwierdziłam, że jak na razie żadna inna nie ma z nią szans :) jak uda mi sie znaleźc jeszcze pyszniejszą, to też o tym napiszę. :) pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • xweetok xweetok
    2012-12-19 22:18:33

    Babcina szarlotka: Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam.Czekoladowa szarlotka: Na wstępie powiem tak, to najlepsza, najwspanialsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam! :)I jak tu Ci ufać? ;p

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-19 19:56:12

    To jest z pewnością coś cudownego :)

    Twój komentarz
  • Ewa/ Domowabogini.pl Ewa/ Domowabogini.pl
    2012-12-19 17:32:53

    Torcik wygląda przepięknie i przypomina mi robiony przez kuzynkę "Miodownik" (rewelacyjny w smaku:) Może kiedyś pokuszę się o jego zrobienie, już wyobrażam sobie ten smak:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-12-19 16:13:18

    Ale się zrobiłam głodna patrząc na ten piernik :-) U mnie też dziś bardzo piernikowo, i tak od kilku dni :-)Uwielbiam ten czas, a Ty? Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2012-12-19 15:59:12

    Przyznam że prezentuje się pysznie. :)

    Twój komentarz
  • Vin Vin
    2012-12-19 15:47:53

    aż się prosi o spróbowanie!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tort piernikowy

Tort piernikowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Piernikowe blaty przełożone pysznym kremem na bazie kaszy manny i powidłami, których kwaskowatość przełamuje słodycz ciasta. Nie sposób go nie polubić. :) Polecam.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    cukru
    200 g masła
    mąki
    jajka
    sody
    opakowanie przyprawy do pierników
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    kaszy manny
    cukru
    masła
    ekstraktu z wanilii
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Do mąki dodać masę maślano-miodową i jajka, wyrobić mikserem na jednolitą, gładka masę. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o śr. 22-24 cm. Wyłożyć z papierem do tortownicy, piec około 20-25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (grzałka góra/dół) lub 160°C (termoobieg). Jeśli mamy 4 takie same tortownice można piec na raz 4 placki (wtedy pieczemy z termoobiegiem), jeśli nie mamy tylu tortownic jednakowej wielkości piec oddzielnie lub wyciąć jedną tortownicą 4 takie same koła i wyłożyć po dwa na dużej blasze.

Upieczone blaty wystudzić.

Krem:

Mleko zagotować , dodać cukier i kaszę, gotować aż kasza zgęstnieje (co chwila mieszając, żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1-2 łyżki kaszy, stale ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. *

Blat ciasta ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia. Pierwszy placek posmarować powidłami, przykryć drugim plackiem, na ten z kolei wyłożyć 1/2 kremu, przykryć kolejnym plackiem, na nim rozsmarować powidła, przykryć ostatnim plackiem, wyłożyć krem, wierzch wyrównać. Lekko docisnąć.

Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzić na cieście. Udekorować wg uznania.

Smacznego :)

*Do kremu można też dodać smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały, orzechy, etc.