Kruchy przekładaniec kokosowo-jabłkowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4231_zm.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto półkruche:

    Ilość Składnik
    200 g schłodzonego masła
    gęstej śmietany 18%
    proszku do pieczenia
    żółtka
    cukru pudru
    mąki krupczatki
    pasty z wanilii lub 16 g cukry z prawdziwą wanilią
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    skrobi ziemniaczanej
    wiórek kokosowych
    cukru
    białka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    garść wiórek kokosowych do oprószenia wierzchu
  • Masa orzechowa:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    bułki tartej
    mielonych orzechów włoskich
    jajka
    cukru
    kakao
    proszku do pieczenia
  • Masa jabłeczna:

    Ilość Składnik
    jabłek
    skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
    soku z cytryny
    cukru
    galaretka cytrynowa lub agrestowa

Sposób przygotowania

Ciasto półkruche:

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto opuszkami placów (by nadmiernie nie ogrzewać ciasta). Uformować w kulę, przedzielić na pół. Jedną część schłodzić przez ok.. 30-60 min w lodówce. Drugą schować do zamrażalnika. 
Formę o wym. ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do wypieków. 

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na spód foremki i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i podpiec około 10 min. Podpieczone ciasto wyjąć odstawić na bok.

Masa jabłeczna:

Najlepiej przygotować ją w czasie chłodzenia się ciasta w lodówce.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć z cukrem do miękkości. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową lub agrestową, ewentualnie skrobie ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Masa kokosowa:

Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukier i dalej ubijać do wykorzystania cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca, Dodać kokos i skrobie ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

Masa orzechowa:

Białka ubić na sztywno, dokładnie tak,  jak w przypadku masy kokosowej, stopniowo dodając cukier. Dodawać po 1 żółtku dalej miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. 

Całość:

Podpieczony spód oprószyć kaszą manną. Równomiernie wyłożyć wystudzoną masę jabłeczną. Na nią wyłożyć masę kokosową, wierzch wyrównać. Wyłożyć masę orzechową, wygładzić. Na wierzch równomiernie zetrzeć na dużych oczkach zamrożone w zamrażalniku ciasto.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i  piec około 30 minut.

Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w formie. 

Polewa:

Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, wymieszać.

Wystudzone ciasto wyjąć z blachy, polać polewą, oprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa. Jeśli podobnie jak ja, lubicie połączenie jabłek i kokosa to wierzcie mi, będziecie się zjadać tym ciastem jeszcze przed wystudzeniem. ;)
IMG_4206_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2016-09-05 15:27:50

    Kusisz niesamowicie :)

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Kruchy przekładaniec kokosowo-jabłkowy

Kruchy przekładaniec kokosowo-jabłkowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa. Jeśli podobnie jak ja, lubicie połączenie jabłek i kokosa to wierzcie mi, będziecie się zjadać tym ciastem jeszcze przed wystudzeniem. ;)

Składniki

  • Ciasto półkruche:

    Ilość Składnik
    200 g schłodzonego masła
    gęstej śmietany 18%
    proszku do pieczenia
    żółtka
    cukru pudru
    mąki krupczatki
    pasty z wanilii lub 16 g cukry z prawdziwą wanilią
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    skrobi ziemniaczanej
    wiórek kokosowych
    cukru
    białka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    garść wiórek kokosowych do oprószenia wierzchu
  • Masa orzechowa:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    bułki tartej
    mielonych orzechów włoskich
    jajka
    cukru
    kakao
    proszku do pieczenia
  • Masa jabłeczna:

    Ilość Składnik
    jabłek
    skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
    soku z cytryny
    cukru
    galaretka cytrynowa lub agrestowa

Sposób przygotowania

Ciasto półkruche:

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko wyrobić ciasto opuszkami placów (by nadmiernie nie ogrzewać ciasta). Uformować w kulę, przedzielić na pół. Jedną część schłodzić przez ok.. 30-60 min w lodówce. Drugą schować do zamrażalnika. 
Formę o wym. ok. 23 x 23 cm wyłożyć papierem do wypieków. 

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na wielkość formy. Przełożyć na spód foremki i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i podpiec około 10 min. Podpieczone ciasto wyjąć odstawić na bok.

Masa jabłeczna:

Najlepiej przygotować ją w czasie chłodzenia się ciasta w lodówce.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć z cukrem do miękkości. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę cytrynową lub agrestową, ewentualnie skrobie ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Masa kokosowa:

Białka ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukier i dalej ubijać do wykorzystania cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca, Dodać kokos i skrobie ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.

Masa orzechowa:

Białka ubić na sztywno, dokładnie tak,  jak w przypadku masy kokosowej, stopniowo dodając cukier. Dodawać po 1 żółtku dalej miksując. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. 

Całość:

Podpieczony spód oprószyć kaszą manną. Równomiernie wyłożyć wystudzoną masę jabłeczną. Na nią wyłożyć masę kokosową, wierzch wyrównać. Wyłożyć masę orzechową, wygładzić. Na wierzch równomiernie zetrzeć na dużych oczkach zamrożone w zamrażalniku ciasto.

Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i  piec około 30 minut.

Gotowe wyjąć z piekarnika, pozostawić do przestudzenia w formie. 

Polewa:

Czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, wymieszać.

Wystudzone ciasto wyjąć z blachy, polać polewą, oprószyć wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)