Jabłecznik ucierany

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_2030.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    drobnego cukru trzcinowego
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    mleka
    słodkie jabłka
    cynamonu
    skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem (ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne). Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka i po każdym miksować masę, aż jajko dokładnie się połączy z resztą (masa powinna być jednolita i gładka). 
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodawać w trzech partiach do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Wierzch wygładzić. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na wierzch ciasta. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a patyczek po zanurzeniu  w cieście będzie suchy. 

Gotowe, wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę do studzenia. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego ;)


Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. 

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Arleta Arleta
    2016-05-05 16:08:49

    Pyszny😆ciasto wilgotne i puszyste.

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2016-02-25 19:26:04

    Cóż się stało z blogiem? Umarł? :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:35:35

      Jeszcze nie umarł. ;)

      Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Jabłecznik ucierany

Jabłecznik ucierany

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 23x23 cm

Opis

Proste, ciasto ucierane z jabłkami i cynamonową nutą. Puszyste i wilgotne za razem. Idealne do popołudniowej kawki lub herbaty. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    drobnego cukru trzcinowego
    jajka
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    mleka
    słodkie jabłka
    cynamonu
    skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem (ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne). Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka i po każdym miksować masę, aż jajko dokładnie się połączy z resztą (masa powinna być jednolita i gładka). 
Do drugiego naczynia przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodawać w trzech partiach do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Wierzch wygładzić. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na wierzch ciasta. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni, a patyczek po zanurzeniu  w cieście będzie suchy. 

Gotowe, wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyłożyć na kratkę do studzenia. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego ;)