Ekspresowy placek malinowy z nadzieniem śmietanowym

Przyg: 15 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9443.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 op. cukry z prawdziwą wanilią)
  • Nadzienie śmietanowe:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
    cukru pudru
    żółtka
    skrobi ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować, na jednolitą gładka masę. Podzielić na dwie jednakowe części.
Foremkę o wym. ok. 20 x 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków (można też użyć tortownicy o śr. 22 cm) lub formy na tartę (wtedy już nie wykładamy jej papierem, tylko natłuszczamy i oprószamy mąką). Ciastem wykleić spód formy (najlepiej zostawiać odrobinę wyższe boki. Wstawić do piekarka nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dól) i podpiec ciasto przez ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Całość:
Nadzienie wyłożyć na podpieczony, przestudzony spód. Na wierzch wysypać maliny, następnie resztę ciasta pokruszyć w palcach na małe kawałki i wysypać nimi wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do wyżej podanej temp. piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch wyraźnie się zarumieni, a masa zetnie. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans. Ale niech Was nie zmyli to szybkie przygotowanie, nie myślcie czasem, że w związku z tym ciasto byle jakie, bo wierzcie mi lub nie, ale jest tak smaczne, że po spróbowaniu ciężko się od niego oderwać. ;) Tak kruchuteńkie i delikatne, że każdy kęs niemalże rozpływa się w ustach. :) Kwaskowate maliny przyjemnie neutralizują słodycz ciasta i nadzienia śmietanowego, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona i przyjemnie sięga się po kolejny kawałek. ;) 
zm_IMG_9429.jpg zm_IMG_9454.jpg zm_IMG_9450.jpg

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • teresa teresa
    2015-07-31 21:04:39

    Mój placek malinowy właśnie w piecu. Chciałabym odpowiedzieć Basi w sprawie "rozjechanej" masy. Jak już śmietankę ubiłam na sztywno ( z cukrem) dodałam żółtka i skrobię ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszałam łopatką bez użycia miksera. "Wyszło" jak trzeba. Napiszę czy smakowało jutrzejszym gościom. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Basia Basia
      2015-08-01 11:16:27

      Dziękuję :D wykorzystam tą podpowiedź jeszcze dziś :D

      Twój komentarz
      • teresa teresa
        2015-08-02 11:06:27

        A więc placek po prostu rozpłynął się w ustach! Zrobiłam w tortownicy ( 26 cm - przeliczyłam składniki) bowiem coś mi mówiło, że MUSI być jego więcej. Ledwie udało mi się ukryć mały trójkącik na dzisiaj do kawy. Reszta "rozeszła się" na pniu. Pycha!!! Myslę, że z innymi owocami będzie równie dobry. Wypróbuję z wisniami z cukru. Uwielbiam przepisy p.Kasi, wiele już wypróbowałam. Pozdrawiam.

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-08-02 22:05:55

          Ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało! :) Na pewno będzie dobre też z innym owocami, szczególnie kwaskowatymi. Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
  • maliny maliny
    2015-07-31 15:33:12

    Czy mozna dodac maliny mrozone?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-31 22:16:07

      Raczej najpierw bym je rozmroziła i odsączyła na ręczniku papierowym, bo od nadmiaru soku masa śmietanowa może się zwarzyć. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Basia Basia
    2015-07-26 18:40:42

    Wyszło pyszne aczkolwiek nie do końca jestem przekonana czy o to chodziło ponieważ masa po dodaniu żółtka całkiem się "rozjechała"...mimo wszystko upiekłam i zjedliśmy ;D pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-26 21:29:27

      W jakim sensie się rozjechała? Była rzadka, zwarzyła się czy jeszcze o coś innego chodzi? :) Ps. cieszę się, że pomimo tego smakowało, pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Basia Basia
        2015-08-01 11:14:49

        Zrobiła się rzadka ... chciałam ci tak w ogóle podziękować za tą stronkę ;D ponieważ należałam do tych osób którym za nic żaden placek nie wychodził ;DDD a tu masz spróbowałam z twoich przepisów, cenne są również najdrobniejsze uwagi i wskazówki które takim laikom jak ja bardzo pomagają :D pozdrawiam serdecznie

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2015-08-02 22:03:52

          Basiu bardzo się cieszę, że stronka się przydaje :) A jeśli chodzi o masę, to zrobiła się rzadka prawdopodobnie dlatego, że została po dodaniu żółtek i skrobi zbyt mocno/długo mieszana. Trzeba tylko delikatnie je wmieszać do połączenia się składników. Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Ekspresowy placek malinowy z nadzieniem śmietanowym

Ekspresowy placek malinowy z nadzieniem śmietanowym

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x20 cm

Opis

Nie bez powodu nazwałam je ekspresowe, jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans. Ale niech Was nie zmyli to szybkie przygotowanie, nie myślcie czasem, że w związku z tym ciasto byle jakie, bo wierzcie mi lub nie, ale jest tak smaczne, że po spróbowaniu ciężko się od niego oderwać. ;) Tak kruchuteńkie i delikatne, że każdy kęs niemalże rozpływa się w ustach. :) Kwaskowate maliny przyjemnie neutralizują słodycz ciasta i nadzienia śmietanowego, dzięki czemu całość nie jest przesłodzona i przyjemnie sięga się po kolejny kawałek. ;) 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    pasty lub ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 op. cukry z prawdziwą wanilią)
  • Nadzienie śmietanowe:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki (najlepiej 36%)
    cukru pudru
    żółtka
    skrobi ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i miękkie masło, zmiksować, na jednolitą gładka masę. Podzielić na dwie jednakowe części.
Foremkę o wym. ok. 20 x 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków (można też użyć tortownicy o śr. 22 cm) lub formy na tartę (wtedy już nie wykładamy jej papierem, tylko natłuszczamy i oprószamy mąką). Ciastem wykleić spód formy (najlepiej zostawiać odrobinę wyższe boki. Wstawić do piekarka nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dól) i podpiec ciasto przez ok. 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Całość:
Nadzienie wyłożyć na podpieczony, przestudzony spód. Na wierzch wysypać maliny, następnie resztę ciasta pokruszyć w palcach na małe kawałki i wysypać nimi wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego do wyżej podanej temp. piekarnika i piec ok. 30 minut, aż wierzch wyraźnie się zarumieni, a masa zetnie. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)