Pierniczki

Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
IMG_5741.JPG

Składniki:

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu (daje akacjowy)
    cukru
    masła
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    cynamonu
    mielonych goździków
    szczypta kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    jajko

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. 

Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną masę miodową. Zagnieść ciasto (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem, bo trzeba włożyć w to trochę siły). Gotowe ciasto nie powinno być klejące, ale jeśli jednak będzie się trochę kleić, wtedy trzeba je schłodzić około godziny w lodówce. 
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, na placek o grubości ok. 3-5 mm, za pomocą foremek powykrawać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 ° (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg). gotowe wystudzić na kratce. 

Gdy wystygną polukrować lub pokryć glazurą czekoladową, przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.

Smacznego :) 
Przyg: 30 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 40
Przepisów na pierniczki jest już na blogu kilka. Ale te wydały mi się na tyle smaczne, że uznałam, iż kolejny przepis nie zaszkodzi. :) Pierniczki wychodzą mocno korzenne, zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później nieco twardnieją, ale dość szybko robią się miękkie, szczególnie jak je polukrujemy lub pokryjemy glazurą czekoladową i wsadzimy do puszki lub szczelnie zamkniętego pojemnika. Bardzo smaczne, lekko "szczypiące" jak to stwierdziła moja córcia. Można je zrobić nawet na tydzień przed świętami, powinny w tym czasie odpowiednio zmięknąć, a jeśli w Waszym miejscu zamieszkania jest duża wilgotność, to zrobią się miękkie już po 2-3 dniach. Przepis znalazłam starych "wycinkach" z jakiejś dawnej kulinarnej gazetki. Polecam!
IMG_5729.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Emi Emi
    2014-12-11 17:46:15

    Witam,chciałam się zapytać czy wymienione w przepisie przyprawy można zastąpić gotową mieszanką tzw przyprawą piernikową i ew w jakiej ilości.

    pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 22:11:53

      Można zastąpić, dałabym 2-3 łyżki gotowej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Kasia Kasia
        2016-12-08 09:54:19

        Ja się chciałam dowiedzieć ile sztuk wyjdzie z tej proporcji

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2016-12-09 13:45:26

          Nie pamiętam ile dokładnie wychodzi sztuk, ale na pewno sporo ( min. 3 blachy). Pozdrawiam

          Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pierniczki

Pierniczki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

Przepisów na pierniczki jest już na blogu kilka. Ale te wydały mi się na tyle smaczne, że uznałam, iż kolejny przepis nie zaszkodzi. :) Pierniczki wychodzą mocno korzenne, zaraz po upieczeniu są mięciutkie, później nieco twardnieją, ale dość szybko robią się miękkie, szczególnie jak je polukrujemy lub pokryjemy glazurą czekoladową i wsadzimy do puszki lub szczelnie zamkniętego pojemnika. Bardzo smaczne, lekko "szczypiące" jak to stwierdziła moja córcia. Można je zrobić nawet na tydzień przed świętami, powinny w tym czasie odpowiednio zmięknąć, a jeśli w Waszym miejscu zamieszkania jest duża wilgotność, to zrobią się miękkie już po 2-3 dniach. Przepis znalazłam starych "wycinkach" z jakiejś dawnej kulinarnej gazetki. Polecam!

Składniki

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu (daje akacjowy)
    cukru
    masła
    mąki pszennej
    sody oczyszczonej
    cynamonu
    mielonych goździków
    szczypta kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    jajko

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. 

Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodać jajko i przestudzoną masę miodową. Zagnieść ciasto (najlepiej mikserem, końcówką z hakiem, bo trzeba włożyć w to trochę siły). Gotowe ciasto nie powinno być klejące, ale jeśli jednak będzie się trochę kleić, wtedy trzeba je schłodzić około godziny w lodówce. 
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, na placek o grubości ok. 3-5 mm, za pomocą foremek powykrawać pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 ° (grzanie góra/dół) lub 180 °C (termoobieg). gotowe wystudzić na kratce. 

Gdy wystygną polukrować lub pokryć glazurą czekoladową, przechowywać w puszce lub szczelnym pojemniku.

Smacznego :)