Tort jagodowo-cytrynowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm2_IMG_9896.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    ok. 200 ml przestudzonej, posłodzonej herbaty z cytryną (lub inny wg uznania)
  • Masa jagodowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym naturalnym)
    jagód
    cukru
    żelatyny w proszku
  • Masa cytrynowo-śmietanowa:

    Ilość Składnik
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    cukru pudru (można więcej, jeśli wolicie słodsze masy)
    śmietanki kremówki 30-36%
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    żelatyny w proszku
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    cukru (jeśli wolicie słodsze można dać 3 łyżki)
    jagód
    żelatyny w proszku
    wody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. 

Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Jeśli macie dwie jednakowe tortownice o śr. 22 cm można przełożyć ciasto do dwóch, wtedy biszkoptu nie będziecie musieli przekrajać na dwa blaty, wtedy ciasto pieczemy około 15-20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. 

Jeden z blatów włożyć do tortownicy lub podobnie jak ja w wysoką stalową regulowaną obręcz (jest wyższa od tortownicy o jakieś 2-3 cm, więc masy po włożeniu nie sięgają do samego wierzchu.).

Biszkopt nasączyć ponczem.

Masa jagodowa:

Jagody, umyć i przebrać, zblendować razem z cukrem na jednolity, gładki mus. 

Żelatynę namoczyć w ok. 3 łyżkach zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie dodać do musu jagodowego i podgrzać (od czasu do czasu mieszając) aż cała żelatyna się rozpuści.

Jogurty przelać do miski.  Do masy jagodowej dodać ok. 2-3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę.

Masę przez chwilę schłodzić w lodowce lub zamrażarce, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wygładzić. Przykryć drugim biszkoptem, którego również możemy nasączyć. Wstawić do lodówki.

Masa śmietanowo-cytrynowa:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. 

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, podgrzać, ale nie gotować. Dodać do niej ok 1-2 łyżek śmietanki, by nieco ochłodzić żelatynę, letnią dodać do reszty masy śmietanowej. Szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki lub zamrażalnika, by górna masa stężała.

Galaretka jagodowa:

Jagody razem z cukrem zmiksować w blenderze na gładka masę. 

Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała.

Zmiksowane jagody przelać do rondelka, dodać wodę, żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści, nie gotować. Wstawić na chwilę do lodówki, by galaretka przestygła, wystudzoną, ale nadal płynną polać wierzch tortu.

Wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania, gdy masa jest już sztywna dodać cukier puder, zmiksować. Przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki udekorować rozetki.

Smacznego :)


Przyg: 60 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Kochani jak już wspominałam tutaj zostałam ambasadorką konkursu Festiwal Wypieków organizowanego przez marki Bakalland i Delecta.

Chciałam Was jeszcze raz zachęcić do udziału we wspomnianym konkursie. Jury wybierze 100 najlepszych przepisów i związanych z nimi historii. Po ogłoszeniu wyników wspomnianego konkursu, na jesieni powstanie Wielka Księga z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 zwycięskich historii związanych z wypiekami. Wśród nich może znaleźć się Wasz przepis i historia, dlatego gorąco Was zachęcam do udziału w konkursie. Spieszcie się, bo trwa do 31 lipca. Żeby wziąć w nim udział wystarczy podzielić się swoim przepisem i historią z nim związaną, szczegóły znajdziecie na stronie FestiwalWypieków.pl

A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni. Biszkopt przełożony jest kremową masą jagodową, puszystą masą śmietanowo-cytrynową, a wierzch wieńczy galaretka ze zblendowanych na mus jagód. Przepadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym z Was, którzy podobnie jak ja mają słabość do jagód. Z tymi owocami zresztą związana jest moja mała historia. ;)

Gdy byłam kilkuletnim dzieckiem często jeździłam na część wakacji do dziadków na wieś, dla typowego małego mieszczucha była to nie lada atrakcja. Tyle zwierząt, wokół otaczająca mnie zewsząd piękna przyroda, czas żniw, no i chodzenie do lasu na jagody. :) To uwielbiałam w szczególności. Zbierałam je bez opamiętania, potrafiłam wypatrzeć nawet te skrzętnie ukryte pod listkami na maleńkich krzaczkach, przynosiłyśmy z babcią całe kanki, a nawet wiaderka jagód, a później zaczynało się wspólne szaleństwo jagodowe – robienie pierogów, soków, dżemów, nalewek i nieziemskich konfitur, które wybornie smakowały z racuchami mojej babci. Ależ to wszystko było pyszne. Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale pewnego lata, kiedy przybyło mi kilka wiosen, jak co roku chciałam zbierać wakacyjną porą jagody z moją babcią i nagle się okazało, że już absolutnie się do tego nie nadaje. ;) Bo zaczęłam dostrzegać wszędzie, ale to wszędzie setki, tysiące, a nawet miliony ;) pająków. Czaiły się na niemal na każdym krzaczku. Miedzy gałęziami, na mchu i trawie… i zastanawiałam się jak to możliwe, że wcześniej ich nie widziałam. :D I tak oto skończyły się moje jagodowe wycieczki. Miłość do jagód oczywiście pozostała nadal, ale fobia do pająków była silniejsza i teraz raczej chodzę po jagody na targ, co by oszczędzić sobie przykrych doznań. ;) 

A poniżej już przepis na torcik. :)
zm_IMG_9881.jpg zm_IMG_9935.jpg zm_IMG_9950.jpg zm_IMG_9923.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ja Ja
    2016-03-02 21:43:41

    Czy do zrobienia masy jagodowej koniecznie trzeba użyć jogurtu greckiego czy może on być zastąpiony jogurtem naturalnym?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:11:13

      Można użyć zwykłego, gęstego jogurtu naturalnego.

      Twój komentarz
  • Dominika Dominika
    2016-02-10 02:05:51

    Zrobiłam ten tort na urodziny chłopaka, wyszedł rewelacyjnie, ledwo starczyło (a przecież torty zawsze zostają). Był OBLĘDNY!!! Zrobiłam go w Irlandii i ludzie tutaj byli zaskoczeni, że tort może być przepyszny (tutaj tort to tylko masa lukru....). Za miesiąc robię go znów na swoje urodziny, jest troszkę pracochłonny ale warty każdej minuty! Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:12:30

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • Mequi Mequi
    2015-12-23 20:25:43

    Pomimo,ze ciast letnie zrobiłam w niedziele na urodziny męża. Prżepis banalnie prosty dobrze opisany. Jak zwykle udany wypiek bardzo dziękuje! W końcu jakoś wykorzystałam jagody zawetowane latem zeszłego roku ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:13:09

      Cieszę się, że torcik przypadł do gustu. :)

      Twój komentarz
  • kasiammm kasiammm
    2015-09-23 19:06:24

    piękny ten jagodowy kolor,ciekawe czy z jeżynami też by taki wyszedł, jagód nawet mrożonych nigdzie nie mogę kupić a jeżyny akurat mam na działce. Co o tym sądzisz Autorko? ;)

    Twój komentarz
  • GOŚĆ GOŚĆ
    2015-08-24 18:38:58

    czy można użyć jagód zaprawionych?? które są zasypane cukrem i zagotowane w słoikach??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-25 20:11:49

      Myślę, że tak, warto wtedy zmniejszyć ilość cukru lub go pominąć. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ala Ala
    2015-08-24 17:02:43

    czy równie dobrze będą pasować borówki? bo na jagody sezon juz sie skończył :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-25 20:09:12

      Z borówkami torcik będzie mniej wyrazisty, ale również będzie smaczny. Warto jednak pamiętać, że nie uzyska się jednak takiego koloru masy owocowej jak z jagód. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • alka alka
    2015-08-21 13:03:23

    czy pasowałoby zamiast cytryny do masy śmietanowej użyć pomarańczy??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-21 16:04:38

      Pomarańcza może się trochę gryźć z jagodowym smakiem. Można pominąć cytrynę i zostawić samą śmietankową masę.

      Twój komentarz
  • Magda Magda
    2015-08-18 12:16:46

    Witam, mam pytanie czy ten torcik można też zrobic z mrożonych jagód?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-18 20:59:32

      Tak, jak najbardziej, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić.

      Twój komentarz
  • cudny cudny
    2015-07-29 17:55:48

    Kasiu piękny jest! Ja jagód też nie zbieram od dawna, brak czasu powoduje, że w pośpiechu kupuję je na bazarku. :) Dziś właśnie też zakupiłam i będziemy robić z synkiem jagodzianki z Twojego przepisu, są boskie, a na weekend zapowiedziałam już ten torcik, trzymaj kciuki!

    Twój komentarz
  • Lucy Lucy
    2015-07-27 18:48:32

    Pająki jak pająki ja na jagody nie chodze z obawy o kleszcze :(

    Twój komentarz
  • Lucyna Lucyna
    2015-07-27 18:44:20

    Piękny koniecznie muszę zrobić!

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2015-07-27 18:30:36

    Kasiu piękne zdjęcia i cudny torcik! Zapisuję przepis do wypróbowania. :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-07-26 00:52:02

    Tort wygląda obłędnie! Elegancki, piękny i na pewno smakuje genialnie. :)

    Pozdrawiam Kasiu :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tort jagodowo-cytrynowy

Tort jagodowo-cytrynowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Kochani jak już wspominałam tutaj zostałam ambasadorką konkursu Festiwal Wypieków organizowanego przez marki Bakalland i Delecta.

Chciałam Was jeszcze raz zachęcić do udziału we wspomnianym konkursie. Jury wybierze 100 najlepszych przepisów i związanych z nimi historii. Po ogłoszeniu wyników wspomnianego konkursu, na jesieni powstanie Wielka Księga z Wypiekami, w której zostanie opublikowanych 100 zwycięskich historii związanych z wypiekami. Wśród nich może znaleźć się Wasz przepis i historia, dlatego gorąco Was zachęcam do udziału w konkursie. Spieszcie się, bo trwa do 31 lipca. Żeby wziąć w nim udział wystarczy podzielić się swoim przepisem i historią z nim związaną, szczegóły znajdziecie na stronie FestiwalWypieków.pl

A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni. Biszkopt przełożony jest kremową masą jagodową, puszystą masą śmietanowo-cytrynową, a wierzch wieńczy galaretka ze zblendowanych na mus jagód. Przepadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym z Was, którzy podobnie jak ja mają słabość do jagód. Z tymi owocami zresztą związana jest moja mała historia. ;)

Gdy byłam kilkuletnim dzieckiem często jeździłam na część wakacji do dziadków na wieś, dla typowego małego mieszczucha była to nie lada atrakcja. Tyle zwierząt, wokół otaczająca mnie zewsząd piękna przyroda, czas żniw, no i chodzenie do lasu na jagody. :) To uwielbiałam w szczególności. Zbierałam je bez opamiętania, potrafiłam wypatrzeć nawet te skrzętnie ukryte pod listkami na maleńkich krzaczkach, przynosiłyśmy z babcią całe kanki, a nawet wiaderka jagód, a później zaczynało się wspólne szaleństwo jagodowe – robienie pierogów, soków, dżemów, nalewek i nieziemskich konfitur, które wybornie smakowały z racuchami mojej babci. Ależ to wszystko było pyszne. Tego smaku i zapachu nie da się zapomnieć. Ale pewnego lata, kiedy przybyło mi kilka wiosen, jak co roku chciałam zbierać wakacyjną porą jagody z moją babcią i nagle się okazało, że już absolutnie się do tego nie nadaje. ;) Bo zaczęłam dostrzegać wszędzie, ale to wszędzie setki, tysiące, a nawet miliony ;) pająków. Czaiły się na niemal na każdym krzaczku. Miedzy gałęziami, na mchu i trawie… i zastanawiałam się jak to możliwe, że wcześniej ich nie widziałam. :D I tak oto skończyły się moje jagodowe wycieczki. Miłość do jagód oczywiście pozostała nadal, ale fobia do pająków była silniejsza i teraz raczej chodzę po jagody na targ, co by oszczędzić sobie przykrych doznań. ;) 

A poniżej już przepis na torcik. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    ok. 200 ml przestudzonej, posłodzonej herbaty z cytryną (lub inny wg uznania)
  • Masa jagodowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym naturalnym)
    jagód
    cukru
    żelatyny w proszku
  • Masa cytrynowo-śmietanowa:

    Ilość Składnik
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    cukru pudru (można więcej, jeśli wolicie słodsze masy)
    śmietanki kremówki 30-36%
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    żelatyny w proszku
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    cukru (jeśli wolicie słodsze można dać 3 łyżki)
    jagód
    żelatyny w proszku
    wody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. 

Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Jeśli macie dwie jednakowe tortownice o śr. 22 cm można przełożyć ciasto do dwóch, wtedy biszkoptu nie będziecie musieli przekrajać na dwa blaty, wtedy ciasto pieczemy około 15-20 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa blaty. 

Jeden z blatów włożyć do tortownicy lub podobnie jak ja w wysoką stalową regulowaną obręcz (jest wyższa od tortownicy o jakieś 2-3 cm, więc masy po włożeniu nie sięgają do samego wierzchu.).

Biszkopt nasączyć ponczem.

Masa jagodowa:

Jagody, umyć i przebrać, zblendować razem z cukrem na jednolity, gładki mus. 

Żelatynę namoczyć w ok. 3 łyżkach zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie dodać do musu jagodowego i podgrzać (od czasu do czasu mieszając) aż cała żelatyna się rozpuści.

Jogurty przelać do miski.  Do masy jagodowej dodać ok. 2-3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę.

Masę przez chwilę schłodzić w lodowce lub zamrażarce, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód, wierzch wyrównać i wygładzić. Przykryć drugim biszkoptem, którego również możemy nasączyć. Wstawić do lodówki.

Masa śmietanowo-cytrynowa:

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. 

Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, podgrzać, ale nie gotować. Dodać do niej ok 1-2 łyżek śmietanki, by nieco ochłodzić żelatynę, letnią dodać do reszty masy śmietanowej. Szybko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki lub zamrażalnika, by górna masa stężała.

Galaretka jagodowa:

Jagody razem z cukrem zmiksować w blenderze na gładka masę. 

Żelatynę zalać 1-2 łyżkami zimnej wody, pozostawić na chwile, by napęczniała.

Zmiksowane jagody przelać do rondelka, dodać wodę, żelatynę i podgrzewać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści, nie gotować. Wstawić na chwilę do lodówki, by galaretka przestygła, wystudzoną, ale nadal płynną polać wierzch tortu.

Wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania, gdy masa jest już sztywna dodać cukier puder, zmiksować. Przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki udekorować rozetki.

Smacznego :)