Brunsli – szwajcarskie ciasteczka

Przyg: 30 min Pieczenie: 6 min
Średni
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
IMG_8017.JPG

Składniki:

  • Na 2 blachy ciasteczek:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    zmielonych migdałów
    cukru
    kakao
    mąki
    mielonego cynamonu
    spora szczypta mielonych goździków
    białka
    Kirschu

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje.

Suche składniki wymieszać w misce. Białka lekko ubić i dodać do suchych składników. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i Kirsch. Całość dokładnie wymieszać. Masa będzie dość klejąca, więc trzeba owinąć ją w folię i schłodzić około 1-2 godzin w lodówce lub zarażalniku, a nawet dłużej, musi być na tyle twarda i zwarta, żeby dała się dobrze wałkować. Gotową masę rozwałkować na wysypanej cukrem pudrem stolnicy (lub na papierze do pieczenia)* na grubość ok. 1 cm i wykrawać ciasteczka (foremki można ‘maczać’ w cukrze pudrze, by mniej kleiły się do ciasta). Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć cukrem i pozostawić do wysuszenia na minimum 6 godzin (lub na całą noc).

Piec ok . 6 min. w 200°C.* Studzić na kratce.

Smacznego :)

*po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją bowiem stygnąc.

Przyg: 30 min Pieczenie: 6 min
Średni
Porcje: 30
Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka, czekoladowo-migdałowe, na zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką, wewnątrz mięciutkie i lekko ciągnące. Z wyraźna nutą korzenną, choć w smaku dominuje połączenie czekolady i migdałów.Swoje miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze, a zarazem chrupiący wierzch Brunsli zawdzięczają kilkugodzinnemu suszeniu przed pieczeniem, wiec trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto. :) Przepis znalazłam u Bei. Polecam. :)
IMG_8000.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Proszek Proszek
    2016-12-19 12:58:59

    Czy potrzebny jest proszek do pieczenia?

    Twój komentarz
  • Wiktoria Wiktoria
    2016-11-29 19:38:21

    Chciałam się zapytać czy można pominąć czekoladę, dać więcej kakao i tłuszczu? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-11-30 14:38:22

      Tak, można. :)

      Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-11-06 16:11:30

    Mam pytanie, czy ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika? i czy lepiej piec z termoobiegiem czy bez? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-08 17:31:14

      Tak, do nagrzanego. Piekłam z termoobiegiem.

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-04 07:51:43

    @Karolina - Kirsch można pominąć, ciasteczka i tak będą smaczne. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2014-07-03 11:45:18

    Chciałam się zapytać czy trzeba dodawać Kirschu? A smak dalej będzie zbliżony do ciasteczek z alkoholem? :) Pozdrawiam. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 09:23:27

    @Ola - Dziękuję serdecznie za tak miłe słowa. :) Bardzo się cieszę, ze ciasteczka smakowały! :) I zapraszam tu jak najcześciej! :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-01-18 18:40:44

    Witam serdecznie,Niedawno znalazlam ta strone i musze powiedziec,ze jestem pod wielkim wrazeniem Twoich przepisow!!!Wspaniala i inspirujaca stronka z masa przepisow, ktore na pewno przetestuje. W tamtym tygodniu zrobilam Brunsli i waniliowe serduszka....wyszly przepyszne.Dziekuje za publikowanie wspanialych przepisow!! Bede wracac na te strone jeszcze wiele, wiele razy.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-01-01 15:28:27

    W końcu dorwałam Kirsch, więc pewnie w niedługim czasie się za nie zabiorę :D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-26 19:53:48

    Dla mnie takie czekanie to nie problem:) Urzekły mnie te ciasteczka:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Soutageria Soutageria
    2013-12-22 21:41:34

    Moje właśnie się suszą... już nie mogę się doczekać, kiedy wyjmę je z piekarnika, bo pachną już teraz bosko. Dziękuję za przepis. :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-12-15 06:12:26

    Piękne!mnie prócz ich wyglądu urzeka nazwa - jest przeurocza!:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Brunsli – szwajcarskie ciasteczka

Brunsli – szwajcarskie ciasteczka

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 6 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 30

Opis

Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka, czekoladowo-migdałowe, na zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką, wewnątrz mięciutkie i lekko ciągnące. Z wyraźna nutą korzenną, choć w smaku dominuje połączenie czekolady i migdałów.Swoje miękkie, rozpływające się w ustach wnętrze, a zarazem chrupiący wierzch Brunsli zawdzięczają kilkugodzinnemu suszeniu przed pieczeniem, wiec trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto. :) Przepis znalazłam u Bei. Polecam. :)

Składniki

  • Na 2 blachy ciasteczek:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    zmielonych migdałów
    cukru
    kakao
    mąki
    mielonego cynamonu
    spora szczypta mielonych goździków
    białka
    Kirschu

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje.

Suche składniki wymieszać w misce. Białka lekko ubić i dodać do suchych składników. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i Kirsch. Całość dokładnie wymieszać. Masa będzie dość klejąca, więc trzeba owinąć ją w folię i schłodzić około 1-2 godzin w lodówce lub zarażalniku, a nawet dłużej, musi być na tyle twarda i zwarta, żeby dała się dobrze wałkować. Gotową masę rozwałkować na wysypanej cukrem pudrem stolnicy (lub na papierze do pieczenia)* na grubość ok. 1 cm i wykrawać ciasteczka (foremki można ‘maczać’ w cukrze pudrze, by mniej kleiły się do ciasta). Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć cukrem i pozostawić do wysuszenia na minimum 6 godzin (lub na całą noc).

Piec ok . 6 min. w 200°C.* Studzić na kratce.

Smacznego :)

*po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą być jeszcze lekko miękkie, stwardnieją bowiem stygnąc.