Babeczki piernikowe z powidłami i marcepanem

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7061.JPG

Składniki:

  • Babeczki (składniki na ok. 12 szt.):

    Ilość Składnik
    mąki
    kakao
    proszku do pieczenia
    przyprawy korzennej do piernika
    cukru
    mleka
    średnie jajka
    oleju
    100 g masy marcepanowej
    powideł śliwkowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g masy marcepanowej
    powideł śliwkowych, przetartych przez sito
    czerwony barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z resztą suchych składników (proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem).

W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie górza/dół.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Z masy marcepanowej uformować 12 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Następnie włożyć na środek po 1 łyżeczce powideł i po 1 kulce marcepanu. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, by sięgało do 2/3 wysokości papilotki.

Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w wyżej podanej temperaturze.

Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej.

Masę marcepanową zabarwić na czerwono. Rozwałkować na lekko natłuszczonej olejem stolnicy (wałek również należy natłuścić olejem, dzięki czemu masa nie będzie się przyczepiała i ładnie nam się rozwałkuje) na grubość ok 2-3 mm i wyciąć z niej kółka o śr. większej o 1-2 cm niż wierzch babeczek.*

Wierzch babeczek posmarować cienko powidłami, przykryć wyciętą masą marcepanową, lekko dociskając, by masa dobrze przyczepiła się do babeczki.

Wierzch z masy lekko natłuścić olejem (dosłownie kilka kropelek oleju na dłoń) i obsypać posypką w kształcie gwiazdek lub brokatem.

Smacznego :)

*Zamiast oleju można też podsypywać stolnicę cukrem pudrem, ale zostawia on jaśniejsze smugi na marcepanie i masa robi się matowa zamiast lśniąca.

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12

Już niebawem będę miała dla Was kilka nowych przepisów na pyszne pierniki, ale tymczasem zapraszam Was na równie smakowite piernikowe babeczki, nadziane powidłami i marcepanem. Bezproblemowe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a do tego na pewno ucieszą oko domowników. Bardzo polecam. :)

babeczki%20z%20marcepanem3.JPG babeczki%20z%20marcepanem1.JPG babeczki%20z%20marcepanem5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • mad mad
    2016-01-01 23:45:23

    Kasia, a zlote gwiazdeczki na babkach sa jadalne? Gdzie sie kupuje takie cuda?

    Twój komentarz
  • Pati Pati
    2015-12-21 18:06:41

    Przepyszne muffinki :) Pachną wprost niesamowicie, zarówno przy pieczeniu, jak i po ostygnięciu, a smakują jeszcze lepiej! I do tego to nadzienie... Pycha!

    Oto jak mi wyszły:

    http://patricia-bakes.blogspot.com/2015/12/muffinki-piernikowe-z-powidami-i.html

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-04 14:23:01

    Ola - tak, jak najbardziej. :)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-12-04 12:56:56

    Czy zamiast marcepanu i powideł można wcisnąć w środek czekoladę?:) Uda się?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-11-23 20:07:42

    Jakie one są piękne! Ślicznie przybrane no i idealne w smaku, bo pierniczkowe .:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-11-23 12:16:58

    Ale one są śliczne!!

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2013-11-23 10:38:27

    Pyszności i jakie świąteczne;-)

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2013-11-23 09:47:35

    Piękne!!!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babeczki piernikowe z powidłami i marcepanem

Babeczki piernikowe z powidłami i marcepanem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Już niebawem będę miała dla Was kilka nowych przepisów na pyszne pierniki, ale tymczasem zapraszam Was na równie smakowite piernikowe babeczki, nadziane powidłami i marcepanem. Bezproblemowe w przygotowaniu, bardzo smaczne, a do tego na pewno ucieszą oko domowników. Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Babeczki (składniki na ok. 12 szt.):

    Ilość Składnik
    mąki
    kakao
    proszku do pieczenia
    przyprawy korzennej do piernika
    cukru
    mleka
    średnie jajka
    oleju
    100 g masy marcepanowej
    powideł śliwkowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g masy marcepanowej
    powideł śliwkowych, przetartych przez sito
    czerwony barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z resztą suchych składników (proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i cukrem).

W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej. Dodać do suchych składników i wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C – termoobieg lub 200 °C – grzanie górza/dół.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Z masy marcepanowej uformować 12 kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego. Papilotki napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Następnie włożyć na środek po 1 łyżeczce powideł i po 1 kulce marcepanu. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, by sięgało do 2/3 wysokości papilotki.

Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w wyżej podanej temperaturze.

Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej.

Masę marcepanową zabarwić na czerwono. Rozwałkować na lekko natłuszczonej olejem stolnicy (wałek również należy natłuścić olejem, dzięki czemu masa nie będzie się przyczepiała i ładnie nam się rozwałkuje) na grubość ok 2-3 mm i wyciąć z niej kółka o śr. większej o 1-2 cm niż wierzch babeczek.*

Wierzch babeczek posmarować cienko powidłami, przykryć wyciętą masą marcepanową, lekko dociskając, by masa dobrze przyczepiła się do babeczki.

Wierzch z masy lekko natłuścić olejem (dosłownie kilka kropelek oleju na dłoń) i obsypać posypką w kształcie gwiazdek lub brokatem.

Smacznego :)

*Zamiast oleju można też podsypywać stolnicę cukrem pudrem, ale zostawia on jaśniejsze smugi na marcepanie i masa robi się matowa zamiast lśniąca.