Puszysty sernik z brzoskwiniami

brzoskwiniemost popularpuszyst sernikserniksernik brzoskwiniowysernik z brzoskwiniamitwaróg
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
24 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Sernik:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu
    200 g Kasi do pieczenia
    cukru pudru
    dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    cukru
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    budyń waniliowy bez cukru (proszek, 40 g)
    puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.

Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.

W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.

Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).

Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).

Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
24 cm

Kochani witam Was serdecznie po kilkudniowej przerwie. Trochę mnie tu mniej w ostatnim czasie, ale choroby jakoś nie chcą nas opuścić. Ostatnie kilka dni spędziłyśmy z córcią w szpitalu, ale już na szczęście jest lepiej i wróciłyśmy do domu.

Nazbierało mi się już trochę przepisów wielkanocnych, których nie zdążyłam opublikować przed chorobą, więc teraz, żeby zdążyć z nimi przed świętami Wielkiejnocy będę musiała chyba po 2-3 dziennie dodawać. :) O ile choroba znów nie popsuje mi planów. :)

Dziś na powitanie mam dla Was klasyczny, puszysty serniczek z brzoskwiniami. Postanowiłam dla odmiany dodać do masy serowej zamiast masła (którego zawsze używałam) Kasię do pieczenia i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczona efektem. Serniczek jest nadal wilgotny, ale jakby delikatniejszy i bardziej puszysty. O samym serniku nie będę się nadto rozpisywać, bo to klasyka gatunku. :) Puszysta charakterystycznie waniliowa masa serowa z dodatkiem brzoskwiń to – moim zdaniem – idealna propozycja na świąteczny stół. :) A może wiosna skusi się na kawałek tego serniczka i zawita do nas na Wielkanoc? :)

Ano właśnie a propos wiosny, czy Wy też nie możecie się jej już doczekać? :) I wypatrujecie jej z utęsknieniem podobnie jak ja? :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-10 16:45:02

    @Iza - tak jak najbardziej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iza iza
    2014-05-10 16:05:07

    można użyc masła zamiast margaryny?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2013-12-29 17:55:15

    Zrobiłam sernik na święta. Wyszedł super. Znikał ze stołu błyskawicznie. Najbardziej podoba mi się to, że jest tak mało pracochłonny, dzięki temu, ze jest to sam ser, bez spodu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:34:51

    @Asia - cóż ja mogę powiedzieć, sernik z Philadelphii smakuje jednak trochę inaczej, można robić też z riccotty, ale to niestety też nie to samo, co nasz twaróg. Ja robię serniki często z innych serów albo z ich dodatkiem, ale jednak te tradycyjne polskie robię na twarogu. Trzeba popróbować i zobaczyć co wyjdzie, może akurat zasmakuje, mimo że będzie trochę inny. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2013-12-18 07:12:19

    Wlasnie odkrylam Twoja strone, super! Poniewaz masz tak rozlegle doswiadczenie w pieczeniu, zadam ci pytanie ktore od lat (dokladnie od 12) mnie nurtuje, i na ktore nawet Google nie jest w stanie mi udzielic odpowiedzi: jezeli mieszka sie w kraju gdzie bialego sera/twarogu nie ma, czy jest mozliwosc czyms go zastapienia, czy tez o polskich sernikach mozna tylko pomarzyc? Wiem ze piec mozna sernik z sera Philadelphia New York Cheesecake, ale czy np sernik wiedenski albo sernik brzoskwiniowy tez by z tego sera byl dobry?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-14 17:53:56

    @Aga - z wiaderkowych najbardziej polecam Piątnice. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aga Aga
    2013-12-14 15:05:11

    Jeszcze nie zdecydowałam, który sernik upiekę na święta, ale chciałam zapytać jaki ser z tych z wiaderka najbardziej polecasz?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-24 20:59:22

    @Jola - tak, jak najbardziej wkradł się błąd. Powinno być 160 stopni- termoobieg, dziękuję za czujność! Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jola jola
    2013-11-24 20:56:17

    Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 180°C (termoobieg). Chyba wkradł się błąd? taka sama temperatura w termoobiegu i na góra dół?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-04 13:20:33

    @Letycjanka - bardzo się cieszę, że smakował! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Letycjanka Letycjanka
    2013-11-04 07:32:30

    Właśnie wczoraj upiekłam puszysty sernik z brzoskwiniami, z tą różnicą, że masę serową przełożyłam na kakaowym kruchym spodzie. Ciasto jest obłędne. Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak delikatnego, zwiewnego sernika. Po prostu ten przepis to rewelacja:-) Serdecznie polecam wszystkim ten sernik:-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aleksandra Aleksandra
    2013-10-28 13:12:07

    Robiłam ten sernik i jest wyśmienity :) Polecam wszystkim , bo smakuje cudownie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-23 22:02:23

    @Zuzanna - można dodać gotowy twaróg mielony (sernikowy), ale ważne, żeby był zwarty i gęsty. Ja często używam np. Piątnicy. Można tez użyć twarogu półtłustego i zmielić go w domu trzykrotnie. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zuzanna Zuzanna
    2013-09-23 17:54:51

    Witam, co prawda teraz bliżej do Świąt Bożego Narodzenia niż do Wielkanocy, ale planuję na ten weekend zrobić serniczek i szukam przepisu innego niż dotychczas stosuję :)I moje pytanie takie, czy mogę dodać takiego sera do serników już gotowego ?? czy lepiej kupić ser twarogowy i zmielić ?? A jeśli już to czy może być półtłusty czy musi być tłusty ?? :)Ślicznie dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • justa justa
    2013-05-02 12:21:45

    właśnie wstawiłam twój serniczek do piekarnika i czekam na efekty. zapach unosi się smakowity :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • EviKannibal EviKannibal
    2013-04-14 08:20:01

    Bardzo profesjonalnie zrobiona stronaA sernik - mmmm ;3

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • reni- reni-
    2013-04-02 09:25:08

    Ten serniczek również piekłam na święta i był bardzo dobry. Zrobiłam go na spodzie kruchym, choć może bezspodu byłby lepszy.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marys Marys
    2013-03-30 16:25:11

    Wlasnie upieklam, ciasto przed upieczeniem mialo super konsystencje pyszne mysleze bedzie smaczne,pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2013-03-25 11:09:39

    Leciutki i puszysty serniczek. Wygląda tak zwiewnie, delikatnie i apetycznie :-)Kasiu - ZDROWIA życzę!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2013-03-23 22:36:57

    Wiosny wypatruję z wielką tęsknotą i marznąc, bo ciągle mi zimno.. eh... chcę już wiosennych promieni słońca. Ile można czekać? Zima nie chce nas opuscić..A Twój serniczek wygląda obłędnie! Musi być pyszny.Pozdrawiam Kasiu

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nemi Nemi
    2013-03-23 15:35:56

    Dawno nie jadłam sernika z brzoskwiniami...z pewnością skuszę się na niego:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kamycha kamycha
    2013-03-23 13:47:21

    Na Święta Wielkanocne miał być sernik wiedeński , ale niestety przegrał z Twoim i tenże pojawi się na moim stole.Już czuję jego smak :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-23 13:31:07

    piękny i niezwykle apetyczny :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Puszysty sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

<p >Kochani witam Was serdecznie po kilkudniowej przerwie. Trochę mnie tu mniej w ostatnim czasie, ale choroby jakoś nie chcą nas opuścić. Ostatnie kilka dni spędziłyśmy z córcią w szpitalu, ale już na szczęście jest lepiej i wróciłyśmy do domu. <br ></br>Nazbierało mi się już trochę przepisów wielkanocnych, których nie zdążyłam opublikować przed chorobą, więc teraz, żeby zdążyć z nimi przed świętami Wielkiejnocy będę musiała chyba po 2-3 dziennie dodawać. :) O ile choroba znów nie popsuje mi planów. :)<br ></br>Dziś na powitanie mam dla Was klasyczny, puszysty serniczek z brzoskwiniami. Postanowiłam dla odmiany dodać do masy serowej zamiast masła (którego zawsze używałam) <a href='http://www.mojeciasto.pl/'>Kasię do pieczenia</a> i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczona efektem. Serniczek jest nadal wilgotny, ale jakby delikatniejszy i bardziej puszysty. O samym serniku nie będę się nadto rozpisywać, bo to klasyka gatunku. :) Puszysta charakterystycznie waniliowa masa serowa z dodatkiem brzoskwiń to &ndash; moim zdaniem &ndash; idealna propozycja na świąteczny stół. :) A może wiosna skusi się na kawałek tego serniczka i zawita do nas na Wielkanoc? :) <br ></br>Ano właśnie a propos wiosny, czy Wy też nie możecie się jej już doczekać? :) I wypatrujecie jej z utęsknieniem podobnie jak ja? :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.

Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.

W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.

Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).

Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).

Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)