Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Przyg: 90 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
trort%20potrojnie%20czekoladowy%20z%20wisniami%20i%20rumem.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru pudru ( w oryginale 500 g)
    kakao
    mąki tortowej ( w oryginale brak)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    200 g masła
    cukru pudru ( w oryginale 150 g)
    cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
    budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
    rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
    spirytusu
    Cointreau
    gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
    wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
  • Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
    wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
  • Do nasączenia ( w oryginale brak):

    Ilość Składnik
    rumu Bacardi
    wody
    cukru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku.
Wiśnie namoczyć w rumie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać.
Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.


Smacznego :)


Przyg: 90 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)

Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)

A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))

Polecam!

trort%20potrojnie%20czekoladowy%20z%20wisniami%20i%20rumem_2.JPG trort%20potrojnie%20czekoladowy%20z%20wisniami%20i%20rumem_4.JPG trort%20potrojnie%20czekoladowy%20z%20wisniami%20i%20rumem_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • patima patima
    2012-09-05 13:12:45

    tort, jak wszystkie z resztą smakołyki znajdujące się na blogu wygląda obłędnie. nic, tylko zabierać się do pieczenia :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-05 09:29:02

    przepięknie wygląda ten tort ...i nawet taka ilość czekolady mnie nie przeraża ...bo ja uwielbiam czekoladę:)

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2012-09-05 09:09:03

    to są moje smaki, czekolada i jeszcze raz czekolada!

    Twój komentarz
  • Lektura Smaku Lektura Smaku
    2012-09-04 16:54:17

    Te wiśnie są obłędne! Uwielbiam takie słodkości :)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-09-04 12:14:11

    Wygląda zjawiskowo i pięknie, a smakuje pewnie bosko !

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-09-04 09:49:38

    potrójna radość. i taka piękna.

    Twój komentarz
  • Carunia Carunia
    2012-09-04 09:05:34

    Uwielbiam Bacardi, uwielbiam czekoladę! Nie wiem co bardziej! :) Mniam! :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-09-04 07:39:57

    o mamo.... już jak go zobaczyłam na fb to nie mogłam sie doczekac na przepis. Jęzor mi dalej wisi po pas. Rewelacyjnie sie prezentuje.....rewelacyjnie!!!!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-09-04 07:37:33

    Prawdziwa bobka kaloryczna! Faktycznie naładowany czekoladą do granic, ale myślę, że by mi smakował:) Pięknie się prezentuje!Pozdrawiam Kasiu cieplutko!

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2012-09-04 05:46:17

    Wow! Wygląda jak z ekskluzywnej cukierni! Cudowny i na pewno przesmakowity. :-)

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-09-04 05:39:41

    Wygląda obłędnie! Wspaniała bomba czekoladowa!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-04 04:38:16

    Oj, moje klimaty ,moje , zdecydowanie!Fantastyczny tort! Wygląd ma boski zarówno w całości ,jak i w środku. Kuszący, czekoladowy na maksa, o tak!Pozdrowienia:)

    Twój komentarz

Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)

Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)

A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))

Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru pudru ( w oryginale 500 g)
    kakao
    mąki tortowej ( w oryginale brak)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    200 g masła
    cukru pudru ( w oryginale 150 g)
    cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
    budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
    rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
    spirytusu
    Cointreau
    gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
    wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
  • Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
    wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
  • Do nasączenia ( w oryginale brak):

    Ilość Składnik
    rumu Bacardi
    wody
    cukru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku.
Wiśnie namoczyć w rumie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać.
Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.


Smacznego :)