Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
25x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego
    250 g masła, zimnego
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    żółtek
  • Delikatna budyniowa pianka:

    Ilość Składnik
    5 białek
    drobnego cukru do wypieków
    domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy)
    opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy
    oleju słonecznikowego
  • Ponadto:

    Ilość Składnik
    malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
25x25 cm

Wyszperałam to ciasto u Dorotki i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za malinami, więc musi być naprawdę dobre. ;)) Trzeba się nastawić na to, że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach... tak właśnie działo sie u nas. ;)) Myślę, ze równie pyszne będzie z innymi owocami, np. z truskawkami czy jagodami. :) Polecam!

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Iza Iza
    2014-08-29 19:53:05

    Ciasto jest przepyszne :) Piekę je już kolejny raz :) Gorąco polecam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-17 10:30:18

    @Britka - można, tylko przed nałożeniem na spód masy obsypałabym ją obwicie kaszą manną lub bułką tartą, żeby chłonęły ewentualny nadmiar wilgoci, bo masa może nadmiernie rozmiękczyć ciasto i nie wyjdzie już wtedy takie kruchuteńkie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • britka britka
    2014-03-17 09:24:51

    Czy można wszystko upiec za jednym razem? Po prostu bez czekania aż się upiecze i wystygnie spód.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-19 14:16:57

    @Ewa - jeśli są zbite to trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku, cedzaku, żeby sok obciekał, a następnie dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewa Ewa
    2013-10-19 11:33:01

    Witam!Przymierzam się dzisiaj do tego cudeńka ;) Ale mam pytanie co do mrożonych malin... Mam takowe, lecz są zbite, ciężko będzie ułożyć je na cieście bez ówczesnego rozmrożenia.. Czy będzie to wielkim błędem jeśli najpierw je rozmrożę? Nie puszczą wówczas zbyt dużo soku??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bronisława Bronisława
    2013-10-12 15:01:39

    Kolejne imieniny, kolejny raz tu jestem. Bo zakochałam się w tym przepisie, blogu. Dzisiaj zaraz po sernikobrownies piekę ten...w zasadzie nie wiem, który lepszy;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • marta marta
    2013-09-12 08:51:22

    ciasto zawsze wychodzi przepyszne:) Uwielbiam je i moi znajomi również :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • broniaaaaaaa broniaaaaaaa
    2013-08-29 06:58:24

    Rewelacja...upiekę go jeszcze nie raz i nie dwa razy;) Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa polecam!!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Seerface Seerface
    2013-07-29 08:10:28

    Ciasto bardzo smaczne! Dziękuję za przepis! ;))))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kaja kaja
    2013-07-25 12:19:12

    to ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia nawet dla takiego amatora jak ja, smakowało całej mojej rodzince i przyjaciołom. zniknęło w ciągu godzinki. dziękuje za przepisy i proszę o więcej

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karolina Karolina
    2013-06-17 06:25:19

    Zrobiłam! Wyszło i smakowało rewelacyjnie! :) Dziękuję! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Parsia Parsia
    2013-06-09 13:59:44

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto tylko, że z jagodami i rabarbarem. Trochę wyżej urosło, ale jest po prostu przepyszne!! :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Eljoza Eljoza
    2013-01-10 08:24:08

    Dla mnie to ciasto, to podstawa każdego dobrego przyjęcia... Dlatego pół zamrażarki mam zajęte przez zamrożone maliny... Wszyscy się nim zachwycają, ale trudno żeby było inaczej. Jest rewelacyjne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewelina Ewelina
    2013-01-08 13:06:22

    Ciasto jest przepyszne!!Jedno z moich ulubionych od kiedy spróbowałam!!Dla mnie najlepsze z malinami!!Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-31 18:48:42

    @ Dominika, da, pod warunkiem, że masz jakiś sprzęt, którym można ubijć białka na sztywno, czyli coś z końcówką do ubijania. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dominika Dominika
    2012-10-31 16:33:35

    Da sie to zrobic bez miksera ? Powiedzcie ,ze tak:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • George George
    2012-10-18 18:54:13

    Tak jak już ktoś napisał, ciasto znika w niewyjaśnionych okolicznościach, robiłem już różne opcje tego ciasta zmieniając niektóre składniki, zawsze wychodzi rewelacyjne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • maryniasz maryniasz
    2012-10-13 20:02:26

    Ciasto pyszne! Dzisiaj właśnie upiekłam. Ze względu na to, że miałam za mało malin dodałam trochę borówek. Kompozycja super. Następnym razem zamiast cukru pudru jako "posypkę"- poleję gorzką czekoladą:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wanda1 wanda1
    2012-10-06 17:45:08

    to ciacho to rewelka znika w bardzo szybkim tempie polecam pieke juz trzeci raz w ciagu tygodnia polecam :}

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • karulek88 karulek88
    2012-10-04 13:33:47

    Ciasto pyszne... wyszło mi jak nigdy:) rodzince tez smakowało:) polecam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • George George
    2012-09-26 20:30:31

    Ciasto rewelacja, do pianki dorzucam jeszcze troszkę oleju sezamowego. Dziś robię drugi raz, tym razem 2 blachy, dla testu 1 z budyniem czekoladowym. Owoce można dawać każde, 1 razem dawałem jabłka, tym razem na waniliową piankę wiśnie, a na czekoladową maliny. Zamiast cukru waniliowego używam cukier cynamonowy. Bardzo fajna baza ciasta kruchego z którą można zrobić wszystko;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małagośka Małagośka
    2012-09-24 11:15:54

    Upiekłam i ja zachęcona komentarzami. Nie zawiodłam się! Rewelacyjne ciasto - dużo lepsze na zimno, czyli w niewielkich ilościach.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anka anka
    2012-09-17 12:17:30

    witam,właśnie upiekłam to piękne ciacho- smakuje równie pięknie jak wygląda !!! naprawdę palce lizać -pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2012-09-16 11:39:59

    Ciasto bardzo pyszne. Nie jestem specjalistką i wielbicielką pieczenia, ale do tego przepisu wrócę pewnie nie raz.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-11 20:54:06

    @Angela - pianka nie powinna opaść, może białka były zbyt mało ubite, piana powinna być bardzo sztywna, można też po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku, być może wtedy pianka nie opadnie...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Angela Angela
    2012-09-11 19:08:38

    Witam! Ciasto naprawdę jest przepyszne , można powiedzieć, że jestem tzw. nogą w pieczeniu ciast a to wychodzi mi za każdym razem. Mam tylko pytanie; co zrobić aby pianka nie opadła po wyjęciu ciasta z piekarnika i pozostała wysoka?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-09-10 19:08:55

    ciasto jest przepyszne :) robiłam je już z malinami, jabłkami i dziś ze śliwkami spróbowałam. jedyną "wadą" tego ciasta jest to że znika zanim zdążę zauważyć :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-09 17:30:32

    @Ola - myślę, że przy jednym budyniu pianka może wyjść bardziej bezowa niż piankowa... ale ewentualnie można ją zrobić z połowy składników i wtedy jeden budyń wystarczy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ola ola
    2012-09-09 12:51:18

    witam ! mam neistety tylko 1 budyń w domu, czy moge zrobić z 1 ? :) Ewentualnie podzielić wszystkie składniki na 2, co bedzie lepsze w tej sytuacji? Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2012-09-07 20:01:40

    Dzięki :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-07 19:50:28

    @Kasia - spokojnie można zrobić jutro. Ostudzic, przykryć ściereczką i najlepiej odstawić w chłodne miejsce do niedzieli. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2012-09-07 07:36:40

    Chcę zrobić to ciasto na niedziele, czy jeżeli zrobię je jutro to do niedzieli nie popsuje się? Gdzie je przechować przez noc, czy lepiej robic w niedziele rano?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-03 08:30:24

    @Georgina - pozostawienie w piekarniku do dnia następnego może być oczywiście przyczyną, ale obstwiałabym raczej, że ciasto zbyt mocno wysuszyło się już w trakcie pieczenia i jak stygło w gorącym piekarniku... często wyszusza ciasto też pieczenie z termoobiegiem... Generalnie to ciasto kruche nie powinno byc suche, wychodzi raczej mocno maślane...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • georgia georgia
    2012-09-02 20:31:58

    aż mi wstyd pisać patrząc na powyższe przepisy.... no ale jak nie zapytam nie będę wiedziała na przyszłość, więc: moje kruche ciasto wyszło strasznie suche. Spód upiekłam dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku do następnego dnia - czy to może być przyczyną? Użyłam margaryny.Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • alexa alexa
    2012-09-02 16:50:32

    Ciasto przepysznie smakuje (piekłam dziś rano-nockę przeleżało w lodówce),mimo iż z konieczności do masła dodałam trochę smalcu.Nie miałam budyniu ,ale znalazł się kisiel ,olej - tylko ryżowy.Dziś pożywiam się tylko ciastem,tak mi smakuje.Pozdrawiam .

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • marzenaa marzenaa
    2012-09-01 15:41:12

    Ciasto robiłam 2 razy, oba były pyszne ale za pierwszym razem pianke robilam nieco pospiesznie w rezultacie jej konsystencja byla leista,ale wylalam na ciasto i wyszło dobre, dzis zrobiłam drugi raz tym razem długo ubijałam bialka i nie przerywałam miksowania nawet na chwilke pianka wyszła idealnie tak jak powinna !! ciasto jest przepyszne !!!!! polecam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Tyśka Tyśka
    2012-09-01 09:01:43

    Robię to ciasto już trzeci raz. Dla mnie jest obłędne. NIe przepadałam za tego typu ciastami z kruszonką ale to z malinami jest niesamowite. Uwielbiam maliny i uważam że do tego ciasta są najlepsze ze swoim kwaśnawym smakiem :) Wszystkim polecam to ciasto, jest niesamowite. Dziś serwuje na wieczorną imprezę ze znajomymi :) Dzięki wielkie za przepis.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • s s
    2012-08-30 14:46:54

    Właśnie robię to ciasto tylko z przepisu z innej strony gdzie nie ma że połączyć z proszkiem budyniowym tylko budyniem więc ja ugotowałam budyń i to połączyłam z pianką... obawiam się efektów.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doma Doma
    2012-08-27 19:59:18

    Ciasto jest znakomite! :) Wyszło mi za pierwszym razem, co cieszy tym bardziej, że było to moje pierwsze samodzielne ciasto w życiu. Powtórzyłam z truskawkami i było równie smaczne :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lenka.mar lenka.mar
    2012-08-27 13:08:33

    ..pisalam wczoraj, że robię ze śliwkami.. i już go nie ma:/ cały zjedzony:)Dodałam jedynie o połowe mniej cukru( poł szklanki) i na śliwki rozsypalam wiórki kokosowe... PYCHA :))))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-27 06:21:36

    @Khadija - nie ma już malin i borówki? Zdziwiałam się, bo u mnie jeszcze całe mnóstwo malin, a borówek też sporo... ale to pewnie kwestia regionu. Spokojnie może być ze śliwkami, można użyć też różnych mrożonych owoców.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-27 06:19:26

    @Emly - To chyba rzeczywiście kwestia margaryny, ja używam akurat masła i ciasto nigdy nie wyszło tłuste... ale na pewno można spróbować zmniejszyć ilość tłuszczu, raczej mu to nie zaszkodzi.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Khadija Khadija
    2012-08-26 21:54:37

    jakie inne owoce o tej porze roku można dodać do tego placuszka? malin już raczej nie uświadczysz, borówki też się pokończyły raczej :( może być ze śliwami? :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Emly Emly
    2012-08-26 19:53:18

    ogólnie, bardzo dobre. Po przeczytaniu komentarzy bałam się szczególnie o piankę, ale wyszła bardzo smaczna i z fajną konsystencją. Mam tylko zastrzeżenie do kruchego ciasta - zdecydowanie za dużo tłuszczu w stosunku do reszty składników przez co krucha cześć wręcz tłusta, co wychodzi szczególnie po całkowitym ostygnięciu. Może to kwestia rodzaju margaryny? Następnym razem - bo na pewno jeszcze będę robić to ciasto - zmniejszę ilość margaryny, nawet do 150 g ze szczegolną uwagą przy zagniataniu, bo już na tym etapie ciasto było bardzo „mokre”.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zozola92 zozola92
    2012-08-26 12:05:33

    Przepis wyszukany specjalnie pod zebrane maliny. Ciasto wyszło przepyszne. Cudownie słodka budyniowa pianka i lekko kwaśne maliny - przepyszne połączenie.Minęła godzina a zniknęła już połowa ciasta. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lenka.mar lenka.mar
    2012-08-25 15:08:26

    hej ja właśnie zaczynam ... będzie ze śliwkami:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zanpal123 zanpal123
    2012-08-25 12:11:48

    moje ciasto właśnie siedzi w piekarniku,czekam na efekty

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ania ania
    2012-08-19 08:14:25

    upiekłam je wczoraj jest super,tak jak na zdjeciu polecam gorąco ,a przy tym szybkie .pychaaaaaa:):)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kasia kasia
    2012-08-12 19:46:34

    Zerwałam maliny,otworzyłam internet....szukałam i trafiłam na te ,,apetyczne" zdjęcia:) zrobiłam...ciasto...rewelacja, nikt się nie może oprzeć:)) Ten przepis sobie ,,zabieram":)) Pozdrawiam serdecznie:))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kucharka3090 kucharka3090
    2012-08-12 16:05:29

    ciasto w piekarniku mam nadzieje że wyjdzie pyszne a wyglądać będzie tak jak na zdjęciach ;)dziękuje za przepis teraz częściej będe korzystała z twoich przepisów ;D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • meja99 meja99
    2012-08-10 03:22:19

    Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam! Do wieczora była już tylko pusta blacha... Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam ☺

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ciasteczkowy potwór ciasteczkowy potwór
    2012-08-07 18:02:54

    Placek jest przepyszny! Idealny na lato - lekki, owocowy. Uwodzi zwłaszcza pianka... Ma tylko jedna wadę - za szybko znika :) PyChOtA!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kowal kowal
    2012-07-30 15:23:25

    witam przed chwila robilam ciasto i sie zastanawiam bo ta masa piankowa wyszla mi dosyc rzadka nie wiem czemu budyn chyba z pol godziny wkręcałam olej dodawalam łyżeczkami powoli wiec nie mam pojecia czemu taka rzadka wyszla

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewa Ewa
    2012-07-30 09:14:43

    Dziękuję za ten przepis....ja już to ciasto piekłam ze 20 razy....za każdym razem rewelka!!!!! Polecam!!!! pyszne, pyeszne, pyszne. Japiekłam i z jagodami i z wiśniami, dla mnie najlepsze z malinami....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aniusia1984 Aniusia1984
    2012-07-26 16:16:13

    Zrobiłam na swoje imieniny ;) Trochę wystraszyłam się wlewając olej do piany, bo faktycznie zrobiła się bardziej lejąca, ale pięknie się upiekła i wcale nie wyszła gumowata :) Ciasto fantastycznie smakuje z malinami i wszyscy moi goście byli zachwyceni :) Spróbuję jeszcze z jagodami! Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewa2730 ewa2730
    2012-07-26 11:16:26

    Ciasto super,smakuje wyśmienicie,robiłam pierwszy raz kruche ciast i...udało się.Zamiast malin dałam trochę śliwek i jeżyny super polecam i życzę wszystkim smacznego.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mariola Mariola
    2012-07-21 16:50:09

    Właśnie spałaszowałam pierwszy kawałek pysznego ciasteczka, rewelacyjne. Przyznam się, ja zrobiłam szarlotkę ze świeżych jabłek, ale ciasto po prostu rozpływa się w ustakach, dziękuję za przepis.Od dzisiaj będzie na pewno często wykorzystywany:):)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • serwatorka serwatorka
    2012-07-20 13:34:33

    Czytam wasze komentarze i uświadomiłam sobie że do ciasta które jest właśnie w piekarniku zapomniałam dodać pół szklanki oleju...ciekawe z jakim skutkiem się to odbije na jakości, robię to ciasto już drugi raz w przeciągu tygodnia :D pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-19 12:55:07

    @Agnieszka - Spokojnie można dodać wiśnie lub inne owoce. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnieszka K Agnieszka K
    2012-07-19 12:19:04

    a z wisniami mozna je zrobic? bo mi dzis Pani w sklepie oznajmila, ze malin to nie ma, bo deszcze,ale sa wisnie....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnieszka K Agnieszka K
    2012-07-19 12:19:01

    a z wisniami mozna je zrobic? bo mi dzis Pani w sklepie oznajmila, ze malin to nie ma, bo deszcze,ale sa wisnie....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karolina Karolina
    2012-07-17 10:04:19

    Ciasto po prostu super! Jest przepyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Wrócę do niego z innymi owocami :) Polecam ten przepis! Pozdrawiam ciepło :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnieszka Agnieszka
    2012-07-15 08:38:41

    Właśnie wczoraj piekłam to ciasto z przepisu Dorotki, ale niestety piana po upieczeniu opadła... Gdy wyłączałam piekarnik, było jeszcze okej, ale potem zostawiłam ciasto przy uchylonych drzwiczkach i gdy wróciłam po kilkunastu minutach, pianka była już oklapnięta... w smaku nadal było fantastyczne, o czym świadczy choćby fakt, że został już tylko jeden mały kawałeczek. muszę zrobić jeszcze jedno podejście do ciasta, może za drugim razem pianka pozostanie puszysta...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-14 20:46:52

    Może być inny... w ostatecznosci mozna też pominąć olej... wtedy powstanie taka bardzie bezowa pianka... również pyszna :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2012-07-14 18:06:56

    Czy do piany musi byc olej slonecznikowy czy moze byc inny?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • trojka trojka
    2012-07-13 16:44:21

    Usiadłam do laptopa i szukałam czegoś na niedzielny deser. Mam kupione maliny i ......... przypadkowo trafiłam na tę stronę.Ciasto wygląda tak apetycznie, że zaraz idę je zagnieść. Jutro upiekę, zobaczymy. Jestem wzrokowcem więc dużą wagę przywiązuję do wyglądu wypieku. A to? Wygląd? Palce lizać. Niedzielne popołudnie w moim domu bez czegoś słodkiego jest niemożliwe. Cieszę się, że trafiłam na ten blog. W poniedziałek napiszę jak smakowało. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-11 14:36:46

    @Gosia - rozbrajają mnie takie komentarze. Proponuję czytać uważniej na przyszłosć. ;) Już w pierwszym zdaniu napisałam, że przepis pochodzi od Doroty z Moich wypieków. :) I nigdzie nie wspomniałam, że to ja jestem jego autorką....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gosia Gosia
    2012-07-11 14:30:02

    Przepis żywcem ściągnięty z "moich wypieków"

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-09 18:34:51

    @Jaga - olej dodajemy w celu osiągnięcia puszystej pianki, a nie zwykłej bezy. Pianka absolutnie nie powinna być gumowata. Robiłam to ciasto już kilka razy z różnymi owocami, pianka zawsze była puszysta, nie wiem szczerze mówiąc, czemu u Ciebie wyszła gumowata. :/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jaga Jaga
    2012-07-09 15:26:45

    Dzień dobry:) Przed wczoraj zrobiłam to właśnie kruche ciasto z porzeczkami. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć w jakim celu dodajemy do masy z białek - pół szklanki oleju słonecznikowego??Po niewielkim dodaniu oleju masa z białek zmniejszyła mi się o połowę i zrobiła się bardziej płynna; poza tym po upieczeniu masa była gumowata.Następnym razem rezygnuję z dodawania oleju!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iffonka Iffonka
    2012-07-07 10:08:03

    Owo Ciacho siedzi właśnie w piekarniku :) wygląda obłędnie:)Pozdrawiam Autorkę :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ula Ula
    2012-07-03 10:08:40

    Trafiłam tu poszukując ciasta z malinami, ale bez wszechobecnej bitej śmietany. Spód upiekłam wieczorem, resztę dokończyłam na drugi dzień. Ciasto jest doskonałe. Dużo piekę dla domowych 6 łasuchów i stwierdzam, że to ciasto ma wyjątkowo korzystny współczynnik efektowności do fatygi. Może upiec je każdy, nie trzeba mieć doświadczenia, wystarczy robić je wg podanego przepisu. Jedyne co należy kontrolować to stopień wypieczenia spodu i potem wypieczenia kruszonki, aby nie przesadzić. Polecam ciasto i pozdrawiam autorkę.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-03 09:44:43

    Taka piana powinna być ubijana na najwyższych obrotach do samego końca. Sama piana z białek i po dodaniu proszku budyniowego będzie bardzo sztywna :) Po dodaniu oleju piana nieco się rozrzedzi, ale nie powinna mieć płynnej konsystencji, nadal da sie przekręcić miskę do góry dnem. Olej należy dodawać cienka stróżką (tak jak jest w przepisie opisane) wtedy piana nie zrobi się płynna.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2012-07-03 08:08:32

    a ta pianke cały czas nalezy miksowac na najwyzszych obrotach, az do połaczenia sie wszystkich składnikow?:) ona bedzie miała taka płynna konsystencje??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasiek Kasiek
    2012-07-02 19:28:08

    Pyszne to jednak małe słowo :D W szczególności na drugi dzień :) Ciasto z pewnością często będzie gościć na naszym stole, dziękuję bardzo za ten przepis i jak najbardziej polecam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Onema Onema
    2012-07-02 19:15:32

    Nieee, te "różne skutki" wynikają z mojego ogólnego skrępowania w kuchni, no i po części z tego, że kompletnie nie dogadujemy się z moim piekarnikiem, to nie miała być żadna aluzja w Pani kierunku. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2012-07-02 06:49:27

    Piekłam to ciacho z malinami- jest naprawdę bardzo smaczne;) Polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasiek Kasiek
    2012-07-01 18:50:22

    Ciacho w piekarniku, zrobiłam z wiśniami, mam nadzieję, że wyjdzie tak pyszne jak można to sobie wyobrazić, patrząc na Twoje piękne zdjęcia ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-01 18:33:03

    @onema - Witam serdecznie, bardzo mi miło, ze korzysta Pani z moich przepisów. Niepokoi mnie tylko to "z różnym skutkiem" ;), ale mam nadzieję, że jednak bardziej pozytywnym niż negatywnym. ;) Co do oleju myślę, że spokojnie można zastąpić słonecznikowy oliwą lub olejem ryżowym. Oliwa ma dość charakterystyczny smak i nie zawsze w ciastach to jest na korzyść, więc może lepiej spróbować z ryżowym, wydaje mi się, że jest subtelniejszy w smaku. :) ps. Spojnie, nie ma głupich pytań. Ja czasami w kuchni nad dużo błahszymi sprawami się zastanawiam. :)) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Onema Onema
    2012-07-01 09:34:08

    Witam, pani Kasiu. Pierwszy raz mam okazję zostawić tu komentarz (choć już kilka pani przepisów wypróbowałam, z różnymi skutkami ;-), więc wypada się przywitać. Gratuluję pasji i talentu, bo po po wpisach widać, że lubi pani swoje hobby. A już częstotliwość wrzucania nowych przepisów to coś wspaniałego! Każdy może znaleźć coś dla siebie.Ale ad rem - czy ja do tego ciasta mogę użyć oleju ryżowego albo oliwy, czy trzeba się przelecieć po ten słonecznikowy? Z góry dziękuję za odpowiedź. I proszę tak na mnie nie patrzeć, jeśli pytanie głupie, ja zbytniego doświadczenia w kuchni to nie mam... ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewelajna ewelajna
    2012-07-01 07:10:56

    Witaj, Kasiu:) Ciasto prześliczne i widać, że apetyczne:) Pozdrowienia przesyłam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ilovebake.pl ilovebake.pl
    2012-06-30 20:12:18

    Jak zwykle cudne fotki, a przepis jeszcze bardziej :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2012-06-30 12:06:37

    Cudowne to ciacho, bardzo chętnie je zrobię :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nemi Nemi
    2012-06-30 08:12:28

    Porywam dwa kawałki do porannej kawy;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-06-30 08:03:56

    To ciasto jest pyszne! Robiłam je z truskawkami i rabarbarem. Z malinami tez zrobię. :) Musi z nimi smakować wspaniale! Pięknie u Ciebie wygląda.Uściski:*

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • goh. goh.
    2012-06-30 06:02:24

    Ciasto wygląda obłędnie:))) właśnie na takie mam ochotę od pewnego czasu... zapisałam sobie do wypróbowania w przyszłości:)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

<p>Wyszperałam to ciasto u<a href="http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html"> Dorotki </a>i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za malinami, więc musi być naprawdę dobre. ;)) Trzeba się nastawić na to, że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach... tak właśnie działo sie u nas. ;)) Myślę, ze równie pyszne będzie z innymi owocami, np. z truskawkami czy jagodami. :) Polecam!</p> <p></p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego
    250 g masła, zimnego
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    żółtek
  • Delikatna budyniowa pianka:

    Ilość Składnik
    5 białek
    drobnego cukru do wypieków
    domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy)
    opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy
    oleju słonecznikowego
  • Ponadto:

    Ilość Składnik
    malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)