Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 2
Filtry wyszukiwania
IMG_6434.JPG

Składniki:

  • Proporcje na 2 nieduże słoiczki:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych
    kakao
    miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
    mleka (może być roślinne)
    oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka)

Sposób przygotowania

Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się przypieką.  Poczujecie wtedy przyjemny orzechowy aromat, a skórka będzie z nich ładnie schodzić (zamiast na patelnie można je też wysypać na blachę i podpiec przez ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 °C). 

Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek. Będą bez problemu odchodzi, ale na części za pewne trochę skórki zostanie. Zupełnie się tym nie przejmujcie, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujecie. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.

Mleko (szczególnie jeśli używacie krowiego) najlepiej zagotować, przestudzić.
Orzechy wsypać do mocnego blendera (taki o słabej mocy nie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów na pył).* Dodać resztę składników (mleko najlepiej dodawać stopniowo do osiągnięcia oczekiwanej przez nas konsystencji) i zblendować na jednolitą, gładką i błyszczącą masę. Spróbować czy nie ma potrzeby dosłodzenia, bo będąc przyzwyczajonym do sklepowej nutelli ta może nam się wydawać za mało słodka. 

Jeżeli okaże się, ze blender nie poradził sobie i wyczuwacie drobne kawałeczki orzechów, to możecie przetrzeć krem przez drobne sitko, wtedy masa zrobi się idealnie gładka, o ile oczywiście takie orzeszki będą Wam przeszkadzać. :)

*Jeśli macie blender o małej mocy lepiej zmielić orzechy w młynku do kawy, a dopiero później blendować je z resztą składników.

Smacznego :)

Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 2
Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach i wnikliwie zagłębiać się w to, co dany składnik tak naprawdę oznacza i skąd. Uważam, że dobry krem czekoladowo-orzechowy powinien mieć w składzie przede wszystkim orzechy i kakao, a dopiero w dalszej kolejności tłuszcz czy cukier. Tłuszczu zresztą jest całkiem spor w samych orzechach. ;) O reszcie składników nawet nie wspomnę... bo i po co. Każdy z nas umie czytać, wystarczy wziąć słoik do ręki i zerknąć na etykietę, a potem poczytać czym tak naprawdę są dane składniki i skąd pochodzą. 
Moje dziecko podchodziło do tego domowego smarowidła bardzo sceptycznie, ale po spróbowaniu - jednym drugim...nie chce już słyszeć o odpowiedniku ze sklepowych półek, więc myślę, że warto. ;) Zwłaszcza, że ją nie tak łatwo przekonać do spróbowania czegoś nowego, samo stwierdzenie "to jest zdrowe" zdecydowanie nie wystarcza. ;) Zresztą znacie to pewnie z autopsji. :) Spróbujcie sami i dajcie znać czy Wam również przypadła do gustu. :)
IMG_6462.JPG IMG_6441.JPG IMG_6488.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • troll troll
    2018-03-03 22:39:09

    Wtrącę się nieśmiało odnośnie mielenia orzechów.

    Jeżeli nie macie blendera to spokojnie ( nawet lepiej ) zrobić to w malakserze.

    jżeli nie macie ani jednego ,ani drugiego to zostaje jeszcze młotek :)

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2017-12-17 12:28:08

    Bardzo dobry wpis. Także i moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zrobić samemu nutellę niż wykorzystywać kupną. Dość łatwo ją zrobić i pewnie jest lepsza niż ze sklepu, w USA na przykład robią ją w ten sposób http://www.open-youweb.com/how-to-make-homemade-nutella/ wydaje się szybko i bez problemu, Ale sama jeszcze nie próbowałam ale na pewno niebawem porównam przepisy.

    Twój komentarz
  • Rene Rene
    2017-11-20 13:51:51

    O jakiej mocy ma być blender , 450 wat wystarczy czy lepiej nie zabierać się za nutelle ?

    Twój komentarz
  • Mala Mala
    2017-11-07 15:51:08

    Robię krem pierwszy raz i nie jestem pewna czy to istotne, ale... czy najpierw zblendować same orzechy na gładką masę, a potem dodać pozostałe składniki czy od razu blendować wszystko (całe orzechy + mleko itd)?

    Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Hania Hania
    2017-08-18 15:56:37

    Może głupie pytanie od kompletnego laika - co daje zagotowanie i przestudzenie mleka?

    Twój komentarz
  • ruda92 ruda92
    2017-07-15 20:20:39

    REWELACJA! PYSZNOŚCI!!

    Twój komentarz
  • Katalein Katalein
    2017-06-16 22:28:32

    Pycha! Zrobiłam z jedną czubata łyżką miodu i bez oleju kokosowego, bo podczas blendowania orzechów fajnie "wyszedł" mi tłuszcz z orzechów. Dodałam też mleko migdalowe, a że miałam go mało, to uzupełniłam skondensowanym niesłodzony - które miałam akurat otwarte ;-) Ja jestem zachwycona, zobaczymy co rano powiedzą dzieci. Ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że też będą oczarowane ;-) Dziękuję za inspirację!

    Twój komentarz
  • MammaMia MammaMia
    2017-02-15 13:42:48

    To jest coś wspaniałego!!Pycha!!

    Twój komentarz
  • orzechy wloskie orzechy wloskie
    2017-02-05 20:13:07

    Witam, czy zamiast laskowych mozna dodac orzechy wloskie?

    Twój komentarz
  • Ula Ula
    2017-02-04 13:41:13

    Dzis robilam. Przepis rewelacja!!! Pycha. Zamiast miodu dodalam syrop z Agawy.

    Twój komentarz
  • Asitza Asitza
    2016-12-07 13:36:55

    W przepisie brakuje mi jednej informacji - jak wylizać blender pomiędzy ostrzami.... Kocham tę nutellę

    Twój komentarz
  • aniadz aniadz
    2016-11-04 11:06:50

    Wspaniały przepis. Nutella wychodzi przepyszna i jest taka zdrowa ;)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2016-08-09 11:53:25

    Moja Nutella wyszła trochę inaczej niż na twoich zdjęciach, ale i tak jest pyszna! Bardzeij opłaca kupić nutellę niż ją zrobić. Mama nie kazała mi kupować 200 g orzechów, ale kazała mi kupić 100g. Ja się świetnie bawiłam przy robieniu takiej czekolady. Na pewno zrobię jeszcze raz!

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-07-28 14:33:37

    Mniam, Mniam, uwielbiam!!! Kocham i ubóstwiam! Ogólnie to nie jem wcale słodyczy, jedynie wlaśnie naturalny miód, albo suszone owoce sporadycznie, ale jak zobaczyłam ten przepis to stwierdziłam, że musze spróbować:) Jest doskonały:) Choć drogi jest to przepis, dlatego pozwalam sobie na nią raz na kilka miesięcy

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2016-06-17 13:01:55

    Dzień dobry, szukając orzechów, aby zrobić domową nutellę, natknęłam się tarte orzechy laskowe w paczuszce. Czy będą się nadawały do zrobienia tego specjału? Serdecznie pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2016-04-12 18:04:44

    Gratuluję ,bardzo smaczny krem i zrobiłam go w termomixie dziś .

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Obrzartuch Obrzartuch
    2016-03-18 20:13:35

    To co powstalo odebralo mi mowę. ..nigdy nie zjem kupowanej wiecej!!! Boskie!!! Wracam do michy:D

    Twój komentarz
  • Przechowywanie Przechowywanie
    2016-03-02 09:52:04

    Pycha! Jak długo można takie cudo przechowywać?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:11:58

      W lodówce około 2 tygodni.

      Twój komentarz
  • JanBerNes JanBerNes
    2016-02-21 18:07:04

    Super przepis. Dawno się zamierzałem wziąć za tę Nutellę, ale to co wyszło jest rewelacyjne. Gratuluję.

    Twój komentarz
  • Elsa Elsa
    2016-02-07 20:11:42

    200 g orzechów - to jest podane jeszcze ze skorupką czy już bez? Z góry dziękuję za odpowiedź. Przepis wydaje się być przepyszny i chętnie spróbuję zwłaszcza, że ta sklepowa jest dla mnie za słodka. Pozdrawiam ;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-17 12:11:37

      Bez skorupki.

      Twój komentarz
  • taktak taktak
    2016-01-21 23:44:05

    Jak tak zdrowo jesz to co u Ciebie robi olej roslinny?

    Twój komentarz
    • nienie nienie
      2016-08-14 16:41:23

      a co jest z nim nie tak?

      Twój komentarz
    • Darek Darek
      2016-06-02 16:53:54

      Olej kokosowy to najzdrowszy olej.

      https://www.zdrowy-olej.pl/olej-kokosowy

      Twój komentarz
  • Patgra Patgra
    2015-12-13 09:45:13

    Zrobiłam domową nutellę. Na maśle, musiałam także dolać śmietanki aby uzyskać gładki krem. To jest coś niesamowicie wspaniałego! Orzechowo-czekoladowy orgazm podniebienia to mało powiedziane! Zdecydowanie kupna przy tym może się schować. POLECAM!!!

    Twój komentarz
  • 2015-12-09 19:57:59

    Dzisiaj zrobiłam,przepyszna !!! Sklepowa idzie w odstawkę :)

    Twój komentarz
  • Ollina Ollina
    2015-09-18 11:26:17

    No nawet dobra ta domowa Nutella ale musiałam trochę zmodyfikować przepis bo taka ilość mleka za bardzo rozrzedza krem więc potrzeba go mniej. Uważam, że warto dodać olej (też dla zdrowia!!) , dzięki niemu jest lepsza konsystencja kremu. Orzechy zmieliłam zbyt grubo więc następnym razem użyję jednak młynka do kawy. Aaa i dodałam oczywiście więcej miodu i więcej kakao :) Mniam ... Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2015-03-15 09:33:35

    Zrobiłam! PYSZNA! Musiałam dodać trochę więcej miodu, bo jednak jestem przyzwyczajona do tej słodkiej wersji. Jednak....już raczej nie kupię gotowej :) W tej Nutelli czuć orzechy i ciemne kakao, a w tej sklepowej - cukier i aromat orzechów. Polecam w 100% :))

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-15 10:55:51

      Bardzo się ciesze, że smakowała. :) My na początku przyzwyczajeni do sklepowej też dodawaliśmy więcej miodu, a teraz już wystarczają nam wspomniane 3 łyżki. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kari Kari
    2015-02-16 14:34:23

    Witam, mam pytanie.Czy do tej nutelli kakao ma byc to zwykłe gorzkie?Bardzo dziekuje za odpowiedź.

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-16 15:43:59

      Tak, najzwyklejsze gorzkie kakao. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2015-02-10 23:11:47

    Zrobiłam, jest przepyszna😁 Synek powiedział ze od dzisiaj nie kupujemy "sklepowej" I wcale nam drobinki orzechów nie przeszkadzają😉😉😉

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-11 11:53:04

      Bardzo się cieszę,że zasmakowała! :)

      Twój komentarz
  • foodmania foodmania
    2015-02-05 20:09:32

    świetna nutella, nie zawiera pustych kalorii, a jedynie te pożyteczne :)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-02-05 20:04:55

    Jak długo moga stac w sloiczku i jak je przechowywac?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-05 22:43:29

      Myślę, że mogą stać do dwóch tygodni, ale u nas znika zawsze po kilku dniach... przechowuję ją w lodówce.

      Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2015-02-05 18:25:29

    a czy mozna uzyc kupnych zmielonych orzechow ? czy lepiej samamu zmielic ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-05 18:35:36

      Jeśli będą wcześniej prażone i bez skórki to tak, ale nie widziałam takich w żadnym sklepie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2015-02-05 16:50:25

    na pewno zrobię :) świetny przepis

    Twój komentarz
  • 2015-02-05 15:04:07

    Napewno wyprobuje

    Twój komentarz
  • Nutella Nutella
    2015-02-05 14:15:38

    Czy można zmielić orzechy w maszynce do mielenia?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-05 18:34:10

      Myślę, że tak, ale na najdrobniejszym sitku, bo orzechy musza być zmielone na drobny proszek.

      Twój komentarz
  • 2015-02-05 13:20:29

    takie proste ze az grzech nie sporbowac , moje dzieci uwielbiaja nutelle ale ze wzgledu na zawartosc kupuje ja bardzo sporadycznie jesli posmakuje im taka "nutella" bedzie super zamiennik

    Twój komentarz
    • 2015-02-05 23:48:47

      na pewno warto spróbować :), mojej córci posmakowała, choc na początku była bardzo sceptyczna :)

      Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej

Domowa nutella... i dlaczego nie jem tej sklepowej

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 2

Opis

Przyznaję się bez bicia. Od jakiegoś czasu nie jemy sklepowej Nutelli. Od kiedy? Ano od momentu, kiedy zaczęliśmy dokładnie czytać etykiety na produktach i wnikliwie zagłębiać się w to, co dany składnik tak naprawdę oznacza i skąd. Uważam, że dobry krem czekoladowo-orzechowy powinien mieć w składzie przede wszystkim orzechy i kakao, a dopiero w dalszej kolejności tłuszcz czy cukier. Tłuszczu zresztą jest całkiem spor w samych orzechach. ;) O reszcie składników nawet nie wspomnę... bo i po co. Każdy z nas umie czytać, wystarczy wziąć słoik do ręki i zerknąć na etykietę, a potem poczytać czym tak naprawdę są dane składniki i skąd pochodzą. 
Moje dziecko podchodziło do tego domowego smarowidła bardzo sceptycznie, ale po spróbowaniu - jednym drugim...nie chce już słyszeć o odpowiedniku ze sklepowych półek, więc myślę, że warto. ;) Zwłaszcza, że ją nie tak łatwo przekonać do spróbowania czegoś nowego, samo stwierdzenie "to jest zdrowe" zdecydowanie nie wystarcza. ;) Zresztą znacie to pewnie z autopsji. :) Spróbujcie sami i dajcie znać czy Wam również przypadła do gustu. :)

Składniki

  • Proporcje na 2 nieduże słoiczki:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych
    kakao
    miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
    mleka (może być roślinne)
    oleju kokosowego, stopionego i wystudzonego (ja często pomijam i daję po prostu trochę więcej mleka)

Sposób przygotowania

Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż lekko się przypieką.  Poczujecie wtedy przyjemny orzechowy aromat, a skórka będzie z nich ładnie schodzić (zamiast na patelnie można je też wysypać na blachę i podpiec przez ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 °C). 

Podprażone orzechy wysypać na suchą ścierkę i pocierając nią o blat lub dłoń o dłoń pozbawić orzechów skórek. Będą bez problemu odchodzi, ale na części za pewne trochę skórki zostanie. Zupełnie się tym nie przejmujcie, bo jeśli będzie jej nie wiele w smaku jej nie wyczujecie. Ale ważne, żeby takich orzechów nie było zbyt dużo, bo skórka jest gorzka i nada nutelli niepotrzebnej goryczki.

Mleko (szczególnie jeśli używacie krowiego) najlepiej zagotować, przestudzić.
Orzechy wsypać do mocnego blendera (taki o słabej mocy nie poradzi sobie z rozdrobnieniem orzechów na pył).* Dodać resztę składników (mleko najlepiej dodawać stopniowo do osiągnięcia oczekiwanej przez nas konsystencji) i zblendować na jednolitą, gładką i błyszczącą masę. Spróbować czy nie ma potrzeby dosłodzenia, bo będąc przyzwyczajonym do sklepowej nutelli ta może nam się wydawać za mało słodka. 

Jeżeli okaże się, ze blender nie poradził sobie i wyczuwacie drobne kawałeczki orzechów, to możecie przetrzeć krem przez drobne sitko, wtedy masa zrobi się idealnie gładka, o ile oczywiście takie orzeszki będą Wam przeszkadzać. :)

*Jeśli macie blender o małej mocy lepiej zmielić orzechy w młynku do kawy, a dopiero później blendować je z resztą składników.

Smacznego :)