Sernik jaglany waniliowo-czekoladowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4124.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Warstwa jaglana:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej, suchej
    jajka, dałam średnie
    kakao, można zastąpić karobem
    mleka kokosowego (gęsta część)
    syrop z agawy, syrop klonowy lub ksylitol w ilości wg uznania (najlepiej stopniowo dodawać i sprawdzać czy jest wystarczająco słodkie)
  • Warstwa serowa:

    Ilość Składnik
    chudego twarogu, mielonego dwukrotnie
    jogurtu naturalnego (dałam gęsty)
    jajka, dałam średnie (można dać 2 duże)
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    ksylitol, syrop z agawy lub inny zamiennik białego cukru do dosłodzenia, w ilości wg własnego smaku (nie podaję dokładnie, bo ja lubię mało słodkie masy serowe)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    malin
    ksylitolu do dosłodzenia

Sposób przygotowania

Warstwa jaglana:

Kaszę podprażyć na suchej patelni. Dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Przesypać do garnka, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, aż kasza wchłonie cała wodę. Jeśli woda się wygotuje, a kasza nadal będzie twardawa, dodać jeszcze ok. 1/2 - 1 szklanki wody i dalej gotować do miękkości. 

Do ugotowanej kaszy dodać pozostałe składniki z warstwy jaglanej, a więc: jajka, kakao, mleko kokosowe, substancje słodzącą. Zblendować na gładką, jednolitą masę. Warto dosładzać stopniowo, żeby nie przedobrzyć ze słodyczą. ;)

Spod tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić olejem kokosowym. Masę przełożyć do tortownicy. Wierzch wygładzić. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekłam z termoobiegiem) i piec około 20-25 minut aż masa będzie ścięta (nie będzie płynna). 

Warstwa serowa:

Wszystkie składniki na warstwę serową zmiksować razem do połączenia się składników w jednolitą, gładką masę. Dosładzać stopniowo. 
Gotową masę wylać na podpieczoną warstwę jaglaną, ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut, aż warstwa serowa będzie ścięta. 
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić w formie.

Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

Wierzch:

Maliny opłukać, zblendować na gładki mus, przetrzeć przez sitko, przelać do rondelka, dosłodzić. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut. Gotowym polać schłodzony sernik.

Smacznego :)



Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12
Tym razem sernik pieczony. Dolna warstwa to masa jaglano-czekoladowa, górna to masa serowa o smaku waniliowym. Całość polana musem z malin. Naprawdę smaczny, a przy tym zdrowy i niskokaloryczny! ;)
Bazowy przepis znalazłam tutaj i nieco go zmodyfikowałam. ;)
IMG_4141.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Abig Abig
    2016-08-04 18:54:24

    Kasiu czy powróciłaś w zdrowej odsłonie i nie będzie już na blogu ''normalnych'' przepisów?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-08 18:35:13

      Jak najbardziej będą też "normalne" przepisy. :) Akurat tak się złożyło, że kilka pod rząd takich "zdrowszych robiłam. :)

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik jaglany waniliowo-czekoladowy

Sernik jaglany waniliowo-czekoladowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

Tym razem sernik pieczony. Dolna warstwa to masa jaglano-czekoladowa, górna to masa serowa o smaku waniliowym. Całość polana musem z malin. Naprawdę smaczny, a przy tym zdrowy i niskokaloryczny! ;)
Bazowy przepis znalazłam tutaj i nieco go zmodyfikowałam. ;)

Składniki

  • Warstwa jaglana:

    Ilość Składnik
    kaszy jaglanej, suchej
    jajka, dałam średnie
    kakao, można zastąpić karobem
    mleka kokosowego (gęsta część)
    syrop z agawy, syrop klonowy lub ksylitol w ilości wg uznania (najlepiej stopniowo dodawać i sprawdzać czy jest wystarczająco słodkie)
  • Warstwa serowa:

    Ilość Składnik
    chudego twarogu, mielonego dwukrotnie
    jogurtu naturalnego (dałam gęsty)
    jajka, dałam średnie (można dać 2 duże)
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    ksylitol, syrop z agawy lub inny zamiennik białego cukru do dosłodzenia, w ilości wg własnego smaku (nie podaję dokładnie, bo ja lubię mało słodkie masy serowe)
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    malin
    ksylitolu do dosłodzenia

Sposób przygotowania

Warstwa jaglana:

Kaszę podprażyć na suchej patelni. Dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem.
Przesypać do garnka, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, aż kasza wchłonie cała wodę. Jeśli woda się wygotuje, a kasza nadal będzie twardawa, dodać jeszcze ok. 1/2 - 1 szklanki wody i dalej gotować do miękkości. 

Do ugotowanej kaszy dodać pozostałe składniki z warstwy jaglanej, a więc: jajka, kakao, mleko kokosowe, substancje słodzącą. Zblendować na gładką, jednolitą masę. Warto dosładzać stopniowo, żeby nie przedobrzyć ze słodyczą. ;)

Spod tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić olejem kokosowym. Masę przełożyć do tortownicy. Wierzch wygładzić. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekłam z termoobiegiem) i piec około 20-25 minut aż masa będzie ścięta (nie będzie płynna). 

Warstwa serowa:

Wszystkie składniki na warstwę serową zmiksować razem do połączenia się składników w jednolitą, gładką masę. Dosładzać stopniowo. 
Gotową masę wylać na podpieczoną warstwę jaglaną, ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut, aż warstwa serowa będzie ścięta. 
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na kwadrans lub nieco dłużej do przestudzenia, następnie wyjąć z piekarnika i dalej studzić w formie.

Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

Wierzch:

Maliny opłukać, zblendować na gładki mus, przetrzeć przez sitko, przelać do rondelka, dosłodzić. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut. Gotowym polać schłodzony sernik.

Smacznego :)