Deser z kaszy manny

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
obrIMG_8653_zm.jpg

Składniki:

  • Deser (z podanej ilości wychodzą 4 małe lub 2 duże desery):

    Ilość Składnik
    kaszy manny (trochę mniej niz pół szklanki)
    mleka (może być roślinne)
    cukru brzozowego (można mniej lub więcej wg swojego smaku), można zastąpić zwykłym lub miodem
    1 laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką pasty lub ekstraktu z wanilii)*
    truskawek lub innych owoców (świeżych lub mrożonych)**
    miód lub ksylitol do dosłodzenia owoców, (ilość wg własnych preferencji smakowych

Sposób przygotowania

Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Do odlanego, zimnego mleka dodać kaszę, wymieszać. Gdy mleko się zagotuję wyjąć z niego laske wanilii, łyżeczką wydrążyc z niej nasionka i dodać je do mleka, wymieszać, dodać do niego rozrobioną w mleku kaszę i stale mieszając gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut aż kasza znacznie zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczków, kokilek lub pucharków. 

Truskawki lub inne owoce umyć, zblendować na gładki mus (jeśli używacie malin to po zblendowaniu trzeba je dodatkowo przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Przełożyć do rondelka, dosłodzić wg smaku, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 minut aż owoce nieco zgęstnieją. Gotowe wyłożyć na wierzch kaszy. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce zgodnie z Waszymi upodobaniami.

Smacznego :)

 

Przyg: 15 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Prosty, szybki i dość pożywny deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek, ale może nam też zastąpić np. drugie śniadanie. Jako dziecko bardzo lubiłam kaszę mannę na gęsto z domowym sokiem malinowym i to jest taka trochę wzbogacona wersja tego deseru. Owoce na mus mogą być dowolne, u mnie tym razem truskawki, ale kasza manna smakuje równie pysznie z malinami lub jagodami. A więc jeśli tylko nie jesteście zrażeni do kaszy manny, to jak najbardziej polecam. :)
obrIMG_8683_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Lucy Lucy
    2015-06-29 20:50:59

    warto dodac smietanke

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2015-04-17 13:22:44

    przepyszny:)

    Twój komentarz
  • foodmania foodmania
    2015-04-16 21:19:00

    delikatny, lekki i pyszny- czego chcieć więcej? :)

    Twój komentarz
  • 2015-04-16 18:23:03

    smak dziciństwa

    Twój komentarz
  • 2015-04-16 13:48:16

    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę

    Twój komentarz
    • 2015-04-16 15:10:05

      Dziękuję :)

      Twój komentarz
  • zolciutkakura zolciutkakura
    2015-04-16 12:11:13

    Deserek niby zwyczajny a pyszny :) Mam pytanie co do mleka. Zastanawiam się czy dla osób, które nie mogą spożywać mleka krowiego mogę przygotować taki deserek na wodzie albo mleku np. owsianym lub ryżowym?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-16 12:47:15

      Tak, jak najbardziej można użyć mleka roślinnego (robiłam już na kokosowym, orkiszowym i ryżowym i w każdej opcji smakuje pysznie). :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • 2015-04-16 11:58:15

    Wracaj do zdrowia Kasiu a przepis super oby ich wiecej było

    Twój komentarz
    • 2015-04-16 18:35:53

      Będzie więcej lekkich.... myślę, że zorganizuje to tak, że w tygodniu będę prezentowac te lżejsze, a na weekend bardziej kaloryczne. A co do gofrów to postaram się wrzucić na stronę w najblizszych dniach sprawdzony przepis, choć przy gofrach efekt końcowy zależy w dużym stopniu od mocy gofrownicy.

      Twój komentarz
    • 2015-04-16 15:24:25

      Konkretnie takich lekkich poprosze !! Nawet gofry ostatnio robiłam i były takie sobie moze ty masz dobry przepis ??

      Twój komentarz
    • 2015-04-16 15:09:00

      Dzięki :) przepisów w ogóle czy konkretnie takich? :)

      Twój komentarz
  • 2015-04-16 11:49:30

    Uwielbiam !!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Deser z kaszy manny

Deser z kaszy manny

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Prosty, szybki i dość pożywny deser, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek, ale może nam też zastąpić np. drugie śniadanie. Jako dziecko bardzo lubiłam kaszę mannę na gęsto z domowym sokiem malinowym i to jest taka trochę wzbogacona wersja tego deseru. Owoce na mus mogą być dowolne, u mnie tym razem truskawki, ale kasza manna smakuje równie pysznie z malinami lub jagodami. A więc jeśli tylko nie jesteście zrażeni do kaszy manny, to jak najbardziej polecam. :)

Składniki

  • Deser (z podanej ilości wychodzą 4 małe lub 2 duże desery):

    Ilość Składnik
    kaszy manny (trochę mniej niz pół szklanki)
    mleka (może być roślinne)
    cukru brzozowego (można mniej lub więcej wg swojego smaku), można zastąpić zwykłym lub miodem
    1 laska wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką pasty lub ekstraktu z wanilii)*
    truskawek lub innych owoców (świeżych lub mrożonych)**
    miód lub ksylitol do dosłodzenia owoców, (ilość wg własnych preferencji smakowych

Sposób przygotowania

Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Do odlanego, zimnego mleka dodać kaszę, wymieszać. Gdy mleko się zagotuję wyjąć z niego laske wanilii, łyżeczką wydrążyc z niej nasionka i dodać je do mleka, wymieszać, dodać do niego rozrobioną w mleku kaszę i stale mieszając gotować na małym ogniu ok. 2-3 minut aż kasza znacznie zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczków, kokilek lub pucharków. 

Truskawki lub inne owoce umyć, zblendować na gładki mus (jeśli używacie malin to po zblendowaniu trzeba je dodatkowo przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Przełożyć do rondelka, dosłodzić wg smaku, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 minut aż owoce nieco zgęstnieją. Gotowe wyłożyć na wierzch kaszy. Podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce zgodnie z Waszymi upodobaniami.

Smacznego :)