Drożdżówki z serem i rabarbarem

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 11
Filtry wyszukiwania
IMG_1776.JPG

Składniki:

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub 1 laską wanilii)
    szczypta soli
    duże jajko
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu lub serka śmietankowego
    cukru
    jajko, średnie (rozmiar M)
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    łodygi różowego rabarbaru
    mleka
    jajko
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

50 ml mleka podgrzać, tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Przelać je do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Przestudzić, żeby nie było gorące.

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie (rękoma wyrabiamy około 15 minut).

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić.

Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na małe kawałki.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na dziesięć jednakowych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układamy w sporych odległościach, bo bułeczki mocno wyrastają; potrzebne, więc będą dwie blachy) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 25-30 min.). W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie spodem małej szklanki (dociskamy niemalże do samego dna), w powstałe zagłębienie nałożyć twarogowe nadzienie (ok. 1 czubatej łyżki), na ser wyłożyć rabarbar. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wierzch każdej bułeczki obsypać kruszonką.

Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 11

Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbogacone o odrobinę wanilii cudownie pachną, a wanilia dodatkowo sprawia, że bułeczki wydają nam się jeszcze słodsze. Bardzo Wam polecam!

IMG_1743.JPG IMG_1789.JPG IMG_1802.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-31 19:23:47

    @Moni_ka - przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku na żywność, mozna tez w folii spożywczej lub dokładnie przykryte ściereczką. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ewela ewela
    2014-05-19 19:43:21

    Wyszły przepyszne. Robiłam wcześniej bardzo dużo bułek, ale te wyszły mi najlepiej. Polecam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 13:49:37

    @Magdalena - dowolne owoce (np. truskawki, borówki, jagody, maliny, etc.) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Magdalena C Magdalena C
    2014-05-17 19:42:44

    Super wygladaja. Co mozna uzyc zamiast rabarbaru?

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-05-10 14:17:38

    Na pewno są przepyszne; ))

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2014-05-10 10:36:51

    Jak z najlepszej cukierni :) Bardzo apetyczne :)

    Twój komentarz
  • Mariola Mariola
    2014-05-10 10:05:52

    Już dawno nie robiłam drożdżówek . Twoje wyglądają super :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-10 09:50:05

    @gotujzkasia - gwiazdkę przeniosłam na górę - wstawiłam ją obok ciasta i dodałam już opis :) chodzi o to, że jajka i inne składniki trzymane w lodówce powinny być w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • gotujzkasia.pl gotujzkasia.pl
    2014-05-10 07:56:10

    Pięknie się prezentują! A co oznacza gwiazdka przy jajku?

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 11

Opis

Mięciutkie, puszyste i długo zachowujące świeżość – po prostu pyszne. Kwaskowatość rabarbaru przyjemnie łączy się ze słodyczą bułeczki i twarogowego nadzienia. Zarówno ciasto jak i ser wzbogacone o odrobinę wanilii cudownie pachną, a wanilia dodatkowo sprawia, że bułeczki wydają nam się jeszcze słodsze. Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:*

    Ilość Składnik
    mleka
    masła
    mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub 1 laską wanilii)
    szczypta soli
    duże jajko
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    twarogu lub serka śmietankowego
    cukru
    jajko, średnie (rozmiar M)
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    łodygi różowego rabarbaru
    mleka
    jajko
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

50 ml mleka podgrzać, tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Przelać je do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Przestudzić, żeby nie było gorące.

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie (rękoma wyrabiamy około 15 minut).

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić.

Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na małe kawałki.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Podzielić na dziesięć jednakowych części. Uformować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układamy w sporych odległościach, bo bułeczki mocno wyrastają; potrzebne, więc będą dwie blachy) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 25-30 min.). W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie spodem małej szklanki (dociskamy niemalże do samego dna), w powstałe zagłębienie nałożyć twarogowe nadzienie (ok. 1 czubatej łyżki), na ser wyłożyć rabarbar. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wierzch każdej bułeczki obsypać kruszonką.

Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.

Smacznego :)