Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
IMG_7616.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    melasy lub miodu (użyłam melasy)
    masła
    brązowego cukru
    mąki
    proszku do pieczenia lub sody
    soli
    cynamonu
    mielonego imbiru (dałam łyżeczkę, a myślę, że nie zaszkodziłyby też dwie)
    zmielonych goździków
    przyprawy do pierników (w oryginale brak)
    duże jajko

Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem podgrzać masło, melasę/miód i cukier, do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści i składniki połączą się. Odstawić na około pół godziny, żeby masa przestygła.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia/sodę i resztę przypraw. Wymieszać.

Dodać jajko i przestudzoną melasę/miód. Wyrabiać w robocie kuchennym/mikserze końcówką z hakiem (można również ręcznie, ale ciasto jest dość klejące i zwarte, więc nie jest to łatwe zadanie). Wyrobione ciasto uformować w kulę, gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki.

Kulę z ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekłam z termoobiegiem). Odrywać małe porcje ciasta (jeśli schłodzi się zbyt mocno i będzie bardzo twarde pozostawić go na kilka minut w temperaturze pokojowej) i rozwałkowywać je na oprószonej mąką stolnicy dość cienko (ja rozwałkowywałam na grubość ok. 3 mm). Foremkami wykrawać dowolne kształty.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec ok. 8 -10 min., aż krawędzie pierniczków zaczną się rumienić (trzeba pilnować, bo z uwagi na cienkość dość szybko się przypalają).

Gotowe studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym dniem sś coraz lepsze – miększe i bardziej aromatyczne.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40

Kolejna propozycja świąteczna. Tym razem chrupiące pierniczki, które w smaku bardzo przypominają te z IKEA. Bardziej kruche niż nasze tradycyjne pierniczki, bardziej chrupiące, wyraziste, z charakterystyczną nutą imbiru.

Źródło przepisu: Deliciousdays.com .

IMG_7628.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wanda Wanda
    2014-10-31 19:19:38

    Pani Kasiu z tego przepisu piekę pierniczki na choinkę i domek z piernika, a to dlatego że nie odkształcają się zbyt mocno podczas pieczenia. Mają też doskonałą strukturę i się nie kruszą. Już zaczęłam pieczenie i lukrowanie bo mam dużą rodzinę :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-31 23:38:47

      Pani Wando, podziwam :) ... i pierniczki i fakt, że już zaczęła je Pani piec. :) Ja ostatnio zastanawiałam się które ciasto piernikowe będzie najlepesze na domek i Pani odpowiedź spadła mi jak z nieba. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Wanda Wanda
        2014-11-01 01:42:02

        Ja już nawet domek upiekłam i polukrowałam. Może Pani go obejrzeć z każdej strony :) na mojej stronie https://www.facebook.com/piernikoweserca

        Jedno zdjęcie załączam :)

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-11-03 11:35:17

          Jest cudny Pani Wando :)

          Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-17 10:24:53

    @Asia - bardzo się cieszę, że smakowały. :)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-12-17 08:47:06

    Wczoraj zrobilam te pierniczki (uzylam melasy), a jako przypraw uzylam 1.5 porcji mix-u przypraw z przepisu na kruche ciasteczka korzenne. Duza ilosc przypraw spowodowala, ze kompletnie nie jest sie w stanie wyczuc charakterystycznego posmaku melasy. Ciastka super - bardzo aromatyczne, mojej rodzinie smakuja zdecydowanie bardziej od tradycyjnych piernikow. Polecam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-11 09:55:04

    Asia - można. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-12-11 06:12:35

    Czy zamiast tych wszystkich przypraw moglabym dodac mix przypraw z przepisu na kruche ciasteczka korzenne?

    Twój komentarz
  • karolina karolina
    2013-12-06 22:30:50

    Hej! Oni nazywają te ciasteczka pepperkaker :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-05 19:47:09

    Kochana uwielbiam te pierniczki .... ikeoskich wprawdzie nie jadłam, ale piekłam juz pepparkakor i się w nich zakochaliśmy:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-12-02 21:30:46

    Przepiękne pierniczki./Bardzo, bardzo je lubię. Śliczne zdjęcia Kasiu,zresztą jak zawsze :)Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-02 19:58:49

    @Aśka - foremki kupowałam w różnych miejscach: choinka, renifer Rudolf, dzwoneczki, małe śnieżynki, aniołek, konik na biegunach - pochodzą ze składu rzeczy (skladrzeczy.pl), duża śnieżynka, but, laska są firmy Wilton; wiewiórka - IKEA. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-12-02 19:20:13

    Pięknie wyglądają: ) Muszę je upiec w końcu; )

    Twój komentarz
  • aśka aśka
    2013-12-02 18:09:59

    Mam pytanie mogłaby Pani napisać gdzie kupiła albo z jakiej firmy ma Pani te foremki na pierniczki? Są wyjątkowo ładne :))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-02 14:20:16

    @Wiewiórka - tak, jak najbardziej dodajemy jedno jajko, już dodaje w składnikach, dodawałam przepis w nocy i już byłam ździebko nieprzytomna i jajko gdzieś mi umknęło... pewnie poszło spać. ;)

    Twój komentarz
  • Paprykens Paprykens
    2013-12-02 12:27:58

    Rany, uwielbiam pepparkakor! Zawsze ze Szwecji zamawiam zapasy u rodzinki ;)Koniecznie będę musiała wypróbować przepis! :D

    Twój komentarz
  • wiewiórka wiewiórka
    2013-12-02 05:45:41

    Lubię te ikeowskie pierniczki i chętnie wypróbuję twój przepis, by mieć je pod ręką w większej ilości.Mam tylko jedno pytanie: czy w składnikach ma być jajko czy nie. W liście składników go nie podałaś, ale w opisie wykonania pojawia się jakieś. Czy tylko jedno czy więcej?Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • wiewiórka wiewiórka
    2013-12-02 05:45:41

    Lubię te ikeowskie pierniczki i chętnie wypróbuję twój przepis, by mieć je pod ręką w większej ilości.Mam tylko jedno pytanie: czy w składnikach ma być jajko czy nie. W liście składników go nie podałaś, ale w opisie wykonania pojawia się jakieś. Czy tylko jedno czy więcej?Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor

Pierniczki skandynawskie - Pepparkakor

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

Kolejna propozycja świąteczna. Tym razem chrupiące pierniczki, które w smaku bardzo przypominają te z IKEA. Bardziej kruche niż nasze tradycyjne pierniczki, bardziej chrupiące, wyraziste, z charakterystyczną nutą imbiru.

Źródło przepisu: Deliciousdays.com .

Składniki

  • Ilość Składnik
    melasy lub miodu (użyłam melasy)
    masła
    brązowego cukru
    mąki
    proszku do pieczenia lub sody
    soli
    cynamonu
    mielonego imbiru (dałam łyżeczkę, a myślę, że nie zaszkodziłyby też dwie)
    zmielonych goździków
    przyprawy do pierników (w oryginale brak)
    duże jajko

Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem podgrzać masło, melasę/miód i cukier, do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści i składniki połączą się. Odstawić na około pół godziny, żeby masa przestygła.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia/sodę i resztę przypraw. Wymieszać.

Dodać jajko i przestudzoną melasę/miód. Wyrabiać w robocie kuchennym/mikserze końcówką z hakiem (można również ręcznie, ale ciasto jest dość klejące i zwarte, więc nie jest to łatwe zadanie). Wyrobione ciasto uformować w kulę, gdyby było zbyt klejące dodać odrobinę mąki.

Kulę z ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 °C (piekłam z termoobiegiem). Odrywać małe porcje ciasta (jeśli schłodzi się zbyt mocno i będzie bardzo twarde pozostawić go na kilka minut w temperaturze pokojowej) i rozwałkowywać je na oprószonej mąką stolnicy dość cienko (ja rozwałkowywałam na grubość ok. 3 mm). Foremkami wykrawać dowolne kształty.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków i piec ok. 8 -10 min., aż krawędzie pierniczków zaczną się rumienić (trzeba pilnować, bo z uwagi na cienkość dość szybko się przypalają).

Gotowe studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym dniem sś coraz lepsze – miększe i bardziej aromatyczne.

Smacznego :)