Sernik karmelowy na spodzie brownie - obłędny

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
Karmelowe%20serniko-brownie.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Sos karmelowy (do wcześniejszego przygotowania):

    Ilość Składnik
    ciemnego brązowego cukru muscovado (w ostateczności można zastąpić zwykłym brązowym)
    śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki wody
  • Spód brownie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    200 g masła
    cukru pudru
    jajka
    mąki pszennej
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (z gotowych twarogów sernikowych polecam Piątnicy lub Wielunia)
    średnie jajka
    cukru pudru
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami z 1 laski wanilii)
    sosu karmelowego, wcześniej przygotowanego
  • Polewa karmelowa:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Sos karmelowy do masy serowej:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników, jeszcze chwilę podgrzać. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco ostygł.

Brownie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując ok. 30-40 sekund przed dodaniem następnego. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie wykładać ani nie smarować. Masę czekoladową przelać do tortownicy.

Masa serowa:

Do wysokiego naczynia wyłożyć ser i resztę składników masy serowej (łącznie z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym), zmiksować na średnich obrotach do wyraźnego połączenia się składników, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę serową przelać ma masę czekoladową.

Na dolną półkę piekarnika wstawić blachę wypełnioną gorącą wodą (woda będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nadmiernie nie wysycha i jest równiutka jak stół). Piec około 50-60 minut w temp. 160°C.

Studzić w piekarniku, po około 30-60 minutach można lekko uchylić piekarnik i dalej studzić wewnątrz.

Przygotować polewę karmelową identycznie jak sos karmelowy, tylko w podanych w składnikach proporcjach. Polewę odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub za okno, żeby zgęstniała. Gotową rozsmarować na wierzchu sernika.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc, wyjąć z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Kochani, co bym nie napisała o tym serniku to będzie za mało. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i jest moim zdecydowanym faworytem. Połączenie czekoladowego, rozpływającego się w ustach brownie z kremowym karmelowym sernikiem, a żeby tego było mało całość przykryta kołderką polewy karmelowej.

Nie jest żadną tajemnicą i podkreślałam niejednokrotnie, że lubię serniki, ale pomiędzy lubię, a jestem zachwycona jest jeszcze daleka droga… ten zdecydowania trafia do kategorii tych, które zachwycają. Zdecydowanie mogę zamieścić go na liście TOP 10, a nawet Top 5 najlepszych przepisów na blogu. Jest naprawdę doskonały. Zresztą wszystkie osoby, które go spodobały były podobnego zdania. Wiem, że to może nie zabrzmi skromnie, ale naprawdę jestem z tego przepisu bardzo dumna - i mówię Wam to z czystym sumieniem. Polecam go Wam bardzo, zarówno na święta jak i po! Jestem pewna, ze się nie zawiedziecie! :)

serniko-browni%20karmelowe_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mońcia Mońcia
    2014-12-24 01:04:40

    co jak co ale z tą polewą karmelową to ja nie wiem jak??…twarda niczyma Daim's

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2014-12-23 12:53:09

    Witam:) mam pytanie, odnosnie sernika karmelowego na spodzie brownie. Sernik upieklam z podwojnej porcji na duzej blaszce. Gdy sprawdzalam go patyczkiem to spod nadal mial kosystencje budyniu. Czy tak powinno byc?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:26:31

    @Marta - na upalne dni ten może być zbyt ciężki. Jeśli chodzi o serniki typowo kremowe, mało puszyste, to polecam któryś z tych (owoce można zmieniać wg upodobań): http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-z-biała-czekolada-i-truskawkami, http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-londynski, http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-waniliowy-light,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-nowojorski,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-jagodowy-z-biala-czekolada,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-cytrynowy-z-lemon-curd,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-cytrynowy-z-truskawkami,Jeśli wolałaby Pani sernik mniej kremowy, a bardziej puszysty, to polecam na lato któryś z tych:http://www.slodkiefantazje.pl/puszysty-sernik-z-brzoskwiniami,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-puszysty-jak-chmurka,http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym,http://www.slodkiefantazje.pl/waniliowy-sernik-z-rabarbarem,Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-07-18 17:27:54

    Wypróbowałam już kilka Pani przepisów, też jestem miłośniczką serników. Chciałam zapytać, czy en serniczek nie będzie za ciężki na takie upalne dni, szukam czegoś lekkiego? Czy mogłaby Pani mi coś doradzić?

    Twój komentarz
  • Magg Magg
    2013-12-23 14:48:17

    Wyszedł dobry, ale nie prezentuje się zbyt ładnie - zapadł się, boki są o wiele wyższe od środka, a spód wygląda trochę jak zakalec... a miał być piękny jak na obrazku ;((

    Twój komentarz
  • ANNA ANNA
    2013-12-22 22:30:04

    najlepszy sernik jaki kiedykolwiek w zyciu jadlam - faktycznie obledny na Swieta Bozego Narodzenia napewno bedziee u mnie goscil :) POLECAM zrobicie a nie zawiedziecie sie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-25 17:31:22

    @Kasia - chodzi o to, że po upieczeniu sernika, już po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia, a po upływie 30-60 mi.n uchylamy tylko drzwiczki i dalej studzimy w piekarniku, aż sernik będzie letni. Ps. Cieszę się, że szarlotka smakowała. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-11-25 17:16:11

    Witam, kusi mnie ten serniczek, ale nie bardzo rozumiem ten zapis: "Studzić w piekarniku, po około 30-60 minutach można lekko uchylić piekarnik i dalej studzić wewnątrz.", chodzi, że po 30 min pieczenia się sernika mogę uchylić drzwiczki? z góry dziękuje za odpowiedź, niedawno trafiłam na blog i zrobiłam szarlotkę z przepisu babci i wyszła przepyszna :D więc szukam co jeszcze upiec :D

    Twój komentarz
  • ania ania
    2013-11-19 10:48:29

    to mój faworyt i kandydat,z którym wezmę udział w konkursie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-20 11:52:46

    @Magda - tak, można zastąpić, dałabym ok. 400-500 g ricotty i 200 g mascarpone. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-08-20 11:23:25

    Witam! Chciałam zrobić ten sernik ale niestety nie mam dostępu do twarogu w polskim tego pojęcia znaczeniu. Czy mogę zastąpić go mascarpone lub ricottą? Pozdrawiam Magda :)

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-05-03 12:43:55

    Na wstępie powiem, że nie potrafię piec, ale staram się jak mogę, bo bardzo bym chciała potrafić. Trening czyni mistrza. Robiłam już dwa razy ten sernik, i za pierwszym razem mi się nie udał, ale problem namierzyłam, a za drugim, znów mi się nie udał :( Brownie wyszedł zakalcowaty, a ser bardziej jak krem. Robię wszystko jak w przepisie, a przynajmniej tak mi się zdaję. Czy mogłabyś mi poradzić jaki błąd mogę popełniać? Może coś jest tak oczywistego, że nie piszesz o tym, a ja jednak nie wiem ?;p proszę o pomoc, pozdrawiam :):)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-22 11:45:10

    @Anett - przypuszczam, że chodzi o sernik królewski: kakaowy kruchy lub półkruchy spód, na to masa serowa i wierzh podobny jak spód. Jeśli chodzi o coś takego to oczywiscie mam sprawdzony przepis, tylko jeszcze nie zaieszczony na blogu, mogę podesłać a maila.

    Twój komentarz
  • anett anett
    2013-03-21 21:44:39

    Chciałam zapytać czy ma Pani przepis na taki sernik biało czarny ( spód ciemny, w środku ser, wierzch ciemny) ? Mój ojciec często kupuje taki gotowy w cukierni i jest pyszny. Chciałam go zaskoczyć i sama wykonać taki sernik. A ja często wykorzystuje Pani przepisy dlatego nie chce sięgać po obce i nie sprawdzone. Proszę o pomoc :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-23 12:10:10

    @Ewa - powiem szczerze, że nie wiem jak wyjdzie w piekarniku gazowym, bo nigdy w takim nie piekłam... moja mam ma gazowy i piecze od czasu do czasu serniki, ale też skarży sie na to, że nie pieką sie równomiernie, plus dodatkowo, że są bardziej wysuszone. Ale to zawsze zależy od konkretnego modelu piekarnika. Jesli dół za szybko się przypieka od dołu to może ustawienie na wyższej półce coś pomoże?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-23 12:06:23

    @Ewa - boków tortownicy nie wykładamy i nie smarujemy, dzięki czemu sernik równo rośnie i nie opada, a boki są gładkie. Na tym zdjęciunie ma pzredstawionego całego sernika, ale jak wyglądają boki mozna zobaczyć na zdjeciach innych okrągłych serników (bo wszytskie piekę bez wykładania boków tortownicy) Ozdóbka jest z karmelu - karmelizujemy na patelni brązowy cukier do momentu aż zrobić się dość gęsty (kropla upuszczona na lodowatą wodę powinna od razu zastygnąć i dać się wyciągnąć w nitkę), wtedy zdecydowanymi ruchami robimy nitki z karmelu, i gotowe.

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-01-23 11:27:57

    Jeżeli mam piekarnik gazowy, to pewnie nie wyjdzie tak genialnie...? Nie wiem, czy warto próbować, bo mój piekarnik ma zwyczaj mocniej przypalać z jednej strony i od dołu. Góra ciasta zawsze jest blada, a dół już za bardzo przypieczony.

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-01-23 11:22:11

    Dlaczego boków tortownicy nie wykładać papierem i nie smarować? Na zdjęciach nie widać, jak wyglądaja bok ciasta. A jak robi się taką ładną ozdóbkę na wierzchu?

    Twój komentarz
  • mania mania
    2012-12-24 22:00:46

    Wyszedł obłędny! Zmniejszyłam o 1/3 ilość brownie na rzecz masy serowej (do której dodałam dwie łyżki mąki ziemniaczanej aby była bardziej zwarta) i muszę powiedzieć, że to jeden z najlepszych serników jakie jadłam! Dziękuję za genialny świąteczny przepis:)

    Twój komentarz
  • Marcisz Marcisz
    2012-12-23 22:57:44

    Upiekłam dzisiaj. Pachnie obłędnie... już nie mogę się doczekać by go posmakować :) mam nadzieję, że rodzinka padnie z zachwytu ;) ;) ;) Dziękuję za ten wspaniały przepis.Przy okazji życzę zdrowych i pogodnych Świąt.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-23 17:17:24

    @Ania - ważne, żeby była słodka, więc najlepiej 30%.

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2012-12-23 15:40:23

    Czy śmietanka do karmelu musi być 30% czy wystarczy np 18%?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 19:00:39

    @Aneta - pieczemy wszystko razem. Nic się nie zapadnie.

    Twój komentarz
  • Aneta Aneta
    2012-12-21 17:59:19

    Mam pytanie, czy spód brownie trzeba najpierw podpiec w piekarniku???? Czy na surowy mam wylać masę serową i dopiero wszystko razem upiec??? Gdyz tak zastanawiam się, czy masa serowa nie zapadnie sie w spód brownie??Aneta

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 11:56:31

    @Mania - tak jak odpisałam już powyżej Anaes - jak najbardziej można. Do masy nie potrzeba dodawać mąki/proszku, dzięki temu jest bardziej kremowa i jedwabista, ale jeśli lubisz zwarte i ścisłe serniki oczywiście mozna dodać ze 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 11:46:49

    @Anaes - jak najbardziej można zwiększyć proporcje sera np. o 1/3 i o tyle samo zmniejszyć proporcje na brownie. :) pozdrawiam serdecznie! :)

    Twój komentarz
  • mania mania
    2012-12-21 09:23:59

    Czy można zmniejszyć o 1/3 ilość brownie na rzecz zwiększenia masy serowej-np na 750 g sera?I czy w masie serowej nie powinno być choć trochę mąki albo proszku budyniowego?Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Anaes Anaes
    2012-12-21 02:06:28

    witam, sernik wygląda powalająco i zdecydowałam sie wypróbować go na święta :) w związku z tym jednak mam pytanie czy jest to możliwe aby zmiejszyc/ zwiększyć proporcje i tym samym zrobić troszkę cieńszy spod br śnie a trochę grubsza warstwę serową? Czy może wtedy ciasto nie wyjść tzn pomieszac sie podczas pieczenia ? Jeszcze raz powiem ze jest obledny !;) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:24:58

    @Gosia - ja piekłam z termoobiegiem, ale serniki na ogół lepiej piec na ustawieniu grzałka góra/dół. :)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-12-19 20:15:14

    to znowu ja ;) i znowu pytająca :) góra-dół czy termoobieg?? z góry dziękuję ;*

    Twój komentarz
  • Mandarynka Mandarynka
    2012-12-10 13:10:01

    Obłędny to zdecydowanie za mało powiedziane! To najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Zamiast ekstraktu dodałam wanilię, reszta bez zmian. Pycha!

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2012-12-10 12:58:46

    Ja też wypróbuję go na nadchodzące Święta, wygląda obłednie, więc nie mogę przejść obojętnie.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2012-12-08 17:34:19

    Wygląda cudownie. A ta polewa karmelowa, mmm... Bajka :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-06 13:40:24

    @Kasieńka - tak, może być olejek. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kasieńka Kasieńka
    2012-12-06 12:29:52

    Witam, mam pytanie, jeśli nie moge dostać pasty waniliowej czy może być olejek waniliowy?

    Twój komentarz
  • W.Czarnecka W.Czarnecka
    2012-12-05 15:16:32

    Sernik prezentuje się niezwykle apetycznie, zdjęcia również:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-04 15:17:35

    @Gosia - tak jak najbardziej, ja przez pomyłkę napisałam przy polewie jasny muscovado :) miał być ciemny :)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-12-04 14:32:17

    witam ;) mam pytanie odnośnie polewy karmelowej .Czy można użyć do niej ciemnego muscovado??

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-03 22:22:44

    Nawet wygląda obłędnie ;)

    Twój komentarz
  • bijana bijana
    2012-12-03 18:35:59

    WOW! jako zdeklarowany sernikozerca zapisuje i przeznaczam do swietecznego menu-oby mi wyszedl...wyglada niebiansko

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-03 17:28:30

    Jejku, jaki jest piękny! Po prostu rewelacja! Nie wytrzymam;)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-12-03 14:25:53

    Ja sernikożerca mówię, że wygląda wspaniale!!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-03 14:24:00

    Oj gdybym dorwała taki w swoje ręce to bym nie oddała ni kawałeczka:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2012-12-03 11:17:32

    Wygląda po prostu obłędnie:)!!!

    Twój komentarz
  • Krystyna Krystyna
    2012-12-03 11:17:08

    O matko i córko, toż to ósmy cód świata, wygląda doskonale. Na pewno wypróbuję na święta!

    Twój komentarz
  • Moniś Moniś
    2012-12-03 11:14:53

    Wygląda doskonale. Nie wątpię, że jest obłędny! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-03 11:03:27

    @Dubeltówka - moim zdaniem można robić na same święta, sernik ten jeśli tylko będzie robiony wg przepisu wychodzi równiutki jak stół a smakuje.... niebo w gębie! :)

    Twój komentarz
  • Dubeltówka Dubeltówka
    2012-12-03 10:38:32

    Wygląda przepysznie. Czy jest szansa, że może nie wyjść? Zrobić na próbę przed Świętami czy zaryzykować premierą Świąteczną?

    Twój komentarz
  • Dubeltówka Dubeltówka
    2012-12-03 10:38:32

    Wygląda przepysznie. Czy jest szansa, że może nie wyjść? Zrobić na próbę przed Świętami czy zaryzykować premierą Świąteczną?

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik karmelowy na spodzie brownie - obłędny

Sernik karmelowy na spodzie brownie - obłędny

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Kochani, co bym nie napisała o tym serniku to będzie za mało. Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa i jest moim zdecydowanym faworytem. Połączenie czekoladowego, rozpływającego się w ustach brownie z kremowym karmelowym sernikiem, a żeby tego było mało całość przykryta kołderką polewy karmelowej.

Nie jest żadną tajemnicą i podkreślałam niejednokrotnie, że lubię serniki, ale pomiędzy lubię, a jestem zachwycona jest jeszcze daleka droga… ten zdecydowania trafia do kategorii tych, które zachwycają. Zdecydowanie mogę zamieścić go na liście TOP 10, a nawet Top 5 najlepszych przepisów na blogu. Jest naprawdę doskonały. Zresztą wszystkie osoby, które go spodobały były podobnego zdania. Wiem, że to może nie zabrzmi skromnie, ale naprawdę jestem z tego przepisu bardzo dumna - i mówię Wam to z czystym sumieniem. Polecam go Wam bardzo, zarówno na święta jak i po! Jestem pewna, ze się nie zawiedziecie! :)

Składniki

  • Sos karmelowy (do wcześniejszego przygotowania):

    Ilość Składnik
    ciemnego brązowego cukru muscovado (w ostateczności można zastąpić zwykłym brązowym)
    śmietanki kremówki 30%
    3 łyżki wody
  • Spód brownie:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    200 g masła
    cukru pudru
    jajka
    mąki pszennej
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie (z gotowych twarogów sernikowych polecam Piątnicy lub Wielunia)
    średnie jajka
    cukru pudru
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem lub ziarenkami z 1 laski wanilii)
    sosu karmelowego, wcześniej przygotowanego
  • Polewa karmelowa:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Sos karmelowy do masy serowej:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników, jeszcze chwilę podgrzać. Sos odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco ostygł.

Brownie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując ok. 30-40 sekund przed dodaniem następnego. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy niczym nie wykładać ani nie smarować. Masę czekoladową przelać do tortownicy.

Masa serowa:

Do wysokiego naczynia wyłożyć ser i resztę składników masy serowej (łącznie z przygotowanym wcześniej sosem karmelowym), zmiksować na średnich obrotach do wyraźnego połączenia się składników, ale nie za długo, żeby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Masę serową przelać ma masę czekoladową.

Na dolną półkę piekarnika wstawić blachę wypełnioną gorącą wodą (woda będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nadmiernie nie wysycha i jest równiutka jak stół). Piec około 50-60 minut w temp. 160°C.

Studzić w piekarniku, po około 30-60 minutach można lekko uchylić piekarnik i dalej studzić wewnątrz.

Przygotować polewę karmelową identycznie jak sos karmelowy, tylko w podanych w składnikach proporcjach. Polewę odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki lub za okno, żeby zgęstniała. Gotową rozsmarować na wierzchu sernika.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc, wyjąć z lodówki około 15-20 minut przed podaniem.

Smacznego :)