Napoleonka na cieście francuskim

budyńciastkaciasto francuskienapoleonka
Przyg: 120 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto francuskie z przepisu podstawowego (połowa porcji, jak poniżej)*:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g schłodzonego masła
    soli
    wody (można regulować, tak by ciasto było pulchne, dało się dobrze wałkować, nie przylegając do wałka)
  • Masa budyniowa:

    Ilość Składnik
    jajka
    mleka
    mąki pszennej
    łyżki mąki ziemniaczanej
    cukru
    cukru waniliowego

Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie. Z tymże ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczemy w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.

Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę). Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wtedy są najsmaczniejsze. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).


Smacznego :)


Napoleonka na cieście francuskim

Ocena:
Przyg: 120 min Pieczenie: 12 min
Średni
Porcje: 12

Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem budyniowym, odpowiednio słodkim i idealnie gęstym. Ci, którzy jej spróbowali, nigdy nie kończą na jednej porcji ;), poza nami, kobietami, bo my na ogół dbamy o linie. ;)) Szczerze polecam.

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Łyżka Łyżka

    piękna!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja

    uroczo słodka.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

<p >Sprawdzona napoleonka, jaką robię od lat, zawsze do niej wracam, bo ilekroć jej spróbuję na nowo mnie zachwyca i oczarowuje. :) Połączenie idealnego ciasta francuskiego ze wspaniałym kremem budyniowym, odpowiednio słodkim i idealnie gęstym. Ci, którzy jej spróbowali, nigdy nie kończą na jednej porcji ;), poza nami, kobietami, bo my na ogół dbamy o linie. ;)) Szczerze polecam.</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy jak w przepisie podstawowym na ciasto francuskie. Z tymże ciasto dzielimy na dwa tej samej wielkości blaty i pieczemy w dwóch formach lub bez dzielenia pieczemy na jednej dużej blasze i dzielimy na pół po upieczeniu.

Masa budyniowa – zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Jeszcze gorącą masę budyniową wykładamy na jeden blat ciasta i nakrywamy drugim (jeżeli ciasto wymaga spłaszczenia można nakryć je suchą ściereczką i położyć na nim dla obciążenia drewnianą deseczkę). Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wtedy są najsmaczniejsze. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podzielić ostrym nożem na mniejsze porcje (najlepiej nożem z piłką lub nacinając górny blat ostrymi nożycami kuchennymi).


Smacznego :)