Sernik piernikowo-karmelowy

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7727.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    pierniczków bez nadzienia lub ulubionych ciasteczek korzennych
    przyprawy korzennej do piernika
    masła
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego
    płynnego miodu
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
    ulubionej przyprawy do piernika (może być domowa mieszanka ulubionych przypraw korzennych, ale ważne, by łącznie wyszło nie więcej niż 1 łyżka przyprawy, bo masa może wyjść zbyt korzenna)
    jajka
    tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy
    skórka otarta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
    aromatu rumowego
  • Sos karmelowy do polewy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
    śmietanki kremówki 30%
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    oleju słonecznikowego
    gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań)
    śmietanki kremówki 30%
    opcjonalnie szczypta cynamonu
    wcześniej przygotowany sos karmelowy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pierniczków alpejskich (1 małe opakowanie)
  • Ozdobna kratka:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C.

Spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić.

Spód:

Pierniczki/ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek pierniczkami/ciasteczkami. Masą pierniczkową/ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek).

Połowę masy serowej wylać na ciasteczkowy spód. Wyłożyć na wierzch pierniczki, delikatnie polać je resztą masy (pierniczki mogą wypływać na wierzch, bo są dość lekkie, ale wystarczy je wcisnąć z powrotem pod masę i już nie wypływają). Piec w temperaturze 180º C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C (piekłam z termoobiegiem) i piec jeszcze około 40-50 minut (do czasu aż wierzch wyraźnie się zetnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Sos karmelowy do polewy:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Proces karmelizowania chwile potrwa, najpierw cukier się rozpuści, później zbryli (zlepi w kryształki) a później znowu rozpuści i zacznie gęstnieć, wtedy będzie gotowy; ciemny muscovado skarmelizuje się szybciej niż jasny). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia cukru, jeszcze chwilę podgrzać do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Sos odstawić, żeby nieco przestygł.

Polewa: 

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W tym celu: połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę i olej, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje.

Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, lekko przestudzić, dodać do niej wystudzony sos karmelowy i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą polać ciasto (gdyby nieco zgęstniała można ponownie przez chwilę ją podgrzać w kąpieli wodnej), równomiernie ją rozprowadzając za pomocą szpatułki cukierniczej lub szerokiego noża. Odstawić do zastygnięcia, gdy wystygnie można ponownie schłodzić (lepiej nie wstawiajmy do lodówki, gdy polewa będzie jeszcze ciepła, bo może zmatowieć).

Ozdobna kratka:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego, odciąć dziubek worka i zrobić nim kratkę, esy floresy na gładkiej foli (u mnie cukiernicza) lub pergaminie.

Włożyć do lodówki, żeby zastygła. Mocno schłodzoną ustawić wg uznania wierzchu schłodzonego sernika.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Sernik, w którym zakochała się cała nasza rodzinka. Smakuje po prostu bajecznie, jeśli lubicie pierniki i pierniczki to jestem pewna, że również przypadnie Wam do gustu. Serniczek jest jedwabiście kremowy, w smaku subtelnie piernikowy, spód wyraźnie korzenny, masa z wyczuwalną nutą pomarańczy i rumu. Zatopione w niej pierniczki idealnie z nią współgrają. A całości dopełnia wierzch karmelowo-czekoladowy, od którego ciężko się oderwać. Bardzo polecam!

IMG_7701.JPG IMG_7667.JPG IMG_7672.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Limka Limka
    2015-12-04 15:32:02

    W tym roku przygotuje na swieta :) Wyglada niesamowicie !

    Twój komentarz
  • Jadwiga Jadwiga
    2015-10-14 18:33:10

    Witam. Czy pierniczki alpejskie mogą być w polewie czekoladowej i z nadzieniem? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 12:02:49

      Tak, jak najbardziej. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale jestem w trakcie przeprowadzki i remontu i w związku z tym mam mocno ograniczony dostęp do Internetu.

      Twój komentarz
  • 2015-01-12 13:27:38

    Sernik wyszedł wyśmienity, mnie zachwycił ☺

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-01-08 21:46:53

    Witam! Mam pytanie odnośnie mleka skondensowanego, czy mam być ono płynne czy zagęszczone? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-09 15:34:41

      Słodzone mleko skondensowane (zagęszczone). Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2014-12-23 18:59:50

    Oto moja wersja dekoracji ☺ pachnie obłędnie, nie mogę się już doczekać jutra☺ jeszcze raz wesołych świąt 🎅

    Twój komentarz
  • 2014-12-23 18:22:42

    Ciasto gotowe. Trochę zmienione bo mąż kupił czekoladowe mleko i zapomniał o piernikach alpejskich;) ale mam nadzieję że będzie ok. Zaraz powędruje do lodówki:)

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 21:19:32

    Wyglada nieziemsko

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 18:45:14

    Akurat myślałam nad tunningiem sernika pod kątem Świąt Bożego Narodzenia -czytasz mi w myślach, zapisuję w ulubionych i biorę się za robotę ☺zapowiada się pysznie😀

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 17:31:12

    Ja w te święta nie poszaleje z wypiekami, bo ze względu na stan, od wszystkiego słodkiego chwilowo mnie odrzuca. :D Z brzoskwiniami też lubię, ale robię na ogół na Wielkanoc. :) Ja również życzę zdrowych, radosnych i magicznych Świąt! No i oczywiście smacznych. :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 17:17:31

    Zrobię go na święta:)

    Twój komentarz
    • 2014-12-19 17:27:57

      Super! :) Daj znać po, jak Wam smakował. :) ps. Uściski dla dzieciaczków. :)

      Twój komentarz
  • 2014-12-19 17:06:37

    Zapraszamy do świątecznego konkursu zimowego :-) http://konkurs.sodo.pl

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 16:58:30

    Wygląda tak, że chciałoby się zjeść zdjęcie: )

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 16:21:07

    Ja mam w planach mój stały punkt świąteczny czyli mój serniczek z brzoskwiniami i bezą kokosową. Pycha ! Ale ten wygląda równie pysznie , na pewno wypróbuję :) Tymczasem pozdrawiam i życzę wesołych, cudownych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia !!!

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 15:33:49

    Piękny <3

    Twój komentarz
  • 2014-12-19 14:31:04

    Właśnie mam plan go upiec 😊 mam nadzieję, że wyjdzie pyszny 🎅 smacznych świąt życzę 🍰

    Twój komentarz
    • 2014-12-19 14:37:14

      cieszę się :) proszę zdać relacje po świętach jak smakował :) ps. również życzę smacznych, radosnych i zdrowych Świąt :)

      Twój komentarz
  • 2014-12-19 14:12:38

    Nieziemsko ,innego juz nie robie :-)

    Twój komentarz
    • 2014-12-19 15:59:37

      Kochana , taka prawda :-)

      Twój komentarz
    • 2014-12-19 15:51:47

      Anetko, dzięki za tak mile słowa. :) Bardzo się cieszę, że sernik smakuje. :)

      Twój komentarz
    • 2014-12-19 15:19:52

      Gosia jest obledny, ser polski do Sztockholmu wioze na swieta,zeby go robic, pozatym ja od 1,5 roku korzystam z tych przepisow i wszystko super :-)

      Twój komentarz
    • 2014-12-19 14:56:19

      pysznie wyglada:)

      Twój komentarz
    • 2014-12-19 14:35:45

      :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-30 23:00:49

    @Mola - spód może być z pierniczków, ale muszą być bez nadzienie, raczej suche i dość twarde, żeby dały się pokruszyc na pył, miękkie mogą zbyt szybko rozmięknąć i wtedy faktycznie może zrobić się "klucha". Przyprawa korzenna wzbogaci smak sernika, ale taka ilość nie zmieni jego koloru. Jeśli ktoś nie lubi smaku i aromatu przyprawy korzennej, to można ją oczywiście pominąć. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Mola Mola
    2014-07-30 21:51:18

    Dlaczego do twarogu dodawać przyprawy korzenne? Ser chyba zmieni kolor i smak jak w pierniku. Spód może być z katarzynekczy twarde ciastka. Jeśli z katarzynek czy nie zrobi się klucha?Sernik pysznie wygląda ale ta polewa to sama słodycz.Muszę upiec bo uwielbiam serniki ale zawsze piekłam bez spodu i normalny. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-12-29 12:54:15

    Sernik jest cudowny. Rozsmakowała się w nim cała moja rodzina i o dziwo mimo że przepis wygląda okazale wcale nie jest aż taki pracochłonny. Polecam każdemu:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-20 09:41:45

    @Marta - tak jak wspomniałam w przepisie, używałam tym razem gotowej belgijskiej mlecznej czekolady karmelowej Barry Callebaut . Ale jeśli decyduje się Pani na robienie polewy w wersji od podstaw, to wtedy polecam użyć raczej gorzką lub deserową czekoladę. Choć w zasadzie sam sernik z uwagi na nutę korzenną nie jest zbyt słodki, więc mleczna czekolada, też raczej bardzo mu nie zaszkodzi. To już kwestia upodobań smakowych. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-12-20 09:11:33

    Witam,jaką czekoladę: mleczną czy gorzką poleca Pani do polewy?Miałam ochotę na mleczną, ale boję się, że wówczas sernik będzie przesłodzony, natomiast smak gorzkiej niweluje chyba dodanie sosu karmelowego... Z jaką czekoladą Pani piekła sernik? :)pozdrawiam,Marta S.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-12-11 17:13:52

    Boski! I taki elegancki... Idealny na świąteczny stół :)

    Twój komentarz
  • monika monika
    2013-12-11 10:06:34

    Witam, na pewno zrobię to przepyszne ciasto na święta, ponieważ uwielbiam sernik i piernik i zaskoczę wszystkich domowników.Mam nadzieję, że mi się uda bo lubię takie połączenia, pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-11 09:44:15

    @M - można zastąpić, dajemy wtedy 200 ml śmietanki kremówki 30%, nieubitej i ok. 1/2 szklanki cukru pudru. Mleko skondensowane poza tym, ze nadaje przyjemną słodycz, to dodatkowo sprawia, ze sernik jest jedwabiście kremowy, delikatny. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • m m
    2013-12-10 17:28:49

    a to mleko szklanki mleka skondensowane mozna czymś zastąpić??? co ono daje w tym serniku:)

    Twój komentarz
  • asiaw asiaw
    2013-12-10 16:02:26

    Wypróbuję w weekend na znajomych :)))

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-12-10 15:38:56

    Pięknie wygląda, no i ta polewa...<3

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-10 12:52:49

    @Magda - w przepisie, a konkretnie w składnikach podlinkowana jest czekolada, której używałam - jest to belgijska czekolada do fontann czekoladowych. Jest przepyszna i świetnie sprawdza się do wszelkich polew i sosów. Mam nadzieję, że link podany w składnikach działa :), ale na wszelki wypadek podaję go też tutaj: http://soti.pl/Belgijska_czekolada_karmelowa_do_fontann_i_fondue_500g-366.html

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2013-12-10 12:36:00

    Sernik wygląda tak cudnie, że chcę go zrobić na Świeta. Tylko gdzie dostanę czekoladę, która jest w przepisie? Wygooglowałam, że to czekolada do fontann czekoladowych.

    Twój komentarz
  • Soutageria Soutageria
    2013-12-10 12:22:34

    Wygląda bosko. Już wiem czym zachwycę rodzinę w Święta. Dziękuję za inspirację. :)

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2013-12-10 10:12:49

    Zapowiada się rewelacyjnie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-10 09:04:59

    @Inspirowane smakiem - sam sernik nie jest pracochłonny - robi się go ekspresowo, odrobiny wprawy wymaga jedynie przygotowanie polewy, jeśli decydujemy się na wariant z karmelizowaniem cukru. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-12-10 04:51:50

    Wygląda równie bajecznie, jak zapewne smakuje. Chociaż wydaje się bardzo pracochłonny:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik piernikowo-karmelowy

Sernik piernikowo-karmelowy

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Sernik, w którym zakochała się cała nasza rodzinka. Smakuje po prostu bajecznie, jeśli lubicie pierniki i pierniczki to jestem pewna, że również przypadnie Wam do gustu. Serniczek jest jedwabiście kremowy, w smaku subtelnie piernikowy, spód wyraźnie korzenny, masa z wyczuwalną nutą pomarańczy i rumu. Zatopione w niej pierniczki idealnie z nią współgrają. A całości dopełnia wierzch karmelowo-czekoladowy, od którego ciężko się oderwać. Bardzo polecam!

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    pierniczków bez nadzienia lub ulubionych ciasteczek korzennych
    przyprawy korzennej do piernika
    masła
  • Masa serowa*:

    Ilość Składnik
    mleka skondensowanego słodzonego
    płynnego miodu
    mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
    ulubionej przyprawy do piernika (może być domowa mieszanka ulubionych przypraw korzennych, ale ważne, by łącznie wyszło nie więcej niż 1 łyżka przyprawy, bo masa może wyjść zbyt korzenna)
    jajka
    tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy
    skórka otarta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
    aromatu rumowego
  • Sos karmelowy do polewy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
    śmietanki kremówki 30%
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    oleju słonecznikowego
    gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań)
    śmietanki kremówki 30%
    opcjonalnie szczypta cynamonu
    wcześniej przygotowany sos karmelowy
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    pierniczków alpejskich (1 małe opakowanie)
  • Ozdobna kratka:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C.

Spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić.

Spód:

Pierniczki/ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek pierniczkami/ciasteczkami. Masą pierniczkową/ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek).

Połowę masy serowej wylać na ciasteczkowy spód. Wyłożyć na wierzch pierniczki, delikatnie polać je resztą masy (pierniczki mogą wypływać na wierzch, bo są dość lekkie, ale wystarczy je wcisnąć z powrotem pod masę i już nie wypływają). Piec w temperaturze 180º C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C (piekłam z termoobiegiem) i piec jeszcze około 40-50 minut (do czasu aż wierzch wyraźnie się zetnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Sos karmelowy do polewy:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinien być płynny, po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać karmelka czy „ciągutka”. Proces karmelizowania chwile potrwa, najpierw cukier się rozpuści, później zbryli (zlepi w kryształki) a później znowu rozpuści i zacznie gęstnieć, wtedy będzie gotowy; ciemny muscovado skarmelizuje się szybciej niż jasny). Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając. Wymieszać do połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia cukru, jeszcze chwilę podgrzać do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Sos odstawić, żeby nieco przestygł.

Polewa: 

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. W tym celu: połamaną na kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę i olej, miskę ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje.

Rozpuszczoną czekoladę wymieszać, lekko przestudzić, dodać do niej wystudzony sos karmelowy i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą polać ciasto (gdyby nieco zgęstniała można ponownie przez chwilę ją podgrzać w kąpieli wodnej), równomiernie ją rozprowadzając za pomocą szpatułki cukierniczej lub szerokiego noża. Odstawić do zastygnięcia, gdy wystygnie można ponownie schłodzić (lepiej nie wstawiajmy do lodówki, gdy polewa będzie jeszcze ciepła, bo może zmatowieć).

Ozdobna kratka:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego, odciąć dziubek worka i zrobić nim kratkę, esy floresy na gładkiej foli (u mnie cukiernicza) lub pergaminie.

Włożyć do lodówki, żeby zastygła. Mocno schłodzoną ustawić wg uznania wierzchu schłodzonego sernika.

Smacznego :)