Sernik chałwowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Składniki na spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
    miękkiego masła
  • Składniki na masę*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (można odrobinę więcej)
    śmietany kremówki, nieubitej
    350 g ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem
    mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
  • Składniki na polewę:

    Ilość Składnik
    200 g chałwy
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Przygotowanie masy serowej:

Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchu sernika. Chwilę schłodzić.

Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)

*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma okrągła
22 cm

Ten sernik chałwowy, długo już chodził mi po głowie i w końcu musiałam go zrobić, choć planowałam sernik tiramisu. :) Byłam bardzo ciekawa tego serniczka, kusił mnie, ale trochę się go obawiałam, bo nie przepadam za chałwą. Tymczasem okazało się, że moje obawy były całkowicie nieuzasadnione. Sernik wyszedł pyszny, delikatnie chałwowy i mało słodki. A konsystencja – taką jaką lubię w sernikach najbardziej, a mianowicie jedwabiście gładka, bardzo kremowa, sernik wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje w połączeniu z dobra kawką. Myślę też, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole obok bab i mazurków. Jeśli jeszcze wahacie się czy robić sernik i jaki, a lubicie chałwę, to powiem Wam, zróbcie ten. Zapewniam Was, że zadowoli podniebienia nie tylko fanów chałwy. :) Inspiracja na przepis stąd , ale doś istotnie zmieniłam składniki, ich proporcje i sposób przygotowania (mam swójulubiony i sprawdzony sposób na sernik i ciężko mnie przekonać do innych). :) Gorąco Wam polecam!

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Magdalena Magdalena
    2014-03-01 12:14:05

    Piekłam ten sernik w wigilie, sama jadłam chyba połowę 😃 lubie chałwę, ale jeden kęs na rok czy nawet dwa mi wystarczy, a ten sernik mogła bym jeść codziennie. Mój nie wyglądał tak pieknie, ale to tylko dlatego, że schladzalam go moze godzine (koniecznie musiałam zjeść kawałek), lecz reszta na drugi dzien juz zastygnieta zachwyciła wszystkich domowników i gosci.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-26 23:41:30

    @Kama - mąka ziemniaczana sprawia, że sernik jest bardziej zwarty, a gdy jej nie dodamy będzie bardziej kremowy i mazisty. Zarówno sernik z dodatkiem kremówki jak i z dodatkiem mleka skondensowanego wychodzi kremowy (jeśli nie będziemy ubijać jajek (bo wtedy będzie raczej puszysty niż kremowy). Z mlekiem skondensowanym jest chyba najbardziej kremowy, taki wręcz "jedwabiście" kremowy i ma nieco inną słodycz, ale zarówno z kremówką, a nawet z jogurtem też wychodzi kremowy, jeśli go zbytnio nie napowietrzymy i nie zagęścimy zbyt mocno mąką. Spory wpływ na "kremowość" ma też pieczenie w kąpieli wodnej, która sprawia, że sernik jest jeszcze bardziej wilgotny. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-25 22:14:44

    Kolejny przepis do przetestowania:) Kasiu w przepisie jest mąka ziemniaczana a w nawiasie<niekoniecznie> proszę powiedz mi jaka jest różnica w serniku z mąka i bez? kiedyś słyszałam, że im więcej mąki to sernik wychodzi twardy czy to prawda? zależy mi na bardzo kremowym serniczku...który sernik jest najbardziej kremowy?ten z dodatkiem kremówki czy ten z dodatkiem mleka skondensowanego lub mascarpone? z tego co piszesz to właśnie ten jest? :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Malinka Malinka
    2013-10-09 10:09:45

    Jest bardzo pyszny i mam nadzieję, żę będzie więcej takich publikacji!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-25 21:46:16

    @Iwona - ta polewa zawsze wychodzi gęsta, jest już dość gęsta przy nakładaniu a po wystudzeniu i ochłodzeniu w lodówce pięknie zastyga. Jeśli chodzi o polewę karmelową to była prawdopodobnie za rzadka, bo sos karmelowy do polewy za mało zgęstniał, musi być taki lekko ciągnący, a po wystudzeniu bardzo gęsty przypominający krem. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwona iwona
    2013-09-25 13:13:06

    Mam pytanie - przymierzam się do zrobienia serniczka jednak mam obawy co do polewy-ostatnio robiłam serniczek Twojego przepisu-czekoladowo-karmelowy-niebo w gębie;)ale...nie wyszła mi polewa. Po prostu mi się nie zgęstła...nie mam pojęcia czemu. I obawiam się, że w tym może być tak samo...czy jest jakiś pewny sposób na to, żeby wyszła? Może kurcze coś robię źle tylko nie wiem co...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-02 09:15:41

    @Magda - tak można zastąpić formą o bokach 20 x 20.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magda Magda
    2012-12-02 08:14:38

    Chciałam zapytać o formę do sernika, czy zamiast tortownicy można użyć kwadratowej formy np, o boku 20 cm? :) Dziękuję za odpowiedź

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia
    2012-10-16 08:33:07

    Nie jestem fanka sernika. Dla mnie moglby nie istniec, ale z jakiegos powodu uwielbiam ten! Jest pyszny!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sernik chałwowy Sernik chałwowy
    2012-09-09 14:48:56

    Ja też go polecam, pyszny wyszedł!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-07-15 19:45:22

    Ja też go polecam, pyszny wyszedł!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-05 22:45:41

    Dziewczyny, dzięki serdeczne za miłe słowa :*, bardzo się cieszę, że sernik przypadł Wam do gustu, a tym z Was, które jeszcze nie robiły chałwowego bardzo, bardzo go polecam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • degustatorka degustatorka
    2012-04-04 12:47:04

    Wygląda obłędnie, już zapisałam do wypróbowania.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-04 09:38:40

    jest idealny .....taki równiutki i ta konsystencja ....i mimo, ze ja też za chałwą nie przepoadam to na pewno go upiekę:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nemi Nemi
    2012-04-03 21:57:55

    Nie można oderwać wzorku od monitora:)A w brzuchu burczy!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-03 21:11:09

    Megan Super Internetowa Surferka - ja ten piekłam akurat bez termoobiegu. Serniki ponoć go nie lubią, ale bardzo dużo serników piekę z termoobiegiem i szczerze mówiąc nie widzę w tych sernikach żadnej różnicy :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-04-03 19:28:35

    i ta błyszcząca polewa.. cudeńko!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • megan super internetowa surferka megan super internetowa surferka
    2012-04-03 19:26:50

    Wygląda wspaniale, na pewno go zrobię.

    Tylko czy piec z włączonym termoobiegiem?

    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dusia Dusia
    2012-04-03 17:04:57

    o chałwowy! mega!

    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:P

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2012-04-03 15:06:33

    bardzo apetycznie się prezentuje :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-04-03 14:33:03

    Kasiu, sernik wygląda bardzo elegancko. Robiłam już do niego wiele razy podchody, ale zawsze jakiś inny stawał mi na drodze. Paweł bardzo lubi chałwę, więc może sernik by mu smakował:)Cudowny! I jaki równiutki, nie to co mój popękaniec:)

    Piękne zdjęcia!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • MesmerizingBakes MesmerizingBakes
    2012-04-03 12:35:43

    ładny! uwielbiam chałwę a sernik z nią to podwójna słodycz :D a ja w tym roku robię sernik z szafranem! ciekawe jaki wyjdzie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-04-03 11:03:43

    O tak, taki sernik to najprawdziwsza słodka fantazja!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-04-03 10:35:03

    wygląda obłędnie! ja też miałam obiekcje co do tego sernika - niepotrzebnie:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-04-03 10:30:28

    Sernik jest przecudowny! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Maggie Maggie
    2012-04-03 10:09:28

    To jeden z ulubionych sernikow mojego Mezczyzny-chalwozercy. Ja tez za nim przepadam. No i prezentuje sie fantastycznie... Wyprobuje twoja wersje!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aga Aga
    2012-04-03 09:34:02

    Śliczny! Wygląda rewelacyjnie, musi być wspaniały! Zapisuję do wypróbowania!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-03 08:22:40

    pięknie sie prezentuje :) Robiłam go juz kiedyś ale teraz chyba wypróbuję z Twoimi zmianami :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-04-03 08:18:41

    Wygląda absolutnie rewelacyjnie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • gary barbary gary barbary
    2012-04-03 08:11:38

    pewnie pyszny!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zauberi zauberi
    2012-04-03 06:22:21

    wygląda obłędnie, takiego smaku sernika jeszcze nie próbowałam, ale chętnie to nadrobię ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Rocksanka Rocksanka
    2012-04-03 06:13:01

    prze-pysz-ny! :D robiłam na zeszłe święta bożego narodzenia i muszę przyznać, że to jeden z moich sernikowych faworytów - plasuje się zaraz za sernikiem z białymi michałkami (przy okazji - gorąco polecam! :) )

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-04-03 04:44:43

    Piękny! Też robiłam ten chałwowy, bardzo nam smakował.

    Ślicznie u Ciebie wygląda i piekne zdjęcia mu zrobiłaś.

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-04-02 22:46:36

    cudowne widelczyki!

    i sernik. naprawdę, rewelacja. wykwintny w każdym calu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22 cm

Opis

<p>Ten sernik chałwowy, długo już chodził mi po głowie i w końcu musiałam go zrobić, choć planowałam sernik tiramisu. :) Byłam bardzo ciekawa tego serniczka, kusił mnie, ale trochę się go obawiałam, bo nie przepadam za chałwą. Tymczasem okazało się, że moje obawy były całkowicie nieuzasadnione. Sernik wyszedł pyszny, delikatnie chałwowy i mało słodki. A konsystencja – taką jaką lubię w sernikach najbardziej, a mianowicie jedwabiście gładka, bardzo kremowa, sernik wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje w połączeniu z dobra kawką. Myślę też, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole obok bab i mazurków. Jeśli jeszcze wahacie się czy robić sernik i jaki, a lubicie chałwę, to powiem Wam, zróbcie ten. Zapewniam Was, że zadowoli podniebienia nie tylko fanów chałwy. :) Inspiracja na przepis <a href="http://mojewypieki.blox.pl/2010/12/Sernik-chalwowy.html">stąd </a>, ale doś istotnie zmieniłam składniki, ich proporcje i sposób przygotowania (mam swójulubiony i sprawdzony sposób na sernik i ciężko mnie przekonać do innych). :) Gorąco Wam polecam!</p>

Składniki

  • Składniki na spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
    miękkiego masła
  • Składniki na masę*:

    Ilość Składnik
    twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
    jajek
    cukru pudru (można odrobinę więcej)
    śmietany kremówki, nieubitej
    350 g ulubionej chałwy, pokruszonej i rozdrobnionej widelcem
    mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
  • Składniki na polewę:

    Ilość Składnik
    200 g chałwy
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu:

Ciasteczka rozdrobnić w malakserze, przesypać do miski, dodać miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożony papierem do wypieków (boków tortownicy nie wykładać papierem). Schłodzić przez chwilę w lodówce.

Przygotowanie masy serowej:

Ser utrzeć z cukrem, dodać resztę składników (łącznie z rozdrobnioną chałwą), zmiksować na gładką masę.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą, na wyższej półce ustawiamy tortownicę z ciastem). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przygotować polewę (śmietankę zmiksować z pokruszoną chałwą i chwilę podgrzać). Rozsmarować na wierzchu sernika. Chwilę schłodzić.

Ps. Jeśli będziemy trzymać się zasad sernik wychodzi równiutki jak stół i nie opada ani nie pęka. :)

*wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową

Smacznego :)