Pierniczki katarzynki

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
katarzynki_1.jpg

Składniki:

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    przyprawy korzennej
    kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
    cukru (ja dałam cukier puder)
    jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina wody
    miodu

Sposób przygotowania

Miód przelać do sporej miski. Dodać przyprawy korzenne, cukier, odrobinę karmelu, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zagnieść ciasto (jeśli byłoby za suche można dodać 1 -2 łyżki śmietany, u mnie nie było takiej potrzeby, ciasto było nawet lekko wilgotne), rozwałkować na grubość 6 – 10 mm i wykrawać foremką pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej pierniczki zachowując spore odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować pierniczki wodą wymieszaną z miodem.

Piec 12 -13 minut w temperaturze 180ºC (grzałka góra/dół).

Smacznego :)

*Jabłko wymieniamy co kilka dni. :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40

I kolejne pierniczki. Tym razem zapewne wszystkim znane ze względu na charakterystyczny kształt – katarzynki. Proste w przygotowani, o smaku, którego się nie zapomina, ja pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Dodatkową zaletą jest brak tłuszczu w recepturze, co ucieszy zapewne niejedną Panią. ;)

Pierniczki po upieczeniu są dość miękkie, później twardnieją, ale przechowywane w szczelnym pojemniku miękną w ciągu kilku tygodniu (a gdy dołożymy do pojemnika jabłko* zmiękną w dwa tygodnie). Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, z książki „Ciasta domowe”.

katarzynki_2.JPG katarzynki_3.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marta C. Marta C.
    2018-09-04 20:54:33

    Ja dodalam 50 g maki pszennej razowej, moj miod byl raczej staly niz plynny, wiec aby ciasto lepiej sie wyrabialo dodalam pare lyzek maslanki, ktora zostala mi po produkcji domowego masla. Jajko zastapilam 1,5 lyzki siemienia lnianego rozmoczonego w 3 lyzkach goracej wody.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-09 11:50:37

    vivienx - kilka łyżek brązowego cukru podgrzać na patelni z odrobiną wody, podgrzewać do momentu aż cukier rozpuści się i zmieni konsystencję na taką bardziej kleistą, przypominającą syrop.... ja dodawałam gorący :)

    Twój komentarz
  • vivienx vivienx
    2012-12-09 09:54:34

    mam pytanie jak zrobić karmel? dodać gorący czy inaczej?piękne i puszyste ! wczoraj zrobiłam wg mojego przepisu i zostały z cztery;), więc zrobie teraz takie

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-09 09:12:22

    Kasiu, być może właśnie chodzi o ten karmel, ja go nie miałam i dodałam kakao - dlatego wyszło za suche. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-08 17:05:07

    @Magdalena - no właśnie nie wiem od czego to zależy, większość osób, które korzystało z przepisu Bytnerowiczowej wspomina, że musiało dodawać śmietany etc., a ja musiałam wręcz dosypywać mąki, ale ja dałam sporo płynnego karmelu, może dlatego moje było miękkie. Tak czy siak, cieszę się, ze smakują :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-08 11:23:25

    Dziękuję za odpowiedź. Właśnie włożyłam do piekarnika drugą partię Katarzynek :) Spróbowałam jednego z pierwszego pieczenia i smakują super. Musiałam jednak dodać śmietany podczas ugniatania ponieważ ciasto wyszło mi bardzo suche. Teraz pozostaje czekać do Świąt :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-07 19:31:24

    @Magdalena - najlepiej już, bo katarzynyki dość długo miękną - minimum dwa tygodnie, a czasami dłuzej, choć to oczywiscie zależy od wilgotności powietrza w domu

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-07 18:38:06

    Witam, na ile wcześniej przed Świętami trzeba upiec te pierniczki by były w sam raz do jedzenia, nie za twarde?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-06 20:06:58

    Ankawell - chętnie się dołączę, od najbliższego posta będę wspominać o szlachetnej paczce, a do ostatnich świątecznych postaram sie dodać zdanie na ten temat.

    Twój komentarz
  • ankawell ankawell
    2012-12-06 19:39:52

    katarzynki są wspaniałe.../ zachęcam Cię do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu ... proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj ...może uznasz za stosowne i się dołączysz do akcji "blogerzy wspierają SZLACHETNĄ PACZKĘ " /

    Twój komentarz
  • Crispy Biscuits Crispy Biscuits
    2012-12-06 17:23:36

    Uwielbiam Katarzynki :) Pamiętam ich smak jeszcze za czasów, kiedy byłam mała :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-12-06 15:43:38

    Kasiu, one są takie śliczne! :)Czy weźmiesz udział w Festiwalu Pierniczków u mnie na blogu?Nie chcę namawiać na siłę, tak pytam, bo takie wspaniałe pierniczki u Ciebie.Ściskam:*

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-06 13:38:03

    Moje ulubione pierniczki :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-06 12:53:56

    Uwielbiam katarznki, niestety nie mam foremki, odkąd dorwał się do niej mój Synko:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-12-06 12:25:35

    Pierniczki wyglądają jak marzenie :-)U mnie w domu też dziś pachnie świątecznie, bo właśnie piekę pierniczki alpejskie :-)Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-12-06 09:59:08

    chciałabym straszliwie mieć taką katarzynkową foremkę :-))

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-12-06 08:59:08

    Super wyglądają i na pewno tak samo smakują. Ale co się dziwić - wszystkie Katarzynki są super ;)

    Twój komentarz

Pierniczki katarzynki

Pierniczki katarzynki

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

I kolejne pierniczki. Tym razem zapewne wszystkim znane ze względu na charakterystyczny kształt – katarzynki. Proste w przygotowani, o smaku, którego się nie zapomina, ja pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Dodatkową zaletą jest brak tłuszczu w recepturze, co ucieszy zapewne niejedną Panią. ;)

Pierniczki po upieczeniu są dość miękkie, później twardnieją, ale przechowywane w szczelnym pojemniku miękną w ciągu kilku tygodniu (a gdy dołożymy do pojemnika jabłko* zmiękną w dwa tygodnie). Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, z książki „Ciasta domowe”.

Składniki

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    przyprawy korzennej
    kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
    cukru (ja dałam cukier puder)
    jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina wody
    miodu

Sposób przygotowania

Miód przelać do sporej miski. Dodać przyprawy korzenne, cukier, odrobinę karmelu, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zagnieść ciasto (jeśli byłoby za suche można dodać 1 -2 łyżki śmietany, u mnie nie było takiej potrzeby, ciasto było nawet lekko wilgotne), rozwałkować na grubość 6 – 10 mm i wykrawać foremką pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej pierniczki zachowując spore odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować pierniczki wodą wymieszaną z miodem.

Piec 12 -13 minut w temperaturze 180ºC (grzałka góra/dół).

Smacznego :)

*Jabłko wymieniamy co kilka dni. :)