Tort z kremem cytrynowym i lemon curd

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20z%20kremem%20cytrynowym%20i%20lemon%20curd.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    skórka starta z 1/2 cytryny
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    500 g mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny
    domowego lemon card (opcjonalnie)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    przestudzonej herbaty z cytryną i cukrem
  • Dodatkowo do dekoracji i obłożenia:

    Ilość Składnik
    domowego lemon curd
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    beziki

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem cytrynowy:

Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Całość:

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć herbatą. Wyłożyć na niego 1/2 kremu, przykryć drugim blatem. Nasączyć kolejny blat, wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć.

Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, ok. 1/3 rozsmarować na ściankach tortu. Przykleić do śmietanowych ścianek małe pokrojone na drobne kawałki beziki.

Na wierzch toru wyłożyć lemon curd. Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Udekorować bitą śmietaną wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na orzeźwiający tort cytrynowy. Kila dni temu na facebook’u stuknęła nam okrągła liczba i obiecałam Wam z tej okazji torcik. Większość z Was zasugerowała, żebym nie zdradzała wcześniej jaki będzie, by pozostało to niespodzianką. Tak też uczyniłam. Tym razem nie zastanawiałam się długo jaki powinien być, chciałam, żeby odzwierciedlał moją radość z faktu, że ze mną tu jesteście, chcecie do mnie zaglądać i korzystać z moich przepisów. Wyobraziłam sobie ten torcik w najdrobniejszych szczegółach, smakowych i wizualnych, ale nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Tymczasem tort przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł obłędny. Śmiało mogę powiedzieć, że jeden z najlepszych jakie są na blogu. I naprawdę nie ma w tym cienia przesady.

A z czego składa się ów tort? Z delikatnie cytrynowego biszkopta, kremu cytrynowego na bazie śmietanki i mascarpone, a uwieńczeniem jest lemon curd i chrupiące beziki. Krem jest delikatnie cytrynowy, nie za słodki, ale też nie czuć w nim w ogóle cierpkości cytryn. A wierzchnia warstwa lemon curd nadaje całości charakteru. Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

tort%20z%20kremem%20cytrynowym%20i%20lemon%20curd_2.JPG tort%20z%20kremem%20cytrynowym%20i%20lemon%20curd_3.JPG tort%20z%20kremem%20cytrynowym%20i%20lemon%20curd_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Aga Aga
    2018-01-20 11:44:17

    Moja torcik imieninowy

    Twój komentarz
  • Ocia Ocia
    2017-11-20 09:43:48

    Robiłam, wyszedł pyszka, mocno cytrynowy, ale nie kwaśny. A bezy świetnie sie komponowały z całością.

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2017-04-11 09:28:04

    Witam. właśnie planuje zrobić torcik. chciałabym tylko zapytać czy Lemon curd moge dac gdzieś do środka tortu? nic się tam nie stanie? Wierzch będzie zrobiony masą cukrową, A koniecznie chciałabym użyć tego Lemon curd. I jeszcze jedno, gdzieś słyszałam że masa cukrowa nie lubi się z masą cytrynową, zastanawiam się czy to dobry pomysł, by dekorowac go w ten sposób, pozdrawiam. PS. Torcik piękny 😊😊

    Twój komentarz
  • Asiula Asiula
    2014-11-12 16:32:45

    Czy te beziki można dać w środek tortu-nie zmiękną?? Chciałabym obłożyć tort masą cukrową, a zależy mi na bezach w środku.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-13 10:51:58

      Mogą zmięknąć od kremu. No chyba, że tort będzie spożywany dość szybko po przygotowaniu, wtedy jest szansa, że nie zdążą rozmięknąć. Ważne, żeby beziki były dobrze wysuszone i mocno chrupiące, wtedy dłużej wytrzymają. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Madeleine Madeleine
    2014-01-12 12:09:07

    Tort wyszedł super :)Smak świetny, nie za słodki, a cytryna nadawała orzeźwienia. Biszkopt urósł tak jak chciałam, ale na wszelki wypadek dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia (jakoś bez się bałam)To mój pierwszy tort taki z prawdziwego wydarzenia :DPolecam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-12 09:47:45

    @ - Myślę, że z migdałowym krokantem będzie pysznie. :)

    Twój komentarz
  • Kwiotek Kwiotek
    2013-11-11 22:44:54

    Małe pytanie...jesli zamiast bezików dodałabym migdałowy krokant? Byłoby pysznie?? :) aha tort zamierzam zrobić limonkowy i bardzo mi zalezy, by coś chrupało w środku, a całość nie była mdła :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-25 09:43:52

    @Ewa - Jak najbardziej bezy można zastąpić bitą śmietaną i ogólnie każdym kremem na bazie kremówki. Można zrobić więcej kremu cytrynowego (tego, któtym tort jest przełożony) i nim udekorować boki. Serek mascarpone jest ogólnie dostępny w sklepie, jeśli jednak nigdzie go nie znajdziesz to można zamaist niego użyć po prostu samej kremówki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-11-25 08:13:18

    czym mogę zastąpić mascarpone.? bo nie kupie go w sklepie bo nie ma... czy mogę go sama zrobić.? czy jest to marcepan.?

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-11-25 08:08:34

    nie lubię bez czy mogła bym ozdobić tort np. śmietaną kremówką lub bitą śmietaną.? a może ty coś polecasz jakiś krem którym mogłabym ozdobić tort.. bo ja mam takie specjalne foremki do kremu i dzięki nim mogę robić różne wzory.. to jak.? :P

    Twój komentarz
  • Wiki Wiki
    2012-10-25 09:58:06

    Cała rodzina jednogłośnie stwierdziła, że to najlepszy tort jaki kiedykolwiek jedli, mistrzostwo świata. Dzięki za wspaniały przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-09 08:34:09

    @Nenyanan - kremówkę dolewamy do mascarpone i razem ubijamy. :) dziękuję serdecznie za miłe słowa :)

    Twój komentarz
  • Nenyanan Nenyanan
    2012-10-09 05:39:10

    Mam pytanie odnośnie kremu: czy śmietanę kremówkę najpierw ubijamy z potem łączymy z mascarpone, czy płynną wlewamy do mascarpone i wtedy mieszamy? Z góry dziękuję za odpowiedź :-) Ten blog jest wspaniały :-D

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-05 08:03:18

    wyglada naprawdę obłędnie:)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-10-04 09:58:04

    Kasiu wygląda wspaniale, coś czuję, że szybko go wypróbuję. :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-10-04 09:27:58

    Wspaniała Cytrynowa Słodka Fantazja!Kasiu... Gratuluję okragłej Rocznicy i życzę dalszego powodzenia, sukcesów i radości z prowadzenia bloga;)Ja z przyjemnością tu zaglądam;)Tort wpisuje na moją listę z kategorii- "do upieczenia";)Dziękuję ze JESTEŚ:)))Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-03 17:14:08

    Jest taki piękny! Bardzo mi się podoba. Moje smaki, uwielbiam cytrynowe wypieki, a torty tym bardziej.Uściski:*

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-10-03 16:36:44

    słodko kwaśne jest cudne

    Twój komentarz
  • Monica Monica
    2012-10-03 10:31:40

    W takim razie wszystkiego najlepszego! :)Ja jestem z początku października i właśnie się zastanawiałam jaki tort upiec, Twój będzie wzięty pod uwagę :)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-10-03 08:43:05

    on wygląda absolutnie obłędnie!!!! Mam w domu jednego miłośnika cytryn.. oj.... muszę go zrobić :) Pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-10-03 08:17:10

    Popełniłam kiedyś bardzo podobny tort, choć masą był lemon curd domowej roboty, zapraszam :-)Twój wygląda obłędnie!Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tort z kremem cytrynowym i lemon curd

Tort z kremem cytrynowym i lemon curd

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Tym razem chciałam się z Wami podzielić przepisem na orzeźwiający tort cytrynowy. Kila dni temu na facebook’u stuknęła nam okrągła liczba i obiecałam Wam z tej okazji torcik. Większość z Was zasugerowała, żebym nie zdradzała wcześniej jaki będzie, by pozostało to niespodzianką. Tak też uczyniłam. Tym razem nie zastanawiałam się długo jaki powinien być, chciałam, żeby odzwierciedlał moją radość z faktu, że ze mną tu jesteście, chcecie do mnie zaglądać i korzystać z moich przepisów. Wyobraziłam sobie ten torcik w najdrobniejszych szczegółach, smakowych i wizualnych, ale nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Tymczasem tort przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł obłędny. Śmiało mogę powiedzieć, że jeden z najlepszych jakie są na blogu. I naprawdę nie ma w tym cienia przesady.

A z czego składa się ów tort? Z delikatnie cytrynowego biszkopta, kremu cytrynowego na bazie śmietanki i mascarpone, a uwieńczeniem jest lemon curd i chrupiące beziki. Krem jest delikatnie cytrynowy, nie za słodki, ale też nie czuć w nim w ogóle cierpkości cytryn. A wierzchnia warstwa lemon curd nadaje całości charakteru. Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    skórka starta z 1/2 cytryny
  • Krem cytrynowy:

    Ilość Składnik
    500 g mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny
    domowego lemon card (opcjonalnie)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    przestudzonej herbaty z cytryną i cukrem
  • Dodatkowo do dekoracji i obłożenia:

    Ilość Składnik
    domowego lemon curd
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    beziki

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i skórkę cytrynową wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem cytrynowy:

Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia.

Całość:

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć herbatą. Wyłożyć na niego 1/2 kremu, przykryć drugim blatem. Nasączyć kolejny blat, wyłożyć pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć.

Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno, ok. 1/3 rozsmarować na ściankach tortu. Przykleić do śmietanowych ścianek małe pokrojone na drobne kawałki beziki.

Na wierzch toru wyłożyć lemon curd. Rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Udekorować bitą śmietaną wg uznania.

Smacznego :)