Owoce pod owsianą kruszonką

Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_7851.JPG

Składniki:

  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    świeżych lub mrożonych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin, jeżyn i porzeczek)
    odrobina ksylitolu do smaku, jesli owoce sa bardzo kwaśne
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
    płatków owsianych (dwie garści)
    stopionego masła (można zacząć od mniejszej ilości i dodawać w razie potrzeby)
    ksylitolu

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Mrożone owoce wcześniej rozmrozić, jeśli są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić do smaku.

Kruszonka:
Mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać stopione masło i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej masła, jeśli zbyt wilgotna dodać trochę mąki owsianej lub płatków.

4 małe kokilki lub dwie dość duże nasmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć owoce, wierzch przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 195-200 °C (grzanie góra/dół) około 20-25 minut (aż kruszonka mocno się zarumieni i będzie chrupiąca). Gotowe wyjąć, przestudzić.

Smacznego :)

 

Owoce pod owsianą kruszonką

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 4
Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką (czyli crumble). Mąkę pszenną zamieniamy na mąkę owsianą (tudzież zmielone płatki owsiane). Biały cukier na cukier brązowy lub miód. Masła dajemy niewiele, tylko tyle, by składniki przestały mieć sypką konsystencje i można z nich było uformować kruszonkę. Polecam!

IMG_7871.JPG IMG_7862.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • gin gin
    2015-03-21 21:46:33

    Uwielbiam ten deser :)

    Twój komentarz

Owoce pod owsianą kruszonką

Owoce pod owsianą kruszonką

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Przepis tak banalny, że zastanawiam się czy w ogóle powinno się o nim mówić per "przepis". ;) Nieco zdrowsza wersja tradycyjnych owoców pod kruszonką (czyli crumble). Mąkę pszenną zamieniamy na mąkę owsianą (tudzież zmielone płatki owsiane). Biały cukier na cukier brązowy lub miód. Masła dajemy niewiele, tylko tyle, by składniki przestały mieć sypką konsystencje i można z nich było uformować kruszonkę. Polecam!

Składniki

  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    świeżych lub mrożonych owoców (u mnie mieszanka truskawek, malin, jeżyn i porzeczek)
    odrobina ksylitolu do smaku, jesli owoce sa bardzo kwaśne
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki owsianej (można samemu zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
    płatków owsianych (dwie garści)
    stopionego masła (można zacząć od mniejszej ilości i dodawać w razie potrzeby)
    ksylitolu

Sposób przygotowania

Nadzienie:
Mrożone owoce wcześniej rozmrozić, jeśli są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić do smaku.

Kruszonka:
Mąkę, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać stopione masło i wyrobić palcami kruszonkę. Jeśli kruszonka wyda się Wam zbyt sucha można dodać więcej masła, jeśli zbyt wilgotna dodać trochę mąki owsianej lub płatków.

4 małe kokilki lub dwie dość duże nasmarować cienko masłem i oprószyć mąką. Wyłożyć owoce, wierzch przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 195-200 °C (grzanie góra/dół) około 20-25 minut (aż kruszonka mocno się zarumieni i będzie chrupiąca). Gotowe wyjąć, przestudzić.

Smacznego :)