Jogurtowiec malinowy na zimno

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_2922.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    120 g okrągłych biszkoptów
  • Masa jogurtowa:

    Ilość Składnik
    malin
    jogurtu naturalnego
    ksylitolu (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), mona zastąpić miodem
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść malin

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręka do połączenia się składników, przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm. Docisnąć ręką i wyrównać wierzch, Wstawić na chwilę do lodówki.

Masa serowa:

Maliny delikatnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.  
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować. 
Całość:

Masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby masa dobrze stężała.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i malinami

Smacznego :)
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny, bo przygotowany na bazie jogurtu. Idealny na gorące letnie dni. :)
IMG_2925.JPG IMG_2946.JPG IMG_2958.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • miki miki
    2015-09-14 12:16:36

    4 łyżki żelatyny czy łyżeczki? coś jej dużo...

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-15 10:32:44

      tak, oczywiście chodzi o 4 łyżeczki (ok. 20 g), już poprawiłam w przepisie

      Twój komentarz

Jogurtowiec malinowy na zimno

Jogurtowiec malinowy na zimno

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Orzeźwiający torcik jogurtowy o wyrazistym smaku i aromacie malin. Lekko kwaskowaty, stosunkowo mało kaloryczny, bo przygotowany na bazie jogurtu. Idealny na gorące letnie dni. :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    masła
    120 g okrągłych biszkoptów
  • Masa jogurtowa:

    Ilość Składnik
    malin
    jogurtu naturalnego
    ksylitolu (mniej lub więcej wg upodobań smakowych), mona zastąpić miodem
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść malin

Sposób przygotowania

Spód:

Biszkopty zmiksować w blenderze na proszek, przesypać do miski, dodać roztopione masło, wymieszać ręka do połączenia się składników, przełożyć na spód tortownicy o śr. 20 cm. Docisnąć ręką i wyrównać wierzch, Wstawić na chwilę do lodówki.

Masa serowa:

Maliny delikatnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie rozdrobnić blenderem na mus. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pesteczek.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mus z malin.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, pozostawić na chwilę, by napęczniała, następnie podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.  
Do podgrzanej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej wymieszać, dodać do reszty masy i szybko zmiksować. 
Całość:

Masę wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godziny, żeby masa dobrze stężała.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i malinami

Smacznego :)