Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
ciasto%20jogurtowe%20z%20truskawkami.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24x28 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    duże lub dwa małe jajka
    cukru pudru lub więcej (w zależności od preferencji smakowych)
    oleju (do ciast jogurtowych używam słonecznikowego)
    sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
    jogurtu naturalnego (używam gęstego)
    mąki pszennej tortowej
    skórka otarta z 1 cytryny
    proszku do pieczenia
    sody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owoców

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać jajko/jajka z cukrem, olejem i sokiem z cytryny do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste).

Blachę o wymiarach ok. 24 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem (ja pominęlam).


Smacznego :-)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Ostatnio troszkę mnie tu mniej ten stan potrwa jeszcze kilka tygodni, bo po pierwsze intensywnie pracuje nad nowa stroną, po drugie mam sporo niezaplanowanej pracy zawodowej, która spadła na mnie znienacka, a w międzyczasie będę miała jeszcze wyjazd wakacyjny z rodzinką, wiec trochę jeszcze potrwa zaczym wrócę tu na dobre. Ale od czasu do czasu na pewno będę dzielić się z Wami różnymi słodkościami, z uwagi na temperaturę pewnie głównie deserami, bo od piekarnika w taką pogodę trzymam się na ogół z daleka. :)

Dziś chciałam Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto jogurtowe. Jest naprawdę bardzo smaczne, chyba najlepsze jogurtowe, jakie do tej pory jadłam. Puszyste, a zarazem wilgotne, "miesiste" z lekko cytrynową nutą. Truskawki wyjątkowo dobrze komponują się z tym ciastem, choć myślę, że równie dobrze sprawdzą się jagody, porzeczki czy maliny. Bardzo polecam. :)

ciasto%20jogurtowe%20z%20truskawkami_2.JPG ciasto%20jogurtowe%20z%20truskawkami_7.JPG ciasto%20jogurtowe%20z%20truskawkami_8.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami
    2016-06-12 16:54:25

    Pyszne ciasto! Żadnego zakalca! Sekret - wszystkie składniki wymieszane ręcznie ( widelcem) .Osobno suche i mokre , nastepnie połączone - krótko!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2015-06-08 14:44:33

    witam, czy składniki ubija się mikserem? jak biszkopt białka oddzielnie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-09 10:47:45

      Nie ubijamy białek, składniki tylko miksujemy do momentu aż się połączą w jednolitą masę, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Renfri Renfri
    2015-01-14 19:05:46

    Witam,

    Mam taki mały problem niestety mam dosyć spory deficyt blach do pieczenia. W czym lepiej zrobić w tortownicy o średnicy 22cm czy w standardowej formie do piernika?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-15 11:11:25

      Myślę, że tortownica 22 cm będzie ok, najwyżej ciasto będzie ciut wyższe. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • wrona34 wrona34
    2013-11-23 21:34:11

    Tak bardzo się cieszę że w końcu mam ten przepis.Ciasto palce lizać tylko zamiast truskawek dałam maliny.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.Iwona

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-04 22:17:51

    @Dorin19 - cieszę się, że się udało :), myślę, ze kruszonka w niczym mu nie zaszkodzi :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Dorin19 Dorin19
    2013-08-04 10:02:17

    Pierwszy raz robiłam.Wyrośnięty, aż ma przestrzenie powietrzne, ja dałam gęsty jogurt grecki z biedronki, mąka też , mieszałam mikserem hakiem na niskich obrotach.Wyszedł idealny!! Ciekawa jestem ,czy można położyć na wierzch kruszonkę?????

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2013-07-19 15:06:38

    Totalna mina mi wyszła , zakalec na 102, nie do zjedzenia :(

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2013-07-19 11:31:35

    Właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika. Na wierzch dałam porzeczki czarne i czerwone. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy :)Mam nadzieję, ze się uda, bo zaprosiłam na popołudnie gości na kawę. Jeśli nie, zdążę jeszcze skoczyć do piekarni.

    Twój komentarz
  • Daria Daria
    2013-07-15 15:59:33

    Widzę, że nie tylko mnie wyszedł zakalec. Jak w opisie, bardzo mięsisty ;) Wyjątkowy, bo ani kawałeczek ciasta się nie uchował, sam zakalec z owocami. Pewnie jogurtu za dużo albo zbyt rzadki, może za szybko mieszałam (?) bo na pewno nie od wysokiej temperatury pieczenia (ciasto przyrumieniło się tylko odrobinę i to dopiero po 1,5 godziny pieczenia)

    Twój komentarz
    • ciasto z jogurtem ciasto z jogurtem
      2015-06-20 18:25:59

      witam,wczoraj robiłam ciasto ,wyszło pyszne ,dziś zrobiłam i niestety zakalec może dlatego że dziś wymieszałam mikserem?????

      Twój komentarz
  • martuuu9_j martuuu9_j
    2013-06-27 10:20:05

    Masz świetnego bloga ! :) zaglądałam tu już kilka razy i ponownie zawsze wracam :PPozdrawiam !:)

    Twój komentarz
  • Ewcik7 Ewcik7
    2013-06-26 18:45:35

    Upiekłam to ciasto wczoraj, wyszło super jedno z moich ulubionych przepisów w których nie trzeba się narobić a efekt super. Bardzo dobre :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-06-26 08:52:49

    Wlasnie wstawilam do piekarnika :) Zobaczymy czy mi wyjdzie, jak narazie musze powiedzieć ze zapach cytryny jest obledny, juz nie moge sie doczekać zeby spróbować

    Twój komentarz
  • Mirka Mirka
    2013-06-24 17:22:04

    Nie wiem skąd te zakalce u niektórych testujących przepis???? Aż atpliwe mi się to wydaje. Bo mi ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne i bardzo smaczne!

    Twój komentarz
  • Moniczka Moniczka
    2013-06-24 15:25:18

    Witam Ja mam też ten sam problem ,mianowicie ciasto mi nie wyrasta i trzymałabym się tego że za duża dawka jogurtu naturalnego.Mąż mnie tak męczył o to ciasto więc aż wstyd się przyznać ,ale poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe ciasto jogurtowe do upieczenia i dorzuciłam tylko truskawki a -Wyszło super -tylko trochę szkoda że nie sama ,ale będę prubować dalej.Podrwaiwm :)

    Twój komentarz
  • Kaja Kaja
    2013-06-24 09:36:22

    Zrobiłam dziś to ciasto pierwszy raz i jest pyszne! pięknie urosło i zarumieniło się a sok z truskawek na wierzchu hmmmmmmm po prostu pyszności. Na pewno będzie u nas gościć częściej

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-23 20:22:15

    @zolciutkakura - Robiłam to ciasto już dwukrotnie, dokładnie z taką ilościć jogurtu i wszystko było ok., oczywiscie można te ilość zmniejszyć, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Może użyty jogurt był za rzadki, albo masa została za mocno wymieszana - ciasta jogurtowe tego nie lubią. Wystarczy wymieszać łyżką, do połączenia składników. Ciasto piekłam z termoobiegiem, jak większosć ciast na blogu, czyli bez termoobiegu - na grzałce góra/dół trzeba piec w 180 stopniach C. Cieszę się, że placek jogurtowy z malinami się udaje, choć moim zdaniem to jest od niego o niebo lepsze, oczywiście w postaci bez zakalca. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-23 20:13:14

    @Ciasto jogurtowe z truskawkami - nie ma potrzeby, wystarczy łyżką, jak ciasto na muffiny, tylko do połączenia się składników.

    Twój komentarz
  • ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto jogurtowe z truskawkami
    2013-06-23 18:57:45

    witam.czy calosc mam mieszac mikserem ??

    Twój komentarz
  • zolciutkakura zolciutkakura
    2013-06-23 10:58:41

    Ja zrobiłam ciasto wczoraj i również mega zakalec! Mam wrażenie, że w przepisie jest stanowczo za dużo tego jogurtu naturalnego. Piekłam ciasto wg przepisu 60 min, po tym czasie było blade jak ściana i niewyrośnięte. Trzymałam je dodatkowe 20 min, lekko się zarumieniło ale i tak wyszedł z niego straszny zakalec. Na pierwszy rzut oka wygląda jak centymetrowej wysokości sernik, niestety nie jest to efekt, którego się spodziewałam. Może temp. 160 stopni to za mało? A może należy piec je z termoobiegiem? Nie wiem. Więcej go już nie zrobię. Na szczęście placek jogurtowy z malinami, który był umieszczony kilka miesięcy temu na SF wychodzi super więc będę się trzymała tamtego przepisu!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-22 20:59:48

    @Ciasto jogurtowe z truskawkami - szczerze mówiąc nie mam pojęcia, co mogło pójść nie tak...robiłam je już dwa razy i za każdym razem było tak samo dobre i pięknie wyrastało... Może masa była za mocn wymieszana? Należy ją tylko wymieszać do połączenia się składników (podobnie jak muffinki). Może jogurt był zbyt rzadki? A może ciasto za szybko przypiekło się z zewnątrz i nie mogło już później odpowidnio wyrosnać, wtedy powstaje zakalec. Trudno mi jednoznacznie wskazać przyczynę, bo powodów mogło być wiele. Ciasta jogurtowe już tak mają, że "lubią" sie z zakalcami i niestety często robia nam takiego psikusa. :(

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-06-22 17:29:11

    Kasiu to kolejne genialne ciasto, które zrobiłam z Twojego bloga. Wilgotne, lekko cytrynowe i takie typowo letnie w smaku. Już nie ma połowy blachy! :)

    Twój komentarz
  • ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto jogurtowe z truskawkami
    2013-06-22 13:54:41

    Witam. Zrobiłam dzis to ciasto i - po 1. zakalecpo 2. wcale nie urosło - co zrobilam nie tak, prosze napisz bo bylam zniesmaczona moim wynikiem upieczonego ciasta.Pozdrawiam

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24x28 cm

Opis

Ostatnio troszkę mnie tu mniej ten stan potrwa jeszcze kilka tygodni, bo po pierwsze intensywnie pracuje nad nowa stroną, po drugie mam sporo niezaplanowanej pracy zawodowej, która spadła na mnie znienacka, a w międzyczasie będę miała jeszcze wyjazd wakacyjny z rodzinką, wiec trochę jeszcze potrwa zaczym wrócę tu na dobre. Ale od czasu do czasu na pewno będę dzielić się z Wami różnymi słodkościami, z uwagi na temperaturę pewnie głównie deserami, bo od piekarnika w taką pogodę trzymam się na ogół z daleka. :)

Dziś chciałam Was zachęcić do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto jogurtowe. Jest naprawdę bardzo smaczne, chyba najlepsze jogurtowe, jakie do tej pory jadłam. Puszyste, a zarazem wilgotne, "miesiste" z lekko cytrynową nutą. Truskawki wyjątkowo dobrze komponują się z tym ciastem, choć myślę, że równie dobrze sprawdzą się jagody, porzeczki czy maliny. Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    duże lub dwa małe jajka
    cukru pudru lub więcej (w zależności od preferencji smakowych)
    oleju (do ciast jogurtowych używam słonecznikowego)
    sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
    jogurtu naturalnego (używam gęstego)
    mąki pszennej tortowej
    skórka otarta z 1 cytryny
    proszku do pieczenia
    sody
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owoców

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski, dodać skórkę otartą z 1 cytryny, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać jajko/jajka z cukrem, olejem i sokiem z cytryny do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste).

Blachę o wymiarach ok. 24 x 28 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.

Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem (ja pominęlam).


Smacznego :-)