Jogurtowa babka waniliowo-malinowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0068.JPG

Składniki:

  • Ciasto*:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią**)
    mąki
    proszku do pieczenia
    jogurtu naturalnego, gęstego
    oleju słonecznikowego
    opakowania kisielu malinowego lub ciut więcej (miałam opakowanie 77g)***
    opcjonalnie różowy barwnik spożywczy
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina gorącej wody
  • Kwiatki z marcepanu:

    Ilość Składnik
    50 g masy marcepanowej
    barwnik spożywczy w żelu (różowy lub inny)

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do momentu aż będą znacznie sztywniejsze i kilkakrotnie zwiększą swoja objętość. Dodać pastę waniliową/ekstrakt lub cukier waniliowy, wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać jogurt i olej. Zmiksować na jednolitą masę.

Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą (silikonowa formę wystarczy tylko natłuścić). Przelać do formy połowę ciasta. Do reszty masy dodać kisiel w proszku (lub budyń), wymieszać. Jeśli chcemy, by kolor był intensywniejszy można dodać odrobinę różowego barwnika lub 1 łyżkę syropu z malin. Ciasto delikatnie przelać na wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut, do suchego patyczka (moje piekło się równo 40 minut, ale najlepiej już po 35 minutach sprawdzić czy nie jest gotowe).

Gotową babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić ok 20 minut w formie, a następnie wyjąć ja z foremki i studzić dalej na kratce.

Kwiatki

Marcepan zabarwic na różowo lub na inny kolor wg uznania, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na lekko naoliwionej stolnicy (wałek też warto odrobinę posmarować olejem, dzięki czemu nie będzie się do niego kleił marcepan). Wykrawaczka wyciąć kwiatki, płatki lekko unieść do góry, w środek wbić perełkę, odłożyć w ciepłe i dość suche miejsce, by lekko podeschły (wysychanie nie jest konieczne)

Lukier:

Z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody przygotować dość gesty lukier (na tyle gesty by nie spływał zupełnie z babki i był biały, a nie przezroczysty). Polać nim przestudzoną babkę. Ozdobić kwiatkami.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem malinowym, które „ożywia” całość i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe. Ale jednocześnie owa malinowa część nie narzuca się zbytnio swoim smakiem i zapachem. Przygotowanie również nie sprawi nam większego problemu i nie zabierze dużo czasu. Babka mimo że jogurtowa, nie jest zbyt kapryśna, więc śmiało możecie ją robić na Wielkanoc lub każdą inną okazję. :)

IMG_0072.JPG IMG_0101.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Arleta Arleta
    2016-03-30 22:08:29

    Zrobiłam na Święta. Wyszła super. Gościon bardzo smakowała a córa była zachwycona kolorem. Jak do tej pory moja ulubiona babka.

    Twój komentarz
  • msz msz
    2015-05-10 20:15:47

    A na jaką mniej więcej wielkość formy jest ten przepis?

    (Mam formę z kominkiem średnicy 26 cm średniej wysokości i zastanawiam się czy nie zwiększyć proporcji)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-11 17:41:42

      Użyta forma ma ok. 21-22 cm. Na 26 cm trzeba zwiększyć ilość składników o ok. 1/3/ Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • msz msz
        2015-05-12 21:16:01

        Dzięki, tak zrobiłam. Babka rzeczywiście bardzo wilgotna, ciekawa w smaku. Dodałam kisiel słodka chwila z kawałkami owoców, co dało fajne wrażenie.

        Żadnych problemów z zakalcem czy długością pieczenia nie miałam (45 minut).

        Natomiast dla piekących w przyszłości mam dwie rady: po pierwsze ja bym dała mniej cukru (kwestia gustu, ale dla mnie za słodka), po drugie jeśli chcecie mieć taki ładny kolor jak u Kasi, trzeba dodać barwnika (przynajmniej u mnie kolor widać bardzo słabo).

        Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-05 10:01:27

    @Ania - przyczyn zakalca może być wiele. Ogólnie wypieki z dodatkiem jogurtu lub maślanki są bardzo "kapryśne" i często są z nimi problemy. Wystarczy użyć jogurtu o innej konsystencji lub zbyt chłodnego, zbyt zimnych jajek, etc. a w cieście może zrobić się zakalec. Najczęstsze przyczyny zakalca to: - zbyt długie mieszanie składników ciasta, skutkujące zbyt zwartą konsystencją, a w rezultacie zakalcem- zbyt wysoka temperatura pieczenia (ciasto się zbyt szybko przypieka z zewnątrz i nie ma jak wyrosnąć, temperaturę trzeba zweryfikować zgodnie ze swoim piekarnikiem) - za krótki czas pieczenia, ciasto nie zdążyło wyrosnąć i jest niedopieczone- nadmierne wysuszenie ciasta od góry, przez co również nie może wyrosnąć- postawienie świeżo wyjętego z piekarnika ciasta w chłodnym miejscu- zastosowanie do pieczenia nieświeżej mąki, w której nastąpił rozkład skrobi i białek- mieszanie masy w rożnych kierunkach, w wyniku czego gluten (zawarty w mące w postaci małych włókienek) mieszany w różne strony, rozrywa się i powoduje zakalec- zbyt częste albo za wczesne otwieranie piekarnika podczas pieczenia- składniki nie miały temperatury pokojowej (wyjęte prosto z lodówki) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2014-05-03 20:45:48

    Wyszedł mi zakalec ;( dlaczego? ;(

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2014-04-24 09:04:50

    Pyszne ciasto! Ja trochę zmodyfikowałam przepis i nie dodałam kisielu. Ciasto było jednokolorowe. Dodałam też dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Nie wiem, czy tylko u mnie piekło się dłużej niż w przepisie- po godzinie patyczek był jeszcze mokry. Być może to przez formę? Ciasto przez wiele dni zachowuje świeżość i wilgotność.Polecam :)

    Twój komentarz
  • 2014-04-19 14:24:35

    Moja właśnie stygnie i czeka na lukier ;)

    Twój komentarz
  • jjkaaa jjkaaa
    2014-04-16 15:32:25

    W takim razie już wiem co zagości na Świątecznym stole :D dziękuję ślicznie!!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 20:32:22

    @jjkaaa - jak ma powalić gości na kolana, to ja bym piekła ajerkoniakową. :)) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • jjkaaa jjkaaa
    2014-04-15 16:38:29

    Wygląda bajecznie... i teraz dylemat! Którą babę - tą czy ajerkoniakową lepiej upiec na świątczny stół, żeby powaliła gości na kolana i prosili o więcej? :))

    Twój komentarz
  • ata ata
    2014-04-06 12:26:22

    Witam, miałam ochotę na babkę do popołudniowej kawki, ale niestety muszę obejść się smakiem. Upieklam i wyszedł jeden wielki zakalec. Niewiem co zrobiłam źle.

    Twój komentarz
  • Kasik Kasik
    2014-04-04 16:41:42

    Upiekłam bo zachwyciła mnie wyglądem. Niestety konsystencją już nie tak bardzo. :( Każdy ma swoje ulubione babki, a moja to majonezowa. Najdelikatniejsza :) Mimo to, w smaku dobra :)

    Twój komentarz
  • Poli Poli
    2014-03-27 14:35:15

    Ojaaaa ale cudaśna ! koniecznie muszę ją zrobić na święta ! mam nadzieje, że jest tak pyszniutka, jak zachwyca swoim wyglądem :-) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-17 10:27:20

    @Paziok - cieszę się, że się skusiłaś i że smakowała :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-17 10:26:08

    @Iskra - bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • Paziok Paziok
    2014-03-17 09:29:23

    Zobaczyłam ją i od razu upiekłam do niedzielnej kawki, bardzo szybka w przygotowaniu i pyszna. Super :)

    Twój komentarz
  • Iskra Iskra
    2014-03-16 14:08:09

    Pysznie wyszła, rzeczywiście malinowy smaczek bardzo fajny. Dziękuję za przepis!

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 20:29:59

    piekna!

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 14:45:02

    mniam mniam..jadłabym :)

    Twój komentarz
  • ladylaura. ladylaura.
    2014-03-14 13:37:36

    Piękna i smacznie się prezentuje,pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2014-03-14 12:54:51

    Wygląda niesamowicie, na pewno będzie gościem wielkanocnego stołu :) Tylko jaka jest różnica między kisielem a budyniem? W którym przypadku ten smak malin będzie bardziej wyczuwalny?

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 12:17:47

    Siostra Katarzyna robimy obowiązkowo! :D

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-03-14 12:14:50

    wygląda rewelacyjnie:)

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 12:06:39

    Wspaniale wyglada:-)

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 08:16:31

    ale gdzie przepis? :-)

    Twój komentarz
    • 2014-03-14 10:07:55

      będzie niedługo na blogu :) cierpliwości :)

      Twój komentarz
  • 2014-03-14 07:56:13

    fajny pomysł z malinowym akcentem :)

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 07:43:53

    pięknie wygląda :) uwielbiam babki :)

    Twój komentarz
    • 2014-03-14 17:55:41

      no namęczył się ale najważniejsze że obyło się bez transfuzji i że już jest w porządku a do wypiekania powoli już będę wracała bo Jula za tydzień ma urodziny i trzeba coś przygotować :)

      Twój komentarz
    • 2014-03-14 10:46:53

      oj bidulek, to trochę się męczył przez pierwszy tydzień :(, ale najważniejsze, że już wszystko dobrze! :) to pewnie niedługo, oczywiście jak już trochę odpoczniesz, wrócisz do wypiekania :)

      Twój komentarz
    • 2014-03-14 10:12:13

      w domu jesteśmy już od tygodnia a Bartuś kończy dzisiaj 2 tygodnie.troszkę było nie za dobrze na początku bo w pierwszej dobie dostał silnej żółtaczki patologicznej z powodu konfliktu i tydzień leżał pod fototerapią ale jest już wszystko w porządku :)

      Twój komentarz
    • 2014-03-14 10:08:48

      Gosiu, a jak maluszek? Już pewnie jesteście w domu? :)

      Twój komentarz
  • 2014-03-14 07:35:37

    Pychotka i wygląda wiosennie !

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 07:08:04

    CUDNA!

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 06:10:57

    wyglada pysznie i napewno tez tak samkuje

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 00:19:32

    Aż mi ślinka pociekła :)

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 00:17:39

    JUż mi się podoba.

    Twój komentarz
  • 2014-03-14 00:08:11

    paczam i paczam i się zapaczałam <3

    Twój komentarz
    • 2014-03-14 10:09:28

      :)

      Twój komentarz
  • 2014-03-13 22:34:19

    Cieszę się,bo czas zastanowić się nad menu wielkaocnego stołu

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Jogurtowa babka waniliowo-malinowa

Jogurtowa babka waniliowo-malinowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem malinowym, które „ożywia” całość i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe. Ale jednocześnie owa malinowa część nie narzuca się zbytnio swoim smakiem i zapachem. Przygotowanie również nie sprawi nam większego problemu i nie zabierze dużo czasu. Babka mimo że jogurtowa, nie jest zbyt kapryśna, więc śmiało możecie ją robić na Wielkanoc lub każdą inną okazję. :)

Składniki

  • Ciasto*:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią**)
    mąki
    proszku do pieczenia
    jogurtu naturalnego, gęstego
    oleju słonecznikowego
    opakowania kisielu malinowego lub ciut więcej (miałam opakowanie 77g)***
    opcjonalnie różowy barwnik spożywczy
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina gorącej wody
  • Kwiatki z marcepanu:

    Ilość Składnik
    50 g masy marcepanowej
    barwnik spożywczy w żelu (różowy lub inny)

Sposób przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, do momentu aż będą znacznie sztywniejsze i kilkakrotnie zwiększą swoja objętość. Dodać pastę waniliową/ekstrakt lub cukier waniliowy, wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać jogurt i olej. Zmiksować na jednolitą masę.

Formę do babki nasmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą (silikonowa formę wystarczy tylko natłuścić). Przelać do formy połowę ciasta. Do reszty masy dodać kisiel w proszku (lub budyń), wymieszać. Jeśli chcemy, by kolor był intensywniejszy można dodać odrobinę różowego barwnika lub 1 łyżkę syropu z malin. Ciasto delikatnie przelać na wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 160 °C (termoobieg) około 40-50 minut, do suchego patyczka (moje piekło się równo 40 minut, ale najlepiej już po 35 minutach sprawdzić czy nie jest gotowe).

Gotową babkę wyjąć z piekarnika, przestudzić ok 20 minut w formie, a następnie wyjąć ja z foremki i studzić dalej na kratce.

Kwiatki

Marcepan zabarwic na różowo lub na inny kolor wg uznania, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm na lekko naoliwionej stolnicy (wałek też warto odrobinę posmarować olejem, dzięki czemu nie będzie się do niego kleił marcepan). Wykrawaczka wyciąć kwiatki, płatki lekko unieść do góry, w środek wbić perełkę, odłożyć w ciepłe i dość suche miejsce, by lekko podeschły (wysychanie nie jest konieczne)

Lukier:

Z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody przygotować dość gesty lukier (na tyle gesty by nie spływał zupełnie z babki i był biały, a nie przezroczysty). Polać nim przestudzoną babkę. Ozdobić kwiatkami.

Smacznego :)