Tort Amaretto

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
tort%20amaretto_4.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Krem na wierzch (do wcześniejszego przygotowania)*:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    gorzkiej czekolady (najlepiej 60-70% kakao)
    opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić esencją migdałową)
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    mocnej herbaty (najlepiej earl grey)
    likieru Amaretto (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (można odrobinę mniej lub więcej zgodnie z preferencjami smakowymi)
    likieru Amaretto
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (aromatu migdałowego)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konftury wiśniowej

Sposób przygotowania

Krem wierzchni (do wcześniejszego przygotowania):

Śmietankę mocno podgrzać (nie gotować) rozpuścić w niej pokrojona ma małe kawałki czekoladę. Wystudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, aż masa będzie mocno schłodzona i wyraźnie zgęstnieje, ale będzie na tyle miękka, żeby dało się ją ubijać mikserem.

Czekoladową masę ubić na puszysty krem (dobrze ubity powinien wyraźnie nabrać puszystości i zmienić kolor na jaśniejszy brąz). Pod koniec ubijania można ewentualnie dodać odrobinę cukru (zwłaszcza jeśli użyliśmy czekolady o dużej zawartości kakao). Ponownie schłodzić.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia (około 20-30 minut). Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (jeśli biszkopt wyrósł z mała górką odwracamy do góry nogami i studzimy w ten sposób na kratce, dzięki temu wierzch się wyrówna). Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać ostrym nożykiem od formy). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Poncz:

Herbatę przestudzić, połączyć z likierem.

Krem:

Serek mascarpone ubic razem ze śmietanką na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, Amaretto i ewentualnie ekstrakt/aromat, wymieszać.

Całość:

Konfiturę lekko podgrzać.

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem. Wyłożyć na niego konfiturę wiśniową, następnie 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu udekorować wg uznania wcześniej przygotowanym kremem czekoladowym.

Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Dawno nie miałam dla Was żadnego tortu, więc pora to nadrobić. Torcik powstał na potrzebę chwili, miała odwiedzić nas dawno niewidziana ciocia i moi teściowie i trzeba było czymś ich ugościć. :) Biszkopt kakaowy upiekłam już dzień wcześniej i czekałam na natchnienie w kwestii kremu, poszperałam po lodówce, szafkach, znalazłam to i owo, i w ten sposób powstał torcik z kremem Amaretto. Nie miałam co do niego wielkich oczekiwań, bo robiłam go a szybko, bez większych przemyśleń, a wyszedł jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Po raz kolejny przekonałam się, że im mniej się staram tym smaczniej mi wychodzi. :)

Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany, o charakterystycznym smaku i zapachu Amaretto, które cudownie komponuje się z wiśniami z konfitury. Całość przełożona jest pysznym kremem o smaku Amaretto, przygotowanym ba bazie kremówki i serka mascarpone. Uwieńczenie całości stanowi lekko wytrawny krem czekoladowy, który otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ani mocno alkoholowe, ale likier jest w nim zdecydowanie wyczuwalny.

Jeśli lubicie Amaretto, bardzo Wam polecam!

tort%20amaretto_3.JPG tort%20amaretto_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • marta marta
    2015-05-15 12:56:55

    Dzem kurka wodna a nie "drzem" :-)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2015-05-15 11:30:19

    Zapomnialam zapytac jeszcze czy konfitura wisniowa to drzem wisniowy?:-)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2015-05-15 11:27:47

    Paki Kasiu chce upiec tort tacie na 60-te ur i przymierzam sie do tego amaretto:-) mam do Pani pytanie czy na mase czekoladowa moge polozyc oplatek dekoracyjny? Bede piekla w piatek i czy oplatek polozyc w pt czy w sb? Jestem niedoswiadczona pieczarka i prosilabym o podpowiedz:-) co to za ciasteczka na rozetkach? Bardzo dziekuje:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-15 12:08:22

      Pani Marto,

      Tak opłatek jak najbardziej można położyć, na początku trochę się może zmarszczyć, ale jak wsiąknie w niego masa to ładnie się wyprostuje. Myślę, że można położyć już w pt, nic mu się nie stanie. Konfitura wiśniowa jest trochę rzadsza niż dżem i ma więcej owoców. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Kasiaa Kasiaa
    2015-02-08 18:18:22

    czy biszkopt bez dodania mąki ziemniaczanej upiecze się równie dobrze ? a jeśli można w tym wypadku dodać to w jakiej proporcji ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-08 22:24:03

      Upiecze się i wyrośnie tak samo, dodatek kakao sprawia, że jest równie puszysty, a struktura ciasta jest podobna.

      Twój komentarz
  • Ger Ger
    2014-11-15 20:04:36

    Czy likier w ponczu i kremie można zastąpić syropem amaretto, a jeśli tak, to czy ilość zmieni się wtedy?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-16 23:49:07

      Można zastąpić, ale zmniejszyłabym wtedy ilość syropu do ok. 3 łyżek, żeby nie przesłodzić ponczu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-03 21:38:34

    @Maja27 - Skórkę jak najbardziej można dodać, tylko nie należy z nią przesadzić, bo goryczka może być zbyt wyczywalna, wiśnie z kompotu jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • maja27 maja27
    2014-04-03 21:33:50

    zastanawiam sie czy gdybym do masy dodala, otarta skorke z cytryny pasowaloby to do calosci? zamiast konfitury moglyby byc wisnie z kompotu? prosze o szybka odpowiedz

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2014-01-01 11:28:41

    Upiekłam ten tort na święta, wydawał mi się bardzo odpowiedni gdyż dużo czekolady to, miedzy innymi, bogactwo Świąt Bożego Narodzenia. Przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Miałam wiele wątpliwości czy "wyjdzie" jak trzeba , obawiałam się ubijania śmietany z serkiem czemu dałam wyraz j.w. prosząc autorkę o radę. Tort okazał się w wykonaniu bardzo prosty, jeżeli dokładnie wykonuje się wszystko tak jak w przepisie. Wszyscy , którzy go posmakowali natychmiast prosili o przepis.Będzie moim sztandarowym wypiekiem na szczególne okazje. Dziękuję autorce za wsparcie i za przepis. Wszystkich niezdecydowanych zachęcam .

    Twój komentarz
  • krissss87 krissss87
    2013-12-23 10:55:51

    zważyła mi się masa po dodaniu cukru puru...dołożyłam śmietan-fixu zobaczymy co będzie :/...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-17 10:18:15

    @Teresa - tak, serek ubijamy razem ze śmietaną, nic się nie zwarzy. Masa wychodzi sztywna i zwarta. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • teresa teresa
    2013-12-17 08:06:48

    Chodzi mi o ubijanie serka ze śmietaną. Czy ubijać śmietanę wraz z serkiem czy na początek śmietanę i dodawać serek? Czy to wszystko razem się nie zważy? Reszta przepisu klarowana. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Cykoriasama Cykoriasama
    2013-12-09 19:54:48

    Witam, mam w weekend bardzo poważną imprezę i przymierzam się do wykonania tego tortu niestety nie mam doświadczenia i nasuwa mi się kilka pytań:- czy mogę wiśnie zastąpić czarnymi porzeczkami, czy likier Amaretto będzie wtedy pasował, może jakiś inny alkohol do porzeczek?- boję się czy śmietana ubije mi się razem z serem, może powinnam najpierw ubić śmietanę a później dodać serek?- czy ten torcik można przygotować dzień wcześniej?- i ostatnie pytanie czy znajdę u Ciebie przepis na te cudne ciasteczka ?Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-10 08:30:57

    @Dorota - tak, od czasu do czasu robię (głównie na zamówienie) tort z masą cukrową, ale nie jestem wielką fanką tortów w stylu angielskim, więc nie zamieszczam ich na blogu, z masą cukrową jest tutaj na stronie tylko jeden http://www.slodkiefantazje.pl/tort-dla-dziewczynki-z-masa-z-mlecznej-czekolady-i-malin, na facebook'u można zobaczyć jeszcze w galerii tort Barbie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=588254457865400&set=a.344743922216456.115516.216403138383869&type=3&src=https://m.ak.fbcdn.net/scontent-b.xx/hphotos-ash3/923511_588254457865400_257597020_n.jpg&size=550,825. Nie byłam do końca zadowolona z masy cukrowej robionej w domu (próbowałam kilku przepisów), więc teraz na ogół kupuję gotową białą masę i zabarwiam ją na odpowiednie kolory. Mase cukrową kupuję w www.tortownia.pl lub w http://cafe-chocolate.pl/, barwniki spożywcze kupuję również w tortowni lub w aledobre.pl, polecam szczególnie barwniki Wiltona, w żelu, wystarczy odrobinka i bardzo ładnie zabarwiają masę, no i nie mają całej tony chemii, choć oczywiście trochę jak każdy barwnik mają. Generalnie masę cukrową i barwniki można też nabyć na allegro, ale nie mam tam żadnego sprawdzonego sprzedawcy, którego mogę polecić. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2013-10-09 18:52:47

    Bardzo apetycznie wygląda. Chciałam się zapytać, czy ozdabiając tort, pracowałaś kiedyś z masą cukrową? Może masz jakiś sprawdzony przepis. Czy używasz barwników spożywczych i gdzie ew można je nabyć... dużo pytań... ;) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2013-10-06 17:50:01

    Tort wyszedł rewelacyjny. Zrobiłam na urodziny własne i męża, a goście nie mogli się nachwalić. Bałam się czy biszkopt mi wyrośnie, ale zupełnie niepotrzebnie. Serdecznie dziękuję za wspaniały przepis. Muszę częściej zaglądać na Twojego bloga :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-29 07:53:33

    @Kama - oczywiście można zastąpić, ale nie jestem pewna czy masa się zetnie, ale gdyby były z tym problemy można dodać zagęstnik typu śmietan-fix lub żelatynę. pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-05-28 18:36:32

    A czy ser mascarpone można zastąpić chudszym serem np takim z kubełka? i czy wtedy dodać żelatynę,bo chyba z rzadszym serem może się nie ściąć masa czy się mylę? ;-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-09 19:15:44

    Piękny przekrój ma ten tort .... a ciemny krem wyglada oszałamiająco:)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-05-07 16:08:24

    W sobotę będę miała wcześniejsze urodziny z powodu tego torcika :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-06 20:59:17

    Lubię amaretto, zatem tort idealny .:)Pięknie wygląda!

    Twój komentarz
  • zufik zufik
    2013-05-06 20:25:57

    Pyszności!

    Twój komentarz
  • Aminek Aminek
    2013-05-06 19:03:18

    Tort piękny. Dzisiaj zrobiłem i upiekłem biszkopt, jutro dekoracja i daję go jako prezent w podzięce- idealny. Tylko krem na wierzch chcę zastąpic czekoladą.

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-06 18:38:39

    Łał, prezentuje się wspaniale :) Wyjątkowo eleganckie ciasto :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-05-06 17:04:54

    Zawsze tak jest, że im bardziej się staramy tym bardziej nie wychodzi. ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-05-06 16:58:42

    Wygląda jak wyjęty z marzeń cukiernika:)

    Twój komentarz
  • chochlikikuchenne chochlikikuchenne
    2013-05-06 13:51:30

    Torcik niczym z najlepszej cukierni :)Takie smaki wlasnie lubie.. i ta konfitura wisniowa <3 Idelane dopelnienie calosci :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-06 13:46:39

    @Catherine - Kasiu, wiśniówka będzie idealna, myślę, że z Marsalą też fajnie się skomponuje :), ale nie wiem czy lubisz smak tego wina w deserach. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-06 13:09:39

    Tort Piękniusi! Wygląda na precyzyjnie zaplanowany wypiek:-) No tak... tylko jakim likierem ewentualnie zastapić Amaretto? (nie przepadam zbytnio) co by równie dobrze się komponował z całością... Może wiśniówką?

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-05-06 11:19:52

    no super,i składników niewiele,obowiązkowo piekę na urodziny syna,na piątek :)

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tort Amaretto

Tort Amaretto

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Dawno nie miałam dla Was żadnego tortu, więc pora to nadrobić. Torcik powstał na potrzebę chwili, miała odwiedzić nas dawno niewidziana ciocia i moi teściowie i trzeba było czymś ich ugościć. :) Biszkopt kakaowy upiekłam już dzień wcześniej i czekałam na natchnienie w kwestii kremu, poszperałam po lodówce, szafkach, znalazłam to i owo, i w ten sposób powstał torcik z kremem Amaretto. Nie miałam co do niego wielkich oczekiwań, bo robiłam go a szybko, bez większych przemyśleń, a wyszedł jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Po raz kolejny przekonałam się, że im mniej się staram tym smaczniej mi wychodzi. :)

Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany, o charakterystycznym smaku i zapachu Amaretto, które cudownie komponuje się z wiśniami z konfitury. Całość przełożona jest pysznym kremem o smaku Amaretto, przygotowanym ba bazie kremówki i serka mascarpone. Uwieńczenie całości stanowi lekko wytrawny krem czekoladowy, który otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ani mocno alkoholowe, ale likier jest w nim zdecydowanie wyczuwalny.

Jeśli lubicie Amaretto, bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Krem na wierzch (do wcześniejszego przygotowania)*:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    gorzkiej czekolady (najlepiej 60-70% kakao)
    opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić esencją migdałową)
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    mocnej herbaty (najlepiej earl grey)
    likieru Amaretto (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (można odrobinę mniej lub więcej zgodnie z preferencjami smakowymi)
    likieru Amaretto
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (aromatu migdałowego)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konftury wiśniowej

Sposób przygotowania

Krem wierzchni (do wcześniejszego przygotowania):

Śmietankę mocno podgrzać (nie gotować) rozpuścić w niej pokrojona ma małe kawałki czekoladę. Wystudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki, aż masa będzie mocno schłodzona i wyraźnie zgęstnieje, ale będzie na tyle miękka, żeby dało się ją ubijać mikserem.

Czekoladową masę ubić na puszysty krem (dobrze ubity powinien wyraźnie nabrać puszystości i zmienić kolor na jaśniejszy brąz). Pod koniec ubijania można ewentualnie dodać odrobinę cukru (zwłaszcza jeśli użyliśmy czekolady o dużej zawartości kakao). Ponownie schłodzić.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia (około 20-30 minut). Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (jeśli biszkopt wyrósł z mała górką odwracamy do góry nogami i studzimy w ten sposób na kratce, dzięki temu wierzch się wyrówna). Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać ostrym nożykiem od formy). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

Poncz:

Herbatę przestudzić, połączyć z likierem.

Krem:

Serek mascarpone ubic razem ze śmietanką na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, Amaretto i ewentualnie ekstrakt/aromat, wymieszać.

Całość:

Konfiturę lekko podgrzać.

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć go ponczem. Wyłożyć na niego konfiturę wiśniową, następnie 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, który również należy naponczować. Wyłożyć na niego pozostały krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu udekorować wg uznania wcześniej przygotowanym kremem czekoladowym.

Smacznego :)