Piankowy brzoskwiniowy sernik na zimno

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4179_zm.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
18 cm

  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    wrzątku
    galaretki brzoskwiniowe
    połówek brzoskwiń w syropie
    750 g serka homogenizowanego waniliowego lub brzoskwiniowego
  • Brzoskwiniowy wierzch:

    Ilość Składnik
    połówek brzoskwiń w syropie
    galaretka brzoskwiniowa
    wrzątku

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku (mieszając). Odstawić do wystudzenia. Po wystudzenia schłodzić do momentu aż będą zaczynały tężeć. Wtedy zmiksować je na dużych obrotach miksera, ubijając na puszystą piankę (galaretka znacznie zwiększy swoją objętość). Do takiej spienionej galaretki dodać serki homogenizowane i całość wymieszać łyżka lub na wolnych obrotach miksera. Połowę masy przelać do tortownicy o śr. 22 cm, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie (dałam ok. pół puszki brzoskwiń). Zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa nieco stężała.

Brzoskwiniowy wierzch:

Pozostałe połówki brzoskwiń pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na gładki mus. Do miseczki przelać wrzątek, rozpuścić w nim galaretkę, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać. Wystudzić. Wylać na zastygnięta masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość mocno stężała.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Piankowy, delikatny, na wskroś brzoskwiniowy. Ekspresowy w przygotowaniu, nie licząc czasu oczekiwania na studzenie galaretki i masy, samo przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 min. Niestety tak samo szybko znika jak powstaje. ;)
IMG_4190_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • julek julek
    2016-11-05 11:21:20

    Pyszny jest ten sernik :-) Puszysty jak ptasie mleczko, mega brzoskwiniowy. Wspaniały. Do masy serowej oprócz brzoskwiń dodaję też maliny. Petarda :-) Dziękuję za wspaniały przepis

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2016-09-04 09:31:27

    Czy to koniecznie muszą być brzoskwinie z puszki czy można zastąpić świeżymi?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-09-04 22:00:59

      Mogą być też świeże, dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki.

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Piankowy brzoskwiniowy sernik na zimno

Piankowy brzoskwiniowy sernik na zimno

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 18 cm

Opis

Piankowy, delikatny, na wskroś brzoskwiniowy. Ekspresowy w przygotowaniu, nie licząc czasu oczekiwania na studzenie galaretki i masy, samo przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 min. Niestety tak samo szybko znika jak powstaje. ;)

Składniki

  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    wrzątku
    galaretki brzoskwiniowe
    połówek brzoskwiń w syropie
    750 g serka homogenizowanego waniliowego lub brzoskwiniowego
  • Brzoskwiniowy wierzch:

    Ilość Składnik
    połówek brzoskwiń w syropie
    galaretka brzoskwiniowa
    wrzątku

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzątku (mieszając). Odstawić do wystudzenia. Po wystudzenia schłodzić do momentu aż będą zaczynały tężeć. Wtedy zmiksować je na dużych obrotach miksera, ubijając na puszystą piankę (galaretka znacznie zwiększy swoją objętość). Do takiej spienionej galaretki dodać serki homogenizowane i całość wymieszać łyżka lub na wolnych obrotach miksera. Połowę masy przelać do tortownicy o śr. 22 cm, wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie (dałam ok. pół puszki brzoskwiń). Zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa nieco stężała.

Brzoskwiniowy wierzch:

Pozostałe połówki brzoskwiń pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na gładki mus. Do miseczki przelać wrzątek, rozpuścić w nim galaretkę, dodać do musu brzoskwiniowego, wymieszać. Wystudzić. Wylać na zastygnięta masę serową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość mocno stężała.

Smacznego :)