KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 11
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_0251.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
14x28 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru
    śliwki węgierki lub inne (ok. 500-600 g)
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Formę o wym. ok. 20 x 30 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). i podpiec ok. 12 - 15 min., az ciasto się delikatnie zazłoci. 

Śliwki umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, przepołowić. Połówki śliwek ułożyć na całym cieście.

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już bardzo sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier, ubijać aż wykorzystamy cały cukier i piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta (pianę). Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 11

Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielkie „wow”, a zaraz po mnie moja rodzinka. :)

Tym razem postanowiłam, że nie będę robić ciasta ze swojego sprawdzonego przepisu i nieco zmieniłam proporcje składników w cieście kruchym ( posiłkując się po trosze jakimiś starymi notatkami mojej babci) i była to jedna z lepszych decyzji kulinarnych. ;) Nie mam raczej w swojej naturze „ chwalenia się”, ze względu na perfekcjonizm raczej jestem w stosunku do siebie mocno krytyczna, ale po spróbowaniu tego ciasta, sama przed sobą muszę przyznać, że do tej pory moje ciasto kruche było zaledwie przyzwoite… a to bije je na głowę. :) 

Ps. wskazówki jak zrobić idealne ciasto kruche znajdziecie tutaj

zm_IMG_0261.jpg zm_IMG_0282.jpg zm_IMG_0270.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2015-10-11 16:04:28

    Witam! Ciasto z tego przepisu stało się moim ulubionym dość dawno temu i wracam do przepisu przy wielu okazjach. Dziś zrobiło mi się niewiarygodnie przykro, że nie zapisałam go sobie w zeszycie z przepisami, jako że widzę zmiany w jego treści. Ciasto było dla mnie idealne, a nie jestem fanką dodawania piany z białek, stąd też moje pytane: Czy poza dodaniem piany w obecnej treści przepisu są inne zmiany? Albo czy mogę gdzieś odnaleźć jego pierwotną wersję?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-27 12:05:20

      Witam serdecznie, przepraszam, że dopiero odpisuję, ale od miesiąca jestem w trakcie remontu i przeprowadzki i mam ograniczony dostęp do Internetu. Na pewno chodzi o ten przepis? Bo w nim podmieniałam jedynie zdjęcia na nowsze, beza była w nim od zawsze. Można ją oczywiście pominąć bez szkody dla reszty ciasta. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • skórka? o jaką skórkę  chodzi? bo nie pojmuję? skórka? o jaką skórkę chodzi? bo nie pojmuję?
    2015-10-05 15:44:07

    skórka.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-07 10:41:03

      Skórka cytrynowa była dodawana zamiast wanilii w pierwszej wersji przepisu i zapomniałam ją wyciąć z opisu przygotowania, już poprawiłam. Dodajemy wanilię.

      Twój komentarz
  • Lillyann Lillyann
    2015-09-27 13:35:03

    OLbrzymie ilości cukru. Nie da się tego jeść :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-29 19:56:04

      Ilość cukru w cieście kruchym jest zdecydowanie normalna, a do bezy konieczna jest duża ilość cukru , żeby była sztywna i chrupiąca. A jeśli komuś ilość cukru nie odpowiada, to przecież można zmniejszyć, bo to kwestia preferencji. :)

      Twój komentarz
  • gosia gosia
    2015-09-06 08:48:47

    Wg mnie zabrakło w kruszonce żółtka, u mnie częściowo spadała z ciasta. Ciasto bardzo słodkie ze względu na ogromną ilość cukru- dobre, ale bez szału, bez wow. Przedłużyłam w drugim etapie pieczenie do 40 minut.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-06 23:30:26

      Do kruszonki nie dodaje się żółtka, nie ma takiej potrzeby. Zółtko nie scali kruszonki razem z bezą, a tylko niepotrzebnie nada wspomnianej kruszonce inną konsystencję. :)

      Kruszonka spadła, bo zapewne piana wyrosła mocno. Natomiast, jeśli kruszonka się za bardzo kruszy, jest zbyt sypka dodajemy odrobinę więcej masła. Jeśli chodzi o cukier, jego ilość, to rzecz gustu. Do bezy trzeba dodać go dużo, żeby pozostała sztywna i nie opadła (na 1 białko dajemy 50 g), taki już urok bezy, że jest słodka. Natomiast ciasto kruche jak najbardziej można posłodzić mniej. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Mirabela Mirabela
    2015-08-29 22:03:20

    Zrobiłam to ciasto, ale zniknęła z niego piana!?

    Czy ktoś wie dlaczego? Piana ubita z białek była idealna i sztywna, gdy wyciągnęłam z piekarnika ciasto jest sam spód, śliwki, kruszonka. Piany nie ma. Gdzieś zniknęła. Czy to może dlatego, że trzymałam dłużej w piekarniku, po to aby kruszonka była dobrze przypieczona?

    Co się stało z tą pianą? A ja tak lubię tą pianę z białek....

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-31 19:34:40

      Piana raczej nie powinna zniknąć od dłuższego pieczenia, ewentualnie może się wtedy bardziej wysuszyć. Raczej zbyt krótko pieczona może opaść albo jeśli jeśli nie jest wystarczająco sztywna. Czasami to zależy od piekarnika. Ciasto z bezą najlepiej piec z termoobiegiem. Można też dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej, wtedy piana jest trwalsza. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Maria Maria
    2015-08-18 19:56:10

    Placek jest naprawde idealny:)

    Twój komentarz
  • B. B.
    2014-11-07 19:13:50

    Niewątpliwie najbardziej kruche ciasto jakie w życiu jadłam (użyłam krupczatki), do tego bardzo smaczne i łatwe do zrobienia nawet dla takiego laika jak ja. Przepis ląduje w ulubionych, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-18 10:05:21

      Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało :)

      Twój komentarz
  • ANI ANI
    2014-10-17 19:30:19

    przepyszne polecam wszystkim,

    Twój komentarz
  • beata19` beata19`
    2014-09-26 09:25:31

    Najlepsze jakie do tej pory jadłam .MEGA PRZEPIS

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2014-09-18 11:15:07

    PRZEPYSZNE !!! Pierwszy raz w życiu piekłam ciasto kruche i skorzystałam właśnie z tego przepisu !!! Totalna rewelacja :)))))))) Polecam !!!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-18 11:46:57

      Bardzo się cieszę, że smakowało. :)

      Twój komentarz
  • Domka Domka
    2014-09-01 06:25:30

    Internet zalany jest samymi super fajnymi przepisami, ale ten jest super. Sprawdziłam dwa razy :) Pierwszy na urdoziny syna (goście byli zachwyceni) drugi dzień po poneważ nie został nawet okruszek :) Dziękuję

    Twój komentarz
  • Kamila Kamila
    2014-08-11 13:31:59

    Świetny przepis, takie prawdziwe kruche ciasto. :) Idealny na tę porę roku, kiedy jeszcze możemy cieszyć się owocami ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-10 08:40:09

    @Ewa - długość podpiekania zależy od piekarnika, u mnie już po 15 minutach ciasto jest wyraźnie podpieczone i mocno zarumienione, trzeba obserwować i jeśli spód po 15 minutach jest jeszcze blady podpiekać dłużej. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2013-10-07 20:52:43

    niestety choc dobrze smakuje to zrobil sie zakalec,ciasto nie upieklo sie mimo podpiekania, pewnie zmiast 15min powinnam byla dac na 30min,smaczne ale troche mdli bo jednak zakalczyk:/

    Twój komentarz
  • Pimpka Pimpka
    2013-09-12 18:27:27

    Pyszne ciasto! Proste i od razu wyszło! Polecam :)

    Twój komentarz
  • marylka19091952 marylka19091952
    2013-08-31 13:22:48

    Ciasto bardzo dobre dziś upiekłam, polecam.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-08-21 15:48:33

    Ciasto bardzo smaczne ;-) ja daje podwójną porcję na dużą blachę ;-) Polecam wszystkim

    Twój komentarz
  • cukiernik cukiernik
    2013-08-16 11:10:21

    Ciasto bardzo pyszne. Długo szukałam takiego przepisu i w końcu znalazłam, bardzo dziękuje :) Liczę na więcej tak doskonałych przepisów.

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2013-08-15 07:59:30

    REWELACJA :) piekę to ciasto dzisiaj nie po raz pierwszy i za każdym razem nie mogę się nadziwić jakie jest hhmmm....... idealne :) Uwielbiam ciasta kruche i właśnie z tego przepisu wychodzi najlepsze (lepsze od przepisu mojej mamy ;) )

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-14 14:03:43

    @Maluna - powstaje cos na rodzaj bezy :), piana połączy się ze słodką kruszonka i będzie chrupiąca słodka pierzynka :)

    Twój komentarz
  • maluna maluna
    2013-08-14 11:47:25

    Z białka, bez cukru, powstanie beza?

    Twój komentarz
  • Bea Bea
    2013-08-10 15:26:17

    Przepis rewelacja. Ciasto znika z prędkością światła.

    Twój komentarz
  • ola ola
    2013-07-27 11:54:31

    Przysięgam najlepsze kruche ciasto jakie w życiu jadłam! Dziękuje Ci z całego serca za ten przepis!!!! Uwielbiam je :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-21 12:45:47

    @Jadziazzrogu - niestety nie miałam do czynienia z kombiwarem, więc nie mam pojęcia czy można w nim upiec ciasto. Z tego co słyszałam wychodzą raczej zakalce (ale moze ciasto kruche się uda (przy nim ciężko zrobić zakalec), ale najlepiej spytać kogoś kto używa go na codzień.

    Twój komentarz
  • jadziazzarogu jadziazzarogu
    2012-09-21 11:53:42

    Witam,kolejny przepis, który wygląda rewelacyjnie:)Niestety wraz z przeprowadzką utraciłam piekarnik i dysponuję tylko kombiwarem (halogen). Sądzi Pani, że można spróbować w nim upiec to ciacho? Ewentualnie jak zmienić temperaturę?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-09 21:44:10

    @Ania - zarówno śliwki jak i białka kładziemy na podpieczony spód, na to kruszonkę i pieczemy jeszcze ok 30 min.

    Twój komentarz
  • ania ania
    2012-09-09 18:19:56

    a kiedy kładziemy śliwki a kiedy białka? po upieczeniu tzn. po tych 15 minutach?czy jak?

    Twój komentarz
  • anqadaily anqadaily
    2012-08-25 17:56:10

    Ciasto w przeciągu ostatnich 2 tygodni robię już piąty raz!!! Zawsze wychodzi i jest przepyszne!!!

    Twój komentarz
  • renia- renia-
    2012-08-19 20:27:03

    Ciasto jest przepyszne!

    Twój komentarz
  • Doudou Doudou
    2012-08-16 06:41:26

    Hey! Ciasto przepyszne chyba najlepsze jakie do tej pory robiłam. Kruszonka rewelacja ! Wiekie dzięki !

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2012-08-07 19:22:40

    Ciasto pyszne, w mojej wersji podane na ciepło z lodami orzechowymi, rewelacja, cała rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Baba Jaga Baba Jaga
    2012-08-04 13:50:56

    Hej! Właśnie upiekłam ciasto z powyższego przepisu! Wyszło wyśmienite, a cały dom pachnie cudnie. Wprowadziłam tylko drobną modyfikację jeśli chodzi o pianę: do ubitego białka dodałam po dużej łyżce cukru oraz płaską łyżkę mąki kartoflanej (sposób mojej mamy, piana wychodzi sztywna i chrupka jak beza). Polecam takie pyszności zwłaszcza, że zeson owocowy w pełni. :)

    Twój komentarz
  • KINIA KINIA
    2012-07-30 20:52:57

    Ciasto naprawdę przepyszne. Kruszonka "palce lizać". Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • EWA EWA
    2012-07-26 21:31:26

    Może nie o proporcje tu chodzi, tylko o proszek do pieczenia, bo to już właściwie nie jest typowe ciasto kruche tylko na proszku, co nie zmienia faktu, że jest smaczne (Marta Gessler uważa, że zbrodnią jest dodanie do kruchego proszku do pieczenia). Ten przepis przypomina mi "ciasto, które się zawsze udaje", a piekę je z renklodami z mąki krupczatki (moja mama twierdzi, że jak kruche to tylko z krupczatki). A ja wiem, że wszystkie kruche, czy też kruchopodobne, krupczatkowe, czy proszkowe (jak zwał- tak zwał) i jeszcze ze śliwkami są najlepsze na świecie, o!

    Twój komentarz
  • miwaneczka miwaneczka
    2012-07-25 18:08:48

    Pierwszy raz piekłam ciasto ze śliwkami, szukałam zatem prostego przepisu. Ten wydał mi się idealny. Ciasto wyszło znakomicie - jest przepyszne i takie proste w wykonaniu. Kruszonka idealna. Oczywiście najlepiej smakuje jak pomaga w przygotowaniu pomocna dłoń- u mnie moja córeczka Gosia. Obie jesteśmy zachwycone efektem :)

    Twój komentarz
  • smoczyca smoczyca
    2012-07-07 05:48:09

    wlasnie zabralam sie za piecznie, juz slinka mi cieknie.pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-06 19:29:00

    @EVA - jak najbardziej, można zrobić z dowolnymi owocami.

    Twój komentarz
  • EVA EVA
    2012-07-06 17:39:34

    U mnie w Californii wysyp wszystkich brzoskwin ,moreli i nektarynek.Czy moge to ciasto z nimi zrobic ?

    Twój komentarz
  • Agisss Agisss
    2012-06-25 19:34:17

    Właśnie robię ciasto smaku jeszcze nie znam bo dopiero włożyłam do piekarnika, ale lepiło się cudnie a kruszonka mam wrażenie, że po raz pierwszy wyszła mi tak dobra, prawdziwie krucha. Myślę, że ciasto będzie pyszne ale to napisze po upieczeniu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • bobunia bobunia
    2012-06-25 07:01:39

    Robiłam wczoraj to ciasto w wersji agrestowo-truskawkowej. Absolutnie fantastyczny przepis - ciasto bardzo maślane w smaku i bardzo chrupiące (robiłam w okrągłęj formie do tart) poszło jeszcze ciepłe - bardzo polecam ten przepis

    Twój komentarz
  • Janka Janka
    2012-05-05 20:06:48

    Upieklam dzis ciato z tego przepisu smakuje wysmienicie-dziekuje za tak latwy przepis

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-10-31 17:33:38

    Rewelacja. Po raz pierwszy piekłam ciasto kruche i od razu sukces. Nie wiem czy to ta piana z białek ale ciasto jest o niebo lepsze od wszystkich kruchych ciast jakie do tej pory jadłam. Jest delikatne, nie za słodkie (?) i rozpływa się w ustach. Zmieniłam tylko jedną rzecz a mianowicie: nie piekłam ciasta na "raty", tylko od razu ze wszystkimi składnikami. Polecam wszystkim gorąco !!!

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-10-04 14:46:26

    Super ciasto. Ja upiekłam duza blachę taka z piekarnika i wzięłam dlatego o 1/2 więcej składników wyszło idealnie. Jestem bardzo zaskoczona szczególnie ze to moje pierwsze kruche ciasto w życiu. Wielkie dzięki Marta

    Twój komentarz
  • mania179 mania179
    2011-09-19 12:07:17

    Ja również zrobiłam, efekt tutaj http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2011/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka.html :)

    Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-19 10:52:05

    @Joanna,ciesze się bardzo, że smakowało. :) Z jabłkami też na pewno będzie smaczne. :) pozdrawiam, Kasia

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-19 10:50:46

    @Anonimowy - dokładnie, po upieczeniu samego spodu ciasto wyjmujemy, układamy na nim śliwki, pianę i kruszonkę i ponownie zapiekamy... wcześniejsze podpiekanie spodu to normalna proceudta przy cieście kruchym, na pewno nie wyjdzie zakalec, a dzięki takiemu podpieczeniu ciasto nie jest namoczone od owoców, pozostaje kruche. :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-19 08:05:06

    Przepis wspaniały. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo kruche i baaardzo smaczne. Mój mąż się nim zajadał, choć nie lubi śliwek ;)

    Druga sprawa to kruszonka, pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem (tzn roztopione masło) i jestem zachwycona. Kruszonka jest gotowa w pół minuty i jest bardzo smaczna.

    W tym tygodniu zrobię to ciasto z jabłkami, myślę, że będzie równie dobre.

    Pozdrawiam

    Joanna

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-18 12:37:51

    Witam,czy dobrze zrozumiałam, że po pieczeniu samego spodu (12-15 min) ciasto wyjmujemy, układamy na nim sliwki, piankę i kruszonkę a następnie powonie wkładamy do piekarnika na 30 minut? Czy nie zrobi się zakalec od takiego pieczenia "na raty"?

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-17 19:35:37

    Dziś upiekłam to ciasto. Powiem tylko, że jak dla mnie, to BOMBA!!! Dziękuję za przepis :))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-14 11:18:56

    @Anonimowy - ja użyłam niewielkiej blaszki, rozmiar 28 x 14 cm, lubię jak ciasto jest grubsze, ale z tych proporcji spokojnie można zrobić ciasto w nieco większej formie, wtedy spód będzie cieńszy.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-14 07:44:06

    a jaki rozmiar ma blaszka?

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-14 07:42:58

    a jaki rozmiar ma blaszka?

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-10 14:59:02

    @Anonimowy - ja smaruję tylko masłem, nie wysypuję już bułką, wtedy ciasto lepiej się trzyma formy i boki nie spływają, a po upieczeniu i tak łatwo odchodzi od formy.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-10 14:05:25

    a spód foremki czymś wysypujemy i smarujemy np.masłem i bułką tartą?

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-09 08:58:10

    Ciasto wyszło znakomicie pozdrawiam:) Beata B

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-08 20:13:04

    Witam właśnie robie te ciasto jak na razie jest wszystko ok a kruszonka wyszła mi idealnie jak sie upiecze to dam znac jak wyszło ale sadze że bedzie bardzo dobre pozdrawiam Beata B

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-25 15:42:25

    @Anonimowy - cóż, mi z tych proporcji zawsze wychodzi dobra, ale skoro już drugiej osobie wyszła za rzadka, to zmieniłam proporcje na kruszonkę, dodałam odrobinę mąki i odjęłam masła, teraz już na pewno nie będzie za rzadka. Co do kwaśności to jest to kwestia doboru śliwek, i kwestia gustu rzecz jasna, u mnie przy dojrzałych śliwkach to ciasto wychodzi nawet bardzo słodkie, więc musiałaś/eś użyć bardzo kwaśnych owoców, wtedy pewnie trzeba je trochę posypać cukrem.

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-25 15:37:07

    @Madzial - cieszę się :)

    Twój komentarz
  • madzial madzial
    2011-08-25 15:11:04

    Kasiu, smakuje cudownie. Od dawna szukałam ciasta kruchego, które przypominałoby to z dzieciństwa, rozpływające się w ustach, aromatyczne i już więcej nie muszę szukać! :) A w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami i słodziutką kruszonką po prostu pycha!

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-24 21:58:33

    u mnie tez kruszonka się nie udała i pływała niestety coś nie tak jest z ta proporcją:( i kwaskowate to ciasto

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-22 19:59:47

    @Anonimowy - ja zawsze robię wg podanych proporcji i nigdy nie wyszło rzadkie, zakładając, że pół kostki masła to 100 g i 1/2 szklanki mąki to 70 g. Więc może to zależy od wielkości kostki masła lub po prostu od jego konsystencji. Oczywiście jeśli kruszonka wychodzi za rzadka można dosypać trochę mąki.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-22 19:20:43

    Te proporcje na kruszonkę chyba coś nie tak. U mnie pływa wszystko. Chyba na szklankę mąki pół kostki margaryny musi być.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-13 13:46:05

    Upiekłam wczoraj wieczorem i muszę stwierdzić, że zasługuję na miano idealne ciasto :-)

    Pozdrawiam Beata

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-11 22:19:39

    Wysłałam i dam znać co z "moim" ciastem śliwkowym :-)

    Beata

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-11 22:03:09

    @Beata - akurat piszę kolejny post, więc jestem online i mogę szybko "reagować", niestety nie zawsze to mi się udaje (wiadomo, mało czasu), ale staram się. ;)) Przepis na rureczki poproszę jak najbardziej :), skoro są tak nieziemsko pyszne, to na dniach je przetestuje z rodzinką. :) ps. Daj znać jak się udało ciasto. :) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-11 21:56:55

    Dziękuję za szybką odpowiedź :-)

    Zrewanżuję się przepisem na kruche rureczki z powidłami (prześlę mailem) - są nieziemsko pyszne (tak twierdzi mój syn). Pozdrawiam - beata

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-11 21:40:25

    @Beata - jak najbardziej może być tortownica o tej średnicy. Ciasto trzeba będzie rozwałkować na śr. o 2-3 cm większą od dna, żeby było na wyłożenie boków. W ostateczności można sobie darować wyklejanie boków i zostawić sam spód (ciasto będzie wtedy nieco wyższe). Pozdrawiam i życzę udanego wypieku, Kasia

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-08-11 21:29:32

    Witam, ciasto wygląda bardzo, bardzo, bardzo smakowicie. Mam jednak małe pytanie odnośnie formy - czy może to być tortownica o średnicy 24 cm? Pozdrawiam - Beata

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2011-08-06 04:47:11

    Tak, czasem wystarczy mala zmiana, by dobre zmienilo sie w przepyszne :)

    A ciasto wyglada bardzo, bardzo kuszaco. Nie odmowilabym, gdyby ktos mnie takim poczestowal!

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-05 20:00:20

    @Nobleva, to zazdroszczę Ci tych własnych śliwek, ja musiałam się zadowolić kupnymi. :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-08-05 19:59:11

    @Cukrowa wróżka, naprawdę polecam! Ja byłam bardzo miło zaskoczona :)

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-08-05 18:22:52

    no to ja chyba sobie też zapiszę te proporcje. :)

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2011-08-05 18:22:52

    no to ja chyba sobie też zapiszę te proporcje. :)

    Twój komentarz
  • nobleva nobleva
    2011-08-05 18:02:55

    O, a ja czekam na swoje śliwki, takimi ciastami będę się cieszyła gdy dojrzeją :)Pięknie wygląda ten kawałeczek, aż ślinka cieknie.

    Twój komentarz

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 11

Forma: 14x28 cm

Opis

Zdecydowanie lubię kruche ciasta z owocami i robiłam je setki razy, dlatego nie sądziłam, że ten rodzaj ciasta może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. Ale po spróbowaniu tego oto, zrobiłam wielkie „wow”, a zaraz po mnie moja rodzinka. :)

Tym razem postanowiłam, że nie będę robić ciasta ze swojego sprawdzonego przepisu i nieco zmieniłam proporcje składników w cieście kruchym ( posiłkując się po trosze jakimiś starymi notatkami mojej babci) i była to jedna z lepszych decyzji kulinarnych. ;) Nie mam raczej w swojej naturze „ chwalenia się”, ze względu na perfekcjonizm raczej jestem w stosunku do siebie mocno krytyczna, ale po spróbowaniu tego ciasta, sama przed sobą muszę przyznać, że do tej pory moje ciasto kruche było zaledwie przyzwoite… a to bije je na głowę. :) 

Ps. wskazówki jak zrobić idealne ciasto kruche znajdziecie tutaj

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    proszku do pieczenia
    200 g zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić 10 g cukru z prawdziwą wanilią)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru
    śliwki węgierki lub inne (ok. 500-600 g)
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    cukru z prawdziwą wanilią
    masła

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na ok. godzinę do lodówki.

Formę o wym. ok. 20 x 30 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim spód formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół). i podpiec ok. 12 - 15 min., az ciasto się delikatnie zazłoci. 

Śliwki umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, przepołowić. Połówki śliwek ułożyć na całym cieście.

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie już bardzo sztywna, stopniowo po jednej łyżce dodawać cukier, ubijać aż wykorzystamy cały cukier i piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na wierzch ciasta.

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta (pianę). Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30 minut.

Smacznego :)