Ciasto serowo-kokosowe

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
22x32 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    średnie jajka
    miękkiego masła (dałam 140 g)
  • Masa twarogowa:

    Ilość Składnik
    chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy)
    średnie jajka
    cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka)
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty waniliowej)
    budyń waniliowy w proszku (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej)
    soku z cytryny (dałam 1 łyżkę)
    szczypta soli
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
    wiórków kokosowych
    średnie jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    szczypta soli
  • Lukier (ja pominęłam, bo ciasto jest dość słodkie):

    Ilość Składnik
    przesianego cukru pudru
    soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułki tartej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do misy robota/miksera. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać końcówką z hakiem do zagniatania ciasta najpierw przez chwilę na najwolniejszych a potem na najszybszych obrotach.

Ciasto schłodzić przez około 30 min w lodówce lub jak ja ok. 15 min w zamrażalce, chodzi o to, żeby zrobiło się bardziej plastyczne i przestało się kleić.

Formę o wymiarach 32 x 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć na formę, równomiernie rozprowadzić dłońmi (jeśli macie mały wałeczek do wałkowania ciast w formach, rozwałkujcie je z jego pomocą, będzie szybciej i wygodniej).

Ciasto lekko oprószyć bułką tartą, odstawić na bok.

Masa twarogowa:

Składniki na masę utrzeć mikserem z mieszadłem trzepakowym na kremową, jednolitą masę (sera nie mielimy).

Gotową masę rozprowadzić na cieście i wyrównać wierzch.

Masa kokosowa:

Masło stopić w rondlu z grubym dnem, stopniowo dodawać cukier i ewentualnie cukier wanilinowy (jeśli nie macie pasty waniliowej, ale wtedy lepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać pastę waniliową (jeśli ni dodawaliście cukru wanilinowego lub waniliowego), wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić, by trochę przestygły. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy kokosowej, wymieszaną masę wyłożyć na masę twarogową i równomiernie rozprowadzić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra/dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 35-45 min. (aż wierzch mocno się zarumieni).

Formę z ciastem wyłożyć na kratkę kuchenną (studzić w formie, bo gorąca masa kokosowa i serowa muszą się ściąć podczas studzenia, inaczej Wam wypłyną).

Przygotować lukier i posmarować nim wierzch ciasta.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
22x32 cm

Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze lepsze niż sobie wyobrażałam. :) Aż trudno mi się oprzeć, by nie skubnąć jeszcze kawałeczek mimo późnej pory. ;) Reszcie domowników też bardzo smakowało - moja córeczka i mąż też zjedli solidne porcje ciacha. ;)

Maślany spód wspaniale skomponował się z waniliową masą serową i chrupiącą, obłędnie pysząa masą kokosową, która nadaje charakteru całości.

Bardzo Wam polecam.

Źródło przepisu: DR Oetker „Ciasta jak u mamy”, moje zmiany w nawiasie.

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-11 16:25:48

    @Martyna - bardzo sie cieszę, że smakowało :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2013-11-11 10:21:36

    wczoraj wieczorem upiekłamprzed chwila zjadłam pierwszy kawałek :-)PYCHOTA !Dzięki nadal będę tu zagladać

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2013-10-26 15:22:00

    Przepięknie się prezentuje! Bardzo smacznie.Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Martyna Martyna
    2013-10-26 13:01:40

    Zrobiłam :) Bardzo proste i bardzo smaczne.Mega słodkie- ja tez darowałam sobie lukier, nastepnym razem mysle, że nawet zmnejsze ciut ilośc cukru. Polecam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Michalina Michalina
    2013-10-26 07:59:19

    Ciasto wygląda pysznie! Uwielbiam kokos i na pewno będę musiała wypróbować :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-10-26 06:21:15

    świetny prepis.No to już mam jedno ciasto na świeta :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • gin gin
    2013-10-25 23:15:37

    Wygląda niezwykle kusząco :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Ciasto serowo-kokosowe

Ciasto serowo-kokosowe

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22x32 cm

Opis

<p >Mimo, że nie jestem wielbicielką kokosowych smaków, skusiłam się na to ciacho, bo na zdjęciach wyglądało bardzo smakowicie. I musze przyznać, że nie zawiodłam się. :) Ba, wyszło jeszcze lepsze niż sobie wyobrażałam. :) Aż trudno mi się oprzeć, by nie skubnąć jeszcze kawałeczek mimo późnej pory. ;) Reszcie domowników też bardzo smakowało - moja córeczka i mąż też zjedli solidne porcje ciacha. ;) </p> <p >Maślany spód wspaniale skomponował się z waniliową masą serową i chrupiącą, obłędnie pysząa masą kokosową, która nadaje charakteru całości. </p> <p >Bardzo Wam polecam.</p> <p >Źródło przepisu: DR Oetker &bdquo;Ciasta jak u mamy&rdquo;, moje zmiany w nawiasie.</p>

Składniki

  • Ciasto

    Ilość Składnik
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    średnie jajka
    miękkiego masła (dałam 140 g)
  • Masa twarogowa:

    Ilość Składnik
    chudego twarogu (dałam chudy serek śmietankowy, jest bardziej kremowy)
    średnie jajka
    cukru (zastąpiłam cukrem pudrem, dałam 120 g, bo moja masa była mało słodka)
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty waniliowej)
    budyń waniliowy w proszku (jest dość wyczuwalny w surowej masie, w upieczonej już nie, ale myślę, ze można dać go trochę mniej)
    soku z cytryny (dałam 1 łyżkę)
    szczypta soli
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    cukru wanilinowego (zastąpiłam 1 łyżeczką pasty z wanilii, można też zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
    wiórków kokosowych
    średnie jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    szczypta soli
  • Lukier (ja pominęłam, bo ciasto jest dość słodkie):

    Ilość Składnik
    przesianego cukru pudru
    soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułki tartej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do misy robota/miksera. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać końcówką z hakiem do zagniatania ciasta najpierw przez chwilę na najwolniejszych a potem na najszybszych obrotach.

Ciasto schłodzić przez około 30 min w lodówce lub jak ja ok. 15 min w zamrażalce, chodzi o to, żeby zrobiło się bardziej plastyczne i przestało się kleić.

Formę o wymiarach 32 x 22 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć na formę, równomiernie rozprowadzić dłońmi (jeśli macie mały wałeczek do wałkowania ciast w formach, rozwałkujcie je z jego pomocą, będzie szybciej i wygodniej).

Ciasto lekko oprószyć bułką tartą, odstawić na bok.

Masa twarogowa:

Składniki na masę utrzeć mikserem z mieszadłem trzepakowym na kremową, jednolitą masę (sera nie mielimy).

Gotową masę rozprowadzić na cieście i wyrównać wierzch.

Masa kokosowa:

Masło stopić w rondlu z grubym dnem, stopniowo dodawać cukier i ewentualnie cukier wanilinowy (jeśli nie macie pasty waniliowej, ale wtedy lepiej użyć cukru z prawdziwą wanilią) mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać pastę waniliową (jeśli ni dodawaliście cukru wanilinowego lub waniliowego), wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić, by trochę przestygły. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy kokosowej, wymieszaną masę wyłożyć na masę twarogową i równomiernie rozprowadzić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałka góra/dół) lub 165-170 °C (termoobieg) i piec około 35-45 min. (aż wierzch mocno się zarumieni).

Formę z ciastem wyłożyć na kratkę kuchenną (studzić w formie, bo gorąca masa kokosowa i serowa muszą się ściąć podczas studzenia, inaczej Wam wypłyną).

Przygotować lukier i posmarować nim wierzch ciasta.

Smacznego :)