KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Oponki

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_2367.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    białego tłustego twarogu
    cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml)
    żółtka ze średnich lub małych jajek
    sody oczyszczonej
    octu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 21

Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)



Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!

IMG_2361.JPG IMG_2364.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marcin Marcin
    2015-03-29 17:28:13

    W przepisie jest za dużo śmietany. Żeby ciasto się nie lepiło musiałem dodać duuuużo mąki przez co oponki wyszły z zakalcem. Śmietany radziłbym dodać 2-3 łyżki.pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-29 21:05:59

      Ilość śmietany jest odpowiednia, robiłam je wielokrotnie i nigdy ciasto nie było za rzadkie. Jeśli ciasto się lepiło, to być może dodany twaróg był zbyt mało zwarty (a tym samym za rzadki) albo żółtka były z dużych jajek i rozrzedziły ciasto. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Malgosia Malgosia
    2015-03-03 15:22:31

    Uwielbiam tego bloga. Przepisy sa wspaniale, wszystko zawsze wychodzi pyszniutkie. Ogromnie cenie to, ze przepisy sa domowe, takie ktore stosowaly mama czy babcia. Smak dziecinstwa. Gratuluje autorce bloga i podziwiam to, ile serca wklada w prace nad nim. Pozdrawiam Serdecznie.

    Twój komentarz
  • 2015-01-17 17:27:48

    Przepis super! Ja dodalam prawdziwa wanilie i to byl strzal w dziesiatke😄

    Twój komentarz
  • 2015-01-14 19:43:14

    Oponki uwielbiam.Tylko mam przepis bez śmietany następnym razem dodam śmietanę..

    Twój komentarz
  • 2015-01-14 14:04:50

    O super a znacie oponki z mascarpone

    Twój komentarz
  • 2015-01-14 14:03:15

    Smakuje pewnie Jeszcze lepiej niz wyglada :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 23:04:03

    Smaki dzieciństwa :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 22:52:05

    Uwielbiam .

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 21:12:46

    oczywiscie ;)

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 13:51:06

    jedna parta już za mną i coś czuję,że znowu będę je robiła :)

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 13:43:53

    Uwielbiam :) tylko ja nie dodaję octu..

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 12:54:44

    O! A właśnie szukałam inspiracji na popołudniowe słodkości :) dzięki Slodkiefantazje.pl 💜

    Twój komentarz
    • 2015-01-13 22:21:38

      proszę bardzo :) mam nadzieję, że będą smakowały :)

      Twój komentarz
  • 2015-01-13 12:27:54

    O matko. Ale mam na nie "smaka".

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 12:23:10

    W sumie nigdy nie robilam ale sprobuje moze w weekend😃

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 12:19:54

    Lubię bardzo :) <3

    Twój komentarz
  • 2015-01-13 11:41:21

    Uwielbiam :)

    Twój komentarz
  • marianna342 marianna342
    2014-01-20 19:49:50

    . Pieklam,cudo.Mzna jesc i jesc bez konca.Wielkie dzieki za przepis.marianna342

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-01-15 19:09:06

    Dawno ich nie jadłam, a uwielbiam;) Bardzo smakowite zdjęcia;)

    Twój komentarz
  • Aga w kuchni Aga w kuchni
    2012-01-13 17:51:43

    wyglądają pysznie, chętnie bym spróbowała ;)

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-13 15:42:11

    Ja również nie jadłam nigdy;) A przymierzam się do zrobienia od dawna;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie;)

    Twój komentarz
  • magda k. magda k.
    2012-01-13 13:54:18

    nie robiłam jeszcze, ale zrobię :) przepis już zapisany :)

    Twój komentarz
  • martex.82 martex.82
    2012-01-13 12:52:44

    mniam pyszności, uwielbiam oponki serowe, u mnie już taka tradycja, że zawsze robi je mama, muszę podrzucić jej ten przepis bo wyglądaja megaapetycznie :)

    Twój komentarz
  • Bee Sweet Bee Sweet
    2012-01-13 11:38:26

    Kiedyś je uwielbiałam, potem o nich zapomniałam, czas zrobić je znowu!

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-01-13 07:58:48

    ja jeszcze nie jadłam, ale skoro tak zachwalasz :) na pewno w tym karnawale w końcu zrobię oponki

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-01-13 05:44:32

    Przepysznie wyglądają! Mniaaaam!

    Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Saratelka Saratelka
    2012-01-13 03:13:42

    Moja mama robiła parę lat temu takie serowe oponki, trochę tęskno mi do ich smaku :) Twoje prezentują się wspaniale, mam ochotę się w nie wgryźć! ;) Na koniec pozdrawiam obie Sary i ich Pichcące Mamy!! - Sara :D

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-01-13 00:06:23

    To ja poproszę wszystkie małe krążki:) U mnie w domu zawsze była o nie awantura:) Chwytam całą garść i mam gdzieś dietę... :) Tak pysznie wyglądają:)

    Pozdrawiam :)!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-12 23:38:42

    Asia, Jedzonko Malucha - prawda, że pyszne? :)

    MojePasje - Elizo, bardzo przypadły mi do gustu :) Jeszcze raz dziękuję za inspiracje. :) Wow, to rzeczywiście niezły zbieg okoliczności. :)) No to rosną nam dwie Sary, które pewnie tak jak my będą lubiły pichcić. ;)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-01-12 23:15:40

    :) Bardzo się cieszę że smakowały i że przepis przypadł Ci do gustu :) Niesamowite... wiesz że moja córcia też ma na imię Sara i też samodzielnie je robiła :)?

    Twój komentarz
  • Asia (JedzonkoMalucha) Asia (JedzonkoMalucha)
    2012-01-12 23:04:22

    Jejku..!!Jadłam je dzisiaj (wczoraj) ;)! Koleżanka zrobiła i przywiozła do kawki ;) Pyyyszne są!

    Twój komentarz

Oponki

Oponki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 21

Opis

Będzie już nieco karnawałowo - najwyższa pora :), a dodatkowo szybko i bardzo smacznie. Lubicie oponki? Jeśli tak, to jest szansa, że dzięki temu przepisowi polubicie je jeszcze bardziej, a jeśli nie, to być może właśnie dzisiaj je polubicie. :) Ja nie byłam ogromną fanką oponek, ale po spróbowaniu tych, zmieniłam zdanie. Są bardzo delikatne, puszyste, mięciutkie, wprost rozpływają się w ustach. Mój mąż bardzo szybko przyszedł po dokładkę i nie mógł się od nich oderwać. :) Dodatkowo te były szczególne, bo wszystkie kółeczka – małe i duże, wycinała moja córcia. :) A jak się każdym wyciętym krążkiem zachwycała. ;) Bezcenne. :)



Ja już wiem, że my będziemy do nich często wracać. :) Przepis znaleziony u Elizy, a pochodzi chyba stąd. Gorąco polecam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    białego tłustego twarogu
    cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    kwaśnej śmietany (w oryginale 250 ml)
    żółtka ze średnich lub małych jajek
    sody oczyszczonej
    octu

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)