Pełnoziarniste pancakes z bananami

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_7301.JPG

Składniki:

  • Pancakes:

    Ilość Składnik
    mąki jaglanej
    mąki kukurydzianej
    ksylitolu
    proszku do pieczenia bez fosforanów (lub sody)
    maślanki
    jajko
    płynnego miodu (można zastąpić syropem klonowym)
    roztopionego masła
    duży banan
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    syrop klonowy lub golden syrup do polania

Sposób przygotowania

W misce połączyć suche składniki (przesianą mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - jajko, maślankę, miód, esktrakt i roztopione masło.
Mokre składniki dodać do suchych, zmiksować do połączenia się składników. Dodać pokrojone w cienkie plastry banany i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni (jeśli to koniczne można ją nasmarować odrobinką oleju). Placuszki przewracamy na drugą stronę jak tylko na ich powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza.

Podawać z syropem klonowym, golden syrup'em lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Pełnoziarniste pancakes z bananami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Tym razem pancakes w wersji bez mąki pszennej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają swoim smakiem. Chyba dlatego, że pełnoziarniste placuszki, zatopione w nich banany, miód i syrop klonowy tak fantastycznie się ze sobą komponują i za każdym razem tworzą bardzo smaczną harmonijną całość. Za sprawą mąki pełnoziarnistej są dodatkowo dość syte, więc nie da się pochłonąć ich zbyt dużo. ;) Bardzo polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2015-03-06 14:40:14

    Wspaniałe :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-06 14:40:14

    Wspaniałe :-)

    Twój komentarz
  • 2015-03-06 14:12:17

    Jestem chętna na propozycje

    Twój komentarz
  • 2015-03-06 14:12:17

    Jestem chętna na propozycje

    Twój komentarz

Pełnoziarniste pancakes z bananami

Pełnoziarniste pancakes z bananami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem pancakes w wersji bez mąki pszennej, wypełnione po same brzegi bananami. Robimy je w domu od dawna i niezmiernie mnie zachwycają swoim smakiem. Chyba dlatego, że pełnoziarniste placuszki, zatopione w nich banany, miód i syrop klonowy tak fantastycznie się ze sobą komponują i za każdym razem tworzą bardzo smaczną harmonijną całość. Za sprawą mąki pełnoziarnistej są dodatkowo dość syte, więc nie da się pochłonąć ich zbyt dużo. ;) Bardzo polecam!

Składniki

  • Pancakes:

    Ilość Składnik
    mąki jaglanej
    mąki kukurydzianej
    ksylitolu
    proszku do pieczenia bez fosforanów (lub sody)
    maślanki
    jajko
    płynnego miodu (można zastąpić syropem klonowym)
    roztopionego masła
    duży banan
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    syrop klonowy lub golden syrup do polania

Sposób przygotowania

W misce połączyć suche składniki (przesianą mąkę, brązowy cukier i proszek do pieczenia).
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - jajko, maślankę, miód, esktrakt i roztopione masło.
Mokre składniki dodać do suchych, zmiksować do połączenia się składników. Dodać pokrojone w cienkie plastry banany i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć na suchej, nieprzywierającej patelni (jeśli to koniczne można ją nasmarować odrobinką oleju). Placuszki przewracamy na drugą stronę jak tylko na ich powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza.

Podawać z syropem klonowym, golden syrup'em lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)