Babka kawowa

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, miękkiego
    drobnego cukru
    jajka
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
    kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    oleju
    kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo (po 1 łyżce dodawać cukier) i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy maślano-żółtkowej przesiać mąkę i dodać 1/2 piany. Zmiksować. Dodać resztę ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, ponownie delikatnie wymieszać.

Formę na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).

Ciasto wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Gotowe przestudzić nieco w formie, później przełożyć na kratkę.

Polewa:

Nutelle rozpuścić w kąpieli wodnej, w tym celu. Miskę z Nutellą opieramy na garnku z gotującą się wodą (nie stawiamy na wodzie), dodajemy olej i kawę rozpuszczoną w 1-2 łyżeczkach gorącej wody lub mleka. Trzymamy na garnku, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie płynna, gładka i błyszcząca.

Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto.

Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12

Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotna, niezbyt puszysta, ale mięciutka i długo zachowująca świeżość.

Ja osobiście nie za bardzo przepadam za kawą, ale kawa w takiej postaci, jak najbardziej do mnie przemówiła. :) Babka jest dość uniwersalna i mimo że kawa jest wyczuwalna, to jest to na tyle subtelny smak, iż z pewnością zasmakuje również młodszym biesiadnikom. :) Polecam nei tylko na Wielkanoc!

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • gin gin
    2014-08-15 18:55:31

    Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pati252 Pati252
    2014-04-22 22:19:59

    Babka jest rewelacyjna! :) Upiekłam ją na święta i na pewno jeszcze nie raz powtórzę! Jest wilgotna, wcale nie sucha, o bardzo ciekawym posmaku kawy.. A do tego te kawałki czekolady i polewa... Pycha! Szkoda tylko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ale to przynajmniej kolejny dowód tego, jak bardzo smakowała ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Pati252 Pati252
      2014-08-20 13:26:41

      Niedawno zrobiłam ją po raz kolejny i oto jak mi wyszła:

      Jeszcze raz napiszę, że jest rewelacyjna! :)

      Pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
      • Pati252 Pati252
        2014-08-20 13:30:14

        Ech... Przepraszam za zbyt duże zdjęcie...

        Twój komentarz
        CAPTCHA
        Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
         
  • bastach bastach
    2014-03-29 20:45:55

    Właśnie upiekłam z podwójnej porcji. dałam jedną czekoladę gorzką i jedną mleczną. Jest cudowna. Dziękuję za przepis. to już kolejny, który robiłam. A tort kajmakowy to rewelacja. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2014-03-18 21:46:59

    Jest cudowna! Uwielbiam wypieki z kawą, może kiedyś skosztuję tej babeczki. Cudowna propozycja! Pozdrowienia serdeczne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Malinowa Malinowa
    2014-03-18 16:56:25

    Zrobie taką dla mamy , bo uwielbia takie kawowe smakołyki :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wedelka wedelka
    2014-03-18 15:14:09

    Bardzo ciekawa :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • majka majka
    2014-03-18 14:08:00

    Swietna babeczka :) Zdecydowanie moje smaki bo kawe uwielbiam :)Pozdrowienia.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • magma magma
    2014-03-18 13:24:00

    wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię Twoje przepisy:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Babka kawowa

Babka kawowa

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

<p >Jeśli lubicie kawowe smaki w wypiekach ta babka przypadnie Wam do gustu. Delikatnie kawowa, z drobinkami ciągnącej się czekolady, zanurzona w polewie nutellowo-kawowej. Dość zwarta i wilgotna, niezbyt puszysta, ale mięciutka i długo zachowująca świeżość. </p> <p >Ja osobiście nie za bardzo przepadam za kawą, ale kawa w takiej postaci, jak najbardziej do mnie przemówiła. :) Babka jest dość uniwersalna i mimo że kawa jest wyczuwalna, to jest to na tyle subtelny smak, iż z pewnością zasmakuje również młodszym biesiadnikom. :) Polecam nei tylko na Wielkanoc!</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    masła, miękkiego
    drobnego cukru
    jajka
    pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem z wanilii)
    kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
    kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w odrobinie gorącej wody)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    gorzkiej czekolady, posiekanej (można zastąpić mleczną)
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    oleju
    kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem ze 140 g cukru na puszystą masę, cukier dodawać stopniowo. Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i dalej miksować na puszysta masę. Dodać śmietanę i kawę, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna stopniowo (po 1 łyżce dodawać cukier) i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy maślano-żółtkowej przesiać mąkę i dodać 1/2 piany. Zmiksować. Dodać resztę ubitej piany i delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, ponownie delikatnie wymieszać.

Formę na babkę o śr. góry ok. 24 cm (może być mniejsza) nasmarować masłem i oprószyć mąką (formę silikonową wystarczy natłuścić).

Ciasto wylać do formy. Piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (piekłam z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło. Gotowe przestudzić nieco w formie, później przełożyć na kratkę.

Polewa:

Nutelle rozpuścić w kąpieli wodnej, w tym celu. Miskę z Nutellą opieramy na garnku z gotującą się wodą (nie stawiamy na wodzie), dodajemy olej i kawę rozpuszczoną w 1-2 łyżeczkach gorącej wody lub mleka. Trzymamy na garnku, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie płynna, gładka i błyszcząca.

Gotową polewą polewamy przestudzone ciasto.

Smacznego :)