Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
marcepanki_5.JPG

Składniki:

  • Na 3 blachy ślimaczków:

    Ilość Składnik
    200 g zimnego masła
    mąki
    żółtka
    cukru pudru
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
    150 g masy marcepanowej (polecam domową)
    kakao
    mleka

Sposób przygotowania

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać ekstrakt migdałowy, ponownie krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i mleko. Wyrobić do połączenia się składników. Obie połowy ciasta zawinąć oddzielnie z folię spożywczą, schłodzić około 1 h w lodówce.

Każde z ciast rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm (grubość około 5 mm). Ciasto jasne ułożyć na cieście kakaowym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły (nie za mocno, żeby prostokąty się nie zdeformowały). Połączone jasno-ciemne ciasto zwinąć wzdłuż w wałeczek (roladkę). Ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h.

Schłodzone ciasto wyjąć z folii, pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba zachowywać dużych odstępów. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra/dół).

Studzić na kratce.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 30

Dawno u mnie nie było żadnych ciasteczek, więc pora to nadrobić. Te, które chcę Wam dziś zaproponować świetnie sprawdzą się jako świąteczne upominki, ale wierzę, że ucieszą nie tylko oko, ale również podniebienie. U mnie w domu nazywano je marcepankami, ale bardziej pasuje chyba do nich określenie ślimaczki. Ciasteczka są kruche, chrupiące, ale nie twarde, przeważa w nich smak marcepanu i subtelny aromat migdałów. Jeśli lubicie marcepan, nie ma się nad czym zastanawiać! :) Polecam.

marcepanki_3.JPG marcepanki_2.JPG marcepanki.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-13 12:11:48

    @Kasia - spokojnie mogą trochę poleżeć w metalowej puszce, nabiorą jeszcze kruchości. Choć zaraz po upieczeniu też są dobre. :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-11-13 12:09:42

    Mam pytanie, czy te ślimaczki lubią leżakowanie, czy najlepiej smakują na świeżo?

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-11-13 12:05:59

    Mam pytanko czy te ciasteczka lubia lezakowanie? czy najlepiej smakuja na świezo?

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2012-12-15 07:04:33

    Fajne - podobne do moich kruchych slimaków - tyle, że ja każdy lepię osobno :D Uwielbiam marcepan - będę musiała wypróbować

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-14 22:16:34

    Super pysznie wyglądają ! Idealne na prezent dla bliskiej osoby. Sliczne zdjęcia. A marcepan uwielbiam.Pozdrawiam Kasiu.:)

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-14 22:16:29

    Wyglądają super :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

Kruche ślimaczki marcepanowe - Marcepanki

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 30

Opis

Dawno u mnie nie było żadnych ciasteczek, więc pora to nadrobić. Te, które chcę Wam dziś zaproponować świetnie sprawdzą się jako świąteczne upominki, ale wierzę, że ucieszą nie tylko oko, ale również podniebienie. U mnie w domu nazywano je marcepankami, ale bardziej pasuje chyba do nich określenie ślimaczki. Ciasteczka są kruche, chrupiące, ale nie twarde, przeważa w nich smak marcepanu i subtelny aromat migdałów. Jeśli lubicie marcepan, nie ma się nad czym zastanawiać! :) Polecam.

Składniki

  • Na 3 blachy ślimaczków:

    Ilość Składnik
    200 g zimnego masła
    mąki
    żółtka
    cukru pudru
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
    150 g masy marcepanowej (polecam domową)
    kakao
    mleka

Sposób przygotowania

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać ekstrakt migdałowy, ponownie krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i mleko. Wyrobić do połączenia się składników. Obie połowy ciasta zawinąć oddzielnie z folię spożywczą, schłodzić około 1 h w lodówce.

Każde z ciast rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm (grubość około 5 mm). Ciasto jasne ułożyć na cieście kakaowym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły (nie za mocno, żeby prostokąty się nie zdeformowały). Połączone jasno-ciemne ciasto zwinąć wzdłuż w wałeczek (roladkę). Ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h.

Schłodzone ciasto wyjąć z folii, pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba zachowywać dużych odstępów. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra/dół).

Studzić na kratce.

Smacznego :)