Piernik na ciemnym piwie

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 15
Filtry wyszukiwania
piernik%20na%20piwie.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x35 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miodu
    brązowego cukru (można zastąpić białym)
    ciemnego piwa o standardowej zawartości alkoholu - do 6,5% (np. Guinness, Belfast, Książęce, etc.)
    sody
    masła
    skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
    mąki pszennej
    cynamonu
    zmielonych goździków
    ½ łyżeczki imbiru
    kakao
    jajka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych do przełożenia
    czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło zagotować w rondelku. Lekko przestudzić.

Sodę rozpuścić w piwie, dodać do mieszanki miodowo-maślanej. Dodać otartą skórkę i ekstrakt z pomarańczy, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i kakao, połączyć z masą miodowo-piwną. Jajka utrzeć w oddzielnym naczyniu na puszystą masę, dodać do ciasta. Dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, sparzone rodzynki lub inne bakalie, całość wymieszać. Ciasto powinno być luźne, dość rzadkie.

Wyłożyć papierem do pieczenia dość długą długą keksówkę (u mnie 35 cm długości), przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut (pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem) w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół). Studzić na kratce.

Ostudzony piernik podzielić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami, polać polewą czekoladową (w tym celu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy i gotowe).


Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 15

Jeśli jeszcze się nie zdecydowaliście na piernik świąteczny, spróbujcie tego. Inny niż wszystkie, mięciutki od razu po upieczeniu, wilgotny, ale nie za bardzo, jak przystało na piernik. Pachnący pomarańczami, cynamonem i goździkami. Piwo nadaje mu ciekawego charakteru i wspaniale komponuje się z przyprawami korzennymi. Odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie można zrobić go przed samymi świętami, gdyż zupełnie nie wymaga leżakowania, żeby zmięknąć. Smakował nawet mojemu mężowi, który delikatnie mówiąc za piernikami nie przepada. :) Polecam!

piernik%20na%20piwie%202.JPG piernik%20na%20piwie_3.JPG piernik%20na%20piwie_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • J. J.
    2015-10-17 16:36:19

    Spróbowałam, tylko jeszcze przełożyłam masą grysikową. Po paru godzinach w lodówce się ładnie "przegryzł". W smaku bardzo deserowy, chyba średnio dla dzieci? W każdym razie zrobię jeszcze kiedyś

    Twój komentarz
  • Elżbieta Elżbieta
    2014-12-20 18:26:06

    Nie cierpię skórek pomarańczowych w ciastach, czy mogę skórkę zastąpić aromatem pomarańczowym? Jeśli tak to w jakich proporcjach? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-20 21:04:14

      Tak, można zastąpić, kilka kropel wystarczy.

      Twój komentarz
      • Elżbieta Elżbieta
        2014-12-21 11:29:06

        Dziękuję :)

        Twój komentarz
  • Bartosz Bartosz
    2014-09-23 14:50:47

    Polecam użyć piw: Żywiec Potrer, Komes porter Bałtycki, Cornelius Baltic, Guiness Forein extra stout, Jurajski stout czekoladowy z każdego wychodzi piernik z innymi nutami od czekolady po delikatna kawowość.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:30:20

    @Ola - można zastąpić proszkiem do pieczenia. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-12-18 11:45:02

    Witam, piernik wyglada smakowicie :) Juz miałam go robić, jednak pojawiła się przeszkoda. A więc mam pytanie czy istnieje możliwość zastapienia sody czymś innym bo niestety przez alergie nie mogę go używać... :(

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2012-12-22 14:56:58

    Pachnie obłędnie! :) już nie mogę się doczekac kiedy go w końcu spróbuję :) dziękuję serdecznie za genialny przepis :)

    Twój komentarz
  • Mandarynka Mandarynka
    2012-12-21 14:09:10

    Zachwyciłam się tymi zdjęciami i postanowiłam zrobic to cudo! Wyszedł lepszy niż sobie wyobrażałam. Teraz sobie czeka do świąt i dojrzewa, a my starmy się omijać go głębokim łukiem, żeby dotrwal do swiąt, bo mocno kusi. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-17 19:40:10

    @Marlena - tak, na pewno. :)

    Twój komentarz
  • marlena marlena
    2012-12-17 19:21:59

    a napewno niedajemy proszku do pieczenia

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-12 22:14:00

    On jest piękny! Ja robiłam piernik zarówno na ciemnym piwie (Guinnessie) jak i na jasnym (Heineken) i oba pierniki były pyszne .:)Pozdrawiam ciepło.Majana

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-11 19:06:23

    @rogalik - szczerze mówiac nie mam pojęcia jak piernik będzie smakowął ze zwykłym piwem :) zwykłe jasne na pewno nada się do zrobienia precli czy rogalików :)

    Twój komentarz
  • rogalik rogalik
    2012-12-11 18:26:47

    ojej, a ja zastanawiam sie co zrobić z butelką piwa zalegającego w lodówce... ale chyba zwykłe piwo sie nie nada?

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2012-12-11 17:27:23

    Cudny piernik! :) ma piekny kolor!

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2012-12-11 15:39:59

    Ja także robiłam ostatnio piernik na ciemnym piwie, jest przepyszny!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-11 11:09:05

    Uwielbiam takie przekładane pierniki i oblane grubą warstwą czekolady:). Mają w sobie coś magicznego:) pozdrawiam

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Piernik na ciemnym piwie

Piernik na ciemnym piwie

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 15

Forma: 11x35 cm

Opis

Jeśli jeszcze się nie zdecydowaliście na piernik świąteczny, spróbujcie tego. Inny niż wszystkie, mięciutki od razu po upieczeniu, wilgotny, ale nie za bardzo, jak przystało na piernik. Pachnący pomarańczami, cynamonem i goździkami. Piwo nadaje mu ciekawego charakteru i wspaniale komponuje się z przyprawami korzennymi. Odpowiednio przechowywany długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie można zrobić go przed samymi świętami, gdyż zupełnie nie wymaga leżakowania, żeby zmięknąć. Smakował nawet mojemu mężowi, który delikatnie mówiąc za piernikami nie przepada. :) Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miodu
    brązowego cukru (można zastąpić białym)
    ciemnego piwa o standardowej zawartości alkoholu - do 6,5% (np. Guinness, Belfast, Książęce, etc.)
    sody
    masła
    skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
    mąki pszennej
    cynamonu
    zmielonych goździków
    ½ łyżeczki imbiru
    kakao
    jajka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g powideł śliwkowych do przełożenia
    czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Miód, cukier i masło zagotować w rondelku. Lekko przestudzić.

Sodę rozpuścić w piwie, dodać do mieszanki miodowo-maślanej. Dodać otartą skórkę i ekstrakt z pomarańczy, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i kakao, połączyć z masą miodowo-piwną. Jajka utrzeć w oddzielnym naczyniu na puszystą masę, dodać do ciasta. Dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy, sparzone rodzynki lub inne bakalie, całość wymieszać. Ciasto powinno być luźne, dość rzadkie.

Wyłożyć papierem do pieczenia dość długą długą keksówkę (u mnie 35 cm długości), przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut (pod koniec pieczenia sprawdzać patyczkiem) w temperaturze 180°C (grzałka góra/dół). Studzić na kratce.

Ostudzony piernik podzielić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami, polać polewą czekoladową (w tym celu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy i gotowe).


Smacznego :)