Szarlotka z połówkami jabłek

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
xm_IMG_0981.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    ekstraktu z wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    duże, kwaśne jabłka, najlepiej dojrzałe (użyłam dojrzałej Antonówki)*
    cukru, do obtoczenia w nim jabłek
    cynamonu
    opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    cukier puder do oproszenia ciasta

Sposób przygotowania

Formę o wym. ok. 20 x 30 cm lekko natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. 

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę.

Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia,  przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, żółtka, sól i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę. Można też wyrobić ciasto mikserem, końcówka z hakiem, wtedy wsypujemy do miski mąkę z proszkiem, pokrojone masło i resztę składników i wyrabiamy mikserem aż ciasto będzie jednolite. 

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.  

Gotowe wyjąć z lodówki, przekroić na dwie równe części. Obie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (jedną z nich rozwałkować na placek wielkości formy, drugim na ciut cieńszy placek, tak, żeby każdy z boków miał dłuższy o ok. 2 cm). Mniejszy placek przełożyć na spód blachy.

Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), tylko do momentu aż ciasto się odrobinkę zezłoci i podrośnie. 

Drugi placek przełożyć na papierze do wypieków do lodówki, by nie odgrzał się zbytnio podczas pieczenia spodniego ciasta. 

Nadzienie:

Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do miski oprószyć cukrem, pozostawić na ok. pól godziny lub dłużej by jabłka nieco zmiękły i puściły sok, jeśli przeszkadza Wam, ze jabłka ściemnieją, można je polać sokiem z cytryny. Jeśli macie bardzo dojrzałe antonówki, kruche, wtedy można obtoczyć je w cukrze tuż przed wykładaniem na ciasto.

Całość:

Podpieczony przestudzony spód, oprószyć kaszą manną, wyłożyć na niego polówki jabłek, odsączone z soku, oprószyć je z wierzchu cynamonem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, by ciasto przylegało do jabłek i brzegów ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec około 50 -60 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 ° (termoobieg). Jeśli wierzch zbyt szybko, by się przypiekał można go przykryć folią aluminiową lub papierem do wypieków. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia w formie. Gotowe, przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Szarlotek u nas nigdy dość. Znikają zawsze w tempie ekspresowym, bardzo często jeszcze na ciepło. :) 
Prezentowana dzisiaj, ma tę zaletę, że nie trzeba do niej podprażać jabłek, więc robi się ją jeszcze szybciej niż tą tradycyjną (zakładając, że nie używamy wcześniej przygotowanych lub kupionych gotowych prażonych jabłek ;)). 
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”. Polecam i ostrzegam, że ciężko się od tego ciacha oderwać. ;)
zm_IMG_0995.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • mad mad
    2016-02-23 17:30:52

    To ciacho stalo sie moja ulubiona szarlotka od pierwszego razu, jak je upieklam!!! Juz z 5 razy conajmniej! Znika jakby je tornado porwalo - nawet okruchy nie zostaja ;)) Absolutnie kocham te szarlotke!!!

    Kasia, robilam tez Babke Ajerkoniakowa tydzien temu, ale n apoczatku z przepisu z Feerii ..... i tam trzeba najpierw utrzec maslo z cukrem pudrem na puszysta mase, a pozniej dodawac jajka w 2 minutowych odstepach ubijajac caly czas mase mixerem. Mnie wszystko sie zwazylo przy 3cim jajku.... ;(( Wiesz moze jaka mogla byc tego przyczyna?

    Final byl taki, ze poszlam upiec babke w kuchni Slodkich Fantazji slono placac za slodka zdrade ;)) Babka Ajerkoniakowa wyszla wysmienicie, wprawdzie z dodatkiem pokrojonych krowek, tak jak bylo w przepisie na Feerii - ktore to, rozpusciwszy sie, zawojowaly smak calosci, przytlumiajac aromat ajerkoniakowy - ale efekt koncowy byl pyszny.

    Niemniej jednak przed Swietami musze koniecznie wyprobowac "czysta" babke ajer, bo smak surowego ciasta byl po prostu nieziemski!!!

    mad

    Twój komentarz
  • ona ona
    2015-11-14 12:44:50

    czyli najpierw pieczemy tylko 1 czesc ciasta w piekarniku a druga bedzie sie piekla po raz pierwszy dopiero jak przykryjemy nia upieczony spod i jablka tak?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-16 13:09:13

      Tak, dolną chwilkę podpiekamy, a górną pieczemy już razem z całością.

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x30 cm

Opis

Szarlotek u nas nigdy dość. Znikają zawsze w tempie ekspresowym, bardzo często jeszcze na ciepło. :) 
Prezentowana dzisiaj, ma tę zaletę, że nie trzeba do niej podprażać jabłek, więc robi się ją jeszcze szybciej niż tą tradycyjną (zakładając, że nie używamy wcześniej przygotowanych lub kupionych gotowych prażonych jabłek ;)). 
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”. Polecam i ostrzegam, że ciężko się od tego ciacha oderwać. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    ekstraktu z wanilii lub 10 g cukru z prawdziwą wanilią
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    duże, kwaśne jabłka, najlepiej dojrzałe (użyłam dojrzałej Antonówki)*
    cukru, do obtoczenia w nim jabłek
    cynamonu
    opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    cukier puder do oproszenia ciasta

Sposób przygotowania

Formę o wym. ok. 20 x 30 cm lekko natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. 

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę.

Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia,  przesiać na stolnicę, posiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier puder, żółtka, sól i wanilię). Szybko wyrobić palcami ciasto, nie ogrzewać go całymi dłońmi, tylko starać się wyrabiać samymi koniuszkami palców, a na sam koniec, jak składniki się połączą zlepić dłońmi w kulę. Można też wyrobić ciasto mikserem, końcówka z hakiem, wtedy wsypujemy do miski mąkę z proszkiem, pokrojone masło i resztę składników i wyrabiamy mikserem aż ciasto będzie jednolite. 

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.  

Gotowe wyjąć z lodówki, przekroić na dwie równe części. Obie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (jedną z nich rozwałkować na placek wielkości formy, drugim na ciut cieńszy placek, tak, żeby każdy z boków miał dłuższy o ok. 2 cm). Mniejszy placek przełożyć na spód blachy.

Podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół), tylko do momentu aż ciasto się odrobinkę zezłoci i podrośnie. 

Drugi placek przełożyć na papierze do wypieków do lodówki, by nie odgrzał się zbytnio podczas pieczenia spodniego ciasta. 

Nadzienie:

Jabłka obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do miski oprószyć cukrem, pozostawić na ok. pól godziny lub dłużej by jabłka nieco zmiękły i puściły sok, jeśli przeszkadza Wam, ze jabłka ściemnieją, można je polać sokiem z cytryny. Jeśli macie bardzo dojrzałe antonówki, kruche, wtedy można obtoczyć je w cukrze tuż przed wykładaniem na ciasto.

Całość:

Podpieczony przestudzony spód, oprószyć kaszą manną, wyłożyć na niego polówki jabłek, odsączone z soku, oprószyć je z wierzchu cynamonem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, by ciasto przylegało do jabłek i brzegów ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec około 50 -60 minut w temperaturze 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 ° (termoobieg). Jeśli wierzch zbyt szybko, by się przypiekał można go przykryć folią aluminiową lub papierem do wypieków. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia w formie. Gotowe, przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)