Keks tradycyjny

Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_5608.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    jajek, białka i żółtka oddzielnie
    ekstraktu lub past z wanilii (w oryginale 1 torebka cukru wanilinowego)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    400 g ulubionych bakalii (np. figi suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina suszona, kandyzowane wiśnie, kandyzowane skórki cytrusowe, orzechy włoskie, etc.)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mąki do obtoczenia bakalii
    cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę (najlepiej mikserem, końcówka do ubijania). Stopniowo dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając aż dokładnie połączy się z masą. Dodać wanilię, zmiksować.

Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej, zmiksować do połączenia się składników.

Bakalie pokroić na mniejsze kawałki (orzechy posiekać), obtoczyć w mące, dodać do ciasta, całość wymieszać łyżką. Na końcu w drugim naczyniu ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub szpatułką.

Keksówkę o wym. ok. 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub dłużej (aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy). 

Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Przyg: 25 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 16
Przepis na tradycyjny keks, pełen bakalii. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka. :) A pamiętam, że ja w dzieciństwie ze względu na bakalie za nim nie przepadałam. ;) Teraz kompletnie nie rozumiem dlaczego, bo jest naprawdę bardzo smaczne i tak nieodzownie kojarzy mi się ze świętami. :)  Przepis pochodzi z książki "Desery i wypieki domowe" Z. Zawistowska, wprowadziłam jednak do niego kilka zmian, żeby dopasować ilość ciasta do mojej keksówki. Bardzo polecam!

IMG_5621.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • 2014-11-19 00:35:44

    Uwielbiam.keks

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-11-18 21:50:40

    Keksik... Oj, dawno już nie jadłam...

    Twój komentarz
  • 2014-11-18 16:19:58

    Jedyne ciacho,którego nie lubię :/

    Twój komentarz
  • 2014-11-18 15:00:46

    Na ile ma być nagrzany piekarnik,proszę o odpowiedż

    Twój komentarz
    • 2014-11-18 15:43:21

      180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C termoobieg, już dopisałam w przepisie

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Keks tradycyjny

Keks tradycyjny

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 16

Forma: 11x30 cm

Opis

Przepis na tradycyjny keks, pełen bakalii. Wilgotny, aromatyczny i pyszny. Ulubione ciasto mojego dziecka. :) A pamiętam, że ja w dzieciństwie ze względu na bakalie za nim nie przepadałam. ;) Teraz kompletnie nie rozumiem dlaczego, bo jest naprawdę bardzo smaczne i tak nieodzownie kojarzy mi się ze świętami. :)  Przepis pochodzi z książki "Desery i wypieki domowe" Z. Zawistowska, wprowadziłam jednak do niego kilka zmian, żeby dopasować ilość ciasta do mojej keksówki. Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła w temperaturze pokojowej
    cukru pudru
    jajek, białka i żółtka oddzielnie
    ekstraktu lub past z wanilii (w oryginale 1 torebka cukru wanilinowego)
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    400 g ulubionych bakalii (np. figi suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina suszona, kandyzowane wiśnie, kandyzowane skórki cytrusowe, orzechy włoskie, etc.)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    mąki do obtoczenia bakalii
    cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg).
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę (najlepiej mikserem, końcówka do ubijania). Stopniowo dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając aż dokładnie połączy się z masą. Dodać wanilię, zmiksować.

Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej, zmiksować do połączenia się składników.

Bakalie pokroić na mniejsze kawałki (orzechy posiekać), obtoczyć w mące, dodać do ciasta, całość wymieszać łyżką. Na końcu w drugim naczyniu ubić sztywną pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub szpatułką.

Keksówkę o wym. ok. 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut lub dłużej (aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy). 

Gotowe ciasto wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)