Tradycyjne holenderskie ciasto z jabłkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_4257_zm.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    cukru pudru
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    średnie jajka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
    cukru
    rodzynek (mogą być wcześniej namoczone w brandy)
    cynamonu
    opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu
    garść kaszy manny do oprószenia spodu

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, jajka, cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Zwinąć je w kule i schłodzić około 30 w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki. Większą częścią wykleić spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby nieco się schłodziło.

Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić wzdłuż na 3 części. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.

Całość:

Schłodzone ciasto oprószyć kaszą manną (szczególnie spód). Na ciasto wyłożyć jabłka, wierzch wyrównać.

Pozostałe, schłodzone ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką i wyciąć z niego paski szerokości ok 8-10 mm. Ułożyć na jabłkach, tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C. Piec około 1 h, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w tortownicy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


Tradycyjne holenderskie ciasto z jabłkami

Ocena:
Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 13
Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki. W zasadzie, to głównie tym, że nadzienie przygotowujemy z surowych jabłek, bez wcześniejszego podprażania ich. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i rodzynkami, wg niektórych przepisów również z orzechami. Na wierzchu układamy charakterystyczną kratkę. 
IMG_4270_zm.jpg IMG_4273_zm.jpg IMG_4276_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2016-09-21 11:02:39

    Szukałam przepisu na szarlotkę szybką bez prażenia jabłek no i jak zobaczyłam u Ciebie Kasiu te piękne zdjęcia ciasta postanowiłam, że upiekę tą holenderską :) Użyłam tortownicy 24 cm i z podanej ilości była akurat. (jabłka szara reneta, rodzynki pominęłam). Piekłam dłużej około 1 godz. i 15 min. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Szarlotka wyszła identyczna jak na zdjęciu. W smaku trochę inna od naszej polskiej kruchej szarlotki, ciasto lekko twardawe. Pewnie przez dodatek całych jajek. Zastanawia mnie czy w takim razie można dodać 2 żółtka? Obawiam się że wtedy ciasto mogłoby być zbyt kruche i nie trzymać formy, hm....

    Podsumowując - polecam bo pięknie się prezentuje i te duże kawałki jabłek robią wrażenie :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2016-09-20 15:24:55

    Przyznam szczerze, że chyba jeszcze nie robiłam szarlotki do której podprażałoby się jabłka .... u mnie albo takie tarte ze słoja, albo świeże .... zresztą nieważne, czy szarlotka polska czy holenderska ... czy z prażonych, czy świezych - zawsze jest to najlepsze ciasto na świecie:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tradycyjne holenderskie ciasto z jabłkami

Tradycyjne holenderskie ciasto z jabłkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 22 cm

Opis

Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki. W zasadzie, to głównie tym, że nadzienie przygotowujemy z surowych jabłek, bez wcześniejszego podprażania ich. Mieszamy je z cukrem, cynamonem i rodzynkami, wg niektórych przepisów również z orzechami. Na wierzchu układamy charakterystyczną kratkę. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    cukru pudru
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    średnie jajka
    cukru z prawdziwą wanilią
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (u mnie antonówka)
    cukru
    rodzynek (mogą być wcześniej namoczone w brandy)
    cynamonu
    opcjonalnie łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego (ja pominęłam)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie cukier puder do oprószenia wierzchu
    garść kaszy manny do oprószenia spodu

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, jajka, cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Zwinąć je w kule i schłodzić około 30 w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki. Większą częścią wykleić spód i boki tortownicy. Wstawić do lodówki, żeby nieco się schłodziło.

Nadzienie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić wzdłuż na 3 części. Wymieszać z cukrem, rodzynkami i cynamonem.

Całość:

Schłodzone ciasto oprószyć kaszą manną (szczególnie spód). Na ciasto wyłożyć jabłka, wierzch wyrównać.

Pozostałe, schłodzone ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką i wyciąć z niego paski szerokości ok 8-10 mm. Ułożyć na jabłkach, tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C. Piec około 1 h, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w tortownicy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)