Babka bananowo-daktylowa (bez cukru)

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_3550.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki orkiszowej jasnej
    mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    kakao (można dać mniej lub pominąć, wtedy ciasto będzie słodsze)
    duże jajka
    oleju rzepakowego
    duże, dojrzałe banany
    daktyli suszonych (można dać więcej, nawet 300 g)
    opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie zmielony ksylitol lub cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 

W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do mąki. Następnie dodać olej. Zmiksować na jednolitą masę. 

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, żeby skórka nieco zmiękła. Dwie trzecie namoczonych daktyli zmiksować na puree.

Do ciasta dodać rozgniecione banany i puree z daktyli. Zmiksować. Resztę daktyli drobno posiekać, dodać do ciasta, ewentualnie dodać posiekane orzechy, wmieszać łyżką. 

Dość dużą formę na babkę natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i tam całkowicie wystudzić.

Wystudzone można oprószyć mielonym ksylitole lub jeśli nie straszne Wam kalorie, to cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 

Smacznego :)


Babka bananowo-daktylowa (bez cukru)

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami. Wilgotne, aromatyczne, a brak cukru zupełnie niewyczuwalny. ;)
zm_IMG_3572.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-08-02 13:47:57

    150 g daktyli to stanowczo za mało. Następnym razem dodam 400. Zrobiłam na mące pszennej z olejem kokosowym, reszta jak w przepisie, ale ciasto bez smaku.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-03 11:55:10

      Dla nas było wystarczająco słodkie, ale oczywiście można dodać daktyli wiecej wg swojego smaku. :)

      Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2016-05-29 21:15:09

    Witam, czy z tego przepisu można upiec muffiny?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-03 11:54:26

      Tak, można

      Twój komentarz
  • pytanie pytanie
    2016-03-23 12:09:24

    oba rodzaje mąki wymieszać? wśród składników podano tylko jeden rodzaj mąki-orkiszową

    Twój komentarz
    • Agnieszka Agnieszka
      2016-03-23 17:10:11

      Masz 2 rodzaj przecież: mąkę orkiszową jasną i pełnoziarnistą

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babka bananowo-daktylowa (bez cukru)

Babka bananowo-daktylowa (bez cukru)

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Ciasto świąteczne też może być w wersji light, A dlaczego nie? ;) Przygotowane na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku cukru, słodzone bananami i suszonymi daktylami. Wilgotne, aromatyczne, a brak cukru zupełnie niewyczuwalny. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki orkiszowej jasnej
    mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    kakao (można dać mniej lub pominąć, wtedy ciasto będzie słodsze)
    duże jajka
    oleju rzepakowego
    duże, dojrzałe banany
    daktyli suszonych (można dać więcej, nawet 300 g)
    opcjonalnie 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    opcjonalnie zmielony ksylitol lub cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania

Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. 

W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać do mąki. Następnie dodać olej. Zmiksować na jednolitą masę. 

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, żeby skórka nieco zmiękła. Dwie trzecie namoczonych daktyli zmiksować na puree.

Do ciasta dodać rozgniecione banany i puree z daktyli. Zmiksować. Resztę daktyli drobno posiekać, dodać do ciasta, ewentualnie dodać posiekane orzechy, wmieszać łyżką. 

Dość dużą formę na babkę natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 40-50 minut. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę i tam całkowicie wystudzić.

Wystudzone można oprószyć mielonym ksylitole lub jeśli nie straszne Wam kalorie, to cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 

Smacznego :)