Cytrynowa babka gotowana

Przyg: 25 min Pieczenie: 75 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru (dałam drobny cukier)
    dużych jajek
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    ekstraktu z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina wrzątku

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, stale ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku, w odstępach około pół minuty. Masa powinna być gładka i puszysta.

Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, stale ucierając.
Dodać ekstrakt lub aromat, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Specjalną foremkę do babki gotowanej natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą (można też użyć zwykłej formy do babki, ważne, żeby była dość wysoka i miała komin). Ciasto wlewamy do foremki, przykrywamy pokrywką od formy, a w przypadku zwykłej foremki dokładnie przykrywamy ją folią aluminiową, najlepiej szczelnie ją obwiązując. Formę z ciastem wstawiamy do garnka wypełnionego zimną wodą i obciążamy czymś pokrywkę, aby forma nie wypływała na wierzch (woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Garnek stawiamy na gazie.

Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ciasto powinno się gotować około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywę formy (zdejmujemy folię) i pozostawiamy obciążoną formą w gorącej wodzie na około 10 minut.

Następnie wyjmujemy formę z wody, ustawiamy w foremce na blacie i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną babkę wyjmujemy delikatnie na kratkę do studzenia. Dekorujemy lukrem (cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aż lukier nabierze oczekiwanej przez nas konsystencji (w zależności od preferencji, co do gęstości lukru).


Smacznego :)

Przyg: 25 min Pieczenie: 75 min
Łatwy
Porcje: 12

To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobię. :)

Ta prezentowana dzisiaj, jest bardzo smaczna, wilgotna, ale jednocześnie nie jest bardzo ciężka, choć cięższa niż klasyczna babka piaskowa. Jednak w smaku jest do niej bardzo podobna. Bardzo smaczna, i stosunkowo prosta w przygotowaniu, bezproblemowa. A w połączeniu z dobrą herbatą smakuje wybornie. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że wcale nie potrzebujemy do niej specjalnej formy na babkę gotowaną. Wiem, bo robiłam ją zarówno w przeznaczonej do tego foremce, jak i w najzwyklejszej wysokiej ceramicznej formie z kominem. Przepis znalazłam w ubiegłorocznym marcowym wydaniu „Mojego Gotowania”. Polecam Wam bardzo. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Tatiana Tatiana
    2014-02-19 08:10:14

    Rewelacyjny przepis wart polecenia. Dzięki Tobie przypomniałam sobie o gotowanych babkach.W sobotę upiekę. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-10-23 12:19:20

    Ja polecam również wersję babki na budyniach i do tego .. czekoladową ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/babka-gotowana-czekoladowa/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewas ewas
    2013-06-10 20:37:57

    Babka przepyszna! Robiłam wcześniej babkę ale z innego przepisu była sucha i nie smakowała mi. Ta jest fantastyczna mokra i ten posmak cytryny. Super! Polecam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-29 11:16:32

    @zapytanie - nie mam pojęcia, może babka za krótko się gotowała? sporo zależy od formy - jak pzrewodzi ciepło, moze trzeba w niej trochę dłużej pogotować :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zapytanie zapytanie
    2013-04-28 19:31:37

    dlaczego ciasto się przewraca i na samej górze jest nie ugotowane co robię źle?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • AGA AGA
    2013-03-30 18:57:48

    zrobiłam babkę choć to nie moja pierwsza baba gotowana co roku robię na wielkanoc to ta wybitnie wyszła mi super jeszcze nigdy nie wyrosła mi aż tak. Nie wiem dlaczego ponieważ robię z identycznego przepisu tyle że zamiast 7 jaj dawałam 6. Jest piękna oblałam gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałów. Ja do środka dodałam dobry kieliszek amaretto. Jest wyborna.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kamycha kamycha
    2013-03-29 19:11:21

    Zrobiłam ją mimo nawału prac, ale jak to się mówi nie rób kilku rzeczy naraz i co ...przy przenoszeniu foremki na stół wypadła mi na podłogę i zostało jej 2/3 , ale i tak jest pyszna :)cytrynowa hmmmm mniam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2013-03-28 22:16:11

    Jaka piękna baba! :) Cytrynowa - uwielbiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Cytrynowa babka gotowana

Cytrynowa babka gotowana

Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 75 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

<p >To już chyba przedostatnia babka, jaką zdążę Wam zaproponować na zbliżające się wielkimi krokami święta. :) Planuję zamieścić jeszcze przepis na pyszną babkę , ale czas pokaże czy się wyrobię. :)<br ></br>Ta prezentowana dzisiaj, jest bardzo smaczna, wilgotna, ale jednocześnie nie jest bardzo ciężka, choć cięższa niż klasyczna babka piaskowa. Jednak w smaku jest do niej bardzo podobna. Bardzo smaczna, i stosunkowo prosta w przygotowaniu, bezproblemowa. A w połączeniu z dobrą herbatą smakuje wybornie. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że wcale nie potrzebujemy do niej specjalnej formy na babkę gotowaną. Wiem, bo robiłam ją zarówno w przeznaczonej do tego foremce, jak i w najzwyklejszej wysokiej ceramicznej formie z kominem. Przepis znalazłam w ubiegłorocznym marcowym wydaniu &bdquo;Mojego Gotowania&rdquo;. Polecam Wam bardzo. :)</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g miękkiego masła
    cukru (dałam drobny cukier)
    dużych jajek
    mąki tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    ekstraktu z cytryny lub aromatu cytrynowego
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    odrobina wrzątku

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, stale ucierając. Następnie dodawać po jednym żółtku, w odstępach około pół minuty. Masa powinna być gładka i puszysta.

Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Suche składniki stopniowo dodawać do masy maślano-żółtkowej, stale ucierając.
Dodać ekstrakt lub aromat, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Specjalną foremkę do babki gotowanej natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą (można też użyć zwykłej formy do babki, ważne, żeby była dość wysoka i miała komin). Ciasto wlewamy do foremki, przykrywamy pokrywką od formy, a w przypadku zwykłej foremki dokładnie przykrywamy ją folią aluminiową, najlepiej szczelnie ją obwiązując. Formę z ciastem wstawiamy do garnka wypełnionego zimną wodą i obciążamy czymś pokrywkę, aby forma nie wypływała na wierzch (woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Garnek stawiamy na gazie.

Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, ciasto powinno się gotować około 1 godziny i 15 minut. Po tym czasie odkrywamy pokrywę formy (zdejmujemy folię) i pozostawiamy obciążoną formą w gorącej wodzie na około 10 minut.

Następnie wyjmujemy formę z wody, ustawiamy w foremce na blacie i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Ostudzoną babkę wyjmujemy delikatnie na kratkę do studzenia. Dekorujemy lukrem (cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aż lukier nabierze oczekiwanej przez nas konsystencji (w zależności od preferencji, co do gęstości lukru).


Smacznego :)