Sernik puszysty jak chmurka

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 12

Forma protokątna
25x35 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (u mnie cały 1000 g)
    żółtek
    cukru pudru
    płynnego masła
    mąki pszennej (dałam 5 łyżek)
    mąki ziemniaczanej (dałam 4 łyżeczki)
    ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym - kilka-kilkanaście kropel/pastą waniliową - 1 łyżeczka);
    mleka
    białek (dałam 10 białek)
    cukru lub więcej jeśli ktoś woli słodsze serniki
  • Dodatkowo (w oryginale brak):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30 %
    ewentualnie zamiast czekolady cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładamy. W oryginale autorka przepisu używała blachy o wym. 25 x 40, ja użyłam tortownicy o wymiarach 32 x 32 cm, moim zdaniem można użyć nieco mniejszej blaszki np. 25 x 35 cm lub tortownicy 30 x 30 cm, wtedy sernik będzie jeszcze wyższy.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C.

Żółta utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po kilka łyżek zmielonego twarogu i stale ucierać do wyczerpania sera. Dodać przestudzone roztopione masło, obie przesiane mąki, mleko i ekstrakt/aromat waniliowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier, dalej ubijać do wyczerpania cukru (po każdym dodaniu cukru ubijać około 30-60 sekund). Piana powinna być bardzo sztywna. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, następnie przekładamy do formy.
Pieczemy 5 minut w 220°C (bez termoobiegu), otwieramy piekarnik i oddzielamy ostrym nożem brzegi masy od blachy. Obniżamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy 30 minut, następnie uchylamy piekarnik na 15 minut i i pieczemy ciasto w takim uchylonym piekarniku. Po upływie tego czasu delikatnie zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 15-20 minut w 180 °C. Sernik studzimy w piekarniku, przestudzony wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (czekolade i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia się czekolady).


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 70 min
Średni
Porcje: 12

Forma protokątna
25x35 cm

Sernik ten wypatrzyłam już jakiś czas temu na tym blogu i było tylko kwestią czasu kiedy go zrobię. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. :)

Przyznaję, że z podaną przez Autorkę metodą pieczenia sernika spotykam się po raz pierwszy i podchodziłam do niej dość sceptycznie, ale podobno dzięki niej sernik nie opada… Hmmm… powiem szczerze, że nadal nie jestem przekonana czy to zasługa „gimnastykowania się” z tym sernikiem podczas pieczenia czy może kwestia dobrego napowietrzenia tudzież dodania do niego odrobiny mąki, ale faktycznie sernik nie opadł mi ani milimetr i był równy jak stół. A przy sernikach, w których ubijamy białka jest to jednak dość rzadki widok. Ponadto sernik jest niebywale puszysty, ba, powiem nawet, że najbardziej puszysty jaki kiedykolwiek jadłam. Mój Mąż stwierdził nawet, że smakuje nieco jak pewien puszysty deser spzredawanych w kostkach a zatopiony w czekoladzie, którego nazwy wymienić tu nie mogę. ;) I faktycznie muszę przyznać, że sernik ma bardzo puszystą konsystencje, piankową i delikatną jak puszek, wprost rozpływa się w ustach. I mimo że ja jestem zwolenniczką tych bardziej ciężkich, kremowych serników, to jednak ten podbił moje serce swoją delikatnością i jak na razie wysuwa się na prowadzenie wśród puszystych serników na tym blogu, wyprzedzając tym samym pod względem puszystości sernik wiedeński z musem truskawkowym i najdelikatniejszy sernik świata.

Bardzo Wam polecam! A Autorce dziękuję za wspaniałą inspiracje! :)

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • m m
    2014-11-06 20:36:58

    planuję go upiec w kąpieli wodnej -czy to dobry pomysł?? bez kombinowania z otwieraniem drzwiczek.. w jakiej powinnam go wówczas piec temp?? czy blaszkę z wodą od razu wyciągnąć po wyłączeniu piekarnika??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-08 14:50:57

      Przepraszam, ale dopiero zobaczyłam komentarz. Otwieranie drzwiczek nie jest konieczne. Natomiast co do kąpieli wodnej, wydaje mi się, że może to nie przynieść takiego spektakularnego efektu jak przy serniku bez ubijanych oddzielnie białek. Ale na pewno będzie bardziej wilgotny. Blaszka z wodą może pozostać w piekarniku razem ze studzącym się tam sernikiem. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • ona ona
    2014-10-01 17:53:05

    450ml mleka jakkiego tzn ile procent3,2?????????

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-02 10:13:38

      Ja daję na ogół 3,2 proc. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Nowaa Nowaa
    2014-08-18 14:00:03

    Ja mam do wykorzystania 1,7kg białego sera, mam forme 36cm x 29cm. Planuje zrobić z podwójnej porcji i piec bez uchylania piekarnika , najpierw 5 min w 220 st. a po tym czasie zmniejszyć do 180st, i piec do "suchego patyczkja" Co o tym myślicie?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-05 20:59:20

    @Iwona - bardzo się cieszę, że smakował. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2014-07-05 19:37:04

    Jeszcze nigdy nie upiekłam tak dobrego sernika,nareszcie trafiłam na super przepis,właśnie o taki mi chodziło,puszysty,lekki i przepyszny!Wielkie dzięki.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • d d
    2014-04-21 10:39:00

    sernik dobry, wyszedł puszysty i wilgotny.. tylko z wierzchu był taki "gąbkowaty" ... proszę o jakieś rady:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-19 12:57:35

    @D - tak dodajemy gdy piana jest ubita. Stopniowo, łyżka po łyżce.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • d d
    2014-04-19 12:46:52

    cukier do piany dodaje sie dopiero jak piana juz jest ubita? prosze o odp bede go wieczorem piec:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 16:50:34

    @D - 1 szklanka = 250 ml. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • d d
    2014-04-18 15:23:05

    450 ml mleka ile to na szklanki?:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2014-04-11 10:16:34

    pieke go na każde święta odkąd pojawił sie na blogu, tylko że mi opada.. ale to nic...;)tato lubi serniki z rodzynkami, 2 razy próbowałam go zrobić właśnie z nimi- zawsze opadają na dno- ta masa jest bardzo rzadka... czy ma pani na to patent?chce go upiec w kąpieli wodnej- tak by był równy- czy blaszkę z wodą trzeba wyjąć od razu po wyłączneu sernika? czy lepiej piekarnika nie otwierać żeby sernik nie opadł;) wiadomo ta woda będzie po wyłączeniu dalej parować- czy to nie zaszkodzi sernikowi?:)jeszcze jedno- zna pani może ten ser?? będzie do niego dobry??? http://alma24.pl/produkt/66606/twarog-piatnica-tlusty

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • madzia madzia
    2014-02-13 19:28:46

    Wlasnie jestem w trakcie pieczenia. Nie chce zapeszac ale wyglada niezle.Tylko czy to normalne ze gora tak szybko sie przypieka? Boje sie, ze sie spali a to ma byc prezent na walentynki dla meza.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asik Asik
    2014-02-06 13:32:31

    Upiekłam i ja! Tyle, że ser miksowałam razem z zóltkami i cukrem od razy, dosłownie chwilę do połączenia. Białka od razu z cukrem aż były baaardzo gęste i prawie sztywne. Poparzyłam się podczas obkrawania boków - ale co tam - sernik IDEALNY :D ani milimetr nie opadł, wygląda cudnie, pachnie nieziemsko a smakuje jeszcze lepiej ;P

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-29 23:56:56

    @Lena - mnie nigdy jeszcze nie opadł ten sernik, więc nie wiem w czym może być problem; sądząc po tym, co piszą inni, również im wyrasta, na FB zamieszczałam nawet podsyłane zdjęcia czytelników, którzy go upiekli i wygląda na wysoki i puszysty, więc myślę mimo wszystko, że przepis nie jest "lipny". :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lena lena
    2014-01-29 15:42:12

    Z tym przepisem to jakaś lipa, nie jestem nowicjuszem w pieczeniu i raczej nie zdarzają mi się wpadki z zakalcami, ale piekąc 4 razy sernik z tego przepisu- 4 razy wyjmowałam z piekarnika 2 cm sernik. A robiłam z niemal aptekarską dokładnością....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
    2014-01-18 16:32:46

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=581020765312188&set=a.388879321193001.93873.100002128106405&type=1&theater

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz
    2014-01-18 16:31:15

    Przepis rewelacyjny, smak boski. Upiekłam na kruchym spodzie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-13 10:13:56

    @Ania - nam smakuje. :) Zawsze wychodzi puszysty i nigdy nie jest gumowaty. Jeśli wychodzi gumowaty i mąka jest wyczuwalna, to białka były źle ubite. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2014-01-13 09:02:58

    Witam!Niestety sernik wcale nie jest pyszny i puszysty! Ma zbyt dużo mąki ziemniaczanej jest gumowaty i nie jadalny, cały poszedł do kosza, szkoda :-) Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, co wyszło to był równy jak tafla lodu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-11-20 18:11:47

    tak jak pisze Pani Kasia- jest pyszny! tylko, ze mi zawsze opada:( zawsze sie staram- i zawsze to samo:(( nie wiem co robie zle-, robiłam go 3 razy (bez otwierania drzwiczek)- jest pyszny!! i na pewno nie wata!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-15 18:49:57

    @Salida - zapewniam, że ten sernik prawidłowo wykonany jest przepyszny i nie jest to rzecz gustu moim zdnaiem, a kwestia umiejętności i przygotowania zgodnego z przepisem. W smaku jest delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach, prawidłowo wykonany nie przypomina żadnego "wacika" jak to Pani stwierdziła, pomijam fakt, że wacików nie jadam i ciężko mi sobie nawet wyobrazić jak takowe smakują. :) A wspomniana mąka dobrze połączona z resztą w jednolitą masę jest w nim zupełnie nie wyczuwalna.... Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • salida salida
    2013-11-15 06:37:15

    Z przykrością stwierdzam, że to najgorszy sernik jakikolwiek robiłam i jadłam, wyrósł pięknie wygląda również, ale cóż z tego skoro jest w nim mnóstwo mąki, a 10 białek dodatkowo powoduje, że smakuje jak waciak, ser gdzieś robi dalszy podkład.Pewnie rzecz gustu, ale dla mnie KOSZMAR!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-11-08 17:31:46

    robilam ten sernik 2 razy... raz wyszedł mi taki 'sernikowaty'- wilgotny , a 2gim razem taki bardziej jak gąbka (był puszysty i dobry).. za każdym razem sama mieliłam ser, czy to zależy od ubitej piany?? za drugim razem była bardzo sztywna, az ciezko było ja wmieszać.. moze głupie pytanie:D ja dopiero sie ucze piec:)a jeszcze jedno- jak najlepiej powinno sie wmieszać piane w mase serową- takie okrążne ruchy wzdłuż miski będą dobre??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-19 14:20:43

    Moment dodawania cukru nie ma większego znaczenia, moża od razu, można stopniowo, ważne, żeby ubijać dotąd aż powstanie z nich biała, puszysta masa. J ubijam na średnich obrotach na ogół, ale jak mi się spieszy, to ubijam na najwyższych i w sumie nie zauważyłam różnicy. Ucieranie trwa około 5-10 min., ale to już zależy od mocy miksera. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monika Monika
    2013-10-19 07:27:46

    Czy podczas ubijania do żółtek dodaje od razu całą porcję cukru i dopiero włączam mikser? Na jakich obrotach miksera powinnam zaczync i konczyć ubijanie żółtek z cukrem? Ile to czasu około mi zajmie?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-10 08:35:46

    @Iwona - Mam na dzieję, że sernik się udał. :) Ja mieszam drewnianą łyżką, jeśli nie chce się wmieszać to wtedy mikserem/robotem na najwolniejszych obrotach. Pianę można dać w dwóch częściach, wtedy może trochę łatwiej się ją łączy (ale nie jest to konieczne, można cała na eden raz).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-10-09 14:45:57

    Sernik już w piekarniku, mam nadzieję, ze będzie super:) Podczas mieszania z pianą z białek, piana była bardzo sztywna i miałam problem z połączeniem jej z masą serową, czym mieszać ubitą pianę z masą serową? Czy dodawać od razu całość czy partiami? Z góry dziękuję za odpowiedź

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-27 12:05:26

    @Wojtek - tak, jak najbardziej można mikserem, na średnich obrotach. Kolejną porcję sera dodajemy, gdy poprzednia tworzy już z masą jednolitą całość, ale nie ucieramy zbyt długo, żeby nie napowietrzyć nadmiernie sernika, bo po upieczeniu bardziej opadnie. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Wojtek Wojtek
    2013-09-27 06:38:24

    Dzień dobry, Postanowiłem upiec sernik z Pani przepisu, piekę sernik po raz pierwszy i nie wiem czy jak w przepisie jest napisane: "dodawać po kilka łyżek zmielonego twarogu i stale ucierać do wyczerpania sera" to można miksować mikserem? Jeśli tak to na jakich obrotach? Czy przed dodaniem kolejnej porcji, poprzednia część sera ma się dokładnie połączyć z masą czy można dodawać bez przerwy łyżka po łyżce?Dziękuję za poradę, pozdrawiam Wojtek

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-24 06:22:39

    @Iwona - wszystko dodać i wymieszać. Nie ma sensu oddzielnie mieszać po dodaniu każdego składnika, bo zbytnio napowietrzymy masę i sernik bardziej opadnie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-09-24 05:50:39

    Mam pytanie: Czy wpis:dodać przestudzone roztopione masło, obie przesiane mąki, mleko i ekstrakt/aromat waniliowy. Wymieszać-mam zrobić tak, że do masy dodać masło, mąki, mleko i po dodaniu razem wszystkich tych składników zmiksować, czy dodaC masło i zmiksować, potem mąki i zmiksować, mleko i zmiksować? Dziękuję za podpowiedź:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kosm999 kosm999
    2013-07-19 11:01:01

    Jeszcze w piekarniku, ale już wygląda nieźle. Śmietankę 30% również dodałam do ciasto (50ml)Pozdrawiam i dziękuję za przepis! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-20 10:32:45

    @M - można, masa po prostu będzie miała inną konsystencję, można też makę ziemniaczaną zastąpić proszkiem budyniowym waniliowym. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-06-20 04:16:39

    mozna zmiejszyc ilosc maki?? czy to wplynie na smak?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-11 11:05:27

    @m - pianę trzeba delikatnie wmieszać do reszty masy, tak by cała masa nabrała puszystości i byla jednolita.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-05-10 21:50:18

    robie go po raz kolejny.. poprzednim razem urósł bardziej... opadł ale rósł podczas pieczenia bardziej..:(.. moze za mocno wmieszalam piane?? czy ta piane trzeba wymieszac cala mase serowa, czy wystarczy w srodek? tak ze piana jest widoczna z z masy??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-05-05 08:08:32

    pieklam na swieta, bez kombinowania z temp i bez otwierania piekarnika, pyszny, urósł bardzo no i opadł do pierwotnej wysokości :( moze Ty jako doswiadczona kucharka sprobujesz go upiec normalnie.. ciekawe czy Tobie opadnie:) dodałam do niego rodzynki.. niestety poszły na sam dół.. jak myslisz czemu??;/ i co zrobic by nie opadły na spód?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-03-29 22:30:52

    ser bede mielic w malakserze.. czy moge te maki dodac do zmielonego sera i zmieszac to w malakserze? bo dobrze sie "wymieszlo"?? a potem dodac ten ser z maka do masy zółtkowej??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-29 09:44:20

    @Ania - mozna uzyć wiaderkowego, ale sernik będzie miał trochę inną konsystencję. Nie znam wiaderkowego Presidenta, z wiaderkowych używam na ogół twarogu Piątnicy lub "Mój Ulubiony" Wielunia, ważne, zeby ser był gesty, zwarty, nie może być rzadki jak serek homogenizowany

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2013-03-29 08:42:07

    Czy można użyć do tego sernika sera wiaderkowego np. president? :) pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Justa1979 Justa1979
    2013-03-26 12:03:03

    A mi opadl :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sieolcia sieolcia
    2013-03-24 12:43:12

    Wyglada super mam nadzieje ze mi sie uda bo bede robic go na swieta wielkanocne ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-21 18:29:21

    @Mamamiloszka - góra/dół. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mamamiloszka Mamamiloszka
    2013-03-20 22:03:13

    moje pytanie odnośnie początkowego pieczenia-5 min. Bez termoobiegu-na co nastawić-czy góradoł czy tylko dół? Bo na pokrętle jest pare opcji i nie wiem co włączyć żeby ciasto wyszloPozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-10 21:14:40

    @M - tak, można po ubiciu żółtek z cukrem, od razu dodać wszystkie pozostałe składniki, z tymże na końcu należy dodać ubite na sztywno białka, dzięki czemu sernik będzie puszysty.Blacha 22 x 33 cm powinna być w porządku, sernik racze nie powinnie wykipieć, gdyż masa nie jest bardzo rzadka.Pozdrawiam serdecznie i czekam na relację po upieczeniu! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-03-10 16:38:22

    hmm czy żeby nie "napuszać " masy serowej, czy mozna po ubiciu żółtek z cukrem, od razu dodać wszystkie pozostałe składniki i dopiero wtedy je wymieszać?? moja forma 22x 33 cm i 5 cm wysokości, czy bedzie dobra?? czy ten sernik moze "wykipieć" przy za niskiej blaszce??z gory dziekuje za pomoc! zamierzam upiec ten sernik na swieta-bez kombinowania z temperatura i bez otwierania drzwiczek :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • makuaram makuaram
    2013-02-01 23:10:25

    Sernik upieczony i sprobowany. Mimo wszystkich zabiegow sernik po pieknym wyrośnięciu niestety opadl ale to wcale nie obniza jego walorów smakowych. Nadal jest puszysty i bardzo smaczny a przecież o to chodzi. Nastepnym razem zrobię bez kombinacji z otwieraniem piekarnika choc muszę przyznac ze opadl dopiero po wyłączeniu piekarnika. Warto spróbować bo jest pyszny. Aha:jak dla mnie trochę malo słodki jednak egzamin zdal na 5 ;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • makuaram makuaram
    2013-02-01 12:30:56

    Właśnie zrobiłam.Masy wyszło strasznie dużo.Moja wielka blaszka nawet jej nie pomieściła.Nie wiem czy ciasto nie ucieknie z blaszki i czy będzie szansa na obkrawanie boków.Dam znać po upieczeniu czy w ogóle coś wyszło z mojego eksperymentu;-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona789456 Iwona789456
    2013-01-09 10:30:01

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, teraz mam jasność jak przygotować masę serową:) Mam nadzieję, że ciasto mi wyjdzie tak piękne jak na zdjęciu;) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-09 10:14:40

    @Iwona789456 - żółtka i ser zawsze ucieram mikserem/robotem. Wymienione składniki dodaje kolejno po sobie i po dodaniu wszystkich (bez dzielenia na partie) mieszam mikserem na średnich obrotach. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona789456 Iwona789456
    2013-01-09 08:16:53

    Witam,Po przeczytaniu tylu pochlebnych opinii postanowiłam upiec sernik z tego przepisu:) Wcześniej nie piekłam sernika o takim składzie, więc mam kilka pytań:Żółta utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę - ucieramy mikserem czy ręcznie? dodawać po kilka łyżek zmielonego twaróg i stale ucierać do wyczerpania sera - ucieramy mikserem czy ręcznie?Dodać przestudzone roztopione masło, obie przesiane mąki, mleko i ekstrakt/aromat waniliowy. Wymieszać. - dodajemy od razu wszystkie składniki jednocześnie i w całości bez dzielenia na partie czy najpierw masło, potem mąki, a na końcu mleko i ekstrakt?- mieszamy ręcznie czy mikserem? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Iwona

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-05 14:29:10

    @M - ja przy innych sernikach też nigdy nie otwierałam piekarnika, to był pierwszy przy którym tego zabiegu spróbowałam i faktycznie w żaden sposób mu to nie zaszkodziło, ani troche nie opadł. Ale szczerze mówiąc nie wiem czy w czymś mu to pomaga (nie pieklam go jeszcze bez tego uchylania drzwiczek), ale przy innych puszystych sernikach nie stosuję tego zabiegu, a też nie opadają. :) Pewnie trzeba spróbować upiec raz z uchylonymi drzwiczkami raz bez i ocenić, który lepszy. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-05 14:23:35

    @Bambi - nie piekłam jeszcze akurat tego sernika z termoobiegiem, więc trudno mi powiedzieć jak się zachowa, ale wydaje mi się, że można zaryzykować (inne piekę z termoobiegiem i nic się nie dzieje, więc może i temu nie zaszkodzi). Zmniejszyłabym tylko temperaturę pieczenia o 15-20 stopni. Skoro góra/dół przypala to lepiej nie ryzykować i piec z opcją dolną plus termoobieg, ewentualnhie góra/dół ale na najniższej półce. Pozdrawiam i czekam na relacje. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mm mm
    2013-01-05 13:12:50

    czemu ma słuzyc pieczenie sernika przy uchylonym piekarniku?? (te drzwiczki maja byc lekko uchylone??:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2013-01-05 13:02:28

    hmm a co daje pieczenie tego sernika przy otwartych drzwiczkach?? ja zawsze czytałam, ze piekarnika nie wolno otwierać podczas pieczenia sernika.. bo opadnie.. hm?? :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bambi Bambi
    2013-01-05 10:21:46

    Witam!Sernik wygląda przecudnie (i przepysznie).Mam jednak pytanie: czy termoobieg zepsuje sernik?T.j. mój piekarnik ma dwie możliwości: pieczenie dołem z termoobiegiem lub góra plus dół. Nie mogę wyłączyć termoobiegu, a piekąc na obu grzałkach wiem że się spali (tak jak ostatnio mój domowy sernik, który mi zawsze wychodził rewelacyjnie). Może dać mniejszą temperaturę? Czy lepiej się za niego nie brać? :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Paula.20.06 Paula.20.06
    2013-01-02 13:49:55

    Sernik wspaniały ! Właśnie takiego szukałam ! Robiłam go na Święta i wyszedł super , taki jak na obrazku , polecam wszystkim i dziękuję pani Kasiu :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-23 11:52:29

    @Ant - Wydaje mi się, że ciasto jest tak puszyste, że może nie utrzymać brzoskwiń i opadną na dno, a dodatkowo jeśli owoce puszczą sok, obciążą sernik i opadnie... ale to tylko moje przypuszczenia, akurat tego sernika nie piekłam z brzoskwiniami

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-23 11:45:51

    @Gosia - nigdy nie używałam gazowych pekarników, więc nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że postępujemy tak samo.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ant ant
    2012-12-23 10:30:03

    pyszniasto wygląda..czy jak dodam do niego brzoskwinie to będzie ryzykowne posunięcie z mojej strony?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gosia Gosia
    2012-12-23 09:34:07

    czy z gazowym piekarnikiem tak samo sie stosuje?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • riczi riczi
    2012-12-16 12:07:29

    Halo!Niestety miałem pecha. Zrobiłem wszystko według opisu i sernik opadł całkowicie. Najpierw wyrósł powyżej formy a następnie opadał pomału i nie wiem dla czego.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 15:22:32

    @Justys - po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku aż wystgnie (po ok 20-30 minutach mozna uchylić drzwiczki i dalej studzić w piekarniku). Z piekarnika wyjmujemy jak będzie już tylko lekko ciepły najlepiej letni. Puszyste serniki bardzo nie lubią nagłej zmiany temperatury, więc pewnie dlatego opadł.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • justys justys
    2012-11-28 13:38:56

    Male pytanko? Rozumiem ze po wskazanym czasie pieczenia wylaczamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik??? Pare razy robilam ten sernik ale zawsze opadal kiedy wyciagalam z piekarnika. Moze tym razem sie uda (mimo wszystko wychodzi pyszny). No to do dziela.:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sisters Sisters
    2012-10-25 10:01:22

    Sernik wyszedł baaaaardzo puszysty, jeszcze nidgy taki mi nie wyszedł! Dziękuję!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magda Magda
    2012-10-08 10:53:44

    Pani Kasiu - dziękuję... :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ala Ala
    2012-09-30 09:33:36

    Wyszedł wspaniały, puszysty, wysoki, i delikatny, rzeczywiście jak chmurka. I zjedliśmy już pół blaszki, prawie na raz :-) dziękuję za super przepis!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • danadana danadana
    2012-09-30 09:00:29

    OPADŁ !!!!!!!!!!! :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-25 09:54:50

    Tez nie spotkaam sie z takim sposobem pieczenia, ale sernik wyglada tak cudnie, zę zapisuje do wypróbowania:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • M M
    2012-09-25 08:48:36

    A ja robiłam taki sernik bez kombinowania z temperaturą. Piekłam 1 godz i 20 minut w 160 stopniach i też wyszedł doskonały - nie opadł !

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-09-24 19:17:30

    Pięknie wygląda Twój serniczek Kasiu. Chętnie bym zjadła kawałeczek.Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Hanka Hanka
    2012-09-24 18:46:08

    Sernik wygląda pięknie, tylko trochę mnie odstrasza ta gimnastyka z drzwiczkami od piekarnika :)) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zjedz-mnie zjedz-mnie
    2012-09-24 18:34:37

    Tak wspaniale i zachecająco opisałaś ten sernik, że pozostaje żal, że nie u mnie go piekłaś, bo wówczas byłaby szansa na kawałeczek:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • slodkiswiatwypiekow slodkiswiatwypiekow
    2012-09-24 16:00:58

    Obłoczek :)...tak delikatnie i puszyście wygląda... Wspaniały serniczek!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-09-24 14:09:23

    Widać że musi smakować wspaniale:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Brenia Brenia
    2012-09-24 08:53:13

    Wygląda na prawdę puszyście! ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja
    2012-09-24 08:13:52

    śliczna sernikowa chmura

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-09-24 07:52:04

    Wygląda fantastycznie! I znów moja ochota na sernik zaczyna sięgać zenitu:)Pozdrawiam Kasiu serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Tygrysica Tygrysica
    2012-09-24 06:50:01

    Wygląda przecudnie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-09-24 05:07:40

    Uwielbiam serniki, a ten wygląda bajecznie i niebiańsko, tak jak lubię! Pyszny przepis! Zapisany!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • whiness whiness
    2012-09-24 05:01:24

    Wygląda cudnie, po prostu. Te leciutkie i puszyste są dla mnie najlepszymi .:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Sernik puszysty jak chmurka

Sernik puszysty jak chmurka

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 70 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 25x35 cm

Opis

<p>Sernik ten wypatrzyłam już jakiś czas temu na tym <a href="http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/03/super-puszysty-sernik-wiedenski.html">blogu</a> i było tylko kwestią czasu kiedy go zrobię. Zmobilizowała mnie do zakasania rękawów wypowiedź jednej z Czytelniczek, która napisała, ze szuka przepisu na puszysty i delikatny sernik, w końcu miałam dodatkową motywację. :) <br><br>Przyznaję, że z podaną przez Autorkę metodą pieczenia sernika spotykam się po raz pierwszy i podchodziłam do niej dość sceptycznie, ale podobno dzięki niej sernik nie opada… Hmmm… powiem szczerze, że nadal nie jestem przekonana czy to zasługa „gimnastykowania się” z tym sernikiem podczas pieczenia czy może kwestia dobrego napowietrzenia tudzież dodania do niego odrobiny mąki, ale faktycznie sernik nie opadł mi ani milimetr i był równy jak stół. A przy sernikach, w których ubijamy białka jest to jednak dość rzadki widok. Ponadto sernik jest niebywale puszysty, ba, powiem nawet, że najbardziej puszysty jaki kiedykolwiek jadłam. Mój Mąż stwierdził nawet, że smakuje nieco jak pewien puszysty deser spzredawanych w kostkach a zatopiony w czekoladzie, którego nazwy wymienić tu nie mogę. ;) I faktycznie muszę przyznać, że sernik ma bardzo puszystą konsystencje, piankową i delikatną jak puszek, wprost rozpływa się w ustach. I mimo że ja jestem zwolenniczką tych bardziej ciężkich, kremowych serników, to jednak ten podbił moje serce swoją delikatnością i jak na razie wysuwa się na prowadzenie wśród puszystych serników na tym blogu, wyprzedzając tym samym pod względem puszystości <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym">sernik wiedeński z musem truskawkowym</a> i <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/najdelikatniejszy-sernik-swiata">najdelikatniejszy sernik świata.</a><br><br>Bardzo Wam polecam! A Autorce dziękuję za wspaniałą inspiracje! :)</p>

Składniki

  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego trzykrotnie mielonego (u mnie cały 1000 g)
    żółtek
    cukru pudru
    płynnego masła
    mąki pszennej (dałam 5 łyżek)
    mąki ziemniaczanej (dałam 4 łyżeczki)
    ekstraktu z wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym - kilka-kilkanaście kropel/pastą waniliową - 1 łyżeczka);
    mleka
    białek (dałam 10 białek)
    cukru lub więcej jeśli ktoś woli słodsze serniki
  • Dodatkowo (w oryginale brak):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30 %
    ewentualnie zamiast czekolady cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładamy. W oryginale autorka przepisu używała blachy o wym. 25 x 40, ja użyłam tortownicy o wymiarach 32 x 32 cm, moim zdaniem można użyć nieco mniejszej blaszki np. 25 x 35 cm lub tortownicy 30 x 30 cm, wtedy sernik będzie jeszcze wyższy.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C.

Żółta utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po kilka łyżek zmielonego twarogu i stale ucierać do wyczerpania sera. Dodać przestudzone roztopione masło, obie przesiane mąki, mleko i ekstrakt/aromat waniliowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier, dalej ubijać do wyczerpania cukru (po każdym dodaniu cukru ubijać około 30-60 sekund). Piana powinna być bardzo sztywna. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, następnie przekładamy do formy.
Pieczemy 5 minut w 220°C (bez termoobiegu), otwieramy piekarnik i oddzielamy ostrym nożem brzegi masy od blachy. Obniżamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy 30 minut, następnie uchylamy piekarnik na 15 minut i i pieczemy ciasto w takim uchylonym piekarniku. Po upływie tego czasu delikatnie zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 15-20 minut w 180 °C. Sernik studzimy w piekarniku, przestudzony wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (czekolade i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia się czekolady).


Smacznego :)