Babka karmelowo-kawowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
po_obr_IMG_3528.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru trzcinowego
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    dużych jajek
    mąki poszennej
    proszku do pieczenia
  • Polewa kawowa:

    Ilość Składnik
    100 g czekolady białej, dobrej jakości
    czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką)
    śmietanki kremówki 30%
    kawy rozpuszczalnej (mozna dać mniej lub więcej wg uznania

Sposób przygotowania

Ciasto:

Na suchą patelnię wysypać 100 g brązowego cukru, podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;) 

Gdy konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę, mieszamy. W tej chwili karmel może się ponownie nieco zbrylić, ale po chwili wróci do płynnej konsystencji. Gotować ok. 2-3 minut, aż masa będzie zupełnie płynna i jednolita, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestudzenia. 

W dużej misce utrzeć (za pomocą miksera) masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym żółtku do masy maślanej i stale ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. 

Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać połowę mąki i połowę karmelu, zmiksować. Dodać resztę mąki i resztę karmelu ( w razie potrzeby, dla rozrzedzenia można dodać 3-4 łyżki mleka). 

W oddzielnej misce białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (silikonową wystarczy jedynie nieco natłuścić). U mnie foremka z kominem o średnicy 24 cm. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 5-60 minut (do suchego patyczka).

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kwadrans w formie, następnie wyjąc na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 12
Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość. Połączenie karmelu i kawy daje naprawę przyjemne wrażenia smakowe i sprawia, że całość nie jest przesłodzona. Intensywność kawowej polewy sami możecie dobrać zgodnie z Waszymi upodobaniami. 
po_obr_IMG_3542.jpg po_obr_IMG_3527.jpg po_obr_IMG_3547.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • nenynan nenynan
    2016-05-29 20:47:01

    Wspaniałe ciasto, wszystkim w domu smakowało :-) Samo ciasto byłoby trochę nudne, ale polewa nadaje smak.

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2016-04-12 21:35:14

    Babka jest przepyszna, wilgotna a polewa mmmmmm...niebo.

    Dawno nie jadłam tak dobrej .

    Twój komentarz
  • Agnieszka.J. Agnieszka.J.
    2016-04-01 17:01:55

    Dzis robilam ta babke. Wyczuwalny karmelowy smak. A zapach podczas pieczenia - niesamowity :) Pyyycha

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babka karmelowo-kawowa

Babka karmelowo-kawowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Babka ucierana o przyjemnie karmelowym smaku. Wilgotna, puszysta, długo zachowuje świeżość. Połączenie karmelu i kawy daje naprawę przyjemne wrażenia smakowe i sprawia, że całość nie jest przesłodzona. Intensywność kawowej polewy sami możecie dobrać zgodnie z Waszymi upodobaniami. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru trzcinowego
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej
    220 g masła w temperaturze pokojowej
    dużych jajek
    mąki poszennej
    proszku do pieczenia
  • Polewa kawowa:

    Ilość Składnik
    100 g czekolady białej, dobrej jakości
    czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką)
    śmietanki kremówki 30%
    kawy rozpuszczalnej (mozna dać mniej lub więcej wg uznania

Sposób przygotowania

Ciasto:

Na suchą patelnię wysypać 100 g brązowego cukru, podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (to trwa kilka minut, więc musicie uzbroić się w cierpliwość, najpierw będzie się krystalizował, czyli zbrylał i nic nie będzie wskazywało na to, że się rozpuści, ale chwila cierpliwości i jego konsystencja się zmieni; ps. nie dolewajcie wody i nie mieszajcie). ;) 

Gdy konsystencja cukru zmieni się na nieco gęstszą (najlepiej nabrać odrobinę na łyżeczkę i upuścić na zimny talerzyk, lub do wody, jeśli powstanie nam ciągnąca się kropla, którą można uformować w kulkę konsystencja jest odpowiednia). zmniejszamy ogień i szybko dodajemy śmietankę, mieszamy. W tej chwili karmel może się ponownie nieco zbrylić, ale po chwili wróci do płynnej konsystencji. Gotować ok. 2-3 minut, aż masa będzie zupełnie płynna i jednolita, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestudzenia. 

W dużej misce utrzeć (za pomocą miksera) masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, Żółtka oddzielić od białek, dodawać po jednym żółtku do masy maślanej i stale ucierać. Dodać wanilię, zmiksować. 

Mąkę przesiać do drugiej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać połowę mąki i połowę karmelu, zmiksować. Dodać resztę mąki i resztę karmelu ( w razie potrzeby, dla rozrzedzenia można dodać 3-4 łyżki mleka). 

W oddzielnej misce białka ubić na sztywno, za pomocą łyżki wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy (silikonową wystarczy jedynie nieco natłuścić). U mnie foremka z kominem o średnicy 24 cm. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (grzanie góra/dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 5-60 minut (do suchego patyczka).

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kwadrans w formie, następnie wyjąc na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Polewa:

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, śmietankę i rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody kawę, wymieszać do połączenia składników). Ciasto polać przygotowaną polewą.

Smacznego :)