Domowa masa marcepanowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 6
Filtry wyszukiwania
marcepan_3.JPG

Składniki:

  • Masa (wychodzi ok 700 g):

    Ilość Składnik
    cukru
    lekki syrop kukurydzianego lub golden syrupu
    wody (dałam ciut więcej - 150 ml)
    mielonych obranych migdałów
    cukru pudru
    ekstraktu lub olejku migdałowego (ewentualnie wody różanej)
    ja dodatkowo dodałam 1 kieliszek amaretto

Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem podgrzać cukier, syrop kukurydziany/golden syrup i wodę, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować od czasu do czasu mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę ok. 113 °C. * Odrobinę przestudzić.
Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem (migdały powinny być zmielone bardzo drobno (na „mąkę”) . Do mączki migdałowo-cukrowej wlać gorący syrop, ekstrakt z migdałów i ewentualnie amaretto, zmiksować do otrzymania zwartej kuli.
Jeśli masa okaże się zbyt sucha, by uformować kulę dodać 2-3 łyżki wody i wyrobić. Jeśli masa okazałaby się zbyt „klejąca” dodać odrobinę mączki migdałowej lub samego cukru pudru. Uformować.
Owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce, aż do użycia.

Smacznego :)

*syrop można przygotować również bez termometru cukierniczego, będzie on gotowy wtedy, gdy mała jego kropla opuszczona do lodowatej wody okaże się na tyle elastyczna, że można ją będzie uformować palcami.

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 6

Święta coraz bliżej. Nie wiem jak Wam, ale mi one kojarzą się między innymi z marcepanem. Stanowi on nieodłączny składnik części wypieków i słodkich dekoracji świątecznych w naszym domu. Ale masa marcepanowa masie nie równa, te ze sklepu raz trafiały mi się lepsze raz gorsze, nie zawsze nam smakowały. Dlatego, gdy tylko wypatrzyłam przepis u Elizy na blogu „Moje pasje” wiedziałam, że będę musiała spróbować przygotować to cudo. Powiem Wam szczerze, że domowy marcepan wyszedł o niebo lepszy od tego kupowanego, nie ma nawet najmniejszego porównania, po pierwszym kęsie wiedziałam, że już nie wrócę do tego kupnego. Masa jest naprawdę przepyszna, wspaniale pachnie migdałami, w smaku cudowna. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Natomiast do polskiej blogosfery wprowadziła go prawdopodobnie Dorotus. Gorąco polecam, będzie jak znalazł na nadchodzące święta!

marcepan_2.JPG marcepan.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-19 09:23:14

    @Anasiaa - tak.

    Twój komentarz
  • Anasiaa Anasiaa
    2012-11-19 09:09:52

    czy dzieki tej masie mozna formowac dowolny kształt tortu :)

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2012-11-16 17:05:06

    Domowe praliny marcepanowe na święta mrrr.....

    Twój komentarz
  • Rogalik Rogalik
    2012-11-14 08:12:22

    piękne zdjęcia!zapraszam do zabawy:http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/2012/11/wpis.html

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-11-12 16:53:06

    Ostatnio przymierzałam sie do zrobienia domowej masy marcepanowej, ale dostałąm od mamy zapas z Niemiec ....wieć znó mi się w czasie odsunęla produkcja:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Mama Alergika Mama Alergika
    2012-11-12 10:54:09

    Wspaniały przepis. Z pewnością skorzystam!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-12 07:13:43

    @Agatlong - Myślę, że taki marcepan można trzymać w lodówce do 4 tygodni, ale jeśli chcemy robić z niego jakieś figurki, czyli żeby był plastyczny, to pewnie do 2 tygodni, później nieco wysycha (można go nadal spokojnie dodawać do ciast, pierniczków, etc., ale nie jest już tak plastyczny jak przez pierwsze 2 tygodnie. Syrop kukurydziany można zastąpić golden syrupem (może być domowy), syropem klonowym, można też dodać 2-3 łyżki cukru więcej do wody i zupełnie pominąć syrop kukurydziany/golden sytup/syrop klonowy.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-12 05:47:06

    Przypomniałaś mi o masie marcepanowej, Koniecznie muszę kupić migdały i zrobić ją.Piękne foty. Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2012-11-11 23:36:38

    I jeszcze jedno: syrop kukurydziany można czymś zastąpić? Miodem? Syropem klonowym?

    Twój komentarz
  • agatlang agatlang
    2012-11-11 23:19:09

    A przez ile czasu można taki marcepan trzymać w lodówce po zrobieniu?

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-11-11 23:12:46

    :) Cieszę sie przeogromnie że skorzystałaś z przepisu i jeszcze bardziej że przypadł Ci do gustu :) Tez uważam że domowy marcepan jest niebo lepszy od tego kupnego. Pozdrawiam cieplutko :)

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Domowa masa marcepanowa

Domowa masa marcepanowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 6

Opis

Święta coraz bliżej. Nie wiem jak Wam, ale mi one kojarzą się między innymi z marcepanem. Stanowi on nieodłączny składnik części wypieków i słodkich dekoracji świątecznych w naszym domu. Ale masa marcepanowa masie nie równa, te ze sklepu raz trafiały mi się lepsze raz gorsze, nie zawsze nam smakowały. Dlatego, gdy tylko wypatrzyłam przepis u Elizy na blogu „Moje pasje” wiedziałam, że będę musiała spróbować przygotować to cudo. Powiem Wam szczerze, że domowy marcepan wyszedł o niebo lepszy od tego kupowanego, nie ma nawet najmniejszego porównania, po pierwszym kęsie wiedziałam, że już nie wrócę do tego kupnego. Masa jest naprawdę przepyszna, wspaniale pachnie migdałami, w smaku cudowna. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Natomiast do polskiej blogosfery wprowadziła go prawdopodobnie Dorotus. Gorąco polecam, będzie jak znalazł na nadchodzące święta!

Składniki

  • Masa (wychodzi ok 700 g):

    Ilość Składnik
    cukru
    lekki syrop kukurydzianego lub golden syrupu
    wody (dałam ciut więcej - 150 ml)
    mielonych obranych migdałów
    cukru pudru
    ekstraktu lub olejku migdałowego (ewentualnie wody różanej)
    ja dodatkowo dodałam 1 kieliszek amaretto

Sposób przygotowania

W rondelku z grubym dnem podgrzać cukier, syrop kukurydziany/golden syrup i wodę, aż do rozpuszczenia cukru. Gotować od czasu do czasu mieszając, aż mieszanina osiągnie temperaturę ok. 113 °C. * Odrobinę przestudzić.
Zmielone migdały wymieszać z cukrem pudrem (migdały powinny być zmielone bardzo drobno (na „mąkę”) . Do mączki migdałowo-cukrowej wlać gorący syrop, ekstrakt z migdałów i ewentualnie amaretto, zmiksować do otrzymania zwartej kuli.
Jeśli masa okaże się zbyt sucha, by uformować kulę dodać 2-3 łyżki wody i wyrobić. Jeśli masa okazałaby się zbyt „klejąca” dodać odrobinę mączki migdałowej lub samego cukru pudru. Uformować.
Owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce, aż do użycia.

Smacznego :)

*syrop można przygotować również bez termometru cukierniczego, będzie on gotowy wtedy, gdy mała jego kropla opuszczona do lodowatej wody okaże się na tyle elastyczna, że można ją będzie uformować palcami.